Lego Mindstorms NXT

0
tongucyumruk
Sizin de her yılbaşında size ne hediye alacağını bilemeyen "non-geek" arkadaşlarınız var mı? Eğer varsa, onlara şimdiden iyi haberi iletebilirsiniz. Bilgisayar dünyasındaki pek çok iyi şey (Linux, Dijkstra, Tanenbaum vs...) gibi bu haber de kuzey ülkelerinden. Danimarka'lı Lego firması 1998'den beri bilgisayar düşkünlerinin hayallerini süsleyen oyuncağı Lego Mindstorms'un yeni versiyonunu duyurdu.
Yeni Mindstorms'un eskisine oranla önerdiği şeyler ilk bakışta sonar, ses algılayıcı ve servo motor gibi yeni donanımlar. Bunun yanında Mindstorms kontrolörünün üzerinde 7 veya 8 RJ-11 bağlantı noktası yerleştirilmiş ve LCD ekranı da büyütülmüş.

Sistemin içine bir göz attığımızda ise kapağın altında da birçok güncelleme olduğunu görüyoruz. İlk göze çarpan değişiklik Mindstorms'un artık seri port değil USB 2.0 ve Bluetooth yoluyla PC'ye bağlanabiliyor olması. Diğer bir değişiklik ise artık 8bit'lik eski işlemcinin yerine 32bit'lik bir canavar koyulmuş olması. Bu sayede Mindstorms için çok daha komplike uygulamalar geliştirmek mümkün hale geliyor.

Bunun Lego bu yeni sürümle birlikte önemli bir hamle yaparak yazılım lisanslarını Mindstorms üzerinde LegOS gibi kendilerininkinin dışındaki yazılımların geliştirilmesini cesaretlendirecek şekilde güncelledi. Bu sayede kullanıcılar korkmadan Mindstorms üzerinde Lego'nun kendi sisteminden farklı işletim sistemi ve derleyicileri kullanabilecekler. Lego tarafından yapılan açıklamada bunu yapmalarının sebebinin bu konuda yapılacak bir kısıtlamanın Lego'nun yaratıcılığı destekleyen doğasına aykırı olacağı, bu nedenle lisans anlaşmalarının bu tip girişimleri destekleyecek şekilde yeniden düzenlendiği söylendi.

Lego Mindstorms NXT hakkında daha detaylı bir incelemeyi de buradan okuyabilirsiniz. Doğrusu Mindstorms NXT üzerinde Common Lisp çalıştırıp Slime ile emacs içinden doğrudan Mindstorms'a kod yazacağımız günlerin yakın olduğunu düşünüyorum.

İlgili Yazılar

Resimli RAID Tanımı

parsifal

RAID; kimine göre Redundant Array of Inexpensive Disks kimine göre de Redundant Array of Independent Disks. Peki hangi RAID? İhtiyaca göre bunun cevabıda kolayca verilebilir. Ama akılda kalma açısından bu resim gerçekten başarılı.

"Lego"dan PC Kasası Olur mu?

FZ

Görülen o ki oluyor. Şimdiye kadar gördüğüm en şirin, en acayip bilgisayar kasaları! Lego çılgınlığının bir parçası: Lego ile yapılmış PC kasaları.

Cappuccino alırmısınız?

parsifal


Geçenlerde bir arkadaşımla eski dergileri karıştırırken 1994 yılından bir PC dergisi gözüme çarptı. Müthiş DX4-100'lerden bahsediyordu. Birde "docking station" denilen bir sistem ile ilgili özel bir araştırma vardı.

Neden günümüzde yok bu sistem? Yoksa laptop teknolojisi ile bu sistem çöpe mi atılmıştı?

Çift işlemcili XEON, ikili AMD? Kalsın, bende 12 işlemcili masaüstü PC var!

FZ

Çift işlemcili bilgisayar mı? Son teknoloji ha? "Dual-processor"? Hmm, evet belki sıradan insanlar, oyun oynayan ve ciddi işlerle uğraşmayan gençler için "idare edebilir". Ama gerçek hesap gücüne ihtiyaç duyan gerçek mühendisler ve gerçek bilimadamalarını "kesmez".

Masaüstü PC büyüklüğünde. Tam randımanla çalışırken 220 watt güç harcıyor. 12 işlemcili. 36 Gflop performansında. 24 GB DDR SDRAM ana hafıza ve 1 terabyte kapasitesinde hard diski var. Fiyatı 10.000$'ın biraz altından başlıyor. Optimize edilmiş sürücüleri barındıran bir GNU/Linux dağıtımı ile yüklü olarak geliyor. MPI ve benzeri yöntemlerle paralel programlama yapmanızı sağlayan araçlar da yanında.

Tabii eğer biraz daha sofistike işlerle uğraşan bir analist, mühendis ya da bilimadamı iseniz o zaman 96 işlemcili 300 Gflop kapasitesinde olan model de var. O da bir masaüstü PC büyüklüğünde. 192 GB ana hafıza ve 96 terabyte hard disk depolama alanı.

Eylül'ün sonuna doğru Orion Multisystems tarafından satışa sunulacak ve bir hayli fırtına koparacağa benzeyen bu sistemlerle ilgili detaylar için buraya bakabilirsiniz.

Ağ Cihazlarının Öntanımlı Parola Listesi

Soulblighter

Bu adreste birçok ağ cihazının üretici tarafından tanımlanan parolalarını bulabilirsiniz.