Lego Mindstorms NXT

0
tongucyumruk
Sizin de her yılbaşında size ne hediye alacağını bilemeyen "non-geek" arkadaşlarınız var mı? Eğer varsa, onlara şimdiden iyi haberi iletebilirsiniz. Bilgisayar dünyasındaki pek çok iyi şey (Linux, Dijkstra, Tanenbaum vs...) gibi bu haber de kuzey ülkelerinden. Danimarka'lı Lego firması 1998'den beri bilgisayar düşkünlerinin hayallerini süsleyen oyuncağı Lego Mindstorms'un yeni versiyonunu duyurdu.
Yeni Mindstorms'un eskisine oranla önerdiği şeyler ilk bakışta sonar, ses algılayıcı ve servo motor gibi yeni donanımlar. Bunun yanında Mindstorms kontrolörünün üzerinde 7 veya 8 RJ-11 bağlantı noktası yerleştirilmiş ve LCD ekranı da büyütülmüş.

Sistemin içine bir göz attığımızda ise kapağın altında da birçok güncelleme olduğunu görüyoruz. İlk göze çarpan değişiklik Mindstorms'un artık seri port değil USB 2.0 ve Bluetooth yoluyla PC'ye bağlanabiliyor olması. Diğer bir değişiklik ise artık 8bit'lik eski işlemcinin yerine 32bit'lik bir canavar koyulmuş olması. Bu sayede Mindstorms için çok daha komplike uygulamalar geliştirmek mümkün hale geliyor.

Bunun Lego bu yeni sürümle birlikte önemli bir hamle yaparak yazılım lisanslarını Mindstorms üzerinde LegOS gibi kendilerininkinin dışındaki yazılımların geliştirilmesini cesaretlendirecek şekilde güncelledi. Bu sayede kullanıcılar korkmadan Mindstorms üzerinde Lego'nun kendi sisteminden farklı işletim sistemi ve derleyicileri kullanabilecekler. Lego tarafından yapılan açıklamada bunu yapmalarının sebebinin bu konuda yapılacak bir kısıtlamanın Lego'nun yaratıcılığı destekleyen doğasına aykırı olacağı, bu nedenle lisans anlaşmalarının bu tip girişimleri destekleyecek şekilde yeniden düzenlendiği söylendi.

Lego Mindstorms NXT hakkında daha detaylı bir incelemeyi de buradan okuyabilirsiniz. Doğrusu Mindstorms NXT üzerinde Common Lisp çalıştırıp Slime ile emacs içinden doğrudan Mindstorms'a kod yazacağımız günlerin yakın olduğunu düşünüyorum.

İlgili Yazılar

Parity Mucidi de Sizlere Ömür...

FZ

Sayısal bilgisayarların geliştirilmesinde büyük katkıları olan Richard Bloch 78 yaşında yakalandiğı kanser hastalığından ötürü öldü.

Linux 2.6, Debian ve nVidia: Güzel Grafikler için Hacking

FZ

Debian GNU/Linux çalıştırıyorsunuz. Güzel bir nVidia grafik kartınız var. 2.6 sürüm numaralı çekirdeğe geçmek istiyorsunuz ama resmi nVidia sürücülerinin 2.6 çekirdeği ile uyumlu olmadığını öğreniyorsunuz. Peki üzülüyor musunuz? Hayır, çünkü biliyorsunuz ki Linux demek çözüm demek! Dünyanın diğer ucunda bir grup ``geek´´ size yardımcı olmak için çalışıyor ve 2.6 çekirdeği ile nasıl pırıl pırıl grafiklere kavuşacağınızı anlatıyor.

31 Aralık 2003 tarihli bu taze makale daima uç noktada yaşamayı seven keskin Debian GNU/Linux kullanıcıları için ;-)

Yükte Hafif, Depolamada Büyük

parsifal

Sabit disk kapasitelerinin başını alıp gittiği bugünlerde 2.5''lik sabit disklerde büyüklerini aratmayacak boyutlara gelmeye başladı. İlk ürün Western Digital'den harici 320 GB SATA. Ürün WDC'nin Passport ailesinde de yerini aldı.

Diğer ürün ise Hitachi Travelstar. Ürünler Şubat ayında piyasaya çıkacak. Bu modellerde ise 400 ve 500 GB kapasiteli ürünler var.

Menuetos: Assembler programcısının rüyası

sundance

Eski güzel Amiga zamanlarında Seka ve türevleri vardı. Birsürü coder 68000 işlemcinin inceliklerini tapınırcasına bu programlarla keşfetmeye çalışırdık. O zamanlar MasterSeka gibi bir IDE mucize gibi geliyordu bize.

Zaman geçti, birileri Menuetos adında bir işletim sistemi yaptılar. Ne için ? Assembler programlamak için bir IDE olarak :) Hem de ne IDE... Herşeyden önce Menuetos bir real time OS yani ihtiyaca cevap vermek için minimum işlem yapıp, minimum tepki süresine sahip, deyim yerindeyse zero-fat bir işletim sistemi. Hem de bir tek 1.44 diske sığıyor. Fazla söze ne hacet...

Mac CUBE özel bir makina mı?

anonim

Apple'ın daha doğrusu Steve Jobs'un "Next" zamanında içinde kalan bir diğer ukte ise Cube idi.

Cube bir tasarım harikası olarak lanse edildi. Gerçi halen tasarım konusunda bir firma ile mahkemelikler. Herneyse bir Apple PowerMac Cube aldığınız zaman makinaya herhangi bir kart takamıyorsunuz çünkü yer yok. :)
HDD upgrade'i yapmanız, yani yeni bir HDD takmanız gerektiğinde siz yada ürünü aldığınız Apple bayii bile bu işlemi yapamıyor. Türkiye'deki dağıtıcıda yapamıyor. Yapılır ama yapıldığı an garanti dışı kalıyor. Bu işlem için Cube'un Amerika'ya Apple'a gitmesi gerekiyor. Tabii ki sistemde hardware arıza olduğunda da. :) Almak bir dert almamak bir ukte. :)
inanmazsanız:http://www.apple.com/powermaccube