100$'dan Ucuz Laptop

0
FZ
ABD'de MIT Media Laburatuarının kurucusu ve başkanı Prof. Dr. Nicolas Negroponte 100$'a çıkacak bir PC üzerinde çalıştığını açıkladı.

Negroponte, gelişmekte olan ülkelerde çocukların eğitimi için bilgisayarın yaşamsal önemde olduğu belirti. Maine ve Kamboçya'da yapılan bir pilot projenin başarısı üzerine bu proje başladı. Kamboçya'daki pilot Proje Negroponte ve eşi iki okulda bilgisayarları sağladı, 2 okulda da laptoplar kullanıldı. Ögrenciler, laptopları ders kitabı olarak kullandı. Negroponte, bilgisayarın çocukların yanında ailer, tüm köy ve çevresinin gelişimi için önemli olduğunu belirtti. Kamboçyada ögrenciler bilgisayarları aynı zamanda TV, telefon ve oyun için kullandı. 100$lık laptopların gerekli olmayan uygulamaların ve özellliklerin çıkartıldığı, GNU/linux temelli bir işletim sistemi olacak. Bilgisayarı basitleştirerek, daha basit işlemci ve göreli olarak biraz daha düşük hafıza ile çalışabilecegini belirten Negroponte, bu makinaları 2006 sonunda dağıtmaya başlamayı umuyor.

Editörün Notu: Biz de herhalde o süre içinde MS Winblows yüklü pek bir ucuz (!) dizüstü bilgisayarları sevgili öğretmenlerimize dağıtmış (!) oluruz.

Görüşler

0
bm
Biz de herhalde o süre içinde MS Winblows yüklü pek bir ucuz (!) dizüstü bilgisayarları sevgili öğretmenlerimize dağıtmış (!) oluruz.

Ben bu isi anlamadim. Biri 930 biri 740 dolar olan iki makineyi devlet seciyor kimsenin giki cikmiyor. Ya herkes sebeplendi, ya zanettigimden de koyun bizim ozel sekor. Mesela:

--Niye ille de notebook? Kime sordu bu devlet bunu?

--Niye bir suru rekabete acik mekanizma varken ek icazetle piyasayi kisitliyorlar? Yolsuzluk olur, eslerinden dostlarindan makine alirlar diye dusunulduyse belki subvansyonun dozu ayarlanabilirdi.

--Biri 40 biri 20Gig HDD ile geliyor, yani oturup ders anlatma filimleri yapilsa bu diskler hemen dolacak.

--Niye Apple yok? Niye sadece donanim degil yazilimda da dayatma?

--Bu makinelerin detaylari nedir? Mesela kac piksel gosterirler? MS TR hangi son kullanici anlasmasinin ustune tiklatiyor? Bir ara 'yok kardesim ben bunu kabul etmiyorum al malini geri' kampanyasi vardi, bazilari basarili olmustu (*)

Bu arada Hindistan'dan sonra Kambocya'ya da ozenmiyoruz herhalde. Bu memleketlerin ekonomik performansina bir bakiverin.

(*) http://www.windowsrefund.net/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=19
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Google Search Appliance

FZ

Gene Google, gene güzel bir fikir. Adamlar Internet'i aradığınız hızda ve kalitede neden şirket ağınızdaki tüm HTML, Office, PDF, Postscript belgelerini ve daha bir sürü ıvır zıvırı arayamayasınız ki demişler ve şöyle hafif ancak marifetli bir alet yapmışlar adını da Google Search Appliance koymuşlar.

Intel tabanlı, Linux temelli bu şirin aleti fişe takıyor, networke bağlıyorsunuz ve sonra da bu alet 10 GB'a kadar olan veriyi (150.000 doküman!) arka planda sizi rahatsız etmeden indekslerken şirketinizdeki elemanlar da güzel güzel arama tarama yapabiliyorlar.

Kandaki Yakıt Hücreleri

vst

Slashdot'ta bildirildiğine göre, bir Japon araştırma grubu, kanda faaliyet gösteren bir yakıt hücresi geliştirmiş. Glikozdan elektronları çekip çıkartan hücrenin faaliyeti sonrasında toksin de açığa çıkmıyor. Belki de birgün insanları seri bağlayarak küçük bir şehrin elektrik gereksinimi karşılayabilir, ya da paralel bağlayarak, dizüstü bilgisayarımızı kesintisiz kullanabiliriz. İstihdamı arttırmak için başka önerisi olan?

NVIDIA

HoLY

NVIDIA linux icin ekran kartı driverlarının 1.0-2880 versiyonunu release etmiş.Yeni versiyonda GeForce4 and Quadro4 kartlar desteklenmiş,ve tabiki bazı bug fixler giderilmiş.Nvidia ekran kartınız var ve 3D oyunlarda sorunlar yaşıyo yada mesela xine de fullscreen supportu calışdıramıyorsanız hemen bu driverları yüklüyorsunuz.

Her çocuğa bir dizüstü

cbc

Daha önce bahsettiğimiz laptop sonunda hazır. Prototipini görüp incelemiş birinin hazırladığı bu yazıdan cihaz üzerinde Red Hat çalışacağını, Squeak ve Logo barındıracağını öğrenebilirsiniz.

Ayrıca bu cihazı satın almak mümkün olmayacak, sadece öğrencilere dağıtılmak şartı ile piyasaya verilecek.

Kaynak: /.

Mac mi PC mi ?

anonim

Diyelim ki 128 mb ram, PIII 800, 20 gb hdd vb. bir PC'yi monitörü ile birlikte 1500 $'a satın alıyorsunuz. Ama 6 ay sonra almış olduğunuz bu PC, monitör hariç en fazla 700-800 $ ediyor. Çünkü P4 veya başka bir teknoloji çıkıyor. Üstelik MS Windows, durup dururken gereksiz yere göçebiliyor veya mavi ekran canavarı karşınıza çıkıyor.