Lego Mindstorms NXT

0
tongucyumruk
Sizin de her yılbaşında size ne hediye alacağını bilemeyen "non-geek" arkadaşlarınız var mı? Eğer varsa, onlara şimdiden iyi haberi iletebilirsiniz. Bilgisayar dünyasındaki pek çok iyi şey (Linux, Dijkstra, Tanenbaum vs...) gibi bu haber de kuzey ülkelerinden. Danimarka'lı Lego firması 1998'den beri bilgisayar düşkünlerinin hayallerini süsleyen oyuncağı Lego Mindstorms'un yeni versiyonunu duyurdu.
Yeni Mindstorms'un eskisine oranla önerdiği şeyler ilk bakışta sonar, ses algılayıcı ve servo motor gibi yeni donanımlar. Bunun yanında Mindstorms kontrolörünün üzerinde 7 veya 8 RJ-11 bağlantı noktası yerleştirilmiş ve LCD ekranı da büyütülmüş.

Sistemin içine bir göz attığımızda ise kapağın altında da birçok güncelleme olduğunu görüyoruz. İlk göze çarpan değişiklik Mindstorms'un artık seri port değil USB 2.0 ve Bluetooth yoluyla PC'ye bağlanabiliyor olması. Diğer bir değişiklik ise artık 8bit'lik eski işlemcinin yerine 32bit'lik bir canavar koyulmuş olması. Bu sayede Mindstorms için çok daha komplike uygulamalar geliştirmek mümkün hale geliyor.

Bunun Lego bu yeni sürümle birlikte önemli bir hamle yaparak yazılım lisanslarını Mindstorms üzerinde LegOS gibi kendilerininkinin dışındaki yazılımların geliştirilmesini cesaretlendirecek şekilde güncelledi. Bu sayede kullanıcılar korkmadan Mindstorms üzerinde Lego'nun kendi sisteminden farklı işletim sistemi ve derleyicileri kullanabilecekler. Lego tarafından yapılan açıklamada bunu yapmalarının sebebinin bu konuda yapılacak bir kısıtlamanın Lego'nun yaratıcılığı destekleyen doğasına aykırı olacağı, bu nedenle lisans anlaşmalarının bu tip girişimleri destekleyecek şekilde yeniden düzenlendiği söylendi.

Lego Mindstorms NXT hakkında daha detaylı bir incelemeyi de buradan okuyabilirsiniz. Doğrusu Mindstorms NXT üzerinde Common Lisp çalıştırıp Slime ile emacs içinden doğrudan Mindstorms'a kod yazacağımız günlerin yakın olduğunu düşünüyorum.

İlgili Yazılar

En Harbi Kişisel Bilgisayar

parsifal

Bir zamanlar Zihni Sinir vardı. Uçuk uçuk icatlar yapardı.
İşte böyle biri site yaparsa neler olur?
MetkuMods'da arkadaş bilgisayarımda ne gibi değişiklikler yapsamda daha eğlenceli ve verimli bir hale getirsem diye düşünmüş ve uyguladığı fikirleri teker teker şekil ve resimlerle açıklayarak anlatmış.
Matkap, led ve havyayı hazırlayın. Ders başlıyor...

Hardisk kapasitesi nasıl 10 kat genişletilir?

zentoo

Hitachi 2007 de 1TB disk üretmeyi planladığını açıklamıştı. Şimdi de bunu nasıl yapacağını bir flash animasyonla anlatmış. :-]

WI-FI nedir? yenir mi?

larweda

Son aylarda dünyada, özellikle Amerika'da iyice kızışan bir teknoloji wi-fi, wireless fidelity tanımının bir kısaltması. Wireless fidelity, kelime anlamıyla kablosuz gerçekçilik anlamına geliyor, aslıda yüksek kaliteli ses sistemlerine verilen isme (Hi-fi:high fidelity) gönderme yapılarak bu isim kullanılmış. Aslında IEEE 802.11b şeklinde anılan bir standartın daha insancıl bir karşılığı wifi, (aynı lşekilde IEEE 802.3'e de aramızda "ethernet" diyoruz :) İşte bu wi-fi, özellikle Amerika'da evlerde, parklarda, havaalanlarında kullanılmaya başlanan kablosuz ağ sistemlerinin genel bir adı oluyor. İşin keyifli yanı ise, taşınabilir wi-fi uyumlu bir cihazınızla (laptop, pda, tabletpc vs.) herhangi bir wi-fi network'ü kapsamındayken sürekli ağ'a (genelde internet'e) bağlı olmanız.

Linus Torvalds´a Göre Itanium İşlemcisi: Kötü Tasarım!

FZ

GNU/Linux işletim sisteminin çekirdeğinin yaratıcısı Linus Torvalds'a göre Intel'in son işlemcisi Itanium çok kötü tasarlanmış durumda.

İlk USB Tabanlı GNU/Linux Veri Toplama Cihazı

anonim

USB ve linux'un artılarını bünyesinde birleştiren bu veri toplama cihazı, USB kullanan ilk veri toplama cihazı özelliğini taşıyor. Stirling Üniversitesi, INCITE grubu tarafından geliştirilen bu cihaz, USB'nin avantajlarını kullanarak kullanıcıları için birçok kolaylık sunuyor. Detaylar için http://www.linux-usb-daq.com/