Silikon Barut

0
FZ
Mission Impossible dizisi ve filminden aşina olmayanınız yoktur herhalde 'Bu bilgisayar 30 saniye içinde kendini yok edecektir' geyiklerine.

Laboratuvarda bir kaza sonucu, barutun 'silikon muadili'ni keşfeden araştırmacılar bu maddeyi silikon çiplere nano ölçekli patlayıcılar yerleştirerek mikroelektromekanik sistemleri geliştirebilmek için kullanabileceklerini belirtiyorlar.

California Üniversitesi kimyacıları tarafından geliştirilen bu malzemenin olası uygulama alanları: kendini yok eden sistemler, çüpe gömülü retro roketler ve tırnak büyüklüğünde kimsayasal analizörler.

Detaylı bilgi için kaynak : EETimes

Görüşler

0
m1a2
Gerçekten çok ilginç... Bu Silisyum`un harikaları bitmekle bilmiyor. Bir zamanlar Silisyum temelli teknolojilerin sonuna gelindi gibi bir kanaat oluşmaya başlamıştı, fakat görülüyor ki bu pilâv daha çok su kaldırır. İlginç olan diğer bir husus bu tür kanaatlerin tam da ağırlık kazandığı zamanlarda araştırmacıların yeni bir buluşla arz-ı endam etmeleri. Hemen aklıma gelenler SOI (Silicon On Saphire) ve Silisyum`la bakır kullanımı teknolojileri (ikisi de bildiğim kadarıyla IBM Watson Research`ten çıkma). Saphire, Alüminyum`un oksitlenmesiyle elde edilen ve çok iyi yalıtkanlık özellikleri gösteren bir alaşımdır (Al2O3 ?). Adamlar daha önceden yine silisyum bir taban üzerine yerleştirilen devreleri bu tip bir alaşım üzerine yerleştirmek suretiyle tranzistorlerin anahtarlama hızlarını artırmışlardı (daha teknik bir dille ifade edilecek olursa tranzistorler ile taban arasındaki parazitik sığaçları (kapasite) minimize etmişlerdi). Diğer teknoloji ise microchip`lerde bağlantı iletkeni olarak kullanılan Alüminyum`un çok daha iyi bir iletken olan Bakır ile değiştirilmesiydi (Eskiden bu iki elementin evliliği konusunda bir takım güçlükler vardı). Arkasında IBM`in desteği olan PowerPC`ler -şu an bu destek ne vaziyette bilmiyorum- her iki teknolojiyi de kullanmıştır. Şimdi bu yenilik şu açıdan ilginç: Tümdevrelerin performansını artırmaktan ziyade son derece `mature` bir işleme teknolojisine sahip olan Silisyumun uygulama repertuarını genişletiyor. Hem de MEMS ve kimyasal analizörler gibi hayal gücünüzle sınırlı bir uygulama alanında... Benim hayalime -yazıda belirtilmemiş ama teknoloji bunu da içeriyor bence- koku sensörleri yani yapay burunlar geliyor. Allaım Allaım, taş yağcak başımıza ;)
0
FZ
Tam bir gelecek öngörüsünde bulunacağım, hoop bir buluş ve bununla ilgili olası yepyeni uygulama alanları, haydaaa sil baştan oluyor! ;-)

2012 için teknolojik tahminde bulunabilecek bir babayiğit var mı acaba? :) Çok değil sadece ve sadece 10 yıl sonrasını tahmin etmenizi istiyorum (1992'de hissiyatınızı ve düşüncelerinizi ve hayallerinizi bir düşünün bakalım ;-)
0
anonim
teknolojiyi bilmem ama 2012 yılındada teknolojiyi ithal edeceğiz.belki 2022 de teknolojiyi türkiyede üretmek konusunda bazı yasalar çıkabilir.

tabi bu siyasi tahmin
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

USB Hafızalı Saat

tongucyumruk

USB yuvasından bağlanan flash hafıza kartları disketlerin pabucunu çoktan dama attı. Ufak boyutu, uyumluluğu ve bir okuyucuya ihtiyaç duymayan yapısı sayesinde bu ufak hafıza kartları herkes tarafından çok tutuldu. Ancak daha sonra bunları nasıl taşıyacağımız problemi ortaya çıktı. Her ne kadar küçük ve hafif olsalar da orada, burada unutabiliyorduk, üstelik zaten tıklım tıklım olan cebmize de fazladan bir alet daha koymamız gerekiyordu. Bunun üzerine anahtarlık, ufak fener gibi değişik biçimlerde USB hafıza ürünleri piyasaya çıktı. Ancak bu yeni ürün son noktayı koyacak gibi.

Alcatel ADSL modem üretme işini devrediyor

larweda

Türkiye ADSL modem pazarının tek sahibi Alcatel, ADSL Modem üretim işini 388 milyon dolar karşılığında Fransız Thomson Multimedia şirketine devrediyor. Tamamen telekomünikasyon pazarına yönelmeyi hedefleyen Alcatel ile son kullanıcı geniş bant pazarında yerini sağlamlaştırmak isteye Thomson arasında alan memnun veren memnun şeklinde bir anlaşma olmuş bu. Şimdi merak edilen, Alcatel'in yeni yeni vermeye başladığı Linux desteğine Thomson'un devam edip etmeyeceği. Alcatel, mart 2001`de USB ADSL modemleri için Linux sürücüleri çıkarmış ve diğer modemler için de desteğini sürdüreceğine dair ipuçları vermişti. Alcatel'in basın bülteni.

Ekleme: 3COM da zarar ettiği DSL modem üretimini durdurma kararı aldı. Bu konuda Zdnet ve CNET haberleri.

CD'lere Doping

yalcink01

Yazılabilir DVD formatları ve DVD yazıcılar rekabet için yavaş yavaş CD'lere yaklaşıyor olsalar da CD'ler mevcut popülerliklerini daha uzun süre koruyacak gibi görünüyor. CD'lerin mevcut kapasitelerini artırmada yapılan çalışmalardan bazıları oldukça ilginç sonuçlar doguruyor. Plextor ve Sanyo'nun birbirinden bağımsız yaptığı çalışmalar sonucu iki farklı CD yakma teknolojisi ortaya çıkmış durumda.

Mac CUBE özel bir makina mı?

anonim

Apple'ın daha doğrusu Steve Jobs'un "Next" zamanında içinde kalan bir diğer ukte ise Cube idi.

Cube bir tasarım harikası olarak lanse edildi. Gerçi halen tasarım konusunda bir firma ile mahkemelikler. Herneyse bir Apple PowerMac Cube aldığınız zaman makinaya herhangi bir kart takamıyorsunuz çünkü yer yok. :)
HDD upgrade'i yapmanız, yani yeni bir HDD takmanız gerektiğinde siz yada ürünü aldığınız Apple bayii bile bu işlemi yapamıyor. Türkiye'deki dağıtıcıda yapamıyor. Yapılır ama yapıldığı an garanti dışı kalıyor. Bu işlem için Cube'un Amerika'ya Apple'a gitmesi gerekiyor. Tabii ki sistemde hardware arıza olduğunda da. :) Almak bir dert almamak bir ukte. :)
inanmazsanız:http://www.apple.com/powermaccube

Işıklı klavye - süper bir icat!!

larweda

Karanlıkta bilgisayarın başında oturmayı seviyor ve klavyenin tuşlarını görmekte zorluk çekiyorsanız, (ki aslında gece kıpkırmızı gözlerle bilgisayar başında oturmak gibi bir huyunuz varsa kesin 3-5 parmak daktilo yazmaya başlamışınızdır :-) Twenty-First Century Technologies adlı bir şirket ışıklandırmalı bir klavye üretmiş. Tuş takımının altına sıra sıra LED'ler dizip, tuşları şeffaf yapınca klavye de ışıklı oluyor. Nasıl göründüğünü merak edenler için adres burada.