Donanım kategorisinde veriyorum ama yazılım mı desem ne desem? Yani şu el kadar oyuncak GameBoy üzerinden çalışan bir web server. Neden, niçin, nasıl? Susuyorum ve derin bir tefekküre dalıyorum ;-)
----------------
Padişah ferman vermiş:
Bana en iyi mağrifetini gösterene 5 altın vereceğim
O zamanlar da 5 altın iyi paraymış. Sadece zenginler bulabiliyormuş.Gel zaman , git zaman bir çok kişi mağrifetini göstermiş. Sırada biri daha varmış. Padişah'ın önünde 5 metre uzaktaki iğnenin deliğinine ipliği atmış ve geçirmiş.
Padişah bunu nasıl yaptığını sormuş ve o da 5 yıl hep bu iş için uğraştığını söylemiş.
Padişah demiş ki : Bu adama hemen 5 altın verin, 5 sopa vurun.
Adam: İşinize karışmak gibi olmasın efendim ama sopa niye ?
Padişah: Yaptığın işi herkes yapamaz, ondan sana 5 altın verdim. Sopayı da koca 5 yılını böyle gereksiz bir işle uğraştığın için vurduruyorum...
--------------------
Kıssadan hisse:
Internet iplikse GBA'da bir iğnedir.
Yalnız ipi iğneye atarak dikiş dikmeyi öğrenemezsin ama GBA'yı Web server haline getirmek için düşük hafızalı sistemlere PPP/IP/TCP protokollerini gömmeyi,her tür driver yazabilmeyi,kernel programlamayı öğrenebilirsin.
Bence analojin pek tutmamış çünkü verdiğin örnek bilgisayar öncesi hatta endüstri devrimi öncesi döneme ait (gerçi iğnenin teknik spesifikasyonunu bilmediğimiz için kesin konuşmamak lazım, endüstri devriminin başlangıcı olabilir ;-).
Aynı örneği kullanarak daha sağlam bir analoji şöyle kurulabilirdi:
Internet kol kadar kalın görünen bir halat, GameBoy iğne, amcamın biri geliştirdiği prosesle bu kalın halatı küçücük iğne deliğinden geçirebilecek kadar inceltiyor ve geçer geçmez de gelişmesini sağlıyor. Bu durumda ben böyle bir adamı hemen baş kimyager ya da fizikçim yapardım ;-) Sonra da bilgilerini sistemik hale getirmesi için ve diğerlerine aktarması için gerekli ortamı oluşturur, kaynakları sunardım.
Grafik hızlandırıcı mikroçipleri barındıran video grafik kartları artık bir PC kullanıcısı için sıradan ürün kategorisinde.
Peki ya oyunlar başta olmak üzere pek çok program için önemli olan yapay zeka (YZ) algoritmalarını hızlandıracak özel bir mikroişlemcinin, YZ kartlarının zamanı gelmedi mi?
AIseek isimli bir şirket dünyanın ilk YZ işlemcisini çıkardığını duyurdu. Intia Processor isimli YZ çipi şu anda oyunlardaki etmenlerin (agent) daha akıllıca ve hızlı hareket edebilmesi için kullanılıyor. Şirketin açıklamasına göre Intia YZ hızlandırıcısı düşük seviyeli YZ işlerini normal bir işlemciye kıyasla 200 kat daha hızlı gerçekleştirebiliyor.
Eğer Linux üzerinde pidgin kullanıyorsanız, AirTies modem almayın! Neden mi? Çünkü pidgin kesinlikle GTalka bağlanamıyor. Daha önce sırf bu sebeple RT-204 bir modemi çöpe atıp bir Zyxel ile değiştirmiştim. AirTies müşteri hizmetlerine durumu bildirmiş ve kendilerine detaylı bir açıklama yazmıştım. Bugün bir mekan değişikliği yapıp yazlığa geldim ve bir baktım gtalka bağlanamıyorum. Sebep yine hatalı bir airties modem. Şimdi bunun da yenisini almak gerekecek.
Biraz araştırdım. Birincisi, AirTies modemler, DHCP üzerinden DNS sunucularının IP numarasını alıyor ve sizin bunları değiştirmenize izin vermiyor. Örneğin, TTNETin DNS sunucusunu değilde başka bir DNS sunucusu kullanmak isterseniz bunu yapamıyorsunuz. İkincisi, bu modemlerin üzerindeki DNS stack, bir şekilde SRV kayıtlarını anlamıyor. GTalka bağlanamamasının sebebi de bu.
Star Wars filmlerinde sıkça kullanılan hologram ekranlar, hayallerimi süslerdi. Odanın ortasında havada asılı bir görüntü... IO2 Technology diye bir firma bunu başarmış. 22500 USD paranız varsa hologram gösteren bu cihazın prototiplerinden satın alabilirsiniz.
Süper-bilgisayar dünyasında ABDnin hakimiyetini Çin malı bir makine delecek. Çin yapımı Dawning 4000Ain dünyanın en güçlü süper-bilgisayarları listesine yüksek bir sıradan girmesi bekleniyor. Makinede 2 binden fazla AMD Opteron işlemci bulunuyor. Uzmanlar, Dawning 4000Ain en güçlü 15 bilgisayar arasına girmesine kesin gözüyle bakıyorlar. Çin yapımı Dawning 4000Ain daha önce saniyede 10 trilyon (10 teraflop) işlem sınırını aşacağı açıklanmıştı. Dünyada halen 10 teraflop sınırını aşan üç süper-bilgisayar bulunuyor.
Kendimi cok wannabee hissediyorummmmmm!!! ciyak!