Silikon Barut

0
FZ
Mission Impossible dizisi ve filminden aşina olmayanınız yoktur herhalde 'Bu bilgisayar 30 saniye içinde kendini yok edecektir' geyiklerine.

Laboratuvarda bir kaza sonucu, barutun 'silikon muadili'ni keşfeden araştırmacılar bu maddeyi silikon çiplere nano ölçekli patlayıcılar yerleştirerek mikroelektromekanik sistemleri geliştirebilmek için kullanabileceklerini belirtiyorlar.

California Üniversitesi kimyacıları tarafından geliştirilen bu malzemenin olası uygulama alanları: kendini yok eden sistemler, çüpe gömülü retro roketler ve tırnak büyüklüğünde kimsayasal analizörler.

Detaylı bilgi için kaynak : EETimes

Görüşler

0
m1a2
Gerçekten çok ilginç... Bu Silisyum`un harikaları bitmekle bilmiyor. Bir zamanlar Silisyum temelli teknolojilerin sonuna gelindi gibi bir kanaat oluşmaya başlamıştı, fakat görülüyor ki bu pilâv daha çok su kaldırır. İlginç olan diğer bir husus bu tür kanaatlerin tam da ağırlık kazandığı zamanlarda araştırmacıların yeni bir buluşla arz-ı endam etmeleri. Hemen aklıma gelenler SOI (Silicon On Saphire) ve Silisyum`la bakır kullanımı teknolojileri (ikisi de bildiğim kadarıyla IBM Watson Research`ten çıkma). Saphire, Alüminyum`un oksitlenmesiyle elde edilen ve çok iyi yalıtkanlık özellikleri gösteren bir alaşımdır (Al2O3 ?). Adamlar daha önceden yine silisyum bir taban üzerine yerleştirilen devreleri bu tip bir alaşım üzerine yerleştirmek suretiyle tranzistorlerin anahtarlama hızlarını artırmışlardı (daha teknik bir dille ifade edilecek olursa tranzistorler ile taban arasındaki parazitik sığaçları (kapasite) minimize etmişlerdi). Diğer teknoloji ise microchip`lerde bağlantı iletkeni olarak kullanılan Alüminyum`un çok daha iyi bir iletken olan Bakır ile değiştirilmesiydi (Eskiden bu iki elementin evliliği konusunda bir takım güçlükler vardı). Arkasında IBM`in desteği olan PowerPC`ler -şu an bu destek ne vaziyette bilmiyorum- her iki teknolojiyi de kullanmıştır. Şimdi bu yenilik şu açıdan ilginç: Tümdevrelerin performansını artırmaktan ziyade son derece `mature` bir işleme teknolojisine sahip olan Silisyumun uygulama repertuarını genişletiyor. Hem de MEMS ve kimyasal analizörler gibi hayal gücünüzle sınırlı bir uygulama alanında... Benim hayalime -yazıda belirtilmemiş ama teknoloji bunu da içeriyor bence- koku sensörleri yani yapay burunlar geliyor. Allaım Allaım, taş yağcak başımıza ;)
0
FZ
Tam bir gelecek öngörüsünde bulunacağım, hoop bir buluş ve bununla ilgili olası yepyeni uygulama alanları, haydaaa sil baştan oluyor! ;-)

2012 için teknolojik tahminde bulunabilecek bir babayiğit var mı acaba? :) Çok değil sadece ve sadece 10 yıl sonrasını tahmin etmenizi istiyorum (1992'de hissiyatınızı ve düşüncelerinizi ve hayallerinizi bir düşünün bakalım ;-)
0
anonim
teknolojiyi bilmem ama 2012 yılındada teknolojiyi ithal edeceğiz.belki 2022 de teknolojiyi türkiyede üretmek konusunda bazı yasalar çıkabilir.

tabi bu siyasi tahmin
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Donanım önerileri: Haziran sayısı

e2e

Son dönemlerde en çok sorulan sorular arasında "GNU/Linux'a geçmek istiyorum fakat donanım problemi yaşar mıyım?", ya da "Yeni bir makine almak istiyorum, ne tür bir donanım tercih etmeliyim" vb. sorular yer alıyor.

Linux.com'da yeralan bu makalede özellikle 2.6 kernel için donanım önerileri yer alıyor. Bilgisayarını yenilemek, ya da GNU/Linux'a geçmek isteyenlerin gözatmasında fayda var.

Yükte Hafif, Depolamada Büyük

parsifal

Sabit disk kapasitelerinin başını alıp gittiği bugünlerde 2.5''lik sabit disklerde büyüklerini aratmayacak boyutlara gelmeye başladı. İlk ürün Western Digital'den harici 320 GB SATA. Ürün WDC'nin Passport ailesinde de yerini aldı.

Diğer ürün ise Hitachi Travelstar. Ürünler Şubat ayında piyasaya çıkacak. Bu modellerde ise 400 ve 500 GB kapasiteli ürünler var.

AMD, Transmeta elele

butch

CNN in haberine göre artık geleceğin işlemci mimarisine iki dev firma işbirliği yaparak yön verecekler. AMD ve bu pazarın yeni üyesi Transmeta. İşbirliği 64bit işlemci yarışını da oldukça hareketlendireceğe benzer. Bekleyelim görelim...

Eski işlemcilerinizi yeniden değerlendirin

tongucyumruk

Herkesin dilinde, teknoloji çok hızlı gelişiyor. Peki teknoloji geliştikçe, siz daha yeni oyunları oynamak için geçen haftakinden daha kuvvetli işlemciler aldıkça eski donanımlar ne oluyor sizce? Hayır donanım cennetine gitmiyorlar, onun yerine gitgide büyüyen, silikon ve bakır ağırlıklı malzemelerden oluşan bir donanım çöplüğüne gidiyorlar.

Çevre kirliliğinin, küresel ısınmanın dilimizden düşmediği bu günlerde siz de eski donanımlarınızı yeniden değerlendirmeye ne dersiniz?

Toplama PowerPC

anonim

BPLAN isimli Alman firması, kısıtlı miktarlarda ve kayıtlı yazılım geliştiricilere, Pegasos PowerPC anakartlarını, G4 CPU card ve MORPH OS' u sunmaya başladı, ilgilenenler ,üye olmak isteyenler ve detaylı bilgi almak için www.bplan-gmbh.de/register_e.html