Cappuccino alırmısınız?

0
parsifal

Geçenlerde bir arkadaşımla eski dergileri karıştırırken 1994 yılından bir PC dergisi gözüme çarptı. Müthiş DX4-100'lerden bahsediyordu. Birde "docking station" denilen bir sistem ile ilgili özel bir araştırma vardı.

Neden günümüzde yok bu sistem? Yoksa laptop teknolojisi ile bu sistem çöpe mi atılmıştı?

"Docking station" laptopların evdeki pc'lere uyumunu sağlayan bir sistemdi. Boş bir masaüstü kasasınından oluşuyordu basit olarak. Laptopların kapasiteleri o zamanlar sınırlıydı. Daha büyük hdd'ler, floppy ve benzeri parçaları sığdırmak imkansız gibi gözüküyordu. Bu yüzden laptopınızı eve getirdiğinizde bu boş kasaya takıyordunuz. Tıpkı otomobillerdeki "kızaklı teyp" mantığında...

Bu kasaya oturan laptop'ınıza monitor, klavye, mouse, hdd ve benzeri bir çok aleti bağlıyabiliyordunuz.

Saintsong firması bu teknolojiyi günümüz teknolojisi ile birleştirerek yepyeni bir bilgisayar ortaya çıkardı.

157mmx146mmx45mm boyutlarında mini mini bilgisayarlarımız var artık. Bu kutunun içine neleri sığdırmışlar biraz onlardan bahsedeyim. P3 işlemci, 256 mb'a kadar RAM desteği, Ultra ATA 33/66 hdd, cd-rom (cd-writer veya dvd'de olabilir),10/100 ethernet kartı, 56k modem, ve bir adet ekran kartı.

Peki bu kutuyu dış dünyaya nasıl bağlıyoruz? Aklınıza gelen her türlü bağlantıyı yapabiliyorsunuz. TV, monitor gibi görüntü aletleri bağlanabiliyor. Klavye ve mouse'unuzu tabiki bağlıyabiliyorsunuz. Daha ne kaldı ki? Printerınızı bağlıyabiliyorsunuz. Utanmadan birde infrared göz eklemişler.

Sadece 950 gram olan Cappuccino G1 ile hamallıktan kurtulup daha mobil bir bilgi bankası olmaya ne dersiniz? Üstelik 700 USD civarında bir fiyata... Hem de Win98/ME/2000/NT ve Unix çalıştıran bir sistemle...

İlgili Yazılar

İlk YZ Hızlandırıcı Çip: Intia Processor

FZ

Grafik hızlandırıcı mikroçipleri barındıran video grafik kartları artık bir PC kullanıcısı için sıradan ürün kategorisinde.

Peki ya oyunlar başta olmak üzere pek çok program için önemli olan yapay zeka (YZ) algoritmalarını hızlandıracak özel bir mikroişlemcinin, YZ kartlarının zamanı gelmedi mi?

AIseek isimli bir şirket dünyanın ilk YZ işlemcisini çıkardığını duyurdu. Intia Processor isimli YZ çipi şu anda oyunlardaki etmenlerin (agent) daha akıllıca ve hızlı hareket edebilmesi için kullanılıyor. Şirketin açıklamasına göre Intia YZ hızlandırıcısı düşük seviyeli YZ işlerini normal bir işlemciye kıyasla 200 kat daha hızlı gerçekleştirebiliyor.

Compaq kabuk değiştiriyor, Intel palazlanıyor

larweda

Efsanevi Alpha mikroişlemci mimarisinin üreticisi Compaq "Big Q", 2004 yılı itibariyle tüm Tru64 Unix, OpenVMS ve NonStop işletim sistemli sunucu ürünlerini Intel Itanium tabanlı olarak sunacağını, 2004 yılına kadar da elindeki Alpha mimari teknolojisini ve işgücünü Intel`e devredeceğini açıkladı. Bu sayede Compaq artık mikroişlemci tasarlamaktan vazgeçip tamamen sunucu ve servis pazarına yönelirken Intel de rakipleri AMD ve Transmeta`ya karşı 64-bitlik Itanium mimarisinin gelişimini hızlandırarak büyük bir avantaj sağlamış oluyor. Öte yandan da yıllardır süregelen Intel - Microsoft evliliğine de yeni bir kuma geliyor. Hem de genç taze bir gelin yerine tecrübeli ve oturaklı bir ortak bu.

Konu hakkında The Inquirer`ın haberi, Compaq ve Intel`in duyuruları.

Türk gider krize, gavur gider tersine

sundance

Biz makinaları nasıl upgrade edecez diye kasalım, bir cd-writer daha alıp seri DivX imalatına mı geçsek diye cebelleşelim, bütün donanımların fiyatı olmuş iki kat, aldığımız maaş yarıya inmiş, off da off... (iki aydır işsizim, pardon kendimin patronuyum)

Ne diyordum biz bu sıkıntıları yaşayalım elin gavuru otursun `Ulaaa bunun kasası magnezyumdan, ben lise de gördüydüm magnezyum süper yanıyordu ` diyip keyif diye canım NeXT CUBE`u asetilen kaynağı ile yaksın. Yok kardeşim yok, bu gavurlardan özellikle de Amerika`lılardan adam olmaz, neyse, ne de olsa kaça kaça Hindistan ve Türkiye`de adam kalmadı, yakında istila edecez koca ABD`i de görecekler israf ne demekmiş :)

Nokia N-Gage Kopya Koruması Kırıldı

murat09

Dünyanın en büyük mobil iletişim cihazı üreticisi Nokia, en yeni ürünlerinden N-Gage'nin web üzerinden oyun download edilerek kullanımını engelleyen kopya korumasının kırıldığını açıkladı. Nokia'nın büyük umutlar beslediği N-Gage oyun konsol-telefonunda artık özel programlar yardımıyla "kişiselleştirilmiş" arayüzler ve oyunlar kullanılabiliyor. Bu kilit aynı Series 60 işletim sistemi'ni kullanan Siemens SX-1 lerde de paralel olarak aşıldı.
Nokia sözcüsü Damian Stathonikos cihazın ileriki versiyonlarında geliştirilerek bu kilidi aşmayı daha zor hale getirmeye çalışacaklarını belirtti.
Geniş bilgi: Reuters

Şişman kapasitörler

auselen

Uzun süredir kullandığınız bilgisayarınız tuhaflaşmaya başladı mı? Zamansız kilitlenmeler, sabit diskten gelen garip sesler yaşadınız mı? Herşeyi iki kez kontrol etmenize rağmen sorunu bir türlü bulamadığınız oldu mu? Belki de sorununuz kapasitörlerinizin şişmanlamasıdır :).