Donanım önerileri: Haziran sayısı

0
e2e
Son dönemlerde en çok sorulan sorular arasında "GNU/Linux'a geçmek istiyorum fakat donanım problemi yaşar mıyım?", ya da "Yeni bir makine almak istiyorum, ne tür bir donanım tercih etmeliyim" vb. sorular yer alıyor.

Linux.com'da yeralan bu makalede özellikle 2.6 kernel için donanım önerileri yer alıyor. Bilgisayarını yenilemek, ya da GNU/Linux'a geçmek isteyenlerin gözatmasında fayda var.

Görüşler

0
FZ
O yazının da altında belirtilmiş, burada da belirtelim. Ola ki ``aaa, benim böyle bir sürü ekstra tuşlu, düğmeli, cicili bicili multimedya klavyem var, destekler mi ki GNU/Linux bunu?´´ diye endişe edenler varsa içleri rahat olsun, söz konusu destek tereyağından kıl çekercesine kolay, öyle ``patch´´ neyin gerektirmiyor :-P

Asıl adres:

- http://lineak.sourceforge.net/

Konu ile ilgili Türkçe makale:

- http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=lineak.html
0
tongucyumruk
Delikanlı linux kullanıcısı linux uyumlu donanım almaz. Uyumsuzunu alır, sonra da oturur gerekli kernel modülünü yazar. (bkz: alan cox)
0
FZ
Biz o tür adamlara linux kullanıcısı demiyoruz biraderim, biz o tür adamlara, kafayı bilgisayarla yemiş, manyak gibi C ve assembler programla öğrenmiş, saçı sakalı birbirine karışmış (aralarında düzenli traş olan sadece Linus Torvalds galiba :-P ), başka da bir işle güçle uğraşmayan, günde bilmem kaç saat C kodlayan insan diyoruz, çekirdek programcısı diyoruz. İyi ki öyle insanlar var tabii, onlar olmasa Linux çekirdeği şu anda herhalde hala Torvalds ve birkaç arkadaşının hobi işletim sistemi olarak bilgisayarlarında kurcalanıyor olurdu herhalde.

Normal kullanıcılar, doğal olarak aleti açıp çalıştırmak isterler, ses aç düğmesine basınca sesin açılmasını, ileri düğmesine basınca CD´nin ya da XMMS´in bir sonraki parçayı çalmasını isterler. Hatta http://www.lirc.org/ gibi güzel sistemler böyle uzaktan kumanda etmek isterler filan, di mi :) Basit, doğal, kolay, bakar bakmaz anlaşılan ve hedefe yönelik yani olması gerektiği gibi.

Bu arada adresini verdiğim makalede senin de arkaplan değiştirici Python programın var, nostalji yaşadım bi an :)

O diil de, amcanın biri Python ile C derleyicisi yazmış:

http://people.cs.uchicago.edu/~varmaa/mini_c/

0
mos
di mi
hatta delikanli adam, oturur kendi bilgisayarini kendi yapar, bir de ona isletim sistemi yazar :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

"Lego"dan PC Kasası Olur mu?

FZ

Görülen o ki oluyor. Şimdiye kadar gördüğüm en şirin, en acayip bilgisayar kasaları! Lego çılgınlığının bir parçası: Lego ile yapılmış PC kasaları.

Beynin Depolama Kapasitesi Üzerine!

sundance

İlgi ile takip ettiğimiz www.kuro5in.org`da yayınlanan bu makale insan beyninin kapasitesini tartışıyor (tabi geek yöntemiyle ;)

Sıkılganlar için tahmini rakamın 11,621Tb (10^14) olduğunu belirtelim. Enteresan bir okuma...

LUDWIG ve Robotların Neşeli Dünyası

FZ

LUDWIG ortalama bir insanın %80'i kadar bir hacme sahip, iki kollu (her biri üç serbestlik derecesine sahip), dönebilen kafası üzerinde stereoskopik kamera taşıyan insansı bir robot. Diğer insansı robot örneklerine kıyasla daha az serbestlik derecesine sahip çünkü geliştirilmesindeki esas amaç algılama, bilgiyi temsil etme ve tanıma problemleri üzerinde çalışan araştırmacıların bu konular üzerinde yoğunlaşmalarını sağlamak...

Yürüyen CD-RW/DVD-ROM

cazz

21 ekimde Sony'den yeni bir haber gelmiş :
Öyle bir discman düşünün ki 24X CD-R ve 10X CD-RW yazsın, 24X CD-ROM ve 8X DVD-ROM okusun, ve üstelik USB ve memory stick desteği de olsun.
Tabii mp3 CD'leriyle uyumlu olduğunu söylemeye gerek yok...
Ne diyeyim abartılmış biraz diye düşünmemek elde değil..
Sony MPD-AP20U CD-RW/DVD-ROM

Avustralya`da 50 yıldır çalışmakta olan bilgisayar!

conan

Avustralya'da bir müzede hala hayatta ve çalışmakta olan elli üç yaşındaki bir bilgisayarı ziyaret etmek ister misiniz? :) Eh, uçak paramız yetiştiğinde neden olmasın? :) Şaka bir yana 1949 yılında üretilmiş olan ve dünyanın 4. bilgisayarı olma ünvanını taşıyan bu yaşayan efsane hala işler durumdaymış. Bilgisayarın 0.001 Mhz işlemci ve 2000 bayt hafıza ve 2500 bayt da sabit disk (şüpheliyim bu konuda) alanı bulunmakta ve ismi de CSIRAC. CSIRAC hala elle karta basılmış müzikler çalabilmekte ve hatta çaldığı müziği de bu linkten dinleyebiliyoruz. (Dünyanın bilgisayarla üretilen ilk müziği olduğu iddia ediliyor)

Şu anda milisaniyelerle yapılabilen hesapları yaklaşık 1 saatte bitirebilen bu makina o zamanın insanları için bir mucizeymiş. Bu işlemler 20 kişi birleştiğinde yaklaşık bir haftada bitirilebilen işlemler unutmayın! :)

CSIRAC bir kac ton ağırlığındaymış ve bir mahalleyi aydınlatabilecek elektrikle çalışıyormuş. Ayrıca Amerika ve İngiltere dışında üretilen ilk bilgisayarmış.

Bu linkte bilgisayarın resimlerini ve de tarihçesini bulabilirsiniz. Daha da detaylı bilgi isterim derseniz işte buraya bakın.