VIA da sürücü kodlarını açıyor!

0
zentoo
Ne oluyoruz yahu, açılan açılana. :-]

VIA zaten çoğu kendi bünyesinde olmayan (freelance) sürücü geliştirenlerin çalışmalarını açık kaynak kod dünyasının kollarına bıraktı. Digitimes daki habere göre VIA toplamda 6 adet core logic vede Pro Savage serisi GPU ların sürücülerinin kaynak kodlarını açmış bulunuyor. VIA nın "core logic"lerindeki bir avantajda güney köprüsündeki network kontrol ünitesi de bu açılmayı kapsamakta.

Görüşler

0
darkhunter
Ha gayret !

Sanki Zentoo birazdan bütün donanınım üreticilerinin, bütün sürücülerinin kaynak kodlarını, bütün dünyaya açtığıyla ilgili bir haber geçecek :) Ve bende düşüp bayılıcam :p
0
boreas
Benmi fesatım bilmiyorum ama sanki firmalar "destek vermektense kodu açayım topluluklar kendi kendilerine sorunları çözer" gibi düşünüyorlar olabilir mi???
0
tongucyumruk
Öyle bile olsa bu özgür yazılım camiası açısından kötü bir sonuç doğurmaz diye düşünüyorum. Sonuçta şimdiye kadar bu tip donanım sürücülerinin reverse engineering gibi metodlarla hazırlandığı düşünülürse, elimizde hazır bir kod olup onu adam ederek sürücü hazırlamak çok daha kolay olacaktır diye tahmin ediyorum.

Aslında bence donanım üreticileri açısından özgür yazılımların en büyük avantajı bu. Eğer özgür yazılım camiasına gerekli bilgiyi sağlarsanız oturup sürücü yazmanız gerekmez, zira genelde biri sizin için yazmış olur. Bu sayede donanım üreticisi masraflarını kısar ve 100 çeşit platforma sürücü yazmakla uğraşmak zorunda kalmaz.
0
Soulblighter
Bu bence daha iyi. Çok iyi yazılımcılar var. Onlar kesinlike VIA sürücülerini Linux için en iyi şekilde yazacaklardır.
0
urxalit
Olsun ne fark eder ki? Üstelik bu aygır sürüclerinin büyük çoğunluğu öyle aman aman şeyler değil. Düşük seviyeli işlemler eskidendi. Artık aygıtlara genelde daha üst seviyeli komutlar gönderiliyor. O yüzden dev gibi projeleri yürüten açık kod camiası ufacık birkaç çekirdek modülünü mü yazamayacak?

Örneğin Realtek 8139 serisine bir bakın, Alan Cox bile neredeyse her çekirdek sürümünde 1-2 yerini yamıyor, değiştiriyor. :)

Bu son haberler çok olumlu gelişmeler bence..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Intel Centrino İddialı

anonim

Intel’in geliştirdiği ilk bütünleşik mobil işlemci platformu olan Intel Centrino ile bireylerin ve toplumların ‘mobilleşme’ sürecinde 80’li yıllarda Walkman’in yarattığı ölçüde dramatik bir değişim bekleniyor.

İlk Pocket PC Süperbilgisayarı (!)

FZ

Spb Software House dünyada bir ilki gerçekleştirdi ve 12 Pocket PC bilgisayarı birbirine bağlayarak bir PDA "kümesi" (cluster) kurdu. Söz konusu PDA bilgi işlem kümesinin performansı bir masaüstü P-II bilgisayar ile kıyaslandı.

Söz konusu deney dağıtık bilgi işlemle uğraşan uzmanların da dikkatini çekti ve pek çok yoruma yol açtı.

Not: Bu fantastik deneyden beni haberdar eden değerli FM editörü ve PDA, Bluetooth, vs. sevdalısı butch´a teşekkürler.

Yakmayan tungsten ampuller

m1a2

Malum olduğu üzere günümüzün en yaygın aydınlatma malzemesidir tungsten ampuller. Teknolojik açıdan Edison`dan bu güne çok fazla değişiklik de geçirmemiştir. Aydınlatma vazifesini görürken bir anda bozulan bir ampulü -bir keresinde benim yaptığım gibi- boş bulunup çıplak elle değiştirmeye kalkışırsanız bu teknolojinin en önemli zaafını da zor yoldan öğrenmiş olursunuz. Tungsten ampullerin verimi berbattır. Elektrik enerjisinin %5`ini ışık olarak verir, kalan %95 ise ısıya -oradan da bir `ah yandım!`a- dönüşür :)

USB 3.0: 4.8 Gigabit/saniye

FZ

Intel, Microsoft, Hewlett-Packard, Texas Instruments, NEC ve NXP Semiconductors firmalarının üzerinde çalıştığı ve 2008 içinde tamamlanması planlanan USB 3.0 spesifikasyonuna göre yeni arayüz eskisi ile yani USB 2.0 ile uyumlu olacak, yaklaşık 4.8 Gigabit/saniye transfer hızı sunacak ve optik bileşenler içerecek.

Cisco routerlar MPC7450 chipleri ile geliyor

anonim

Dünya internet donanım devi Cisco, yeni kuşak routerlarında artık Apple`ın şu an PowerMac ve PowerBook G4`lerinde kullanmakta olduğu PowerPC7450 chiplerini kullanacağını bildirdi. Yıllar önce Amiga`ya, yıllardır Macintosh`lara ve birçok saygı duyulan donanımlara hayat veren Motorola işlemciler, artık Cisco router`ların da temelini oluşturacak.
İlgili Haber