Küçük Bir Kıyaslama

0
FZ
The Mythical Man-Month'ın yazarı Brooks'un iddiasına göre, yazılımla ilgili problemler yazılımla ilgili değil genellikle donanımla ilgili. Nasıl mı? Basit, donanım, tahmin edilenden çok daha fazla hızlı gelişiyor, maliyet feci şekilde düşerken, bilgi işlem kapasitesi ve verimlilik aşırı artıyor ve yazılım buna doğal olarak bir türlü yetişemiyor.
Bu ayki GLOBUS dergisinden küçük bir karşılaştırmayı buraya yazarsak Brooks'un iddiası biraz daha anlam kazanabilir:

1969: Apollo Ay modülü için 48 KB ROM bellek yeterliydi
2001: Harika köpek Rocket 256 KB ROM ile çalışıyor

1985: Cray-2 Süperbilgisayarı saniyede 1 milyar kayan nokta işlemi yapıyordu.
2001: Standart bir PC saniyede 1.8 milyar kayan işlem yapabiliyor.

1991: Uzay Mekiğinin 1 Mhz'lik bilgisayarı vardı.
2001: Mercedes S500 üzerinde 100 Mhz'lik bilgisayar var.

1991: Ingigo-2 grafik iş istasyonu saniyede 350.000 çokgen işliyordu.
2001: Microsoft XBox, saniyede 125 milyon çokgen (teorik olarak) işleyebiliyor.

1996: Satranç bilgisayarı Deep Blue saniyede 200 milyon hamle yapıyordu ve ağırlığı 1.4 ton idi.
2001: Masaüstü satranç cihazı, saniyede 1 milyar hamle test ediyor ve ağırlığı 1.5 kg.

Görüşler

0
FZ
sundance ile tartışmamız sonucunda 1991 yılındaki uzay mekiği bilgisayarının 100 Mhz'lik olmasının daha olası olduğuna karar verdik, daha çok bilgisi olan varsa bizi aydınlatır ;-)
0
pulsar
Aslında o kadar da olasılık dışı değil.
Uzay ortamı yarıiletkenler için çok fazla UV içeriyor ve buna bir de yer problemi eklenince yavaş çalışan fakat transistörleri arasında daha fazla alan olan atanmış bilgisayarlar mekiklerde kullanılıyor.
Ayrıca uzay araştırmalarında astronotların kullandığı kişisel laptoplar bile genelde 486 ya da alt seviye pentium sınıfı işlemcilerden oluşuyorlar. ve bunun da tek nedeni fazla UV sonucu elektron atlamalarının artması ve ortalama hata oranını arttırması.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Nokia 770: GNU/Linux + GNOME + Debian

roktas

Sihirli bir birleşim :-) Telekomünikasyon devi Nokia®'nın[1] yeni niche'i: Nokia 770. Bu cihaz bir İnternet Tableti: İnternet'te dolaşabiliyor, epostalarınızı okuyor, PDF başta olmak üzere çeşitli dosyalara bakabiliyorsunuz (evet, Flash® v6 desteği de mevcut).

Ecrix ve Exabyte Birleşti

anonim

Küçük ölçekli firmalar için backup çözümleri sunan ve bu konuda dünyanın önde gelen firmalarından Ecrix ve büyük ölçekli firmalara network storage çözümleri sunan Exabyte geçtiğimiz haftalarda güçlerini birleştirme kararı aldılar. HP ve Compaq Desktop ve Sunucularda standart olarak gelen Ecrix backup uniteleri, artık network storage piyasasında da kendini göstermeye başlayacak. Son aylardaki dünyadaki IT sektöründeki kriz bakalım başka hangi firmalarin evliliklerini karşımıza çıkaracak.

Bu tip güç birliğini ve evlilikleri bizim ülkemizdeki firmalar da başarabilse belki de ekonominin en azından IT Sektörünün gelişmesi ve IT sektöründeki işsizliğin bir nebze de azalmasına sebep olabilir.

Sizin anahtarlığınız kaç MB`lik?

FZ

Anahtarlık gibi görünüyor ama değil, yani o boyutlarda, dışarıdan bakılınca minik bir çakmağı ya da feneri andırıyor.

Arkadaşlarınız böyle düşüne dursun, siz bu şirin aletin kapağını açıyor ve şaşkınlık dolu bakışlar altında soğukkanlı bir şekilde (fonda Mission Impossible müzikleri çalıyor) aleti PC'nizin USB portuna sokuyorsunuz, 128 MB'lık veriyi içine kopyalıyorsunuz. Sonra çekip çıkarıyor ve anahtarlarınızla birlikte arka cebinize yerleştiriyorsunuz. Görev tamamlandı!

Fantazi yaptığımı düşünenler, Targus Go-Anywhere USB Drive adlı garip alete bir göz atsınlar ;-) Geek forever!

Conexant sorunu bitiyor

demonic

Eğer PCI modeminiz Conexant HSF ya da HCF çipsetli bir modemse dertleriniz bitiyor. http://www.linuxant.com kısıtlı sürücülerinin aksine vereceğim adresteki sürücüler modemin tüm hızını kullandırtıyor.

http://aslan.no-ip.com/~iphitus/linux/download.php?list.3 adresinden indireceğiniz sürücüler. Mandrake Users Board'a ve Freenode IRC sunucusunda #musb kanalındaki iphitus'a teşekkürler.

AuDSL - Ses kartı üzerinden internet

butch

Evet yanlış okumadınız, AuDSL yani `Audio Digital Subscriber Line´ teknolojisi pahalı yeni nesil leased line modemler yerine piyasada çok ucuza satılan software modemler kullanılarak ses kartı aracılığıyla sisteme bağlanmanızı sağlıyor. İlk denemeler sonucunda bir kaç kilometrelik iki telli bir kabloyla 96 kilobit/saniye hıza ulaşılmış. Ayrıntılar burada.