IEEE 802.11b standardı ise, farklı üreticilerin ürettiği wifi uyumlu alıcı ve verici donanımların birbirleriyle sorunsuz çalışabilmelerini sağlıyor, (aynı şekilde 802.3 standardına uygun ethernet kartları, hub'lar, switch'ler vs. de farklı üreticilerden de olsa birbirleriyle gayet güzel anlaşıyorlar)
802.11 standardı hikayesinin tarihçesi de şu şekilde:
Wi-fi'ın nerelerde kullanıldığına gelince, son zamanlarda benim çeşitli kaynaklarda okuduğum bir sürü wi-fi hikayesi var: mesela, Amerika genelinde 1200 Starbucks kahve dükkanları wi-fi altyapısını bütün mağazalarında sunmaya başlamış durumda (tabi belirli bir bedel karşılığıda), bunun anlamı Amerika'da laptop'unuzu alıp bir Starbucks cafe'ye dalabiliyor, ve kahvenizi yudumlarken dakikası 20 Cent'e internet'e bağlanabiliyorsunuz, hem de kendi laptop'unuzla. Aslında çok pratik bir olay diil belki ama, teknolojinin gerçel (reel :) markette uygulandığını gözler önüne sermesi açısından güzel bir olay.
Başka bir hikaye, yine Amerika'da, bazı havaalanları da wi-fi kapsamı hizmeti vermeye başlamış durumda, yani uçak beklerken de laptop'unuzu açıp, ya da pda'inizi çıkarıp internette takılabiliyorsunuz, tabi yine cüzi bir ücret karşılığında.
Bir de üniversiteler var tabi, yine maalesef Amerika'da, bazı üniversiteler tüm kampüslerini wi-fi ile donatıp öğrencilerinin sürekli "connected" olmalarını sağlamış durumdalar, aslında burada bir ikilem var, öğrenci adamın nerden parası olcak laptop alcak kadar, pda alcak kadar diye düşünüyosun önce, ama olayın şöyle güzel bir boyutu da var, firmalar (HP, compaq vs.) üniversitelerle anlaşıp 3 kuruşa öğrencilere öğrenim süresince kullanmak üzere ürünler veriveriyolar, yani olayın türkçesi şu, üniversiteye giriyosunuz, bi ton okul harcı veriyosunuz ama, adamlar yanında tüm kitaplarınızı veriyolar, yanına bi de 3 kuruşa pda-laptop aldırıyolar sana, sonra derslerde hocanın notları direk elindeki pda'de oluyor, kampüste dolşırken cep telefonu kullanmıyosun, güzel güzel pda'inden voice over IP ile arkadaşlarınla muhabbet de ediyosun (bedava tabi) sürekli icq-email vs. bağlantın var, proje mi yapıcan, gidiyosun süper kampüsünün içindeki göletin kenarına, ağacın altına serilip takılıyosun internette. Güzel, di mi?
Bunlar wi-fi'ın ticari örnekleriydi, bi de evde kişisel wi-fi kullanımı olayı var, ki o da gayet eğlenceli bi olay. Olay şöyle: yaklaşık 100-150$ verip evinize bi Wi-fi verici alıyosunuz, bunu internet bağlantınızın (Kablo, DSL, Dial-up olabilir) ucuna bağlıyosunuz, sonra evdeki bilgisayarlaranıza, pda'lerinize, laptop'unuza, hatta televizyonunuza, wi-fi adaptörler alıyorsunuz, (olay giderek pahalı olmaya başladı :) Evdeki kablo derdinden kurtulmuş oluyorsunuz, hatta, 3-5 komşu ortak bir kablonet hattı alıyorsunuz, evlerinizin ortasına vericiyi koyuyorsunuz, hep beraber ortak bi wireless lan'dan internet'e çıkıyosunuz, birbirinizle güzel güzel Counter-Strike, Starcraft, hatta briç filan oynuyosunuz, olay tamamen sen sağ ben selamet durumuna dönüveriyor.
Ben şahsen böyle konuşuyorum ama daha bi tane wireless lan görmüş değilim, (birkaç yıl önce bi fuarda apple'ın airport'unu görmüştüm ama cube'ü incelemekten ona bakcak fırsatım olmamıştı :) Ama teknoloji orda, kafa dengi komşularım olsa üşenmeyip alıp eve bile kurmayı düşünebilirim, bir gün yaparsam da önce burada haber veririm mutlaka.