root@terra:~/bios/# mkdir disket root@terra:~/bios/# mount btfd100.img disket/ -o loop root@terra:~/bios/# cp aflash.exe 1008b416.bin disket/ root@terra:~/bios/# umount disket/İşte bu kadar! Birinci aşama bitmişti. Artık BIOS güncellemesi için gereken disketim hazırdı. Tek sorun hala bir disket sürücümün olmamasıydı. Tecrübeli GNU/Linux kullanıcılarının "Bu da sorun mu?" diyip bıyık altından güldüklerini görür gibiyim.
Yapmam gereken şey sistem yükleyicisi içeren bir CD hazırlamaktı. Bu CD'nin önyükleme kısmında ise bu disket olacaktı. Bu sayede sistemi CD sürücüyü kullanarak açtığımda CD sürücümüz disket sürücü gibi çalışacaktı. Hemen iso dosyasını hazırlayıp CD'ye yazdım:
root@terra:~/bios/# mkisofs -b btfd100.img -o freedos.iso btfd100.img root@terra:~/bios/# cdrecord dev=/dev/hda freedos.isoEvet, işte açılış CD'mi de hazırlamıştım. Şimdi sıra nefesimi tutup test etmekteydi. CD'yi sürücüme taktım ve sistemimi yeniden başlattım. Sİstemim öncelikli olarak CD'den açılmaya ayarlı olduğu için hemen FreeDOs açılış ekranı geldi ve sistem açıldı. FreeDos açıldığında Z: sürücüsünden açılmak gibi bir davranış sergiliyor. Sizin ekstradan koyduğunuz dosyalara ise A: sürücüsünden erişebiliyorsunuz. Hemen BIOS güncellemesini yapmaya giriştim.
A:\> aflash.exeEkrandaki yönergeleri izledim, ve işte! BIOS'umu güncellemiştim. Hemen sistemimin hurdaya dönüp dönmediğini anlamak için bilgisayarımı yeniden başlattım. Evet! BIOS'um güncellenmiş ve sorunsuz çalışıyordu. Test için 200GB diskimi yeniden bağladım. Çalışmıyordu. Demekki BIOS güncellemesi bu sorunu çözmemişti. Yine de bir sürü şey öğrenmiştim. Bu da birşeydir...
Not: Eğer BIOS güncellemesi bir şekilde yolunda gitmezse Kıvılcım Hindistan'ın Anakart BIOS´u Yazmak ve Sorun Giderme (Hotflash) Kılavuzu makalesine başvurmanızı tavsiye ederim.
"Kıvılcım Hindistan'ın Anakart BIOS´u Yazmak ve Sorun Giderme (Hotflash) Kılavuzu" undaki anakartlar eski mmx işlemci anakartları, uzun süre bios güncellemiş ve yazmış(c.i.h. vs.) biri olarak aynı marka/model olup yazılabildiği halde sonradan sorunlar çıkaran birçok anakart biliyorum.
Bu arada bios yazmak için EPROM programlayıcılar var, alakalı çin sitelerinde 30-40 dolar civarında kare eprom aparatı ile beraber kit olarak bulabilmek mümkün.
Yanlış hatırlamıyorsam 98-99 senesinde anakart başına 35 dolar gibi bir para karşılığında c.i.h. zedelere bios yazıyorlardı. O zamanlar bu EPROM programlayıcılarla günde 5000 doların üzerinde para kazanıldığını biliyorum. Tabii o zamanlar bu programlayıcı kitler heryerde mevcut değildi.