Donanım önerileri: Haziran sayısı

0
e2e
Son dönemlerde en çok sorulan sorular arasında "GNU/Linux'a geçmek istiyorum fakat donanım problemi yaşar mıyım?", ya da "Yeni bir makine almak istiyorum, ne tür bir donanım tercih etmeliyim" vb. sorular yer alıyor.

Linux.com'da yeralan bu makalede özellikle 2.6 kernel için donanım önerileri yer alıyor. Bilgisayarını yenilemek, ya da GNU/Linux'a geçmek isteyenlerin gözatmasında fayda var.

Görüşler

0
FZ
O yazının da altında belirtilmiş, burada da belirtelim. Ola ki ``aaa, benim böyle bir sürü ekstra tuşlu, düğmeli, cicili bicili multimedya klavyem var, destekler mi ki GNU/Linux bunu?´´ diye endişe edenler varsa içleri rahat olsun, söz konusu destek tereyağından kıl çekercesine kolay, öyle ``patch´´ neyin gerektirmiyor :-P

Asıl adres:

- http://lineak.sourceforge.net/

Konu ile ilgili Türkçe makale:

- http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=lineak.html
0
tongucyumruk
Delikanlı linux kullanıcısı linux uyumlu donanım almaz. Uyumsuzunu alır, sonra da oturur gerekli kernel modülünü yazar. (bkz: alan cox)
0
FZ
Biz o tür adamlara linux kullanıcısı demiyoruz biraderim, biz o tür adamlara, kafayı bilgisayarla yemiş, manyak gibi C ve assembler programla öğrenmiş, saçı sakalı birbirine karışmış (aralarında düzenli traş olan sadece Linus Torvalds galiba :-P ), başka da bir işle güçle uğraşmayan, günde bilmem kaç saat C kodlayan insan diyoruz, çekirdek programcısı diyoruz. İyi ki öyle insanlar var tabii, onlar olmasa Linux çekirdeği şu anda herhalde hala Torvalds ve birkaç arkadaşının hobi işletim sistemi olarak bilgisayarlarında kurcalanıyor olurdu herhalde.

Normal kullanıcılar, doğal olarak aleti açıp çalıştırmak isterler, ses aç düğmesine basınca sesin açılmasını, ileri düğmesine basınca CD´nin ya da XMMS´in bir sonraki parçayı çalmasını isterler. Hatta http://www.lirc.org/ gibi güzel sistemler böyle uzaktan kumanda etmek isterler filan, di mi :) Basit, doğal, kolay, bakar bakmaz anlaşılan ve hedefe yönelik yani olması gerektiği gibi.

Bu arada adresini verdiğim makalede senin de arkaplan değiştirici Python programın var, nostalji yaşadım bi an :)

O diil de, amcanın biri Python ile C derleyicisi yazmış:

http://people.cs.uchicago.edu/~varmaa/mini_c/

0
mos
di mi
hatta delikanli adam, oturur kendi bilgisayarini kendi yapar, bir de ona isletim sistemi yazar :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İTÜ'de Süperbilgisayar Merkezi Kuruldu

FZ

İTÜ Ortadoğu'nun en büyük süper bilgisayarını geliştirmek için proje başlattı. Halen 300 işlemcili ve saniyede bir trilyon işlem yapabilen süper bilgisayara sahip olan İTÜ, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan ayrılan ödenekle 22 milyon dolarlık bir proje yürütüyor. Bu ödeneğin 10 milyon dolarını Avrupa Yatırım Bankası karşılayacak. Yeni süper bilgisayar, 2500 merkezi işlemciden oluşacak ve Ortadoğu'nun en büyüğü olacak. Projenin 2007 yılında tamamlanması öngürülüyor.

22 Milyon Dolarlık Proje

Proje kapsamında 27-30 Haziran 2005 tarihleri arasında İTÜ'de gerçekleştirilen Uluslararası Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Konferansı'yla ilgili bilgi veren Bilişim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Dağ, konferansın sonunda yüksek başarımlı hesaplamanın bilimin ilerlemesi için kaçınılmaz olduğu sonucunun bir kez daha vurgulandığını söyledi. İTÜ'nün süper bilgisayar çalışmalarında DPT'nin desteğinin önemli olduğunu belirten Dağ, "Yeni bir süper bilgisayar geliştirilmesi için de 22 milyon dolarlık bir proje yürütülüyor. Bunun 10 milyon doları Avrupa Yatırım Bankası'ndan geliyor. Şu anda ihalesi yapılıyor. 2000-2500 civarında merkezi işlemciden oluşacak bir süper bilgisayar kurulacak. Şu an 300 bilgisayarlı sistemimiz de Ortadoğu'nun en büyüğü. 2007'de 2500 merkezi işlemciden oluşan süper bilgisayara ulaşılacak" diye konuştu.

Ecrix ve Exabyte Birleşti

anonim

Küçük ölçekli firmalar için backup çözümleri sunan ve bu konuda dünyanın önde gelen firmalarından Ecrix ve büyük ölçekli firmalara network storage çözümleri sunan Exabyte geçtiğimiz haftalarda güçlerini birleştirme kararı aldılar. HP ve Compaq Desktop ve Sunucularda standart olarak gelen Ecrix backup uniteleri, artık network storage piyasasında da kendini göstermeye başlayacak. Son aylardaki dünyadaki IT sektöründeki kriz bakalım başka hangi firmalarin evliliklerini karşımıza çıkaracak.

Bu tip güç birliğini ve evlilikleri bizim ülkemizdeki firmalar da başarabilse belki de ekonominin en azından IT Sektörünün gelişmesi ve IT sektöründeki işsizliğin bir nebze de azalmasına sebep olabilir.

Yazıcıdan kahve fincanı çıkar mı?

Evil_Empire

İsrailli Scitex firması yıllardır grafik ve prepress konusunda profesyonel cihazlar üretiyordu. Adamlar şimdi, yaklaşık 30x30x30 cm boyutlarında 3D model üretebilen bir printer geliştirmişler. Cihaz CAD projeleri plastikten modellere dönüştürebiliyor.

While My Guitar Gently Beeps

FZ

Intel®/Fender Telecaster® gitarı ile kulaklığınızı gitarınıza takıp favori parçalarınızı dinleyebilir, demo kayıtlarınızı anında arkadaşlarınıza yollayabilir, Internet'e bağlanıp istediğiniz parçaların notalarını indirebilir, arkadaşlarınızla anında mesajlaşabilir ve webcam ile hayranlarınıza seslenebilirsiniz.

Ve tabii blues, rock filan da çalmanız mümkün bunların yanısıra ;-) Daha detaylı bilgiye INTEL basın duyurusundan erişebilirsiniz. (Haber için Ercümend'e teşekkürler.)

En Harbi Kişisel Bilgisayar

parsifal

Bir zamanlar Zihni Sinir vardı. Uçuk uçuk icatlar yapardı.
İşte böyle biri site yaparsa neler olur?
MetkuMods'da arkadaş bilgisayarımda ne gibi değişiklikler yapsamda daha eğlenceli ve verimli bir hale getirsem diye düşünmüş ve uyguladığı fikirleri teker teker şekil ve resimlerle açıklayarak anlatmış.
Matkap, led ve havyayı hazırlayın. Ders başlıyor...