Çift işlemcili XEON, ikili AMD? Kalsın, bende 12 işlemcili masaüstü PC var!

0
FZ
Çift işlemcili bilgisayar mı? Son teknoloji ha? "Dual-processor"? Hmm, evet belki sıradan insanlar, oyun oynayan ve ciddi işlerle uğraşmayan gençler için "idare edebilir". Ama gerçek hesap gücüne ihtiyaç duyan gerçek mühendisler ve gerçek bilimadamalarını "kesmez".

Masaüstü PC büyüklüğünde. Tam randımanla çalışırken 220 watt güç harcıyor. 12 işlemcili. 36 Gflop performansında. 24 GB DDR SDRAM ana hafıza ve 1 terabyte kapasitesinde hard diski var. Fiyatı 10.000$'ın biraz altından başlıyor. Optimize edilmiş sürücüleri barındıran bir GNU/Linux dağıtımı ile yüklü olarak geliyor. MPI ve benzeri yöntemlerle paralel programlama yapmanızı sağlayan araçlar da yanında.

Tabii eğer biraz daha sofistike işlerle uğraşan bir analist, mühendis ya da bilimadamı iseniz o zaman 96 işlemcili 300 Gflop kapasitesinde olan model de var. O da bir masaüstü PC büyüklüğünde. 192 GB ana hafıza ve 96 terabyte hard disk depolama alanı.

Eylül'ün sonuna doğru Orion Multisystems tarafından satışa sunulacak ve bir hayli fırtına koparacağa benzeyen bu sistemlerle ilgili detaylar için buraya bakabilirsiniz.

Görüşler

0
abakana
Beni 96 da kesmez bunlari birbirine baglamanin yolu yokmu soyle bi kac bin duzinesini? :-P
0
simor
Yalnız anladığım kadarı ile bunların içinde okadar işlemci yok. Node olarak belirtmiş. Bide böyle kapalı gizli lansmanlardan nefret ediyorum bir reklamcı olarak. Tam kokuşmuş amerikan tarzı. Yanında karşılaştırılacak bir obje yok. BU boyda bişeye sıkıştırmanın tek yolu işlemcilerin küçük olması. 36/12=3 gflop şu an ortalama olarak işlemciler 4 gflop civarı. Hatta çift işlemciyle 11 gflop hıza ulaşan makineler var. Şİmdi bu cihaz fiyat olarak 10.000 dolar ediyor diyelim ama aynı hızda başka bişey daha ucuza alınamıyormu?? Çünkü sadece hız önplana çıkıyor bu cihazda. Bana başka bişey veriyomu bu makine.
0
bm
Kullandiklari islemcinin adindan utandiklari icin soylememislerdir herhalde. Evet kucuk. Pek de verimli. Aptalin biri ona Efficeon [investor.transmeta.com] adini takmis. Siz olsaniniz bunu kullaniyorum der miydiniz?
0
mentat
ya tamamen sacmaliyor olabilirim de, transmeta Linus Torvalds'in eski calistigi sirket degil miydi?
0
bm
Yoo dogru, o sirket.
0
simor
İşte hesaplayınca çok verimli gözükmüyor bana.
reklam kısmını geçtim sonuçta. Yazımın başında o konudaki kişisel fikrimi belirtim zaten.
Neyse..
0
bm
Ben hesaplamadim (nasil hesaplanacagini da bilmiyorum galiba?), sadece soytarilik yapiyordum orada. Hakikaten begenmedim o ismi ama tabi milyonla CPU satin alanlardan degilim, begensem n'olacak.

ABD'de pazartesi tatil, insanlar kayboldular ancak sali gunu ortaya cikarlar, hafta ici comp.arch'da millet birbirini yiyerek nasil olsa nedir ne degildir konusur eger heyancanlanilacak birseyse. Ben onu bekliyorum.
0
cea
Aslinda icinde 12 islemci var gercekten (pdf datasheet'de daha fazla ayrinti bulabilirsiniz). Bu bilgisayari icinde gigabit ethernet ile bagli 12 kucuk bilgisayar (islemci+chipset+ram) barindiran bir kutu olarak dusunebilirsiniz. Normal SMP (symmetric multi processor) yapisi olmadigi icin multithreaded programlari hizlandirma gibi bir faydasi olmayacaktir. Bu nedenle de gunluk/desktop kullanim icin pek pratik bir cozum degil.

Peki avantaji ne?

Eger yuksek islem gucu ve bellek kapasitesi istiyorsaniz ve elinizdeki problemi birden fazla bilgisayara paylastirabiliyorsaniz (bilimsel hesaplamalar, analizler, simulasyonlar vb) cok isinize yarayacaktir. (Tek bir x86 islemci normal sartlarda en fazla 4G bellek adresleyebilir)

Kendinize bir sunucu kumesi kurabilir, kutu icinde bagimsiz calisan bu sunuculara load balancing/failover yaptirabilirsiniz.

Animasyon filmi yaparken, her kareyi ayri bir islemcide cizdirebilirsiniz

Counter strike oynarken her node uzerinde ayri bir bot calistirabilirsiniz ;)

Hesaplama clusterlarlari ile ilgili daha fazla bilgi icin Beowulf MPI PVM gibi anahtar kelimeler yardimci olacaktir
0
simor
Hmm bi kutu içine küme yapısı oluşturmak ..
Akıllıca tabi
Bu kadar küçük biyerdebaşka türlü düşünemiyorum zaten.

Pdf lere biraz bakmıştım ama anlayamamışım demekki.
Gerçi dediğiniz gibi smp olsaydı bambaşka bişey olurdu zaten.

Ama bu tür makineler mantıklı. Saralel işlemcilerin hızda iyi fakat yer katili yapısından kurtuluruz.
Tabi bm nin dediği gibi bu makinenin performans durumu ne çıkacak bakalım.

0
eyeQ
256bitlik islemci kullaniliyor diyorlar. Fedora Core 2 de nasil calistirabiliyorlar meraklandim simdik. XSI daki satellite rendererimi calistirir mi ki acep? Allah derim Nirvanaya ererim Tibete ziplarim :P
0
hak76
bu tarz donanıma gerek kalmadan yerel ağdaki mevcut bilgisayarların işlemcilerini kullanarak işlem süresini kısaltan software için bkz.

http://www.altair.com/software/pbspro.htm
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

En Eski PC Bulundu

tdeveci

Intel ve HP uzun zamandır sürdürdükleri bir arayışta sona ulaştılar. Halen kullanılmakta olan en eski PC'yi arayan ikili, aradığını Hollanda kökenli PHI Data adlı bir firmada buldu. Firmanın ödülüyse daha önceden duyurulan 18 bin Euro oldu. Sonuca göre şu anda çalışır durumda olan en eski PC, IBM'in Intel 8088 tabanlı 5160 modeli. 1983 yılında imal edilen bu bilgisayar yine IBM'in nokta matris yazıcısını kullanıyor. HP ve Intel, bu bilgisayarı hala kullanan Hollandalı firmaya 5 yeni Intel tabanlı HP bilgisayar hediye etmeyi de ihmal etmedi. Aynı yarışmayı 1999 yılında ABD'de gerçekleştiren Dell, 1960 model bir Altair 8800b'nin kullanıldığını bulmuş ve bizim gibi şoke olmuştu.

Kaynak : Radikal 19 ocak 2004

Her yüzeyden ses almak

tongucyumruk

Gittiğimiz heryede hoparlör olmayabilir. Bu yüzden genelde birileriyle aynı anda şarkı dinleyeceğimizde kulaklıkları paylaşma yöntemini uygularız. Peki bu işin diğer alternatifi nedir? Gittiğimiz heryere yanımızda bir hoparlör taşıyarak antiergonomik şekillerde dinleme durumundan kurtulabiliriz ama buda bayağı bir hamallık gerektirir sanırım.

Olympia adlı teknoloji firması bu derdimizi duymuş olacakki Soundbug adlı mouse boyutunda bir ürün geliştirmiş ve CeBIT'te bunun ilk demosunu yapmış. Ürünü herhangi bir düz yüzeye yerleştiriyorsunuz ve yerleştirdiğiniz düz yüzey bir anda hoparlör gibi ses çıkartmaya başlıyor. Aleti inceleyen ZDNet'teki amcalar ses kalitesini oldukça etkileyici bulmuşlar.

Konuyla ilgili ZDNet'te çıkan haber

Creative Sound Blaster Live Value Muamması

mambo

Creative'in ses ve grafik kartlarında ileri noktada olduğu herkes tarafından biliniyor. Ama Creative'in en iddalı olduğu Sound Blaster Live Value eğer yüklenebilirse(!) gerçekten çok kaliteli bir ses kartı ve size kartın sürücüsü ile birlikte verdikleri LAVA programı mp3 formatındaki müzik dosyalarının sıkıştırılmasından kaynaklanan ses kayıplarını en aza indirmesi ve şu anki bilgisayarda müzik dinleme ortamında en çok kullanılan format olan mp3 için gerçektende çok güzel bir olay ama ne varki sürücü ile birlikte verdikleri lava programına karşı Creative Sound Blaster Live Value sürücüsü Windows 98 ve Windows 98SE için yeterli değil.

Google Search Appliance

FZ

Gene Google, gene güzel bir fikir. Adamlar Internet'i aradığınız hızda ve kalitede neden şirket ağınızdaki tüm HTML, Office, PDF, Postscript belgelerini ve daha bir sürü ıvır zıvırı arayamayasınız ki demişler ve şöyle hafif ancak marifetli bir alet yapmışlar adını da Google Search Appliance koymuşlar.

Intel tabanlı, Linux temelli bu şirin aleti fişe takıyor, networke bağlıyorsunuz ve sonra da bu alet 10 GB'a kadar olan veriyi (150.000 doküman!) arka planda sizi rahatsız etmeden indekslerken şirketinizdeki elemanlar da güzel güzel arama tarama yapabiliyorlar.

Pentium 4 HyperThreading Performans Problemi

anonim

Pentium4 işlemcilerde hyperthreading özelliği ilk lanse edildiğinde performans artışları olacağı söylenmişti, fakat geçen günlerde ZDNet Hyperthreading hurts server performance konulu bir makale yayınladı. Bu makaleye göre, BIOS seviyesinde hyperthreading'i kapatan geliştiriciler ciddi bir şekilde performans artışından bahsediyorlar.

Bunu takiben Rick Ross bir yazısında hyperthreading'in bu performans kaybının sunucularda çalışan JAVA programlarına ne derecede etti yaptığını sorguluyor.