Robotlar Yarışıyor - Ödül: Bir Milyon Dolar

0
malkocoglu
İleri Savunma Araştırma Proje Bürosu DARPA, Internet'ten sonra yapay şöförlerde mi sanayiye kazandıracak? Umarız öyle olur. Şu bir gerçek ki, bir yarışma ve hedef kadar mühendisleri motive eden bir şey olamaz. DARPA'nın koyduğu yeni hedef, 300 millik bir arazinin bir robot araç tarafından kendi başına geçmesini öngörüyor.
Bu amacın ilk seferde başarılacağı beklenmese de, her sene düzenlenecek ve hazır bekleyen 1 milyon dolar muhakkak birilerini kamçılayan bir teşvik olacak.

DARPA'nın bu projesini, Amerikan ordusunun şöförsüz askeri araç atılımını desteklemek için başlattığı biliniyor. Pilotsuz uçaklarda elde edilen başarının, yer araçları için de tekrarlanabilmesi umuluyor.

Yarış, Las Vegas çevresinde şimdilik gizli tutulan bir arazide gerçekleştirilecek.

Newsweek

Büyük Yarışın Sitesi

The Register

Görüşler

0
realist
Daha yeni izledim. Sanırım TRT'deydi. Böyle bir yarıştan ve kimsenin tamamlayamadığından bahsedildi. Görüntüleri de vardı. Üç yüz metre bile ilerleyemeyecek durumdaydılar maalesef. Sanırım bir hata sonucu uzaktan kumanda edilen araçlar olarak aktarıldı. Ama hallerinden yapay zeka denemesi oldukları belliydi. Madem tümseği algılayamadın, bari düz gitmeyi becerseydin :)
Hemen ardından Discovery'nin sonu gelmez tekrarlarından biri denk geldi. Henüz ancak "gerizekalı bir hamamböceğinin beyin loblarından birini kaybetmiş hali" kadar akıllı makineler üretebildiğimizden bahsediliyordu. (Benzetme ekranda görünen bilim adamına veya çevirmene aittir.)

Yeri gelmişken Amerikan ordusunun robotlarla saldırabilecek duruma gelmesi olasılığından delicesine korktuğumu da söyleyeyim
0
malkocoglu
Saldiran robotlar korkunc olur hakikaten...

Bu yarista, dediginiz gibi oldukca cuvalladi. Durum sayfasina (http://www.grandchallenge.org/statusboard/) bakilirsa, en ileri giden 7 mil gidebilmis, o robot ta Kirmizi Takim denen Carnegie Mellon'in Robotics takimindan. Robotlarina 3 milyon harcadiklarini okumustum, isi parasi icin yapmadiklari belli, cunku odul 1 milyon $ :). Prestij daha onemli herhalde, cunku bir kazansalar, yagsin havadan (devletten) arastirma fonlari...
0
malkocoglu
Saldiran robotlar korkunc olur hakikaten...

Bu yarista, dediginiz gibi, robotlarin hepsi cuvalladi. Durum sayfasina (http://www.grandchallenge.org/statusboard/) bakilirsa, en ileri giden 7 mil gidebilmis, o robot ta Kirmizi Takim denen Carnegie Mellon'in Robotics takimindan. Robotlarina 3 milyon harcadiklarini okumustum, isi parasi icin yapmadiklari belli, cunku odul 1 milyon $ :). Prestij daha onemli herhalde, cunku bir kazansalar, yagsin havadan (devletten) arastirma fonlari...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İlk Pocket PC Süperbilgisayarı (!)

FZ

Spb Software House dünyada bir ilki gerçekleştirdi ve 12 Pocket PC bilgisayarı birbirine bağlayarak bir PDA "kümesi" (cluster) kurdu. Söz konusu PDA bilgi işlem kümesinin performansı bir masaüstü P-II bilgisayar ile kıyaslandı.

Söz konusu deney dağıtık bilgi işlemle uğraşan uzmanların da dikkatini çekti ve pek çok yoruma yol açtı.

Not: Bu fantastik deneyden beni haberdar eden değerli FM editörü ve PDA, Bluetooth, vs. sevdalısı butch´a teşekkürler.

Resimli RAID Tanımı

parsifal

RAID; kimine göre Redundant Array of Inexpensive Disks kimine göre de Redundant Array of Independent Disks. Peki hangi RAID? İhtiyaca göre bunun cevabıda kolayca verilebilir. Ama akılda kalma açısından bu resim gerçekten başarılı.

VIA da sürücü kodlarını açıyor!

zentoo

Ne oluyoruz yahu, açılan açılana. :-]

VIA zaten çoğu kendi bünyesinde olmayan (freelance) sürücü geliştirenlerin çalışmalarını açık kaynak kod dünyasının kollarına bıraktı. Digitimes daki habere göre VIA toplamda 6 adet core logic vede Pro Savage serisi GPU ların sürücülerinin kaynak kodlarını açmış bulunuyor. VIA nın "core logic"lerindeki bir avantajda güney köprüsündeki network kontrol ünitesi de bu açılmayı kapsamakta.

Çift işlemcili XEON, ikili AMD? Kalsın, bende 12 işlemcili masaüstü PC var!

FZ

Çift işlemcili bilgisayar mı? Son teknoloji ha? "Dual-processor"? Hmm, evet belki sıradan insanlar, oyun oynayan ve ciddi işlerle uğraşmayan gençler için "idare edebilir". Ama gerçek hesap gücüne ihtiyaç duyan gerçek mühendisler ve gerçek bilimadamalarını "kesmez".

Masaüstü PC büyüklüğünde. Tam randımanla çalışırken 220 watt güç harcıyor. 12 işlemcili. 36 Gflop performansında. 24 GB DDR SDRAM ana hafıza ve 1 terabyte kapasitesinde hard diski var. Fiyatı 10.000$'ın biraz altından başlıyor. Optimize edilmiş sürücüleri barındıran bir GNU/Linux dağıtımı ile yüklü olarak geliyor. MPI ve benzeri yöntemlerle paralel programlama yapmanızı sağlayan araçlar da yanında.

Tabii eğer biraz daha sofistike işlerle uğraşan bir analist, mühendis ya da bilimadamı iseniz o zaman 96 işlemcili 300 Gflop kapasitesinde olan model de var. O da bir masaüstü PC büyüklüğünde. 192 GB ana hafıza ve 96 terabyte hard disk depolama alanı.

Eylül'ün sonuna doğru Orion Multisystems tarafından satışa sunulacak ve bir hayli fırtına koparacağa benzeyen bu sistemlerle ilgili detaylar için buraya bakabilirsiniz.

Hacker: Canı sıkılan bilgisayarcı

sundance

Sanırım 1990-91`de, Commodore Dergisi`nin bize tahsis ettiği Dungeon adını verdiğimiz bir bodrum katında, Melih bana en son yaptığı Commodore 64 hackini gösteriyordu. C-64`ün sadece siyah beyaz olan 320x200`lük ekran modunda, 120x200`lük bir alan içinde 16 renk gösterebilen bir ekran moduydu bu.

O zamandan beri düşünürüm, bir insanı hacker olmaya nasıl başlar...(burada hacker, sıkça kullanıldığının tersine, sistem kıran, cracker anlamında değil, sistemleri kurcalayan, tembellik yapabilmenin yollarını bulabilmek için geceli gündüzlü çalışan bilgisayar hastası anlamında kullanılmaktadır :)