Robotlar Yarışıyor - Ödül: Bir Milyon Dolar

0
malkocoglu
İleri Savunma Araştırma Proje Bürosu DARPA, Internet'ten sonra yapay şöförlerde mi sanayiye kazandıracak? Umarız öyle olur. Şu bir gerçek ki, bir yarışma ve hedef kadar mühendisleri motive eden bir şey olamaz. DARPA'nın koyduğu yeni hedef, 300 millik bir arazinin bir robot araç tarafından kendi başına geçmesini öngörüyor.
Bu amacın ilk seferde başarılacağı beklenmese de, her sene düzenlenecek ve hazır bekleyen 1 milyon dolar muhakkak birilerini kamçılayan bir teşvik olacak.

DARPA'nın bu projesini, Amerikan ordusunun şöförsüz askeri araç atılımını desteklemek için başlattığı biliniyor. Pilotsuz uçaklarda elde edilen başarının, yer araçları için de tekrarlanabilmesi umuluyor.

Yarış, Las Vegas çevresinde şimdilik gizli tutulan bir arazide gerçekleştirilecek.

Newsweek

Büyük Yarışın Sitesi

The Register

Görüşler

0
realist
Daha yeni izledim. Sanırım TRT'deydi. Böyle bir yarıştan ve kimsenin tamamlayamadığından bahsedildi. Görüntüleri de vardı. Üç yüz metre bile ilerleyemeyecek durumdaydılar maalesef. Sanırım bir hata sonucu uzaktan kumanda edilen araçlar olarak aktarıldı. Ama hallerinden yapay zeka denemesi oldukları belliydi. Madem tümseği algılayamadın, bari düz gitmeyi becerseydin :)
Hemen ardından Discovery'nin sonu gelmez tekrarlarından biri denk geldi. Henüz ancak "gerizekalı bir hamamböceğinin beyin loblarından birini kaybetmiş hali" kadar akıllı makineler üretebildiğimizden bahsediliyordu. (Benzetme ekranda görünen bilim adamına veya çevirmene aittir.)

Yeri gelmişken Amerikan ordusunun robotlarla saldırabilecek duruma gelmesi olasılığından delicesine korktuğumu da söyleyeyim
0
malkocoglu
Saldiran robotlar korkunc olur hakikaten...

Bu yarista, dediginiz gibi oldukca cuvalladi. Durum sayfasina (http://www.grandchallenge.org/statusboard/) bakilirsa, en ileri giden 7 mil gidebilmis, o robot ta Kirmizi Takim denen Carnegie Mellon'in Robotics takimindan. Robotlarina 3 milyon harcadiklarini okumustum, isi parasi icin yapmadiklari belli, cunku odul 1 milyon $ :). Prestij daha onemli herhalde, cunku bir kazansalar, yagsin havadan (devletten) arastirma fonlari...
0
malkocoglu
Saldiran robotlar korkunc olur hakikaten...

Bu yarista, dediginiz gibi, robotlarin hepsi cuvalladi. Durum sayfasina (http://www.grandchallenge.org/statusboard/) bakilirsa, en ileri giden 7 mil gidebilmis, o robot ta Kirmizi Takim denen Carnegie Mellon'in Robotics takimindan. Robotlarina 3 milyon harcadiklarini okumustum, isi parasi icin yapmadiklari belli, cunku odul 1 milyon $ :). Prestij daha onemli herhalde, cunku bir kazansalar, yagsin havadan (devletten) arastirma fonlari...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Geleceğin Bilgisayarları Türklerden

zorkun

Bilkent Üniversitesi geleceğin Bilgisayar teknolojisi olarak öngörülen nanooptik devreler geliştiriyor.

Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay, projenin Türkiye ayağının yürütücüsü olarak görev alıyor.

USB Hafızalı Saat

tongucyumruk

USB yuvasından bağlanan flash hafıza kartları disketlerin pabucunu çoktan dama attı. Ufak boyutu, uyumluluğu ve bir okuyucuya ihtiyaç duymayan yapısı sayesinde bu ufak hafıza kartları herkes tarafından çok tutuldu. Ancak daha sonra bunları nasıl taşıyacağımız problemi ortaya çıktı. Her ne kadar küçük ve hafif olsalar da orada, burada unutabiliyorduk, üstelik zaten tıklım tıklım olan cebmize de fazladan bir alet daha koymamız gerekiyordu. Bunun üzerine anahtarlık, ufak fener gibi değişik biçimlerde USB hafıza ürünleri piyasaya çıktı. Ancak bu yeni ürün son noktayı koyacak gibi.

Bir araç takip cihazının anatomisi

auselen

Geçtiğimiz günlerden birinde karşılaştığım arvento firmasının araç takip cihazının içini açma şansını yakalayınca - gördüklerimi sizinle paylaşmak istedim.

Enerji İsrafı, Google ve Dünya'nın Geri Kalanı...

darkhunter

ecoIron isimli blog'un sahibi, green computing'ci Mark Ontkush'un oldukça ilginç bir teorisi var: Google'ın arkaplan rengi siyah olsaydı, yılda 3000 Megawatt-Saat tasarruf edilecekti!

Küçük Bir Kıyaslama

FZ

The Mythical Man-Month'ın yazarı Brooks'un iddiasına göre, yazılımla ilgili problemler yazılımla ilgili değil genellikle donanımla ilgili. Nasıl mı? Basit, donanım, tahmin edilenden çok daha fazla hızlı gelişiyor, maliyet feci şekilde düşerken, bilgi işlem kapasitesi ve verimlilik aşırı artıyor ve yazılım buna doğal olarak bir türlü yetişemiyor.