Garibanın Wireless Projesi!

0
sundance
Son zamanların gözde konusu wireless ağlar ilginizi mi çekiyor? İki sokak ötedeki arkadaşınızla wireless bağlantı kurmak mı istiyorsunuz?

Bunun en kolay yolu, yaklaşık $100-$150 değerinde çekim gücü yüksek bir wireless kart almak.

Fakat kim buna bu kadar para ayırır ki? Bir usb wireless adaptör alıp, kendi antenini yapmak ve belki de kilometreler ötesi ile iletişime geçmek varken.

Görüşler

0
berkin
Bu proje başarılı bir uygulama. Yalnız üç-beş apartman ötesindeki arkadaşlarla iletişime geçmek için yetersiz kalabilir. Zira açık havada çoşup taşabilen dalgalar bildiğimiz gibi duvarların ve apartman bloklarının arasında çok etkili değil. Birileri şu duvarların da çaresini bulsa da rahatlasak. Hayır, yıktırmak uygun bir çözüm değil [:)
0
resilence
amerikadaki evlerde duvarlar genelde alçıpan olduğundan o kardeşler böyle şeylerle iletişimi sokak ötesince rahatça kullanabiliyorlar, bizde duvarlar beton olduğundan anca 4-5 kat işe yarıyor :)
0
berkin
Biz de mi alçıpana dönsek, ne yapsak? Olmuyor böyle. Evdeki ağ 10-12 metreden çeksin diye GSM baz istasyonu tarzı bir yapı kurmak zorunda kalacağım bu gidişle. [:)
0
offline
Bir basari öyküsüde burda [www.antrak.org.tr] var. Arkadasi tebrik ediyoruz.
0
sundance
İçeriğe katkı diye ben buna derim :) Teşekkürler bu link için.
0
pirx
Ya peki yaklaşık 200 metre (kuş uçusu) mesafedeki arkadaşla wireless lan kurmak için ne gerekir? Biz de benzer bir olayı uzunca zamandır düşünüyoruz ama düzgün bi çözüm üretemedik henüz. Heralde arada da 7-8 bina falan var. Her ikimizde de dsl bağlantı mevcut , daha çok kendi aramızda bir ağ olsun , dosya transferi , sharing , lan game gibi atraksiyonlara girelim istiyoruz , internet connection sharing yapılmayacak yani. Fikri olan? Bu viyanadaki arkadaşın gösterdiği modemin dsl modem olması haricinde esprisi nedir , ben pek anlayamadım. Wireless lan ile dsl modem olarak ayrı ayrı çalışabiliyor mu bu modemler? Yani arkadaş bizim burda net yok demiş , demekki o linksys router dsl'e değil sadece diğer arkadaşı ile lan kurmasını sağlıyor , bunun gibi bir cihaz olup da dsl modem içermeyen aletin tam adı nedir? :)

imza : wireless cahili. :)
0
tongucyumruk
200 Metre için öncelikle Türkiye'de oturmuyor olmanız lazım. Zira 200M mesafeya kablosuz ağ kurarsanız çok büyük olasılıkla telekominikasyon'a ilişkin kanunlardan birine karşı gelmiş olursunuz.

Viyanadaki arkadaşın olayı bağladığı makina değil, yaptığı anten. Bağladığı makina sıradan bir wireless access point gibi görünüyordu. Alet illa dsl modem vs... olmak zorunda değil. Tavsiye etmem ama isterseniz direk o anteni bilgisayara bağlayıp bilgisayarınızı da AP olarak kullanabilirsiniz.
0
simor
Burdaki püf noktası eğer aradan kamuya ait bir yer geçiyorsa (Yol, dere, nehir , devletin arazisi vs... ) kuramazsınız kanuni olarak. Ama kendi arsanız vardır 200 metre 500 metre neyse kendi binalarınızda kurabilirsiniz (kampüs fabrika arazisi vs.)
0
skoylu
Kamuya ait olması gerekmiyor, size ait olmaması yeterli.

Yani, aynı apartmandasınız. Wireless AP koydunuz bir tane, konu komşu bağlanıyor. Yassah hemşerim.. Sökerler, şansınız varsa mahkemeye vermezler, verirlerse bilmem kaç trilyon tazminat çıkarırlar.

Olayı WiFi boyutunda algılamayın. Alt kattaki, yan binadaki, karşı sokaktaki önemli olmadan, komşunuza veya öbür evinize veya şubenize/deponuza vs. vs. ethernet kablosunu geçin, diafon bile çekemezsiniz. Kahvecilerin Diafon tellerinin toplatıldığı sıklıkla vaka olmuştur bu memlekette..
0
dmx
kardeş türkçe kaynak siteler varsa yazınız...
0
pirx
evet o işin bürokrasisini duymuştum , sertifikası falan yok mudur parası neyse verip alalım :) tabii gsm bandına denk getirip 2milyar$ vermekte var :) ah be kardeşim adam "barok"(attım) mimariye vita tenekesi koyup haberleştirmiş , biz yapamıyoruz burda.
0
skoylu
>> Bunun en kolay yolu, yaklaşık $100-$150 değerinde çekim gücü yüksek bir wireless kart almak.

Yanlıtıcı olmasın. Kolay yolu bu değil. Alacağınız en güçlü, en pahalı wifi kartı bile, anten çıkış gücü olarak 20 dBm'i (100 mW) geçemez. Tipik çubuk antenlerin 4-5 dbi kadar kazancı vardır. Bu durumda verici gücü 15 dBm ile sınırlıdır.

Yapabileceğiniz, bu anteni güçlendirmektir. Bunun arkasına, atıyorum 25 mm uzağa (uzkalık hesaplanabilir) bir metal tel koysanız, kazanç yaklaşık bir 2-3 db kadar yükselir.

Bu frekanslarda en uygun anten formatı parabolic çanaklardır. Linkte verilen anten örnek düz küre kesitli ve çok küçük. Üstelik derinlik/genişlik oranı fazla. Bu durumda kartın içindeki 32 mm'lik antenin ortası odakta olduğu zaman uçları odak dışında olacaktır. 20 cm çapı olsa, yaklaşık 13-14 dB filan kazança sağlayacakken, bu sebepten ancak 7-8 db kazanç sağlayabilir.

Bu tür bir faaliyette bulunmak isterseniz, minimum 30 cm çapında ve derinlik/genişlik oranı düşük bir çanak tercih edin. Böylece odak noktası anten yüzeyinden daha uzakta yer alabilir. Mesafe artınca yansıtıcı yüzeyden antenin ortası ile uçları arasındaki mesafe farkı görece küçük olur, anten daha randımanlı çalışır. En doğru yöntem ise, antrak'taki arkadaşın yaptığı gibi bir dalga kılavuzunu odağa yerleştirmektir. Bu durumda 30 cm çanak ile yaklaşık 20 dBi (100 kat) kazancınız olur. Kabaca, 15 dBm kart çıkışı, 20 dBm kazanç toplam 35 dBm eder. Bu da açık arazide 20km'ye erişmeye yeter.

Biz 90 cm (daha küçüğünü bulamadık) çanak, özel biquad anten türünde ana toplayıcı ile yaklaşık 45 dBi kazanç elde etmiştik. Haritadan ölçümü 54 km olan mesafeye 11 MBit full speed bağlantı kurmaya yetmişti.

Eğer ilgilenen varsa, forumda bir başlık açsın, orada detaylı kurcalayalım, eteklerimizdeki taşları dökelim..


0
Sessiz_Hayalet_Rap
Merhaba

Hocam sen bana 45db anten yapmayı öğret ben sana hergün dua edeyim nerde nasıl konu açmamı istersin msn kullanıyorsan msn veriyim en son denememi dün yaptım canak antelle başarısız oldum yanlış ne yapıyorum bilmiyorum ama http://www.trac.org.tr/modules.php?name=News&file=article&sid=151 adresdeki çalışmadan 1 km bir alanda yayın aldım benim minimum 24db ulaşmam lazım aslında D-Link ANT24-2100 alabilirim ama bişeyleri başarmak sıfırdan yapmak bana daha fazla bir mutluluk veriyor yardımcı olursan çok sevinirim

msn sinamiturkrap@yahoo.co
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

VIA da sürücü kodlarını açıyor!

zentoo

Ne oluyoruz yahu, açılan açılana. :-]

VIA zaten çoğu kendi bünyesinde olmayan (freelance) sürücü geliştirenlerin çalışmalarını açık kaynak kod dünyasının kollarına bıraktı. Digitimes daki habere göre VIA toplamda 6 adet core logic vede Pro Savage serisi GPU ların sürücülerinin kaynak kodlarını açmış bulunuyor. VIA nın "core logic"lerindeki bir avantajda güney köprüsündeki network kontrol ünitesi de bu açılmayı kapsamakta.

Creative Sound Blaster Live Value Muamması

mambo

Creative'in ses ve grafik kartlarında ileri noktada olduğu herkes tarafından biliniyor. Ama Creative'in en iddalı olduğu Sound Blaster Live Value eğer yüklenebilirse(!) gerçekten çok kaliteli bir ses kartı ve size kartın sürücüsü ile birlikte verdikleri LAVA programı mp3 formatındaki müzik dosyalarının sıkıştırılmasından kaynaklanan ses kayıplarını en aza indirmesi ve şu anki bilgisayarda müzik dinleme ortamında en çok kullanılan format olan mp3 için gerçektende çok güzel bir olay ama ne varki sürücü ile birlikte verdikleri lava programına karşı Creative Sound Blaster Live Value sürücüsü Windows 98 ve Windows 98SE için yeterli değil.

Enerji İsrafı, Google ve Dünya'nın Geri Kalanı...

darkhunter

ecoIron isimli blog'un sahibi, green computing'ci Mark Ontkush'un oldukça ilginç bir teorisi var: Google'ın arkaplan rengi siyah olsaydı, yılda 3000 Megawatt-Saat tasarruf edilecekti!

Alet Çantası Şeklinde PC

anonim

Alet çantası ama içinde ingiliz anahtarı, tornavida falan yok, tıkır tıkır çalışan bir PC var. Gerektiğinde kapat alet kutusunu, al taşı, istediğin yere götür orada çalıştır. Şirin mi şirin ;-) Ne kadar işe yarar bilemem ama hoşluklar evreninde hak ettiği yere alacağa benzer.

Avustralya`da 50 yıldır çalışmakta olan bilgisayar!

conan

Avustralya'da bir müzede hala hayatta ve çalışmakta olan elli üç yaşındaki bir bilgisayarı ziyaret etmek ister misiniz? :) Eh, uçak paramız yetiştiğinde neden olmasın? :) Şaka bir yana 1949 yılında üretilmiş olan ve dünyanın 4. bilgisayarı olma ünvanını taşıyan bu yaşayan efsane hala işler durumdaymış. Bilgisayarın 0.001 Mhz işlemci ve 2000 bayt hafıza ve 2500 bayt da sabit disk (şüpheliyim bu konuda) alanı bulunmakta ve ismi de CSIRAC. CSIRAC hala elle karta basılmış müzikler çalabilmekte ve hatta çaldığı müziği de bu linkten dinleyebiliyoruz. (Dünyanın bilgisayarla üretilen ilk müziği olduğu iddia ediliyor)

Şu anda milisaniyelerle yapılabilen hesapları yaklaşık 1 saatte bitirebilen bu makina o zamanın insanları için bir mucizeymiş. Bu işlemler 20 kişi birleştiğinde yaklaşık bir haftada bitirilebilen işlemler unutmayın! :)

CSIRAC bir kac ton ağırlığındaymış ve bir mahalleyi aydınlatabilecek elektrikle çalışıyormuş. Ayrıca Amerika ve İngiltere dışında üretilen ilk bilgisayarmış.

Bu linkte bilgisayarın resimlerini ve de tarihçesini bulabilirsiniz. Daha da detaylı bilgi isterim derseniz işte buraya bakın.