Lego Mindstorms NXT

0
tongucyumruk
Sizin de her yılbaşında size ne hediye alacağını bilemeyen "non-geek" arkadaşlarınız var mı? Eğer varsa, onlara şimdiden iyi haberi iletebilirsiniz. Bilgisayar dünyasındaki pek çok iyi şey (Linux, Dijkstra, Tanenbaum vs...) gibi bu haber de kuzey ülkelerinden. Danimarka'lı Lego firması 1998'den beri bilgisayar düşkünlerinin hayallerini süsleyen oyuncağı Lego Mindstorms'un yeni versiyonunu duyurdu.
Yeni Mindstorms'un eskisine oranla önerdiği şeyler ilk bakışta sonar, ses algılayıcı ve servo motor gibi yeni donanımlar. Bunun yanında Mindstorms kontrolörünün üzerinde 7 veya 8 RJ-11 bağlantı noktası yerleştirilmiş ve LCD ekranı da büyütülmüş.

Sistemin içine bir göz attığımızda ise kapağın altında da birçok güncelleme olduğunu görüyoruz. İlk göze çarpan değişiklik Mindstorms'un artık seri port değil USB 2.0 ve Bluetooth yoluyla PC'ye bağlanabiliyor olması. Diğer bir değişiklik ise artık 8bit'lik eski işlemcinin yerine 32bit'lik bir canavar koyulmuş olması. Bu sayede Mindstorms için çok daha komplike uygulamalar geliştirmek mümkün hale geliyor.

Bunun Lego bu yeni sürümle birlikte önemli bir hamle yaparak yazılım lisanslarını Mindstorms üzerinde LegOS gibi kendilerininkinin dışındaki yazılımların geliştirilmesini cesaretlendirecek şekilde güncelledi. Bu sayede kullanıcılar korkmadan Mindstorms üzerinde Lego'nun kendi sisteminden farklı işletim sistemi ve derleyicileri kullanabilecekler. Lego tarafından yapılan açıklamada bunu yapmalarının sebebinin bu konuda yapılacak bir kısıtlamanın Lego'nun yaratıcılığı destekleyen doğasına aykırı olacağı, bu nedenle lisans anlaşmalarının bu tip girişimleri destekleyecek şekilde yeniden düzenlendiği söylendi.

Lego Mindstorms NXT hakkında daha detaylı bir incelemeyi de buradan okuyabilirsiniz. Doğrusu Mindstorms NXT üzerinde Common Lisp çalıştırıp Slime ile emacs içinden doğrudan Mindstorms'a kod yazacağımız günlerin yakın olduğunu düşünüyorum.

İlgili Yazılar

Yakmayan tungsten ampuller

m1a2

Malum olduğu üzere günümüzün en yaygın aydınlatma malzemesidir tungsten ampuller. Teknolojik açıdan Edison`dan bu güne çok fazla değişiklik de geçirmemiştir. Aydınlatma vazifesini görürken bir anda bozulan bir ampulü -bir keresinde benim yaptığım gibi- boş bulunup çıplak elle değiştirmeye kalkışırsanız bu teknolojinin en önemli zaafını da zor yoldan öğrenmiş olursunuz. Tungsten ampullerin verimi berbattır. Elektrik enerjisinin %5`ini ışık olarak verir, kalan %95 ise ısıya -oradan da bir `ah yandım!`a- dönüşür :)

Menuetos: Assembler programcısının rüyası

sundance

Eski güzel Amiga zamanlarında Seka ve türevleri vardı. Birsürü coder 68000 işlemcinin inceliklerini tapınırcasına bu programlarla keşfetmeye çalışırdık. O zamanlar MasterSeka gibi bir IDE mucize gibi geliyordu bize.

Zaman geçti, birileri Menuetos adında bir işletim sistemi yaptılar. Ne için ? Assembler programlamak için bir IDE olarak :) Hem de ne IDE... Herşeyden önce Menuetos bir real time OS yani ihtiyaca cevap vermek için minimum işlem yapıp, minimum tepki süresine sahip, deyim yerindeyse zero-fat bir işletim sistemi. Hem de bir tek 1.44 diske sığıyor. Fazla söze ne hacet...

Dünya'nın İlk Ticari Süper Dizüstü Bilgisayarı

Soulblighter

AtomChip firması, Dünya'nın ilk ticari süper dizüstü bilgisayarını duyurdu: AtomChip SG220-2

320 gig Hard Disk!!!

larweda

Maxtor, 320 GB kapasiteli 5400 ve 7200 RPM'lik hard disklerinin kasım-aralık gibi piyasaya çıkacağını duyurdu. Fiyatları da başlangıç için yaklaşık 300-400$ olacakmış. Şimdi, bu durumda benim aklıma bir kaç soru geliyor, bu kadar veriyi nasıl backup'layacağız, backup'lamazsak, varımızı yoğumuzu içine gömer, sonra içindekileri kaybedersek bunun psikolojik şokunu nasıl atlatacağız, böyle bir aleti verimli kullanmak için kaç partition yapmak lazım? (M$ sistemler için söylüyorum) bi ton partition arasında yolumuzu nasıl bulacağız, vs. vs.

İşin güzel tarafı, piyasaya çıkan her yeni büyük hard disk, biraz daha küçük olanların fiyatını düşürüyor. Cümle aleme hayırlı olsun.

Google Search Appliance

FZ

Gene Google, gene güzel bir fikir. Adamlar Internet'i aradığınız hızda ve kalitede neden şirket ağınızdaki tüm HTML, Office, PDF, Postscript belgelerini ve daha bir sürü ıvır zıvırı arayamayasınız ki demişler ve şöyle hafif ancak marifetli bir alet yapmışlar adını da Google Search Appliance koymuşlar.

Intel tabanlı, Linux temelli bu şirin aleti fişe takıyor, networke bağlıyorsunuz ve sonra da bu alet 10 GB'a kadar olan veriyi (150.000 doküman!) arka planda sizi rahatsız etmeden indekslerken şirketinizdeki elemanlar da güzel güzel arama tarama yapabiliyorlar.