Cappuccino alırmısınız?

0
parsifal

Geçenlerde bir arkadaşımla eski dergileri karıştırırken 1994 yılından bir PC dergisi gözüme çarptı. Müthiş DX4-100'lerden bahsediyordu. Birde "docking station" denilen bir sistem ile ilgili özel bir araştırma vardı.

Neden günümüzde yok bu sistem? Yoksa laptop teknolojisi ile bu sistem çöpe mi atılmıştı?

"Docking station" laptopların evdeki pc'lere uyumunu sağlayan bir sistemdi. Boş bir masaüstü kasasınından oluşuyordu basit olarak. Laptopların kapasiteleri o zamanlar sınırlıydı. Daha büyük hdd'ler, floppy ve benzeri parçaları sığdırmak imkansız gibi gözüküyordu. Bu yüzden laptopınızı eve getirdiğinizde bu boş kasaya takıyordunuz. Tıpkı otomobillerdeki "kızaklı teyp" mantığında...

Bu kasaya oturan laptop'ınıza monitor, klavye, mouse, hdd ve benzeri bir çok aleti bağlıyabiliyordunuz.

Saintsong firması bu teknolojiyi günümüz teknolojisi ile birleştirerek yepyeni bir bilgisayar ortaya çıkardı.

157mmx146mmx45mm boyutlarında mini mini bilgisayarlarımız var artık. Bu kutunun içine neleri sığdırmışlar biraz onlardan bahsedeyim. P3 işlemci, 256 mb'a kadar RAM desteği, Ultra ATA 33/66 hdd, cd-rom (cd-writer veya dvd'de olabilir),10/100 ethernet kartı, 56k modem, ve bir adet ekran kartı.

Peki bu kutuyu dış dünyaya nasıl bağlıyoruz? Aklınıza gelen her türlü bağlantıyı yapabiliyorsunuz. TV, monitor gibi görüntü aletleri bağlanabiliyor. Klavye ve mouse'unuzu tabiki bağlıyabiliyorsunuz. Daha ne kaldı ki? Printerınızı bağlıyabiliyorsunuz. Utanmadan birde infrared göz eklemişler.

Sadece 950 gram olan Cappuccino G1 ile hamallıktan kurtulup daha mobil bir bilgi bankası olmaya ne dersiniz? Üstelik 700 USD civarında bir fiyata... Hem de Win98/ME/2000/NT ve Unix çalıştıran bir sistemle...

İlgili Yazılar

Dijital Kamera, MP, Objektif

parsifal

Dijital görünteleme zımbırtısı, yazıcı, veya tarayıcı almaya kalktığımızda ilk olmazsa olmazlar arasında MP (megapixel) değeri gelir. Peki bu kadar önemli bir şey mi bu MP? Lens kalitesi, büyüklüğü önemli değil mi? Cep telefonuna kadar giren görünteleme cihazları hergün MP oranları artarak aramıza katılıyor.

Fazlamesai.net'e soralım: Özgür Dizüstü

tongucyumruk

Bu aralar hem avuçiçi bilgisayarım, hem de masaüstü bilgisayarım eskidiğinden ikisinin de yerini alacak bir dizüstü bilgisayar almayı düşünüyorum. Uzun araştırmalarım sonucunda tam ihtiyaçlarıma uygun, 12", ekranı dönebilen (e-kitap okumak için ideal), uygun fiyatlı bir model buldum. Tam hayallerimin bilgisayarını bulduğumu düşünürken özellikler listesindeki bir ibare dikkatimi çekti...

Eskiden de bilgisayarlar varmış.

larweda

1969 yılında Apollo 11`i aya indiren de bir bilgisayardı. Aslında herkes Neil Armstrong`un "Bu benim için küçük ama insanlık için büyük bir adım." sözünü bilir. Ama Apollo 11`in iniş rutinlerini hesaplayan bilgisayar da kontrol bilimi açısından çok küçük ama büyük bir adım niteliğinde.

Nokia 770: GNU/Linux + GNOME + Debian

roktas

Sihirli bir birleşim :-) Telekomünikasyon devi Nokia®'nın[1] yeni niche'i: Nokia 770. Bu cihaz bir İnternet Tableti: İnternet'te dolaşabiliyor, epostalarınızı okuyor, PDF başta olmak üzere çeşitli dosyalara bakabiliyorsunuz (evet, Flash® v6 desteği de mevcut).

NVIDIA

HoLY

NVIDIA linux icin ekran kartı driverlarının 1.0-2880 versiyonunu release etmiş.Yeni versiyonda GeForce4 and Quadro4 kartlar desteklenmiş,ve tabiki bazı bug fixler giderilmiş.Nvidia ekran kartınız var ve 3D oyunlarda sorunlar yaşıyo yada mesela xine de fullscreen supportu calışdıramıyorsanız hemen bu driverları yüklüyorsunuz.