Yükte Hafif, Depolamada Büyük

0
parsifal
Sabit disk kapasitelerinin başını alıp gittiği bugünlerde 2.5''lik sabit disklerde büyüklerini aratmayacak boyutlara gelmeye başladı. İlk ürün Western Digital'den harici 320 GB SATA. Ürün WDC'nin Passport ailesinde de yerini aldı.

Diğer ürün ise Hitachi Travelstar. Ürünler Şubat ayında piyasaya çıkacak. Bu modellerde ise 400 ve 500 GB kapasiteli ürünler var.

Görüşler

0
AsH
Depolama ortamları kapasitelerini katlıyor amma ve lakin erişim hızları yerinde sayıyor. Teknolojinin böyle aksak ilerlemesinden hiç hoşlanmıyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Intel Açılış Süresini Kısaltıyor!

ersin2k

Intel, Robson adını verdiği teknoloji ile bilgisayarların açılış süresini kısaltmayı amaçlıyor.

Robson teknolojisi ile PC açılış kodunu hard disk yerine daha hızlı olan flash bellekten alıyor. Bir Robson Kartı 64 Mb ile 4 Gb arasında kapasite sağlıyor. Ayrıca bu teknoloji ile notebook kullanıcılarının oldukça güç tüketen sabit disk yerine flash kullanımı sonucu pil tasarrufu sağlayacağı belirtiliyor.

Buna benzer uygulamalar uzun süredir Router ve benzeri cihazlarda vardı. Sanırım yakında İşletim sistemimizi flash a yükleyip harddisklerimizi sadece veri depolamak için kullanacağız. Belki de olması gereken bu...

Bios yazma ve Hotflash yöntemi!

sundance

Bu yazıda, anakart biosunun nasıl update edilmesi gerektiğini anlatıp, bu işlem bir şekilde başarısızlıkla sonuçlanırsa (virüs gibi veya başka bir sebeple) ana kartınız kullanılmaz olursa, ne gibi çözümler olabileceğine (hotflash) değineceğiz.

Hemen her bilgisayar konusunda olduğu gibi bios update etmek, hatta boot edemez hale gelmiş bir biosu hotflash yöntemi ile işler hale getirmek, aslında basit bir iş, kesinlikle öcü değil. Sadece gerektiği gibi bilgilenmek, özen ve biraz da dikkat istiyor...

LIRC İle GNU/Linux´a Uzaktan Kumanda Edin

FZ

GNU/Linux çalıştıran sisteminiz üzerinde müzik dinlerken bir uzaktan kumanda ile ona hükmetmeye ne dersiniz? Peki ya elinizdeki uzaktan kumandayı fare gibi kullanmaya? Bilgisayarınızın sadece IR sinyalleri almakla yetinmeyip aynı zamanda bunları gönderebileceğini de biliyor muydunuz?

Kalbi daha hızlı çarpmaya başlayanların yapması gerekenler belli: Önce LIRC (Linux Infrared Remote Control) sitesi ziyaret ediliyor. Oradaki dokümantasyon hatmediliyor. Ardından da `seri porta bağlayacağım bir IR alıcı devresini nasıl yaparım?´ sorusuna verilmiş en güzel cevaplardan biri olan bu site ziyaret ediliyor. (Sitenin Cocoon ile hazırlanmış sürümü biraz daha şık). Fazla söze ne hacet. Bir yandan program derlenirken diğer yandan havyayı lehim işleri için ısıtmaya başlayın ;-)

100$'dan Ucuz Laptop

FZ

ABD'de MIT Media Laburatuarının kurucusu ve başkanı Prof. Dr. Nicolas Negroponte 100$'a çıkacak bir PC üzerinde çalıştığını açıkladı.

Negroponte, gelişmekte olan ülkelerde çocukların eğitimi için bilgisayarın yaşamsal önemde olduğu belirti. Maine ve Kamboçya'da yapılan bir pilot projenin başarısı üzerine bu proje başladı. Kamboçya'daki pilot Proje Negroponte ve eşi iki okulda bilgisayarları sağladı, 2 okulda da laptoplar kullanıldı. Ögrenciler, laptopları ders kitabı olarak kullandı. Negroponte, bilgisayarın çocukların yanında ailer, tüm köy ve çevresinin gelişimi için önemli olduğunu belirtti. Kamboçyada ögrenciler bilgisayarları aynı zamanda TV, telefon ve oyun için kullandı. 100$lık laptopların gerekli olmayan uygulamaların ve özellliklerin çıkartıldığı, GNU/linux temelli bir işletim sistemi olacak. Bilgisayarı basitleştirerek, daha basit işlemci ve göreli olarak biraz daha düşük hafıza ile çalışabilecegini belirten Negroponte, bu makinaları 2006 sonunda dağıtmaya başlamayı umuyor.

Editörün Notu: Biz de herhalde o süre içinde MS Winblows yüklü pek bir ucuz (!) dizüstü bilgisayarları sevgili öğretmenlerimize dağıtmış (!) oluruz.

VIA da sürücü kodlarını açıyor!

zentoo

Ne oluyoruz yahu, açılan açılana. :-]

VIA zaten çoğu kendi bünyesinde olmayan (freelance) sürücü geliştirenlerin çalışmalarını açık kaynak kod dünyasının kollarına bıraktı. Digitimes daki habere göre VIA toplamda 6 adet core logic vede Pro Savage serisi GPU ların sürücülerinin kaynak kodlarını açmış bulunuyor. VIA nın "core logic"lerindeki bir avantajda güney köprüsündeki network kontrol ünitesi de bu açılmayı kapsamakta.