Stiquito (Dünyanın En Ucuz Robotu)

0
FZ
Yıllar önce Kadıköy'deki bir elektronik dükkanından hevesle aldığım ama nedense sonra uğraşmadığım çok acayip bir robot kiti vardı. Hazır robot haberleri gelmeye başlamışken bunu da tanıtayım dedim.

Stiquito isimli bu şirin alet bir hexapod yani altı bacaklı böcek gibi bir şey. Söz konusu bacaklar nitinol denilen çok özel bir malzemeden yapılma. İletken olan bu tel üzerinden akım geçip ısınınca diğer iletkenlerin aksine uzamak yerine kısalıyor ve akım durup da soğuyunca da eski boyuna dönüyor yani uzuyor.
Söz konusu şirin robotun üst kısmına anten tarzı teller ve ucuna da sensörler konabiliyor, ucuz olduğu için bunlardan bir sürü yapılıp koloni davranış simülasyonu gerçekleştirilebiliyor ve abartılıp bilgisayarın seri portundan da kontrol edilebiliyor.

Şimdiye dek pek çok amatörün gözdesi olan bu robot aynı zamanda okullarda, üniversitelerde mühendislik, malzeme bilimleri ve robotik alanında deneysel olarak kullanılmakta.

Görüşler

0
anonim
ben bu robotu yapmak istiyorum. Ancak Turkiye de nitinol tel bulamadım. Bu teli nereden bulabileceğimi söyleyebilirseniz sevinirim.

e-mail adresim:
ogulluk@email.com

ilginize simdiden tesekkur ederim
0
FZ
Ben bir bakayim eger elimde varsa robot kitini sana ulaştırmaya çalışırım, olmadı hala Türkiye'de bir yerde satılıyorsa onun yerini öğrenmeye çalışırız, olmadı başka bir şey deneriz.
0
anonim
hocam size mail adresinizde ulaşamıyorum.stiquito hakkında size danışıcaklarım var. mail adresinize mailim ulaşmıyor.bana çalışan adresi tam olarak verir veya bana ulaşırsanız sevinirim(demirel81@mynet.com)
0
anonim
hocam nitinol teli nerede buluruz bir bilgi edinirseniz bana da haber verirmisiniz, bende araştırıyorum ama henüz sonuç yok.(demirel81@mynet.com)
0
anonim
Banada nitinol teli nerede bulacağımı mail atarsanız sevinirim...
yada Kit'i...
duncan_felix@hotmail.com
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Parity Mucidi de Sizlere Ömür...

FZ

Sayısal bilgisayarların geliştirilmesinde büyük katkıları olan Richard Bloch 78 yaşında yakalandiğı kanser hastalığından ötürü öldü.

En Eski PC Bulundu

tdeveci

Intel ve HP uzun zamandır sürdürdükleri bir arayışta sona ulaştılar. Halen kullanılmakta olan en eski PC'yi arayan ikili, aradığını Hollanda kökenli PHI Data adlı bir firmada buldu. Firmanın ödülüyse daha önceden duyurulan 18 bin Euro oldu. Sonuca göre şu anda çalışır durumda olan en eski PC, IBM'in Intel 8088 tabanlı 5160 modeli. 1983 yılında imal edilen bu bilgisayar yine IBM'in nokta matris yazıcısını kullanıyor. HP ve Intel, bu bilgisayarı hala kullanan Hollandalı firmaya 5 yeni Intel tabanlı HP bilgisayar hediye etmeyi de ihmal etmedi. Aynı yarışmayı 1999 yılında ABD'de gerçekleştiren Dell, 1960 model bir Altair 8800b'nin kullanıldığını bulmuş ve bizim gibi şoke olmuştu.

Kaynak : Radikal 19 ocak 2004

Avustralya`da 50 yıldır çalışmakta olan bilgisayar!

conan

Avustralya'da bir müzede hala hayatta ve çalışmakta olan elli üç yaşındaki bir bilgisayarı ziyaret etmek ister misiniz? :) Eh, uçak paramız yetiştiğinde neden olmasın? :) Şaka bir yana 1949 yılında üretilmiş olan ve dünyanın 4. bilgisayarı olma ünvanını taşıyan bu yaşayan efsane hala işler durumdaymış. Bilgisayarın 0.001 Mhz işlemci ve 2000 bayt hafıza ve 2500 bayt da sabit disk (şüpheliyim bu konuda) alanı bulunmakta ve ismi de CSIRAC. CSIRAC hala elle karta basılmış müzikler çalabilmekte ve hatta çaldığı müziği de bu linkten dinleyebiliyoruz. (Dünyanın bilgisayarla üretilen ilk müziği olduğu iddia ediliyor)

Şu anda milisaniyelerle yapılabilen hesapları yaklaşık 1 saatte bitirebilen bu makina o zamanın insanları için bir mucizeymiş. Bu işlemler 20 kişi birleştiğinde yaklaşık bir haftada bitirilebilen işlemler unutmayın! :)

CSIRAC bir kac ton ağırlığındaymış ve bir mahalleyi aydınlatabilecek elektrikle çalışıyormuş. Ayrıca Amerika ve İngiltere dışında üretilen ilk bilgisayarmış.

Bu linkte bilgisayarın resimlerini ve de tarihçesini bulabilirsiniz. Daha da detaylı bilgi isterim derseniz işte buraya bakın.

Elektro-Çocuk Bilgisayarları Bozuyor

FZ

İlla ki hacker olmaya gerek yok!

Romanya'daki bir öğrenci, bilgisayarların ve diğer elektronik cihazların biraz yakınına geldiğinde bu aletleri otomatik olarak çalışamaz hale getiriyor.

Star Wars hologramları gerçek oldu...

anonim

Star Wars filmlerinde sıkça kullanılan hologram ekranlar, hayallerimi süslerdi. Odanın ortasında havada asılı bir görüntü... IO2 Technology diye bir firma bunu başarmış. 22500 USD paranız varsa hologram gösteren bu cihazın prototiplerinden satın alabilirsiniz.