Donanım önerileri: Haziran sayısı

0
e2e
Son dönemlerde en çok sorulan sorular arasında "GNU/Linux'a geçmek istiyorum fakat donanım problemi yaşar mıyım?", ya da "Yeni bir makine almak istiyorum, ne tür bir donanım tercih etmeliyim" vb. sorular yer alıyor.

Linux.com'da yeralan bu makalede özellikle 2.6 kernel için donanım önerileri yer alıyor. Bilgisayarını yenilemek, ya da GNU/Linux'a geçmek isteyenlerin gözatmasında fayda var.

Görüşler

0
FZ
O yazının da altında belirtilmiş, burada da belirtelim. Ola ki ``aaa, benim böyle bir sürü ekstra tuşlu, düğmeli, cicili bicili multimedya klavyem var, destekler mi ki GNU/Linux bunu?´´ diye endişe edenler varsa içleri rahat olsun, söz konusu destek tereyağından kıl çekercesine kolay, öyle ``patch´´ neyin gerektirmiyor :-P

Asıl adres:

- http://lineak.sourceforge.net/

Konu ile ilgili Türkçe makale:

- http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=lineak.html
0
tongucyumruk
Delikanlı linux kullanıcısı linux uyumlu donanım almaz. Uyumsuzunu alır, sonra da oturur gerekli kernel modülünü yazar. (bkz: alan cox)
0
FZ
Biz o tür adamlara linux kullanıcısı demiyoruz biraderim, biz o tür adamlara, kafayı bilgisayarla yemiş, manyak gibi C ve assembler programla öğrenmiş, saçı sakalı birbirine karışmış (aralarında düzenli traş olan sadece Linus Torvalds galiba :-P ), başka da bir işle güçle uğraşmayan, günde bilmem kaç saat C kodlayan insan diyoruz, çekirdek programcısı diyoruz. İyi ki öyle insanlar var tabii, onlar olmasa Linux çekirdeği şu anda herhalde hala Torvalds ve birkaç arkadaşının hobi işletim sistemi olarak bilgisayarlarında kurcalanıyor olurdu herhalde.

Normal kullanıcılar, doğal olarak aleti açıp çalıştırmak isterler, ses aç düğmesine basınca sesin açılmasını, ileri düğmesine basınca CD´nin ya da XMMS´in bir sonraki parçayı çalmasını isterler. Hatta http://www.lirc.org/ gibi güzel sistemler böyle uzaktan kumanda etmek isterler filan, di mi :) Basit, doğal, kolay, bakar bakmaz anlaşılan ve hedefe yönelik yani olması gerektiği gibi.

Bu arada adresini verdiğim makalede senin de arkaplan değiştirici Python programın var, nostalji yaşadım bi an :)

O diil de, amcanın biri Python ile C derleyicisi yazmış:

http://people.cs.uchicago.edu/~varmaa/mini_c/

0
mos
di mi
hatta delikanli adam, oturur kendi bilgisayarini kendi yapar, bir de ona isletim sistemi yazar :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eski işlemcilerinizi yeniden değerlendirin

tongucyumruk

Herkesin dilinde, teknoloji çok hızlı gelişiyor. Peki teknoloji geliştikçe, siz daha yeni oyunları oynamak için geçen haftakinden daha kuvvetli işlemciler aldıkça eski donanımlar ne oluyor sizce? Hayır donanım cennetine gitmiyorlar, onun yerine gitgide büyüyen, silikon ve bakır ağırlıklı malzemelerden oluşan bir donanım çöplüğüne gidiyorlar.

Çevre kirliliğinin, küresel ısınmanın dilimizden düşmediği bu günlerde siz de eski donanımlarınızı yeniden değerlendirmeye ne dersiniz?

Linux Duracell CPU Kullanım Monitörü

anonim

Son zamanlarda karşılaştığım en ilginç donanım hacklerinden biri: Linux Duracell CPU Load Monitor. Hepimiz, Duracell pillerin üzerindeki, pil durumunu kontrol etmemezi sağlayan sarı barı biliyoruzdur herhalde. (Bu arada, onun da nasıl çalıştığını merak ediyorsanız, bu adresten gerekli bilgileri alabilirsiniz.) Hani iki beyaz noktaya bastırdığımızda, pilin doluluğuna göre renk veren bar. İşte, bu hacki gerçekleyen kardeşimiz, bu yapıyı kullanarak Linux üzerinden CPU kullanımını göstermeyi başarmış. Sistemi çalışır halde gösteren bir video için buraya tıklayabilirsiniz.

Linux 2.6, Debian ve nVidia: Güzel Grafikler için Hacking

FZ

Debian GNU/Linux çalıştırıyorsunuz. Güzel bir nVidia grafik kartınız var. 2.6 sürüm numaralı çekirdeğe geçmek istiyorsunuz ama resmi nVidia sürücülerinin 2.6 çekirdeği ile uyumlu olmadığını öğreniyorsunuz. Peki üzülüyor musunuz? Hayır, çünkü biliyorsunuz ki Linux demek çözüm demek! Dünyanın diğer ucunda bir grup ``geek´´ size yardımcı olmak için çalışıyor ve 2.6 çekirdeği ile nasıl pırıl pırıl grafiklere kavuşacağınızı anlatıyor.

31 Aralık 2003 tarihli bu taze makale daima uç noktada yaşamayı seven keskin Debian GNU/Linux kullanıcıları için ;-)

HD DVD Kapımızıda

St

PCWorld'ün haberine göre NEC CD, DVD, ve HD DVD entegrasyonunu gerçekleştiren ilk okuyucuyu geliştirdi. Ülkemizde henüz yeterince yaygınlaşma imkanı bile bulamayan DVD teknolojisinden HD DVD teknolojisine yumuşak bir geçiş için üretilen okuyucu, üç kuşak optik diski desteklemesi sayesinde kullanıcılar için büyük kolaylık sağlayacak.

Orjinal Haber: http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,118976,00.asp

Cappuccino alırmısınız?

parsifal


Geçenlerde bir arkadaşımla eski dergileri karıştırırken 1994 yılından bir PC dergisi gözüme çarptı. Müthiş DX4-100'lerden bahsediyordu. Birde "docking station" denilen bir sistem ile ilgili özel bir araştırma vardı.

Neden günümüzde yok bu sistem? Yoksa laptop teknolojisi ile bu sistem çöpe mi atılmıştı?