Hardisk kapasitesi nasıl 10 kat genişletilir?

0
zentoo
Hitachi 2007 de 1TB disk üretmeyi planladığını açıklamıştı. Şimdi de bunu nasıl yapacağını bir flash animasyonla anlatmış. :-]

Görüşler

0
simor
IBM de halihazırda probe disk denilen türde 1tb lık disk/çip üretmiş. 1inch kare.
http://www.zurich.ibm.com/st/storage/millipede.html

milipede nin teknolojisi ise yanılmıyorsam yine IBM in olan atomik mikroskoplarda kullanılan piezo tahrikli prob teknlojisinden alınmış. Bilgileri oyarak kaydediyor ve 4096 adet kafası var.

Hadi artık kurtulalım gerçekten şu hantal disklerden ama ya. Çoktan pazara çıkmış olmalıydı bence bu tür ürünler.
0
zentoo
Ahhh evet artık "dönen" mekaniklerden kurtulmalıyız. Ancak ticaret anlayışı değişmedikçe bu çok yavaş oluyor. Hitachi nin "dikey duruş" teknolojisinde neden 20, 50 değilde sadece 10 katı hedeflenmiş?

En son model chipsetlerde SATA2 yani 300MB/s bantgenişliği varken en hızlı disk tek kanalda 100 MB/s yani SATA1(150MB/s) bile değil. Protokol gereği bantgenişliğin belli bir kısmı "antlaşmalara" ayrıldğından tek kanalda 150 yi görmek imkansız ancak günümüzde işlemciden hafızaya aktarım çift kanal kontrolcu ile 10 GB/s yi geçmiş durumda. Dolayısıyla diskler oldukça yavaş kaldılar. Üzerine düşülmesi gereken konu hız olmalı ki Hitachi disk üzerindeki yoğunluğu arttıdığında bu bir nebze sağlanmış olacak.

Millipede halen geliştirilmekte. Daha çok yolu var. İlk örnekleri 1024 kafalısı 3mm kareye yaklaşık 500 MB olacakmış. Daha sonra 7mm kareye 4096 kafalı sığdırma imkanı olabilecekmiş. Hadi hayırlısı :-]
Millipede [domino.research.ibm.com]
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Enerji İsrafı, Google ve Dünya'nın Geri Kalanı...

darkhunter

ecoIron isimli blog'un sahibi, green computing'ci Mark Ontkush'un oldukça ilginç bir teorisi var: Google'ın arkaplan rengi siyah olsaydı, yılda 3000 Megawatt-Saat tasarruf edilecekti!

Bios yazma ve Hotflash yöntemi!

sundance

Bu yazıda, anakart biosunun nasıl update edilmesi gerektiğini anlatıp, bu işlem bir şekilde başarısızlıkla sonuçlanırsa (virüs gibi veya başka bir sebeple) ana kartınız kullanılmaz olursa, ne gibi çözümler olabileceğine (hotflash) değineceğiz.

Hemen her bilgisayar konusunda olduğu gibi bios update etmek, hatta boot edemez hale gelmiş bir biosu hotflash yöntemi ile işler hale getirmek, aslında basit bir iş, kesinlikle öcü değil. Sadece gerektiği gibi bilgilenmek, özen ve biraz da dikkat istiyor...

Nokia 770: GNU/Linux + GNOME + Debian

roktas

Sihirli bir birleşim :-) Telekomünikasyon devi Nokia®'nın[1] yeni niche'i: Nokia 770. Bu cihaz bir İnternet Tableti: İnternet'te dolaşabiliyor, epostalarınızı okuyor, PDF başta olmak üzere çeşitli dosyalara bakabiliyorsunuz (evet, Flash® v6 desteği de mevcut).

Avustralya`da 50 yıldır çalışmakta olan bilgisayar!

conan

Avustralya'da bir müzede hala hayatta ve çalışmakta olan elli üç yaşındaki bir bilgisayarı ziyaret etmek ister misiniz? :) Eh, uçak paramız yetiştiğinde neden olmasın? :) Şaka bir yana 1949 yılında üretilmiş olan ve dünyanın 4. bilgisayarı olma ünvanını taşıyan bu yaşayan efsane hala işler durumdaymış. Bilgisayarın 0.001 Mhz işlemci ve 2000 bayt hafıza ve 2500 bayt da sabit disk (şüpheliyim bu konuda) alanı bulunmakta ve ismi de CSIRAC. CSIRAC hala elle karta basılmış müzikler çalabilmekte ve hatta çaldığı müziği de bu linkten dinleyebiliyoruz. (Dünyanın bilgisayarla üretilen ilk müziği olduğu iddia ediliyor)

Şu anda milisaniyelerle yapılabilen hesapları yaklaşık 1 saatte bitirebilen bu makina o zamanın insanları için bir mucizeymiş. Bu işlemler 20 kişi birleştiğinde yaklaşık bir haftada bitirilebilen işlemler unutmayın! :)

CSIRAC bir kac ton ağırlığındaymış ve bir mahalleyi aydınlatabilecek elektrikle çalışıyormuş. Ayrıca Amerika ve İngiltere dışında üretilen ilk bilgisayarmış.

Bu linkte bilgisayarın resimlerini ve de tarihçesini bulabilirsiniz. Daha da detaylı bilgi isterim derseniz işte buraya bakın.

Menuetos: Assembler programcısının rüyası

sundance

Eski güzel Amiga zamanlarında Seka ve türevleri vardı. Birsürü coder 68000 işlemcinin inceliklerini tapınırcasına bu programlarla keşfetmeye çalışırdık. O zamanlar MasterSeka gibi bir IDE mucize gibi geliyordu bize.

Zaman geçti, birileri Menuetos adında bir işletim sistemi yaptılar. Ne için ? Assembler programlamak için bir IDE olarak :) Hem de ne IDE... Herşeyden önce Menuetos bir real time OS yani ihtiyaca cevap vermek için minimum işlem yapıp, minimum tepki süresine sahip, deyim yerindeyse zero-fat bir işletim sistemi. Hem de bir tek 1.44 diske sığıyor. Fazla söze ne hacet...