VIA da sürücü kodlarını açıyor!

0
zentoo
Ne oluyoruz yahu, açılan açılana. :-]

VIA zaten çoğu kendi bünyesinde olmayan (freelance) sürücü geliştirenlerin çalışmalarını açık kaynak kod dünyasının kollarına bıraktı. Digitimes daki habere göre VIA toplamda 6 adet core logic vede Pro Savage serisi GPU ların sürücülerinin kaynak kodlarını açmış bulunuyor. VIA nın "core logic"lerindeki bir avantajda güney köprüsündeki network kontrol ünitesi de bu açılmayı kapsamakta.

Görüşler

0
darkhunter
Ha gayret !

Sanki Zentoo birazdan bütün donanınım üreticilerinin, bütün sürücülerinin kaynak kodlarını, bütün dünyaya açtığıyla ilgili bir haber geçecek :) Ve bende düşüp bayılıcam :p
0
boreas
Benmi fesatım bilmiyorum ama sanki firmalar "destek vermektense kodu açayım topluluklar kendi kendilerine sorunları çözer" gibi düşünüyorlar olabilir mi???
0
tongucyumruk
Öyle bile olsa bu özgür yazılım camiası açısından kötü bir sonuç doğurmaz diye düşünüyorum. Sonuçta şimdiye kadar bu tip donanım sürücülerinin reverse engineering gibi metodlarla hazırlandığı düşünülürse, elimizde hazır bir kod olup onu adam ederek sürücü hazırlamak çok daha kolay olacaktır diye tahmin ediyorum.

Aslında bence donanım üreticileri açısından özgür yazılımların en büyük avantajı bu. Eğer özgür yazılım camiasına gerekli bilgiyi sağlarsanız oturup sürücü yazmanız gerekmez, zira genelde biri sizin için yazmış olur. Bu sayede donanım üreticisi masraflarını kısar ve 100 çeşit platforma sürücü yazmakla uğraşmak zorunda kalmaz.
0
Soulblighter
Bu bence daha iyi. Çok iyi yazılımcılar var. Onlar kesinlike VIA sürücülerini Linux için en iyi şekilde yazacaklardır.
0
urxalit
Olsun ne fark eder ki? Üstelik bu aygır sürüclerinin büyük çoğunluğu öyle aman aman şeyler değil. Düşük seviyeli işlemler eskidendi. Artık aygıtlara genelde daha üst seviyeli komutlar gönderiliyor. O yüzden dev gibi projeleri yürüten açık kod camiası ufacık birkaç çekirdek modülünü mü yazamayacak?

Örneğin Realtek 8139 serisine bir bakın, Alan Cox bile neredeyse her çekirdek sürümünde 1-2 yerini yamıyor, değiştiriyor. :)

Bu son haberler çok olumlu gelişmeler bence..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Optik Kamuflaj

anonim

Benim aklıma gelmişti bu denir ya hani hep. İşte, o projelerden biri...
Sitedede (böyle süper projeler yapıp böyle tasarımla sunmak nedir, ne değildir;bilahere tartışalım) belirtildiği gibi, optik kamuflajın arkasında yatan mantık basit: maskelemek istediğiniz nesnenin arka tarafına düşen görüntüyü üzerine düşürmek.
Fikir olarak bu kadar basit bir şeyi, toeride ve pratikte bu denli başarılı gerçeklemek için nasıl bir çalışma yapmak lazım, gerçekten merak ediyorum. Videoları izlemeden geçmeyin:1[915k], 2[1.26m], 3[1.66m].
Tachi Laboratuarlarının diğer muhteşem projelerine de buradan ulaşabilirsiniz. Özellikle senkronize hareketi ilgilendiren RobotPhone çok başarılı.

LUDWIG ve Robotların Neşeli Dünyası

FZ

LUDWIG ortalama bir insanın %80'i kadar bir hacme sahip, iki kollu (her biri üç serbestlik derecesine sahip), dönebilen kafası üzerinde stereoskopik kamera taşıyan insansı bir robot. Diğer insansı robot örneklerine kıyasla daha az serbestlik derecesine sahip çünkü geliştirilmesindeki esas amaç algılama, bilgiyi temsil etme ve tanıma problemleri üzerinde çalışan araştırmacıların bu konular üzerinde yoğunlaşmalarını sağlamak...

Kandaki Yakıt Hücreleri

vst

Slashdot'ta bildirildiğine göre, bir Japon araştırma grubu, kanda faaliyet gösteren bir yakıt hücresi geliştirmiş. Glikozdan elektronları çekip çıkartan hücrenin faaliyeti sonrasında toksin de açığa çıkmıyor. Belki de birgün insanları seri bağlayarak küçük bir şehrin elektrik gereksinimi karşılayabilir, ya da paralel bağlayarak, dizüstü bilgisayarımızı kesintisiz kullanabiliriz. İstihdamı arttırmak için başka önerisi olan?

The Ultimate Reset Button

iozeren

“Ctrl+Alt+Del” kombinasyonu ya da reset tuşunu çok kullanmanız gereken bir işletim sistemi mi kullanıyorsunuz ? Bu ürün tam size göre. The Ultimate Reset Button

Dijital Kamera, MP, Objektif

parsifal

Dijital görünteleme zımbırtısı, yazıcı, veya tarayıcı almaya kalktığımızda ilk olmazsa olmazlar arasında MP (megapixel) değeri gelir. Peki bu kadar önemli bir şey mi bu MP? Lens kalitesi, büyüklüğü önemli değil mi? Cep telefonuna kadar giren görünteleme cihazları hergün MP oranları artarak aramıza katılıyor.