VIA da sürücü kodlarını açıyor!

0
zentoo
Ne oluyoruz yahu, açılan açılana. :-]

VIA zaten çoğu kendi bünyesinde olmayan (freelance) sürücü geliştirenlerin çalışmalarını açık kaynak kod dünyasının kollarına bıraktı. Digitimes daki habere göre VIA toplamda 6 adet core logic vede Pro Savage serisi GPU ların sürücülerinin kaynak kodlarını açmış bulunuyor. VIA nın "core logic"lerindeki bir avantajda güney köprüsündeki network kontrol ünitesi de bu açılmayı kapsamakta.

Görüşler

0
darkhunter
Ha gayret !

Sanki Zentoo birazdan bütün donanınım üreticilerinin, bütün sürücülerinin kaynak kodlarını, bütün dünyaya açtığıyla ilgili bir haber geçecek :) Ve bende düşüp bayılıcam :p
0
boreas
Benmi fesatım bilmiyorum ama sanki firmalar "destek vermektense kodu açayım topluluklar kendi kendilerine sorunları çözer" gibi düşünüyorlar olabilir mi???
0
tongucyumruk
Öyle bile olsa bu özgür yazılım camiası açısından kötü bir sonuç doğurmaz diye düşünüyorum. Sonuçta şimdiye kadar bu tip donanım sürücülerinin reverse engineering gibi metodlarla hazırlandığı düşünülürse, elimizde hazır bir kod olup onu adam ederek sürücü hazırlamak çok daha kolay olacaktır diye tahmin ediyorum.

Aslında bence donanım üreticileri açısından özgür yazılımların en büyük avantajı bu. Eğer özgür yazılım camiasına gerekli bilgiyi sağlarsanız oturup sürücü yazmanız gerekmez, zira genelde biri sizin için yazmış olur. Bu sayede donanım üreticisi masraflarını kısar ve 100 çeşit platforma sürücü yazmakla uğraşmak zorunda kalmaz.
0
Soulblighter
Bu bence daha iyi. Çok iyi yazılımcılar var. Onlar kesinlike VIA sürücülerini Linux için en iyi şekilde yazacaklardır.
0
urxalit
Olsun ne fark eder ki? Üstelik bu aygır sürüclerinin büyük çoğunluğu öyle aman aman şeyler değil. Düşük seviyeli işlemler eskidendi. Artık aygıtlara genelde daha üst seviyeli komutlar gönderiliyor. O yüzden dev gibi projeleri yürüten açık kod camiası ufacık birkaç çekirdek modülünü mü yazamayacak?

Örneğin Realtek 8139 serisine bir bakın, Alan Cox bile neredeyse her çekirdek sürümünde 1-2 yerini yamıyor, değiştiriyor. :)

Bu son haberler çok olumlu gelişmeler bence..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bamya boyutunda 1 GB`lık flash disk

larweda

Netac adında bir çin firması, 4,5x1,7x0.9 cm boyutunda USB arayüzlü flash diskler üretiyor. Bu ufacık şirin aletler, ki firma bunlara Onlydisk diyor, 8 MB - 1 GB arası kapasitede olabiliyor ve USB driver`ı yüklendikten sonra Windows ve MacOS ortamları için plug and play hale gelebiliyorlar. Linux için herhangi bir bilgiye rastlamadım ama eminim çok yakında linux desteği de çıkacaktır. Veri transfer hızının pek süper olmaması (750 KB/S okuma, 450 KB/S yazma) belki dayanılabilir bi kısıtlama, ama fiyatlar gözönüne alınırsa pek de o kadar ulaşılabilir olmuyor. 32 MB`lığı 120$, 64 MB`lığı 217$, 128 MB`lığı 361$, 256 MB`lığı 438$, 256 MB`lığı 810$ 1 GB`lığı da 1415$ fiyatında. Kimbilir, belki bigün fiyatları düşer de biz de hayallerini kurmaya başlarız.

Elektro-Çocuk Bilgisayarları Bozuyor

FZ

İlla ki hacker olmaya gerek yok!

Romanya'daki bir öğrenci, bilgisayarların ve diğer elektronik cihazların biraz yakınına geldiğinde bu aletleri otomatik olarak çalışamaz hale getiriyor.

PING ve ışık hızı

FZ

1983 yılının aralık ayında gözlerini hayata açan meşhur PING programı ile neler yapılmıyor neler!

Kim derdi ki fizik bölümü öğrencileri bilgisayarlarını ve ağ kablolarını ve de ping yazılımını kullanarak ışığın hızını ölçsünler?

Eğer fizikle ya da bilgisayarla veya her ikisi ile ilgili, meraklı bir şahıssanız yapmanız gereken bu makaleyi okuyup hatmettikten sonra kolları sıvamak ve ışığın hızı konusunda bugüne kadar okuduklarınızın doğru olup olmadığını kendi gözlerinizle test etmek! :) (Böyle eğlenceli yazdığıma bakmayın, söz konusu makale ve çalışma ABD'deki pek çok resmi kurumun desteğini almış bir çalışma)

Dünyanın en küçük kişisel bilgisayarı Space Cube yenilendi

robmind

Japon firması Shimafuji, dünyanın en küçük kişisel bilgisayarı olarak sunulan Space Cube sistemini yenilemiş durumda. Bilgisayar, sadece 52 x 52 x 55mm boyutlarında minik ölçülerde. Bu küçük kasanın içinde NEC firması üretimi VR5701 serisinden 300MHz hızında bir işlemci ve 64MB SDRAM bellek var. Sistem dahili olarak 16MB flash bellek içeriyor, kapasite ayrıca Compact Flash kart takılarak arttırılabiliniyor. Kasanın üzerinde USB, Ethernet, Compact Flash kartı slotu, 1024x768 çözünürlükte VGA çıkışı, seri port, dijital ses çıkışı ve mikrofon girişi var. Devamı: http://sineklimeyhane.blogspot.com

Geleceğin Bilgisayarları Türklerden

zorkun

Bilkent Üniversitesi geleceğin Bilgisayar teknolojisi olarak öngörülen nanooptik devreler geliştiriyor.

Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay, projenin Türkiye ayağının yürütücüsü olarak görev alıyor.