Çift işlemcili XEON, ikili AMD? Kalsın, bende 12 işlemcili masaüstü PC var!

0
FZ
Çift işlemcili bilgisayar mı? Son teknoloji ha? "Dual-processor"? Hmm, evet belki sıradan insanlar, oyun oynayan ve ciddi işlerle uğraşmayan gençler için "idare edebilir". Ama gerçek hesap gücüne ihtiyaç duyan gerçek mühendisler ve gerçek bilimadamalarını "kesmez".

Masaüstü PC büyüklüğünde. Tam randımanla çalışırken 220 watt güç harcıyor. 12 işlemcili. 36 Gflop performansında. 24 GB DDR SDRAM ana hafıza ve 1 terabyte kapasitesinde hard diski var. Fiyatı 10.000$'ın biraz altından başlıyor. Optimize edilmiş sürücüleri barındıran bir GNU/Linux dağıtımı ile yüklü olarak geliyor. MPI ve benzeri yöntemlerle paralel programlama yapmanızı sağlayan araçlar da yanında.

Tabii eğer biraz daha sofistike işlerle uğraşan bir analist, mühendis ya da bilimadamı iseniz o zaman 96 işlemcili 300 Gflop kapasitesinde olan model de var. O da bir masaüstü PC büyüklüğünde. 192 GB ana hafıza ve 96 terabyte hard disk depolama alanı.

Eylül'ün sonuna doğru Orion Multisystems tarafından satışa sunulacak ve bir hayli fırtına koparacağa benzeyen bu sistemlerle ilgili detaylar için buraya bakabilirsiniz.

Görüşler

0
abakana
Beni 96 da kesmez bunlari birbirine baglamanin yolu yokmu soyle bi kac bin duzinesini? :-P
0
simor
Yalnız anladığım kadarı ile bunların içinde okadar işlemci yok. Node olarak belirtmiş. Bide böyle kapalı gizli lansmanlardan nefret ediyorum bir reklamcı olarak. Tam kokuşmuş amerikan tarzı. Yanında karşılaştırılacak bir obje yok. BU boyda bişeye sıkıştırmanın tek yolu işlemcilerin küçük olması. 36/12=3 gflop şu an ortalama olarak işlemciler 4 gflop civarı. Hatta çift işlemciyle 11 gflop hıza ulaşan makineler var. Şİmdi bu cihaz fiyat olarak 10.000 dolar ediyor diyelim ama aynı hızda başka bişey daha ucuza alınamıyormu?? Çünkü sadece hız önplana çıkıyor bu cihazda. Bana başka bişey veriyomu bu makine.
0
bm
Kullandiklari islemcinin adindan utandiklari icin soylememislerdir herhalde. Evet kucuk. Pek de verimli. Aptalin biri ona Efficeon [investor.transmeta.com] adini takmis. Siz olsaniniz bunu kullaniyorum der miydiniz?
0
mentat
ya tamamen sacmaliyor olabilirim de, transmeta Linus Torvalds'in eski calistigi sirket degil miydi?
0
bm
Yoo dogru, o sirket.
0
simor
İşte hesaplayınca çok verimli gözükmüyor bana.
reklam kısmını geçtim sonuçta. Yazımın başında o konudaki kişisel fikrimi belirtim zaten.
Neyse..
0
bm
Ben hesaplamadim (nasil hesaplanacagini da bilmiyorum galiba?), sadece soytarilik yapiyordum orada. Hakikaten begenmedim o ismi ama tabi milyonla CPU satin alanlardan degilim, begensem n'olacak.

ABD'de pazartesi tatil, insanlar kayboldular ancak sali gunu ortaya cikarlar, hafta ici comp.arch'da millet birbirini yiyerek nasil olsa nedir ne degildir konusur eger heyancanlanilacak birseyse. Ben onu bekliyorum.
0
cea
Aslinda icinde 12 islemci var gercekten (pdf datasheet'de daha fazla ayrinti bulabilirsiniz). Bu bilgisayari icinde gigabit ethernet ile bagli 12 kucuk bilgisayar (islemci+chipset+ram) barindiran bir kutu olarak dusunebilirsiniz. Normal SMP (symmetric multi processor) yapisi olmadigi icin multithreaded programlari hizlandirma gibi bir faydasi olmayacaktir. Bu nedenle de gunluk/desktop kullanim icin pek pratik bir cozum degil.

Peki avantaji ne?

Eger yuksek islem gucu ve bellek kapasitesi istiyorsaniz ve elinizdeki problemi birden fazla bilgisayara paylastirabiliyorsaniz (bilimsel hesaplamalar, analizler, simulasyonlar vb) cok isinize yarayacaktir. (Tek bir x86 islemci normal sartlarda en fazla 4G bellek adresleyebilir)

Kendinize bir sunucu kumesi kurabilir, kutu icinde bagimsiz calisan bu sunuculara load balancing/failover yaptirabilirsiniz.

Animasyon filmi yaparken, her kareyi ayri bir islemcide cizdirebilirsiniz

Counter strike oynarken her node uzerinde ayri bir bot calistirabilirsiniz ;)

Hesaplama clusterlarlari ile ilgili daha fazla bilgi icin Beowulf MPI PVM gibi anahtar kelimeler yardimci olacaktir
0
simor
Hmm bi kutu içine küme yapısı oluşturmak ..
Akıllıca tabi
Bu kadar küçük biyerdebaşka türlü düşünemiyorum zaten.

Pdf lere biraz bakmıştım ama anlayamamışım demekki.
Gerçi dediğiniz gibi smp olsaydı bambaşka bişey olurdu zaten.

Ama bu tür makineler mantıklı. Saralel işlemcilerin hızda iyi fakat yer katili yapısından kurtuluruz.
Tabi bm nin dediği gibi bu makinenin performans durumu ne çıkacak bakalım.

0
eyeQ
256bitlik islemci kullaniliyor diyorlar. Fedora Core 2 de nasil calistirabiliyorlar meraklandim simdik. XSI daki satellite rendererimi calistirir mi ki acep? Allah derim Nirvanaya ererim Tibete ziplarim :P
0
hak76
bu tarz donanıma gerek kalmadan yerel ağdaki mevcut bilgisayarların işlemcilerini kullanarak işlem süresini kısaltan software için bkz.

http://www.altair.com/software/pbspro.htm
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hacker: Canı sıkılan bilgisayarcı

sundance

Sanırım 1990-91`de, Commodore Dergisi`nin bize tahsis ettiği Dungeon adını verdiğimiz bir bodrum katında, Melih bana en son yaptığı Commodore 64 hackini gösteriyordu. C-64`ün sadece siyah beyaz olan 320x200`lük ekran modunda, 120x200`lük bir alan içinde 16 renk gösterebilen bir ekran moduydu bu.

O zamandan beri düşünürüm, bir insanı hacker olmaya nasıl başlar...(burada hacker, sıkça kullanıldığının tersine, sistem kıran, cracker anlamında değil, sistemleri kurcalayan, tembellik yapabilmenin yollarını bulabilmek için geceli gündüzlü çalışan bilgisayar hastası anlamında kullanılmaktadır :)

Dünya'nın İlk Ticari Süper Dizüstü Bilgisayarı

Soulblighter

AtomChip firması, Dünya'nın ilk ticari süper dizüstü bilgisayarını duyurdu: AtomChip SG220-2

Nokia N-Gage Kopya Koruması Kırıldı

murat09

Dünyanın en büyük mobil iletişim cihazı üreticisi Nokia, en yeni ürünlerinden N-Gage'nin web üzerinden oyun download edilerek kullanımını engelleyen kopya korumasının kırıldığını açıkladı. Nokia'nın büyük umutlar beslediği N-Gage oyun konsol-telefonunda artık özel programlar yardımıyla "kişiselleştirilmiş" arayüzler ve oyunlar kullanılabiliyor. Bu kilit aynı Series 60 işletim sistemi'ni kullanan Siemens SX-1 lerde de paralel olarak aşıldı.
Nokia sözcüsü Damian Stathonikos cihazın ileriki versiyonlarında geliştirilerek bu kilidi aşmayı daha zor hale getirmeye çalışacaklarını belirtti.
Geniş bilgi: Reuters

Ağ Cihazlarının Öntanımlı Parola Listesi

Soulblighter

Bu adreste birçok ağ cihazının üretici tarafından tanımlanan parolalarını bulabilirsiniz.

Beynin Depolama Kapasitesi Üzerine!

sundance

İlgi ile takip ettiğimiz www.kuro5in.org`da yayınlanan bu makale insan beyninin kapasitesini tartışıyor (tabi geek yöntemiyle ;)

Sıkılganlar için tahmini rakamın 11,621Tb (10^14) olduğunu belirtelim. Enteresan bir okuma...