Silikon Barut

0
FZ
Mission Impossible dizisi ve filminden aşina olmayanınız yoktur herhalde 'Bu bilgisayar 30 saniye içinde kendini yok edecektir' geyiklerine.

Laboratuvarda bir kaza sonucu, barutun 'silikon muadili'ni keşfeden araştırmacılar bu maddeyi silikon çiplere nano ölçekli patlayıcılar yerleştirerek mikroelektromekanik sistemleri geliştirebilmek için kullanabileceklerini belirtiyorlar.

California Üniversitesi kimyacıları tarafından geliştirilen bu malzemenin olası uygulama alanları: kendini yok eden sistemler, çüpe gömülü retro roketler ve tırnak büyüklüğünde kimsayasal analizörler.

Detaylı bilgi için kaynak : EETimes

Görüşler

0
m1a2
Gerçekten çok ilginç... Bu Silisyum`un harikaları bitmekle bilmiyor. Bir zamanlar Silisyum temelli teknolojilerin sonuna gelindi gibi bir kanaat oluşmaya başlamıştı, fakat görülüyor ki bu pilâv daha çok su kaldırır. İlginç olan diğer bir husus bu tür kanaatlerin tam da ağırlık kazandığı zamanlarda araştırmacıların yeni bir buluşla arz-ı endam etmeleri. Hemen aklıma gelenler SOI (Silicon On Saphire) ve Silisyum`la bakır kullanımı teknolojileri (ikisi de bildiğim kadarıyla IBM Watson Research`ten çıkma). Saphire, Alüminyum`un oksitlenmesiyle elde edilen ve çok iyi yalıtkanlık özellikleri gösteren bir alaşımdır (Al2O3 ?). Adamlar daha önceden yine silisyum bir taban üzerine yerleştirilen devreleri bu tip bir alaşım üzerine yerleştirmek suretiyle tranzistorlerin anahtarlama hızlarını artırmışlardı (daha teknik bir dille ifade edilecek olursa tranzistorler ile taban arasındaki parazitik sığaçları (kapasite) minimize etmişlerdi). Diğer teknoloji ise microchip`lerde bağlantı iletkeni olarak kullanılan Alüminyum`un çok daha iyi bir iletken olan Bakır ile değiştirilmesiydi (Eskiden bu iki elementin evliliği konusunda bir takım güçlükler vardı). Arkasında IBM`in desteği olan PowerPC`ler -şu an bu destek ne vaziyette bilmiyorum- her iki teknolojiyi de kullanmıştır. Şimdi bu yenilik şu açıdan ilginç: Tümdevrelerin performansını artırmaktan ziyade son derece `mature` bir işleme teknolojisine sahip olan Silisyumun uygulama repertuarını genişletiyor. Hem de MEMS ve kimyasal analizörler gibi hayal gücünüzle sınırlı bir uygulama alanında... Benim hayalime -yazıda belirtilmemiş ama teknoloji bunu da içeriyor bence- koku sensörleri yani yapay burunlar geliyor. Allaım Allaım, taş yağcak başımıza ;)
0
FZ
Tam bir gelecek öngörüsünde bulunacağım, hoop bir buluş ve bununla ilgili olası yepyeni uygulama alanları, haydaaa sil baştan oluyor! ;-)

2012 için teknolojik tahminde bulunabilecek bir babayiğit var mı acaba? :) Çok değil sadece ve sadece 10 yıl sonrasını tahmin etmenizi istiyorum (1992'de hissiyatınızı ve düşüncelerinizi ve hayallerinizi bir düşünün bakalım ;-)
0
anonim
teknolojiyi bilmem ama 2012 yılındada teknolojiyi ithal edeceğiz.belki 2022 de teknolojiyi türkiyede üretmek konusunda bazı yasalar çıkabilir.

tabi bu siyasi tahmin
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Işıklı klavye - süper bir icat!!

larweda

Karanlıkta bilgisayarın başında oturmayı seviyor ve klavyenin tuşlarını görmekte zorluk çekiyorsanız, (ki aslında gece kıpkırmızı gözlerle bilgisayar başında oturmak gibi bir huyunuz varsa kesin 3-5 parmak daktilo yazmaya başlamışınızdır :-) Twenty-First Century Technologies adlı bir şirket ışıklandırmalı bir klavye üretmiş. Tuş takımının altına sıra sıra LED'ler dizip, tuşları şeffaf yapınca klavye de ışıklı oluyor. Nasıl göründüğünü merak edenler için adres burada.

Kingstondan yeni bir bellek: HyperX

polat

En büyük bağımsız bellek ürünleri üreticisi KingstonTechnology Company, Inc. oyun tutkunlarına ve PC meraklılarına yönelik yüksek performanslı yeni HyperX™ ürün grubunu tanıttı

AMD, Transmeta elele

butch

CNN in haberine göre artık geleceğin işlemci mimarisine iki dev firma işbirliği yaparak yön verecekler. AMD ve bu pazarın yeni üyesi Transmeta. İşbirliği 64bit işlemci yarışını da oldukça hareketlendireceğe benzer. Bekleyelim görelim...

LUDWIG ve Robotların Neşeli Dünyası

FZ

LUDWIG ortalama bir insanın %80'i kadar bir hacme sahip, iki kollu (her biri üç serbestlik derecesine sahip), dönebilen kafası üzerinde stereoskopik kamera taşıyan insansı bir robot. Diğer insansı robot örneklerine kıyasla daha az serbestlik derecesine sahip çünkü geliştirilmesindeki esas amaç algılama, bilgiyi temsil etme ve tanıma problemleri üzerinde çalışan araştırmacıların bu konular üzerinde yoğunlaşmalarını sağlamak...

Bilim Adamlarına Özel Bilgisayar Bağlantısı

malkocoglu

Amerikalı, Rus ve Çinli bilim adamlarını birbirlerine bağlayacak süper hızlı yeni bir bilgisayar şebekesinin gelecek ay devreye gireceği bildirildi. Kısa adı "Little GLORIAD" olan bilgisayar şebekesinin Chicago'dan başlayacağı, Amsterdam, Moskova, Sibirya, Pekin ve Hong Kong üzerinden tekrar Chicago'ya bağlanacağı ifade edildi.
Kaynak: www.hurriyetim.com.tr