Lego Mindstorms NXT

0
tongucyumruk
Sizin de her yılbaşında size ne hediye alacağını bilemeyen "non-geek" arkadaşlarınız var mı? Eğer varsa, onlara şimdiden iyi haberi iletebilirsiniz. Bilgisayar dünyasındaki pek çok iyi şey (Linux, Dijkstra, Tanenbaum vs...) gibi bu haber de kuzey ülkelerinden. Danimarka'lı Lego firması 1998'den beri bilgisayar düşkünlerinin hayallerini süsleyen oyuncağı Lego Mindstorms'un yeni versiyonunu duyurdu.
Yeni Mindstorms'un eskisine oranla önerdiği şeyler ilk bakışta sonar, ses algılayıcı ve servo motor gibi yeni donanımlar. Bunun yanında Mindstorms kontrolörünün üzerinde 7 veya 8 RJ-11 bağlantı noktası yerleştirilmiş ve LCD ekranı da büyütülmüş.

Sistemin içine bir göz attığımızda ise kapağın altında da birçok güncelleme olduğunu görüyoruz. İlk göze çarpan değişiklik Mindstorms'un artık seri port değil USB 2.0 ve Bluetooth yoluyla PC'ye bağlanabiliyor olması. Diğer bir değişiklik ise artık 8bit'lik eski işlemcinin yerine 32bit'lik bir canavar koyulmuş olması. Bu sayede Mindstorms için çok daha komplike uygulamalar geliştirmek mümkün hale geliyor.

Bunun Lego bu yeni sürümle birlikte önemli bir hamle yaparak yazılım lisanslarını Mindstorms üzerinde LegOS gibi kendilerininkinin dışındaki yazılımların geliştirilmesini cesaretlendirecek şekilde güncelledi. Bu sayede kullanıcılar korkmadan Mindstorms üzerinde Lego'nun kendi sisteminden farklı işletim sistemi ve derleyicileri kullanabilecekler. Lego tarafından yapılan açıklamada bunu yapmalarının sebebinin bu konuda yapılacak bir kısıtlamanın Lego'nun yaratıcılığı destekleyen doğasına aykırı olacağı, bu nedenle lisans anlaşmalarının bu tip girişimleri destekleyecek şekilde yeniden düzenlendiği söylendi.

Lego Mindstorms NXT hakkında daha detaylı bir incelemeyi de buradan okuyabilirsiniz. Doğrusu Mindstorms NXT üzerinde Common Lisp çalıştırıp Slime ile emacs içinden doğrudan Mindstorms'a kod yazacağımız günlerin yakın olduğunu düşünüyorum.

İlgili Yazılar

Yazıcıdan kahve fincanı çıkar mı?

Evil_Empire

İsrailli Scitex firması yıllardır grafik ve prepress konusunda profesyonel cihazlar üretiyordu. Adamlar şimdi, yaklaşık 30x30x30 cm boyutlarında 3D model üretebilen bir printer geliştirmişler. Cihaz CAD projeleri plastikten modellere dönüştürebiliyor.

fazlamesai.net'e soralım: İşlemciyi nasıl seçsek?

pulsar

GAIM ile online olduğum kısa zaman diliminde bir arkadaşım işlemci testi linki gönderdi. Yazıyı incelerken aklıma nasıl işlemci seçtiğimiz geldi. Eskiden işler gayet kolaydı. INTEL mimarisi için herkes benzer işlemcilerle benzer başarımlar elde ederdi. Biz de kafa yormazdık hiç. Ama son iki üç yıldır PC mimarisi için gelen işlemcilerin takibi gitgide güçleşmeye başladı. Bu işlemciler gitgide daha da içinden çıkılmaz biçimde gerek komut setleri gerekse hyperthreading ve de çift çekirdek gibi yeni özelliklerle iyice kafa karıştırır oldular.

Eski işlemcilerinizi yeniden değerlendirin

tongucyumruk

Herkesin dilinde, teknoloji çok hızlı gelişiyor. Peki teknoloji geliştikçe, siz daha yeni oyunları oynamak için geçen haftakinden daha kuvvetli işlemciler aldıkça eski donanımlar ne oluyor sizce? Hayır donanım cennetine gitmiyorlar, onun yerine gitgide büyüyen, silikon ve bakır ağırlıklı malzemelerden oluşan bir donanım çöplüğüne gidiyorlar.

Çevre kirliliğinin, küresel ısınmanın dilimizden düşmediği bu günlerde siz de eski donanımlarınızı yeniden değerlendirmeye ne dersiniz?

Game Boy Advance üzerinde UNIX

anonim

Köşedeki bakkaldan bir zaman makinası satın alıp 1970'lere bir yolculuk yaptığınızı düşünün. Orada üzerinde UNIX R5 çalşan 20mhz, 32bit işlemcili, 240x160 çözünürlükte renkli LCD ekrana sahip bilgisayarınızdan bahsettiğinizde büyük olasılıkla hiçkimse size inanmayacaktır, ne de olsa hiç kimse o kadar zengin olamaz. Fakat sanıyorum en büyük şoku bu bilgisayarı cebinizden çıkarttığınızda yaşayacaklardır.

CD'lere Doping

yalcink01

Yazılabilir DVD formatları ve DVD yazıcılar rekabet için yavaş yavaş CD'lere yaklaşıyor olsalar da CD'ler mevcut popülerliklerini daha uzun süre koruyacak gibi görünüyor. CD'lerin mevcut kapasitelerini artırmada yapılan çalışmalardan bazıları oldukça ilginç sonuçlar doguruyor. Plextor ve Sanyo'nun birbirinden bağımsız yaptığı çalışmalar sonucu iki farklı CD yakma teknolojisi ortaya çıkmış durumda.