100$'dan Ucuz Laptop

0
FZ
ABD'de MIT Media Laburatuarının kurucusu ve başkanı Prof. Dr. Nicolas Negroponte 100$'a çıkacak bir PC üzerinde çalıştığını açıkladı.

Negroponte, gelişmekte olan ülkelerde çocukların eğitimi için bilgisayarın yaşamsal önemde olduğu belirti. Maine ve Kamboçya'da yapılan bir pilot projenin başarısı üzerine bu proje başladı. Kamboçya'daki pilot Proje Negroponte ve eşi iki okulda bilgisayarları sağladı, 2 okulda da laptoplar kullanıldı. Ögrenciler, laptopları ders kitabı olarak kullandı. Negroponte, bilgisayarın çocukların yanında ailer, tüm köy ve çevresinin gelişimi için önemli olduğunu belirtti. Kamboçyada ögrenciler bilgisayarları aynı zamanda TV, telefon ve oyun için kullandı. 100$lık laptopların gerekli olmayan uygulamaların ve özellliklerin çıkartıldığı, GNU/linux temelli bir işletim sistemi olacak. Bilgisayarı basitleştirerek, daha basit işlemci ve göreli olarak biraz daha düşük hafıza ile çalışabilecegini belirten Negroponte, bu makinaları 2006 sonunda dağıtmaya başlamayı umuyor.

Editörün Notu: Biz de herhalde o süre içinde MS Winblows yüklü pek bir ucuz (!) dizüstü bilgisayarları sevgili öğretmenlerimize dağıtmış (!) oluruz.

Görüşler

0
bm
Biz de herhalde o süre içinde MS Winblows yüklü pek bir ucuz (!) dizüstü bilgisayarları sevgili öğretmenlerimize dağıtmış (!) oluruz.

Ben bu isi anlamadim. Biri 930 biri 740 dolar olan iki makineyi devlet seciyor kimsenin giki cikmiyor. Ya herkes sebeplendi, ya zanettigimden de koyun bizim ozel sekor. Mesela:

--Niye ille de notebook? Kime sordu bu devlet bunu?

--Niye bir suru rekabete acik mekanizma varken ek icazetle piyasayi kisitliyorlar? Yolsuzluk olur, eslerinden dostlarindan makine alirlar diye dusunulduyse belki subvansyonun dozu ayarlanabilirdi.

--Biri 40 biri 20Gig HDD ile geliyor, yani oturup ders anlatma filimleri yapilsa bu diskler hemen dolacak.

--Niye Apple yok? Niye sadece donanim degil yazilimda da dayatma?

--Bu makinelerin detaylari nedir? Mesela kac piksel gosterirler? MS TR hangi son kullanici anlasmasinin ustune tiklatiyor? Bir ara 'yok kardesim ben bunu kabul etmiyorum al malini geri' kampanyasi vardi, bazilari basarili olmustu (*)

Bu arada Hindistan'dan sonra Kambocya'ya da ozenmiyoruz herhalde. Bu memleketlerin ekonomik performansina bir bakiverin.

(*) http://www.windowsrefund.net/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=19
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sihirli Küp İnternet için hazır...

parsifal

Intel işbirliği ile yüksek performanslı, düşük enerji tüketimli, internet aracı piyasaya çıktı. Windows CE veya Linux'u yüklenmiş CerfCube'ün boyutları sadece 7.6 cm x 7.6 cm x 7.6 cm.

Server gereçleri, bilgi toplama aygıtları, tarayıcılar için kusursuz bir çözüm. 32 MB Ram, 16 MB Flash, StrongARM 1110 işlemcili CerfCube'ün satış fiyatı 495$. Wİndows CE kurulumunda Bluetooth, Linux kurulumunda ise Apache web server mevcut.
İnanmazsanız:CerfCube™

Eee PC Yarattığı Pazarda Diğer Markaları Peşinden Sürükledi

FZ

Asus'un 2007 yılında piyasaya sürerek miilyonlarca adet sattığı Eee Pc'nin ardından rakip markalar da teker teker benzer kategoride ürünler çıkarmaya başladı.

Hardisk kapasitesi nasıl 10 kat genişletilir?

zentoo

Hitachi 2007 de 1TB disk üretmeyi planladığını açıklamıştı. Şimdi de bunu nasıl yapacağını bir flash animasyonla anlatmış. :-]

Şişman kapasitörler

auselen

Uzun süredir kullandığınız bilgisayarınız tuhaflaşmaya başladı mı? Zamansız kilitlenmeler, sabit diskten gelen garip sesler yaşadınız mı? Herşeyi iki kez kontrol etmenize rağmen sorunu bir türlü bulamadığınız oldu mu? Belki de sorununuz kapasitörlerinizin şişmanlamasıdır :).

Elektronik kağıt çok yakında marketlerde...

butch

Daha önce renksizi duyurulan, tamamen yansıma mantığıyla çalışan, haliyle arkasında bir ışık kaynağı gerektirmeyen, sadece görüntü oluşturulurken enerji gereksinimi duyan elektronik kağıtların renklilerini Boston´lu E Ink (Elektronik mürekkep) firması bir konferansta tanıttı ve iki yıla kadar bilgisayar marketlerinde elektronik kağıt kullanan dizüstü ve avuçiçi bilgisayarları göreceğimizin müjdesini verdi. Ayrıntılar için http://www.newscientist.com/.