Donanım önerileri: Haziran sayısı

0
e2e
Son dönemlerde en çok sorulan sorular arasında "GNU/Linux'a geçmek istiyorum fakat donanım problemi yaşar mıyım?", ya da "Yeni bir makine almak istiyorum, ne tür bir donanım tercih etmeliyim" vb. sorular yer alıyor.

Linux.com'da yeralan bu makalede özellikle 2.6 kernel için donanım önerileri yer alıyor. Bilgisayarını yenilemek, ya da GNU/Linux'a geçmek isteyenlerin gözatmasında fayda var.

Görüşler

0
FZ
O yazının da altında belirtilmiş, burada da belirtelim. Ola ki ``aaa, benim böyle bir sürü ekstra tuşlu, düğmeli, cicili bicili multimedya klavyem var, destekler mi ki GNU/Linux bunu?´´ diye endişe edenler varsa içleri rahat olsun, söz konusu destek tereyağından kıl çekercesine kolay, öyle ``patch´´ neyin gerektirmiyor :-P

Asıl adres:

- http://lineak.sourceforge.net/

Konu ile ilgili Türkçe makale:

- http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=lineak.html
0
tongucyumruk
Delikanlı linux kullanıcısı linux uyumlu donanım almaz. Uyumsuzunu alır, sonra da oturur gerekli kernel modülünü yazar. (bkz: alan cox)
0
FZ
Biz o tür adamlara linux kullanıcısı demiyoruz biraderim, biz o tür adamlara, kafayı bilgisayarla yemiş, manyak gibi C ve assembler programla öğrenmiş, saçı sakalı birbirine karışmış (aralarında düzenli traş olan sadece Linus Torvalds galiba :-P ), başka da bir işle güçle uğraşmayan, günde bilmem kaç saat C kodlayan insan diyoruz, çekirdek programcısı diyoruz. İyi ki öyle insanlar var tabii, onlar olmasa Linux çekirdeği şu anda herhalde hala Torvalds ve birkaç arkadaşının hobi işletim sistemi olarak bilgisayarlarında kurcalanıyor olurdu herhalde.

Normal kullanıcılar, doğal olarak aleti açıp çalıştırmak isterler, ses aç düğmesine basınca sesin açılmasını, ileri düğmesine basınca CD´nin ya da XMMS´in bir sonraki parçayı çalmasını isterler. Hatta http://www.lirc.org/ gibi güzel sistemler böyle uzaktan kumanda etmek isterler filan, di mi :) Basit, doğal, kolay, bakar bakmaz anlaşılan ve hedefe yönelik yani olması gerektiği gibi.

Bu arada adresini verdiğim makalede senin de arkaplan değiştirici Python programın var, nostalji yaşadım bi an :)

O diil de, amcanın biri Python ile C derleyicisi yazmış:

http://people.cs.uchicago.edu/~varmaa/mini_c/

0
mos
di mi
hatta delikanli adam, oturur kendi bilgisayarini kendi yapar, bir de ona isletim sistemi yazar :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkiye´nin İlk Bilgisayar Tarihi Sergisi

FZ

Rahmi M. Koç Müzesi'nde Türkiye'nin ilk bilgisayar tarihi sergisi açıldı.

Microsoft Bilgisayar Tarihi Sergisi, Microsoft Türkiye'nin sponsorluğunda Rahmi Koç Müzesi'nde açıldı. Bilgisayar ve yazılımın tarih boyunca gelişiminin anlatıldığı sergi sürekli olarak açık kalacak ve Rahmi Koç Müzesi'nin kapalı olduğu Pazartesi günü hariç haftanın tüm günleri ziyaret edilebilecek.

Avustralya`da 50 yıldır çalışmakta olan bilgisayar!

conan

Avustralya'da bir müzede hala hayatta ve çalışmakta olan elli üç yaşındaki bir bilgisayarı ziyaret etmek ister misiniz? :) Eh, uçak paramız yetiştiğinde neden olmasın? :) Şaka bir yana 1949 yılında üretilmiş olan ve dünyanın 4. bilgisayarı olma ünvanını taşıyan bu yaşayan efsane hala işler durumdaymış. Bilgisayarın 0.001 Mhz işlemci ve 2000 bayt hafıza ve 2500 bayt da sabit disk (şüpheliyim bu konuda) alanı bulunmakta ve ismi de CSIRAC. CSIRAC hala elle karta basılmış müzikler çalabilmekte ve hatta çaldığı müziği de bu linkten dinleyebiliyoruz. (Dünyanın bilgisayarla üretilen ilk müziği olduğu iddia ediliyor)

Şu anda milisaniyelerle yapılabilen hesapları yaklaşık 1 saatte bitirebilen bu makina o zamanın insanları için bir mucizeymiş. Bu işlemler 20 kişi birleştiğinde yaklaşık bir haftada bitirilebilen işlemler unutmayın! :)

CSIRAC bir kac ton ağırlığındaymış ve bir mahalleyi aydınlatabilecek elektrikle çalışıyormuş. Ayrıca Amerika ve İngiltere dışında üretilen ilk bilgisayarmış.

Bu linkte bilgisayarın resimlerini ve de tarihçesini bulabilirsiniz. Daha da detaylı bilgi isterim derseniz işte buraya bakın.

Eskiden de bilgisayarlar varmış.

larweda

1969 yılında Apollo 11`i aya indiren de bir bilgisayardı. Aslında herkes Neil Armstrong`un "Bu benim için küçük ama insanlık için büyük bir adım." sözünü bilir. Ama Apollo 11`in iniş rutinlerini hesaplayan bilgisayar da kontrol bilimi açısından çok küçük ama büyük bir adım niteliğinde.

LIRC İle GNU/Linux´a Uzaktan Kumanda Edin

FZ

GNU/Linux çalıştıran sisteminiz üzerinde müzik dinlerken bir uzaktan kumanda ile ona hükmetmeye ne dersiniz? Peki ya elinizdeki uzaktan kumandayı fare gibi kullanmaya? Bilgisayarınızın sadece IR sinyalleri almakla yetinmeyip aynı zamanda bunları gönderebileceğini de biliyor muydunuz?

Kalbi daha hızlı çarpmaya başlayanların yapması gerekenler belli: Önce LIRC (Linux Infrared Remote Control) sitesi ziyaret ediliyor. Oradaki dokümantasyon hatmediliyor. Ardından da `seri porta bağlayacağım bir IR alıcı devresini nasıl yaparım?´ sorusuna verilmiş en güzel cevaplardan biri olan bu site ziyaret ediliyor. (Sitenin Cocoon ile hazırlanmış sürümü biraz daha şık). Fazla söze ne hacet. Bir yandan program derlenirken diğer yandan havyayı lehim işleri için ısıtmaya başlayın ;-)

Matrox`dan Linux için yeni grafik konfigürasyon arayüzü

anonim

Şanlı grafik kartları üreticisi Matrox 31 Mayıs 2001 tarihinde Linux için yeni X konfigürasyon arayüzü olan PowerDesk'i Linux kullanıcılarının kullanımına sundu. Open Source olan bu yazılım sayesinde Linux kullanıcıları masaüstü ayarlarını rahatlıkla değişebilecekler. PowerDesk for Linux Xfree86 4.0.2 ve 4.0.3 versiyonları Matrox G200, G400 ve G450 kartları ile çalışabiliyor. Matrox'un yeni Linux sürücüsü burada.

www.matrox.com/mga/media_center/press_rel/2001/linux_powerdesk.cfm