Superbilgisayar basligini gorunce donanim bazinda bir superbligisayar yapiyorlar intibai aldim, hani IBM'in yaptigi gibi , super hesaplama isine giriyorlarmis, yuksek miktarda ve hizda islemi bilgisayar kumeleri ile yapmak yani... Cok zavalli bir deneme tabii, kumeleme (clustering) isinde acik yazilim dunyasi ile zor yarisirlar. Beowulf 1994'ten beri kodlaniyor. Ustelik kumelerin uzeine kuruldugu/isledigi sistem genelde Linux. Winblows kumeleri her seviyede sakat olacaklar.
Mc donalds da calismis bir cok arkadas biliyorum, abd de kucukken boyle yerlerde calismak cok yaygin, baba zengin olsa bile, bu arkadaslar derdi: Mutfakta olan bitenleri gorsen, bir daha buralarda katiyen yemek yemezdin. TR'deki restoranlari bence daha iyi isliyor, fakat prensip olarak onlara da gitmiyorum. Linux kullansinlar derim, Linux icin iyidir. Gene de McDonalds'a bir 10 senedir gitmiyorum, ve gitmeyecegim. Ha!
Bir konu daha var: Şu anda nesnesel diller arasında ivme Java arkasında olduğu için, bütün yeni yaklaşımlar, tartışmalar, yeni açılar Java "üzerinden" yapılmaktadır. Eğer Java denilen bu trene atlamazsanız, bu yüzden bu tartışmalardan "geri" kalırsınız. Nesne/tablo bağlantıları, Jakarta Struts'ta gördüğünüz araçlar, vs, hep bu ivmenin bir parçasıdır. Çünkü teknolojisinin kabul görmesini ve en geniş yelpazeye ulaşmasını isteyen herkes, gerçekleştirimi Java ile yapmaktadır. Yani Java bilgi işlemin lingua franca'sı, ortak dili olmaya yaklaşmaktadır.
Aman., lutfen.. Meraklisi icin Wolfenstein kodlarindan baslayarak bedava oyun kodlari etrafta hep mevcuttu. Merakiniz varsa atlar, parcalari birlestirir, siz de yaparsiniz....
8 kat hiz farkinin hangi durumlarda oldugunu belirtmemiz gerekiyor. BILGI ISLEM uygulamalarinda bir Java uygulamasi ve C++ uygulamasi arasindaki fark asagi yukari %20 civardir, yani C++ 1.2 daha hizlidir. Bunun sebebi de bilgi islem uygulamalarinin islem zamaninin cogunu veri tabaninda harcamalaridir. Veri tabani da, disarida, C++, Java, Perl, Eiffel, vs. icin hep ayni zaman harcayacak bir kara kutudur.
Aman nesne havuzu islerine girmeyin. "Nesne havuzu" gibi parlak fikirler, veri tabani baglanti havuzu gibi dogru bir fikri alakasiz yerlere uygulamak isteyenlerden cikiyor. Bu konu hakkinda asagidaki roportahj faydali olabilir.
Sun başkanı Scott McNealy'nin 1996'da bir konuşmasını seyretmiştim, cebinden bir Java cipını çıkarmıştı (anahtarlık yapmış), iste şirketin geleceği burada vs gibi sözler söyledi. Bir kelimesi ilgimi çekti, "Java bedava, bana bu dilden nasıl para kazanacksin diye soruyorlar" cevabı: "Java dilini İnternet'ten indirebilirsiniz, ama bir Sun makinasını bir tıklama ile indiremezsiniz ... " Yanlız, aynen IBM PC'lerin IBM'i aştığı gibi, Java'da Sun'i astı. Bundan pek şikayetçi olduklarını zannetmiyorum, sadece donanımlarının Java ile en iyi şekilde çalışmasi ile yetiniyorlar. Eğer kontrol etmeye çalışsalar, MŞ'ın ekmeğine yağ sürerler, teknolojinin büyümesini engelleyebilirlerdi. Java stratejleri şimdiye kadar doğru işledi. Mesela MS'i tam zamanında mahkemeye vererek Java'yi asimile etmelerini engellediler. Zaten MS'in bu .NET ve Ç# işlerine hız vermesi biraz da Java'ya dokunamamalarından ileri geliyor.
Hantallaşma derken: Bu büyük ölçüde Java'yi nerede kullandığımıza bağlı. Java'yi bugünkü Java yapan, servis programcılardan gelen destektir. Applet'et mapplet'ler filan gibi şeylere şahsen çıktığından beri bulaşmadım, görsel programlar için "hareket halinde kod" kavramı kulağa çici gelse de pratikte aksaklıklar oluyor, çıktığında da öyledi, hala öyle. Bu yüzden Java'yi arka plan kodlarda kullanmak en iyisi. Tekrar söyleyim: Java, sektörün nihayet hakkında hemfikir olabildiği yeteri kadar iyi bir dildir, ve uygulama servisleri, API'ları, vs ile çok kullanışlı bir haldedir.
Java dilinin sözdizim olarak dehşet bir dil olmadığı doğru; Fakat burada "ortanın iyisi" bir durum ile karşı karşıyayız. Etraftamizda C sözdizimini kullanmazsa ölebilecek adamlar var. Ç++'in bir zamanlar niye bu kadar ünlü olduğunu başka türlü açıklamak mümkün değil. Bu programcılar, yavaş yavaş 'daha temiz' bir yapıda olan Java'ya geçtiler, çünkü sözdizim benziyordu, bu sayede çok büyük şok yaşamadılar. Java dili şu anda, orta karar ama temiz biz dil yapısındadır, fakat esas gücü arkasındaki API'lar ve ürünlerdir. Bu desteğin gelmesi için kritik bir eşik noktanın geçilmesi gerekiyor galiba, bence o noktaya gelinmesini Java, C'ye benzemesine borçlu. Sonrasi tavuk-yumurta, yumurta-tavuk dongusunde gidiyor.
Hakikaten, programcılar nesneler ile ne kadar zaman geçirirse, ilişkisel modelden o kadar uzaklaşıyor. Kodlama sırasında tam lazım olan bir nesne akla geliyor, ve diyoruz ki "ben bu nesneyi thiş.getOtekiNesne() ile ne kadar rahat alırdım", fakat nesne veri tabanında hafızada değil!
Kalıcılığın, hem bu tip nesne arası ilişkileri takip, hem de (özellikle) en basit CRUD (CReate/Update/Delete - Ekle/Güncelle/Sil) islemleri için çok çabuk ve faydalı bir çözüm olduğunu düşünüyorum. Olayın "Bir nesne --> Bir tablo" tarafı çözüldükten sonra, ilişki takip ve sorgulama özellikleri kullanılmaya başlanabilir. Veri tabanlarından bağımsız olabilmek te bir yan fayda, MySql'de yazdığımız Java kodu, Oracle'de değiştirmeden çalışması gibi mesela.
Olması muhtemel bir olay bence; Ve korkunç tabii. Gerçi ne kadar başarılı olabilirler bu izleme ile o bilinmez, takip edilmek istemeyen adam @yahoo.com ve ya @hotmail.com'dan mesajını sallayabilir. Ama bunları düşünemeyen fişlenecektir. Brrrr. Polis devleti.
Harika bir yazi. C64'e sahip değildim (ZX Spectrum diye bir bilgisayar duydunuz mu?), fakat arkadaşların C64'leri sayesinde bu alete nostalji duyacak kadar yakınlık duyarım. İyi oyunları vardı. Bir de TR'de bilgisayar dergilerinde Ç64 bazlı güzel yazılar çıkıyordu, ek olarak assembler program hex kod ile! 4-5 sayfalık falan. Bu kodları elle okunur assembler'a çevirmek için uğraştığımı hatırlıyorum.
Bir de 80'lerde bilgisayarlara teyp'ten program yüklediğimiz simdi inanilmaz geliyor. Önce load yazilir, sonra Teyp'te PLAY'a başılır, ekranda renkler değişir filan.. Nerelere gelmisiz..
15'in çarpanlarının 3 ve 5 olduğunu bulundu! :) Bununla ilgili haber FM'de çıkmıştı zannediyorum.
Wired yazısına göre, daha büyük ölçeklerde kuantum bilgisayarlar sapıtıyor, hataları düzeltmek en büyük problemleri. Fakat bunların düzeleceğine dair umutluyum.
Yukarıdaki makaleye göre çift anahtarlı şifrelemenin kırılması ve bir "fonksiyonu öğrenmek" arasında arasında teorik bağlantı var; Bu demektir ki Kuantum Bilgisayarlar daha hızlı ve daha iyi öğrenebilir. Aşağıdaki makale de bu açıdan bir yaklaşım.
Cep telefonlari hakkindaki yoruma katiliyorum. Bir de kullanabilecegi zaman TR karakterleri kullanmayanlar var tabii, bu satirlarin yazari gibi... (Tiz vurun kellesini!) Sahsen sag taraftaki Turkce harfleri kullanmamiz gerekir, ve her seferinde "iste bugun baslayacagiz" diyoruz, fakat cabuk bir not icin zor geliyor. Ciddi yazilar icin Emacs postfix kipi kullaniyoruz, ı icin i ve ; tuslarina arka arkaya basmak gibi, bu yuzden TR klavye yetenegi bir turlu gelismedi. Utanarak soyluyorum. FM'e haber gonderirken Emacs postfix ile HTML yazip, onizleme yapip oradan her paragrafi kopyala-birak yaptigimi soylersem, halimi anlarsiniz umarim.
DDI'de istatistik kullanimi ilginc: Bu fikrin daha ilkel bir sekli, tarihi belgelerin yazarlarini bulmak icin kullanilmisti diye hatirliyorum. ABD'de ilk cikan politik dergilerde gunun onemli adamlari takma isimlerle yazilar yayinliyorlarmis. Bu makalelerin yazarlari tarihi ispatlardan sonradan bulunabilmisti, fakat bazilarinin kim oldugu bir turlu anlasilamadi. Bunun uzerine tarihciler, zamanin unlu adamlarin ozel mektuplarindaki "the", "a", "in" vs gibi kelimeleri sayarak, bu sayilari anonim makaleler ile karsilastirdilar, ve yazarlari tespit ettiler. Kullanilan kelimelerinin sayisinin insandan insana degismesi ilginc, ama biraz dusununce mantikli geliyor. Hepimizin favori kelimeleri var demek ki! (Mesela bu yorumda mesela "bu" kelimesini 5 kere kullanmisim)
Slashdot'ta dunyanin her tarafindan insan var; O yuzden istatistik devreye girer, ve daha cok olan yorum sayisi aciklanabilir. Mesela bir nokta tetkik icin lakeland adli elemana bakinca, arkadasin Yeni Zellanda'dan oldugu gozukuyor.
Slashdot sirf ABD olsaydi bile, 3 yoruma karsilik 12 yorum olmasini beklenebilirdi, cunku ABD nufusu asagi yukari bizimkinin 4 katidir. Bilahere universite sayisi da fazla tabii.
Insanlar, kulturler, vs..vs.. Lutfen istatistikteki çan eğrisini hatirlayiniz. Bircok faktorun etki ettigi (contribute) "tek sayi" olcumlerinin _dagilimi_, hep ayni sekilde cikar . Ulke, neyi olctugunuz, farketmez. Birey bazindaki yorumlarda bunu dusunun. Toplumlar, sistemler, vs deyince baska bir tartismaya gireriz, o degisik bir açı.
Ayrica; bendeniz FM'deki tercumenize yorum yazacaklardan biri olabilirdim, fakat (hernedense) yapay zeka alanina ilgili olamakla beraber, NLP ile simdiye kadar ilgilenmedim. Bu sebeple bilinmeyen konuda ahkam kesmeden pas gecmis olmaliyim. Simdi gidip bir yorum ekleyecegim :)
Bir sey daha; Liberal'ler ABD'de vergileri arttirmak ve cok sosyal harcama yapmak ile suclanirlar. Bu bakimdan libertian'larin kucuk devlet amacina zit oluyorlar, fakat sosyal (kisisel) tercihlerde musamaha konusunda hemfikir olabiliyorlar, o yuzden bu iki kutupun birbirine karsi soylemlerde oldugunu gormedim hic. Liberterian'lar hakikaten kucuk bir guruptur, oyle baskan filan cikartamiyorlar. Tek hatirladigim liberterian (yanilmiyorsam) vali olan guresci Jessi Ventura idi.
TR terimleri hakkinda: Burada liberal kelimesini tek basina kullanildigini goruyorum, o zaman, demek ki varsayilan anlam (default) sag-liberal oluyor (bu kelimeyi daha once kullanildigini duymamis olsam da oyle diyelim). ABD'de liberal kelimesi tek basina kullanilinca varsayilan deger sol gorus demek olur. Ilginc bir ayrim...
Yardım
Editör markdown formatını desteklemektedir. Detaylı bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
@kullanici ile birisinden bahsedebilir veya :emoji: ile emoji kullanabilirsiniz.
Microsoft Süperbilgisayar dünyasına giriyor ( 5)