Silikon Barut

0
FZ
Mission Impossible dizisi ve filminden aşina olmayanınız yoktur herhalde 'Bu bilgisayar 30 saniye içinde kendini yok edecektir' geyiklerine.

Laboratuvarda bir kaza sonucu, barutun 'silikon muadili'ni keşfeden araştırmacılar bu maddeyi silikon çiplere nano ölçekli patlayıcılar yerleştirerek mikroelektromekanik sistemleri geliştirebilmek için kullanabileceklerini belirtiyorlar.

California Üniversitesi kimyacıları tarafından geliştirilen bu malzemenin olası uygulama alanları: kendini yok eden sistemler, çüpe gömülü retro roketler ve tırnak büyüklüğünde kimsayasal analizörler.

Detaylı bilgi için kaynak : EETimes

Görüşler

0
m1a2
Gerçekten çok ilginç... Bu Silisyum`un harikaları bitmekle bilmiyor. Bir zamanlar Silisyum temelli teknolojilerin sonuna gelindi gibi bir kanaat oluşmaya başlamıştı, fakat görülüyor ki bu pilâv daha çok su kaldırır. İlginç olan diğer bir husus bu tür kanaatlerin tam da ağırlık kazandığı zamanlarda araştırmacıların yeni bir buluşla arz-ı endam etmeleri. Hemen aklıma gelenler SOI (Silicon On Saphire) ve Silisyum`la bakır kullanımı teknolojileri (ikisi de bildiğim kadarıyla IBM Watson Research`ten çıkma). Saphire, Alüminyum`un oksitlenmesiyle elde edilen ve çok iyi yalıtkanlık özellikleri gösteren bir alaşımdır (Al2O3 ?). Adamlar daha önceden yine silisyum bir taban üzerine yerleştirilen devreleri bu tip bir alaşım üzerine yerleştirmek suretiyle tranzistorlerin anahtarlama hızlarını artırmışlardı (daha teknik bir dille ifade edilecek olursa tranzistorler ile taban arasındaki parazitik sığaçları (kapasite) minimize etmişlerdi). Diğer teknoloji ise microchip`lerde bağlantı iletkeni olarak kullanılan Alüminyum`un çok daha iyi bir iletken olan Bakır ile değiştirilmesiydi (Eskiden bu iki elementin evliliği konusunda bir takım güçlükler vardı). Arkasında IBM`in desteği olan PowerPC`ler -şu an bu destek ne vaziyette bilmiyorum- her iki teknolojiyi de kullanmıştır. Şimdi bu yenilik şu açıdan ilginç: Tümdevrelerin performansını artırmaktan ziyade son derece `mature` bir işleme teknolojisine sahip olan Silisyumun uygulama repertuarını genişletiyor. Hem de MEMS ve kimyasal analizörler gibi hayal gücünüzle sınırlı bir uygulama alanında... Benim hayalime -yazıda belirtilmemiş ama teknoloji bunu da içeriyor bence- koku sensörleri yani yapay burunlar geliyor. Allaım Allaım, taş yağcak başımıza ;)
0
FZ
Tam bir gelecek öngörüsünde bulunacağım, hoop bir buluş ve bununla ilgili olası yepyeni uygulama alanları, haydaaa sil baştan oluyor! ;-)

2012 için teknolojik tahminde bulunabilecek bir babayiğit var mı acaba? :) Çok değil sadece ve sadece 10 yıl sonrasını tahmin etmenizi istiyorum (1992'de hissiyatınızı ve düşüncelerinizi ve hayallerinizi bir düşünün bakalım ;-)
0
anonim
teknolojiyi bilmem ama 2012 yılındada teknolojiyi ithal edeceğiz.belki 2022 de teknolojiyi türkiyede üretmek konusunda bazı yasalar çıkabilir.

tabi bu siyasi tahmin
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sihirli Küp İnternet için hazır...

parsifal

Intel işbirliği ile yüksek performanslı, düşük enerji tüketimli, internet aracı piyasaya çıktı. Windows CE veya Linux'u yüklenmiş CerfCube'ün boyutları sadece 7.6 cm x 7.6 cm x 7.6 cm.

Server gereçleri, bilgi toplama aygıtları, tarayıcılar için kusursuz bir çözüm. 32 MB Ram, 16 MB Flash, StrongARM 1110 işlemcili CerfCube'ün satış fiyatı 495$. Wİndows CE kurulumunda Bluetooth, Linux kurulumunda ise Apache web server mevcut.
İnanmazsanız:CerfCube™

USB Hafızalı Saat

tongucyumruk

USB yuvasından bağlanan flash hafıza kartları disketlerin pabucunu çoktan dama attı. Ufak boyutu, uyumluluğu ve bir okuyucuya ihtiyaç duymayan yapısı sayesinde bu ufak hafıza kartları herkes tarafından çok tutuldu. Ancak daha sonra bunları nasıl taşıyacağımız problemi ortaya çıktı. Her ne kadar küçük ve hafif olsalar da orada, burada unutabiliyorduk, üstelik zaten tıklım tıklım olan cebmize de fazladan bir alet daha koymamız gerekiyordu. Bunun üzerine anahtarlık, ufak fener gibi değişik biçimlerde USB hafıza ürünleri piyasaya çıktı. Ancak bu yeni ürün son noktayı koyacak gibi.

Linus Torvalds´a Göre Itanium İşlemcisi: Kötü Tasarım!

FZ

GNU/Linux işletim sisteminin çekirdeğinin yaratıcısı Linus Torvalds'a göre Intel'in son işlemcisi Itanium çok kötü tasarlanmış durumda.

Avustralya`da 50 yıldır çalışmakta olan bilgisayar!

conan

Avustralya'da bir müzede hala hayatta ve çalışmakta olan elli üç yaşındaki bir bilgisayarı ziyaret etmek ister misiniz? :) Eh, uçak paramız yetiştiğinde neden olmasın? :) Şaka bir yana 1949 yılında üretilmiş olan ve dünyanın 4. bilgisayarı olma ünvanını taşıyan bu yaşayan efsane hala işler durumdaymış. Bilgisayarın 0.001 Mhz işlemci ve 2000 bayt hafıza ve 2500 bayt da sabit disk (şüpheliyim bu konuda) alanı bulunmakta ve ismi de CSIRAC. CSIRAC hala elle karta basılmış müzikler çalabilmekte ve hatta çaldığı müziği de bu linkten dinleyebiliyoruz. (Dünyanın bilgisayarla üretilen ilk müziği olduğu iddia ediliyor)

Şu anda milisaniyelerle yapılabilen hesapları yaklaşık 1 saatte bitirebilen bu makina o zamanın insanları için bir mucizeymiş. Bu işlemler 20 kişi birleştiğinde yaklaşık bir haftada bitirilebilen işlemler unutmayın! :)

CSIRAC bir kac ton ağırlığındaymış ve bir mahalleyi aydınlatabilecek elektrikle çalışıyormuş. Ayrıca Amerika ve İngiltere dışında üretilen ilk bilgisayarmış.

Bu linkte bilgisayarın resimlerini ve de tarihçesini bulabilirsiniz. Daha da detaylı bilgi isterim derseniz işte buraya bakın.

Devler karşı karşıya: Dual Opteron vs Dual G5

sundance

Bu araştırmada şu anda masaüstündeki yegane 64 bitlik platform olan Opteron ve G5 bilgisayarlar çeşitli testlere tabi tutulmuşlar.

Benchmark testlerinin sentetikliği her zaman tartışılan konu olmakla birlikte hiçbir bilgilendirici yanları olmadığını iddia etmek de yanlış olur diye düşünüyorum.

Test sonuçları ilginç: Dual G5 her konumda Opteron´dan hızlı çıkmış, bir alan hariç : Photoshop 7 :)