Garibanın Wireless Projesi!

0
sundance
Son zamanların gözde konusu wireless ağlar ilginizi mi çekiyor? İki sokak ötedeki arkadaşınızla wireless bağlantı kurmak mı istiyorsunuz?

Bunun en kolay yolu, yaklaşık $100-$150 değerinde çekim gücü yüksek bir wireless kart almak.

Fakat kim buna bu kadar para ayırır ki? Bir usb wireless adaptör alıp, kendi antenini yapmak ve belki de kilometreler ötesi ile iletişime geçmek varken.

Görüşler

0
berkin
Bu proje başarılı bir uygulama. Yalnız üç-beş apartman ötesindeki arkadaşlarla iletişime geçmek için yetersiz kalabilir. Zira açık havada çoşup taşabilen dalgalar bildiğimiz gibi duvarların ve apartman bloklarının arasında çok etkili değil. Birileri şu duvarların da çaresini bulsa da rahatlasak. Hayır, yıktırmak uygun bir çözüm değil [:)
0
resilence
amerikadaki evlerde duvarlar genelde alçıpan olduğundan o kardeşler böyle şeylerle iletişimi sokak ötesince rahatça kullanabiliyorlar, bizde duvarlar beton olduğundan anca 4-5 kat işe yarıyor :)
0
berkin
Biz de mi alçıpana dönsek, ne yapsak? Olmuyor böyle. Evdeki ağ 10-12 metreden çeksin diye GSM baz istasyonu tarzı bir yapı kurmak zorunda kalacağım bu gidişle. [:)
0
offline
Bir basari öyküsüde burda [www.antrak.org.tr] var. Arkadasi tebrik ediyoruz.
0
sundance
İçeriğe katkı diye ben buna derim :) Teşekkürler bu link için.
0
pirx
Ya peki yaklaşık 200 metre (kuş uçusu) mesafedeki arkadaşla wireless lan kurmak için ne gerekir? Biz de benzer bir olayı uzunca zamandır düşünüyoruz ama düzgün bi çözüm üretemedik henüz. Heralde arada da 7-8 bina falan var. Her ikimizde de dsl bağlantı mevcut , daha çok kendi aramızda bir ağ olsun , dosya transferi , sharing , lan game gibi atraksiyonlara girelim istiyoruz , internet connection sharing yapılmayacak yani. Fikri olan? Bu viyanadaki arkadaşın gösterdiği modemin dsl modem olması haricinde esprisi nedir , ben pek anlayamadım. Wireless lan ile dsl modem olarak ayrı ayrı çalışabiliyor mu bu modemler? Yani arkadaş bizim burda net yok demiş , demekki o linksys router dsl'e değil sadece diğer arkadaşı ile lan kurmasını sağlıyor , bunun gibi bir cihaz olup da dsl modem içermeyen aletin tam adı nedir? :)

imza : wireless cahili. :)
0
tongucyumruk
200 Metre için öncelikle Türkiye'de oturmuyor olmanız lazım. Zira 200M mesafeya kablosuz ağ kurarsanız çok büyük olasılıkla telekominikasyon'a ilişkin kanunlardan birine karşı gelmiş olursunuz.

Viyanadaki arkadaşın olayı bağladığı makina değil, yaptığı anten. Bağladığı makina sıradan bir wireless access point gibi görünüyordu. Alet illa dsl modem vs... olmak zorunda değil. Tavsiye etmem ama isterseniz direk o anteni bilgisayara bağlayıp bilgisayarınızı da AP olarak kullanabilirsiniz.
0
simor
Burdaki püf noktası eğer aradan kamuya ait bir yer geçiyorsa (Yol, dere, nehir , devletin arazisi vs... ) kuramazsınız kanuni olarak. Ama kendi arsanız vardır 200 metre 500 metre neyse kendi binalarınızda kurabilirsiniz (kampüs fabrika arazisi vs.)
0
skoylu
Kamuya ait olması gerekmiyor, size ait olmaması yeterli.

Yani, aynı apartmandasınız. Wireless AP koydunuz bir tane, konu komşu bağlanıyor. Yassah hemşerim.. Sökerler, şansınız varsa mahkemeye vermezler, verirlerse bilmem kaç trilyon tazminat çıkarırlar.

Olayı WiFi boyutunda algılamayın. Alt kattaki, yan binadaki, karşı sokaktaki önemli olmadan, komşunuza veya öbür evinize veya şubenize/deponuza vs. vs. ethernet kablosunu geçin, diafon bile çekemezsiniz. Kahvecilerin Diafon tellerinin toplatıldığı sıklıkla vaka olmuştur bu memlekette..
0
dmx
kardeş türkçe kaynak siteler varsa yazınız...
0
pirx
evet o işin bürokrasisini duymuştum , sertifikası falan yok mudur parası neyse verip alalım :) tabii gsm bandına denk getirip 2milyar$ vermekte var :) ah be kardeşim adam "barok"(attım) mimariye vita tenekesi koyup haberleştirmiş , biz yapamıyoruz burda.
0
skoylu
>> Bunun en kolay yolu, yaklaşık $100-$150 değerinde çekim gücü yüksek bir wireless kart almak.

Yanlıtıcı olmasın. Kolay yolu bu değil. Alacağınız en güçlü, en pahalı wifi kartı bile, anten çıkış gücü olarak 20 dBm'i (100 mW) geçemez. Tipik çubuk antenlerin 4-5 dbi kadar kazancı vardır. Bu durumda verici gücü 15 dBm ile sınırlıdır.

Yapabileceğiniz, bu anteni güçlendirmektir. Bunun arkasına, atıyorum 25 mm uzağa (uzkalık hesaplanabilir) bir metal tel koysanız, kazanç yaklaşık bir 2-3 db kadar yükselir.

Bu frekanslarda en uygun anten formatı parabolic çanaklardır. Linkte verilen anten örnek düz küre kesitli ve çok küçük. Üstelik derinlik/genişlik oranı fazla. Bu durumda kartın içindeki 32 mm'lik antenin ortası odakta olduğu zaman uçları odak dışında olacaktır. 20 cm çapı olsa, yaklaşık 13-14 dB filan kazança sağlayacakken, bu sebepten ancak 7-8 db kazanç sağlayabilir.

Bu tür bir faaliyette bulunmak isterseniz, minimum 30 cm çapında ve derinlik/genişlik oranı düşük bir çanak tercih edin. Böylece odak noktası anten yüzeyinden daha uzakta yer alabilir. Mesafe artınca yansıtıcı yüzeyden antenin ortası ile uçları arasındaki mesafe farkı görece küçük olur, anten daha randımanlı çalışır. En doğru yöntem ise, antrak'taki arkadaşın yaptığı gibi bir dalga kılavuzunu odağa yerleştirmektir. Bu durumda 30 cm çanak ile yaklaşık 20 dBi (100 kat) kazancınız olur. Kabaca, 15 dBm kart çıkışı, 20 dBm kazanç toplam 35 dBm eder. Bu da açık arazide 20km'ye erişmeye yeter.

Biz 90 cm (daha küçüğünü bulamadık) çanak, özel biquad anten türünde ana toplayıcı ile yaklaşık 45 dBi kazanç elde etmiştik. Haritadan ölçümü 54 km olan mesafeye 11 MBit full speed bağlantı kurmaya yetmişti.

Eğer ilgilenen varsa, forumda bir başlık açsın, orada detaylı kurcalayalım, eteklerimizdeki taşları dökelim..


0
Sessiz_Hayalet_Rap
Merhaba

Hocam sen bana 45db anten yapmayı öğret ben sana hergün dua edeyim nerde nasıl konu açmamı istersin msn kullanıyorsan msn veriyim en son denememi dün yaptım canak antelle başarısız oldum yanlış ne yapıyorum bilmiyorum ama http://www.trac.org.tr/modules.php?name=News&file=article&sid=151 adresdeki çalışmadan 1 km bir alanda yayın aldım benim minimum 24db ulaşmam lazım aslında D-Link ANT24-2100 alabilirim ama bişeyleri başarmak sıfırdan yapmak bana daha fazla bir mutluluk veriyor yardımcı olursan çok sevinirim

msn sinamiturkrap@yahoo.co
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

TCP/IP destekleyen Lego!

FZ

Efsanevi Lego'nun efsanevi robotu Lego Mindstorms ile bir ilke daha imza atıldı ve söz konusu sistemin TCP/IP destekleyen bir versiyonu gerçekleştirildi.

Gayet minik bir TCP/IP stack uygulaması olan "uIP TCP/IP stack" sistemini Lego Mindstorms bilgisayarına entegre eden Olaf Christ'in anlattıklarına bakılacak olursa şu anda ancak sisteme ping çekebiliyoruz ancak Olaf, en kısa sürede basit bir web sunucuyu Lego Mindstorms bilgisayarı üzerinde çalıştırabileceğini iddia ediyor.

Eee PC Yarattığı Pazarda Diğer Markaları Peşinden Sürükledi

FZ

Asus'un 2007 yılında piyasaya sürerek miilyonlarca adet sattığı Eee Pc'nin ardından rakip markalar da teker teker benzer kategoride ürünler çıkarmaya başladı.

Hacker: Canı sıkılan bilgisayarcı

sundance

Sanırım 1990-91`de, Commodore Dergisi`nin bize tahsis ettiği Dungeon adını verdiğimiz bir bodrum katında, Melih bana en son yaptığı Commodore 64 hackini gösteriyordu. C-64`ün sadece siyah beyaz olan 320x200`lük ekran modunda, 120x200`lük bir alan içinde 16 renk gösterebilen bir ekran moduydu bu.

O zamandan beri düşünürüm, bir insanı hacker olmaya nasıl başlar...(burada hacker, sıkça kullanıldığının tersine, sistem kıran, cracker anlamında değil, sistemleri kurcalayan, tembellik yapabilmenin yollarını bulabilmek için geceli gündüzlü çalışan bilgisayar hastası anlamında kullanılmaktadır :)

199$'lık Asus EeePC Notebook PC Yakında Piyasalarda

anonim

İşletim sistemi olarak Xandros türevi özel bir işletim sistemi geliştirilmiş. Fiyat olarak oldukça uygun. Teknik özellikleri de alt kullanıcı grubu için fazlasıyla yeterli:

http://event.asus.com/eeepc/
http://www.desktoplinux.com/news/NS4576754329.html http://linuxdevices.com/news/NS9292516116.html

Eee, şimdi nasıl bilgisayar satacaksınız ?

sundance

Bilgisayar satışlarında geçen yıldan bu yana %30 oranında düşüşler yaşanmış (güvenilir fakat url olmayan kaynaklara göre :))

Her ne kadar piyasanın doyması ve recession olarak açıklasak da bunu aslında mesele 'bu kadar hıza ihtiyacımız var mı ?' ya takıldı kaldı sanırım. Şu anda en sağlam CPU gücü yiyen işin 3d render ve DivX yapmak olduğunu gözönüne alırsak, $60`lık GeForce2 kartının en son 3dfx oyunları bile kabul edilebilir hızlarda oynatabildiğini düşünürsek 'eee şimdi nasıl bir alicengiz oyunu bulunacak da makina satılacak' diye düşünmeden edemiyorum.