Donanım önerileri: Haziran sayısı

0
e2e
Son dönemlerde en çok sorulan sorular arasında "GNU/Linux'a geçmek istiyorum fakat donanım problemi yaşar mıyım?", ya da "Yeni bir makine almak istiyorum, ne tür bir donanım tercih etmeliyim" vb. sorular yer alıyor.

Linux.com'da yeralan bu makalede özellikle 2.6 kernel için donanım önerileri yer alıyor. Bilgisayarını yenilemek, ya da GNU/Linux'a geçmek isteyenlerin gözatmasında fayda var.

Görüşler

0
FZ
O yazının da altında belirtilmiş, burada da belirtelim. Ola ki ``aaa, benim böyle bir sürü ekstra tuşlu, düğmeli, cicili bicili multimedya klavyem var, destekler mi ki GNU/Linux bunu?´´ diye endişe edenler varsa içleri rahat olsun, söz konusu destek tereyağından kıl çekercesine kolay, öyle ``patch´´ neyin gerektirmiyor :-P

Asıl adres:

- http://lineak.sourceforge.net/

Konu ile ilgili Türkçe makale:

- http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=lineak.html
0
tongucyumruk
Delikanlı linux kullanıcısı linux uyumlu donanım almaz. Uyumsuzunu alır, sonra da oturur gerekli kernel modülünü yazar. (bkz: alan cox)
0
FZ
Biz o tür adamlara linux kullanıcısı demiyoruz biraderim, biz o tür adamlara, kafayı bilgisayarla yemiş, manyak gibi C ve assembler programla öğrenmiş, saçı sakalı birbirine karışmış (aralarında düzenli traş olan sadece Linus Torvalds galiba :-P ), başka da bir işle güçle uğraşmayan, günde bilmem kaç saat C kodlayan insan diyoruz, çekirdek programcısı diyoruz. İyi ki öyle insanlar var tabii, onlar olmasa Linux çekirdeği şu anda herhalde hala Torvalds ve birkaç arkadaşının hobi işletim sistemi olarak bilgisayarlarında kurcalanıyor olurdu herhalde.

Normal kullanıcılar, doğal olarak aleti açıp çalıştırmak isterler, ses aç düğmesine basınca sesin açılmasını, ileri düğmesine basınca CD´nin ya da XMMS´in bir sonraki parçayı çalmasını isterler. Hatta http://www.lirc.org/ gibi güzel sistemler böyle uzaktan kumanda etmek isterler filan, di mi :) Basit, doğal, kolay, bakar bakmaz anlaşılan ve hedefe yönelik yani olması gerektiği gibi.

Bu arada adresini verdiğim makalede senin de arkaplan değiştirici Python programın var, nostalji yaşadım bi an :)

O diil de, amcanın biri Python ile C derleyicisi yazmış:

http://people.cs.uchicago.edu/~varmaa/mini_c/

0
mos
di mi
hatta delikanli adam, oturur kendi bilgisayarini kendi yapar, bir de ona isletim sistemi yazar :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Guns, Lots of Guns (ama nereye kadar?)

parsifal

Teknolojiyi takip etmenin en üzücü özelliklerinden biride devamlı yenisinin çıkması ve elinizdekinin bir şekilde demode olmasıdır. TV alırsınız, hedelisi çıkar. Fotoğraf makinesi alırsınız hödölüsü çıkar.

Günümüzde ise bunu en çok çep telefonlarında yaşıyoruz. O kadar çok marka ve o kadar çok çeşit çıkar ki almaya kalktığınızda karşılaştıracak onlarca model ile karşı karşıya kalırsınız. Kamera, flaş, bluetooth, java, vs vs... Üstüne az biraz daha ekleseniz kolaylıkla dizüstü bilgisayar alacak kadar pahalıya satılan pek çok model.

Beynin Depolama Kapasitesi Üzerine!

sundance

İlgi ile takip ettiğimiz www.kuro5in.org`da yayınlanan bu makale insan beyninin kapasitesini tartışıyor (tabi geek yöntemiyle ;)

Sıkılganlar için tahmini rakamın 11,621Tb (10^14) olduğunu belirtelim. Enteresan bir okuma...

Conexant sorunu bitiyor

demonic

Eğer PCI modeminiz Conexant HSF ya da HCF çipsetli bir modemse dertleriniz bitiyor. http://www.linuxant.com kısıtlı sürücülerinin aksine vereceğim adresteki sürücüler modemin tüm hızını kullandırtıyor.

http://aslan.no-ip.com/~iphitus/linux/download.php?list.3 adresinden indireceğiniz sürücüler. Mandrake Users Board'a ve Freenode IRC sunucusunda #musb kanalındaki iphitus'a teşekkürler.

Google Search Appliance

FZ

Gene Google, gene güzel bir fikir. Adamlar Internet'i aradığınız hızda ve kalitede neden şirket ağınızdaki tüm HTML, Office, PDF, Postscript belgelerini ve daha bir sürü ıvır zıvırı arayamayasınız ki demişler ve şöyle hafif ancak marifetli bir alet yapmışlar adını da Google Search Appliance koymuşlar.

Intel tabanlı, Linux temelli bu şirin aleti fişe takıyor, networke bağlıyorsunuz ve sonra da bu alet 10 GB'a kadar olan veriyi (150.000 doküman!) arka planda sizi rahatsız etmeden indekslerken şirketinizdeki elemanlar da güzel güzel arama tarama yapabiliyorlar.

Devler karşı karşıya: Dual Opteron vs Dual G5

sundance

Bu araştırmada şu anda masaüstündeki yegane 64 bitlik platform olan Opteron ve G5 bilgisayarlar çeşitli testlere tabi tutulmuşlar.

Benchmark testlerinin sentetikliği her zaman tartışılan konu olmakla birlikte hiçbir bilgilendirici yanları olmadığını iddia etmek de yanlış olur diye düşünüyorum.

Test sonuçları ilginç: Dual G5 her konumda Opteron´dan hızlı çıkmış, bir alan hariç : Photoshop 7 :)