Linus Torvalds´a Göre Itanium İşlemcisi: Kötü Tasarım!

0
FZ
GNU/Linux işletim sisteminin çekirdeğinin yaratıcısı Linus Torvalds'a göre Intel'in son işlemcisi Itanium çok kötü tasarlanmış durumda.
Linus'un Itanium için bir Itanic (!) benzetmesi yapmadığı kalmış. Sözleri AMD'cilerin kulağına müzik gibi gelebilir ;-)

Torvalds diyor ki: "Intel, 15 yıl önce RISC mimarisi ortaya çıkarken insanların yaptıkları hataları tekrarlamaktan başka bir şey yapmıyor."

Usta programcıya göre yapılması gereken 64 bitlik x86 mimarisi geliştirmek oysa ki Intel Itanium tasarımı ile x86 mimarisinde en çok işe yarayan özellikleri tırpanlamış durumda.

Torvalds konuyu şu cümlelerle özetliyor: "Kod boyu önemlidir. Fiyat önemlidir. Gerçek dünya önemlidir. Ve IA-64 her bu bakımlardan kafa üstü çakılmış gibi görünüyor."

Görüşler

0
anonim
Tabii, IT aleminin protest,ben bilirimci,bakın win nasılda dandik bir OS ehe heheci camiasının bir numaralı adına yakışır bir yorum. En azından intel yakında memleketinizi fethetmeye hazırlanıyor gibisinden komplo teorilerine yer vermemiş tebrikler. Bu wintel karşıtları necidir ne iş yaparlar derme çatma OS'lerinden öte merak eder dururum hep. Bu da artık ilk ve son yorumum buraya. Yine de düzeyli bir ortam, emeği geçen herkesin eline sağlık.
0
rootshell
yorumun iyi hos da ,bir de ismini eklesen bir yerlerine de biz de bilsek yani, boyle duvara konusmus gibi oluyorum icim rahat etmiyor.
0
murat09
Esefle görüyorum ki, FZ'yi bazı anonim(?) izleyiciler istedikleri gibi (hani nalıncı keseri derler ya, o cinsten) anlayıp dar bir çerçeveyle yorum gönderiyor.
Sayın anonim(!) arkadaş, sistemimizde 64 bit Unix çalışan bir server var, otomasyonda kullanılıyor (Intel işlemci değil!) ve 1996 dan beri jeneratör ve taşıma sorunları haricinde HİÇ KİLİTLENMEDİ. Bunu da buraya derme çatma PC yakıştırması yaptığın için yazdım, yoksa eminim daha iyileri vardır. Saygılar.
0
murat09
-not yine FZ yazdım FM yerine. Rahat uyu emi Frank Zappa, FMi bile heyecandan FZ yaptırdın :)
0
FZ
BT aleminde ukalalara ve `ben bilirimci´ adamlara rastlamak diğer alemlere göre çok daha kolaydır. Buna itirazım yok ;-)

Linus Torvalds´ın INTEL - Türkiye ilişkilerinden haberdar olduğunu pek sanmam. Adam konuya politik olmaktan çok teknik açıdan bakıyor gibi görünüyor ;-)

Yazı dikkatli okunursa, Torvalds´ın Intel´e radikal olarak karşı olmadığı, bilakis x86 mimarisini yeni mimariye karşı savunduğu görülebilir.

Bu Windows karşıtları necidir, ne iş yaparlar derme çatma İşletim Sistemlerinden (!) :) öte merak eden kişilerin merakını az da olsa tatmin etmek için söyleyeyim: GNU/Linux işletim sistemi çekirdeğini geliştirmiş olan Linus Torvalds şu anda ABD´de Transmeta isimli bir şirkette önemli bir pozisyonda çalışmaktadır. Söz konusu şirket mikroişlemcilere yönelik yazılımlar ve gömülü sistemler üzerinde yüksek teknolojili ürünler geliştirmektedir.

Bu cevap Anonim´e değil, Anonim´i okuyup söylenebilecekleri merak eden değerli FM okuyucularına yazılmıştır.
0
m1a2
Süpersin FZ :) Ben de birkaç ekleme yapayım... Bu Transmeta Crusoe Code Morphing denilen çok yenilikçi bir teknoloji üzerinde kurulu, çok düşük güç harcayan nefis bir işlemcidir. Code Morphing, Transmeta Crusoe`ya x86 mimarisindeki bir işlemcinin ürettiği hata kodlarını birebir üretme becerisini sunar. (Buna `Blue Screen of Death` ismini vermişler.) Şirketin kurucu ve tasarımcıları zamanın en modern Risc işlemcilerinden biri olan Sun Sparc`ı da tasarlayan kişilerdir. Şirket kurulur kurulmaz Linus Torvalds da bu gruba katılmıştır. (Hatta bildiğim kadarıyla bu iş için Finlandiya`dan Amerika`ya göç etmişti.) Tasarımında böylesi bir programcının görev alması Crusoe`yu diğer işlemcilerden ayırmaktadır. Transmeta`nın tarihçesi hakkında güzel bir yazı şuradan okunabilir. Piyasada Crusoe kullanan çok hafif ve küçük bir notebook var: Sony Vaio (hangi serisi unuttum). Bu garip kulunuz da el yakan fiyatına rağmen (iBook`larla beraber) bu notebook`u mütemadiyen hayal etmekten vazgeçmemiştir...
0
anonim
Tabi ki isin arka tarafini bilmeyince boyle konusmak dogal oluyor. 'Format C:' ve birkacini daha yazmasini ogrenenin kendini teknik destek uzmani ilan etmesi vakasi aslinda bu.

Kimsenin kimseyi karaladigi filan yok oncelikle. Eger isin icin biraz bilseydin bu yazidan feyz alirdin. Eee, FM ve cemaatide baskalarina feyz vermek icin burada olduguna gore size isin icyuzunu bir anlatalim. Belki gorusunuz degisir.

IA-64, sanildigi gibi CISC mimarisi ve x86/IA32 tabanindan turetilmis bir islemci degildir. Tam tersine RISC tabanli ve HP'nin PA/RISC mimarisi uzerinden turetilmis bir urundur. Dahasi gelistirenler de aslinda HP muhendisleridir. IA-64 kod uyumlulugu acisindan x86 mimarisine benzeyen ama microcode olarak daha ziyade RISC olarak tasarlanmis bir CPU'dur.

Yeni Nesil x86/IA-32 ler aslen CPU core seviyesinde ozel RISC execution unitlerine sahiptirler. Buda CISC komutlarinin hizla RISC'e translate edilmesini gerektirir. Sonucta CISC icin bir tur yorumlayici olarak calisacak uzantilar ve bu karmasik sistemde saat sinyali basina maksimum kod yurutme icin kullanilan U+V PIPE, Branch prediction mekanizmasi filan acayip sekilde ince dusunulmus olmak durumundadir. Iste x86'lari RISC olmamasina ragmen RISC'e avantajli konuma geciren hususlardan birisi budur. RISC icin gereken yuksek optimizasyona sahip kod ve veriyolu olmadan x86 uzerinde RISC performansi yakalayabilirsiniz. Torvalds'in bahsettigi asil sey bu. Elbette bunu ikonlara tiklatmaktan baska bir sey bilmeyen sizler icin degil, Itanium'un nasil dogdugunu bilen, PA/RISC tabanli bu islemciye optimize kod/anakart vs. uretmek icin mimari maliyetlerinin nasil yukseldigini yasayan insanlar icin soyluyor. Oysa x86 modeli uzerinde Hyperthreading'in daha fazlasi daha kolay yapilabilir. Hatta optimizasyonda gerekmeyebilir.

Iste Linus'un soyledigi bundan ibaret. Ama elbette siz Itanium-Pentium-Celeron-PA/RISC vs. gibi mimarilerden pek bir sey anlamiyorsaniz size bu dogrudan Intele tu kaka demek gibi gelecektir. Oysa bu isleri bilen birisi en kotu ihtimalle 'Linus su hususta yaniliyor. Yeni mimarinin su ve bu ozellikleri su nedenle yakin zamanda su sorunlari cozerek yeni bir cag baslatacaktir..' gibisinden bir seyler soylerdi. Benim gozumle bakildiginda wintel'e hic bir satasma yok. Olsaydi cok sevinirdim. O tur flameler son derece zevkli oluyor icabinda, FM sayfalari buna sahittir de nedense sevgili sundance bir turlu guzel bir index sistemi yapamadi. Nedense aradigim hic bir seyi bulamiyorum. Benmi beceriksizim neyim, ne bileyim...





0
anonim
Dar çerçevede baktığımın farkındayım. Ancak yazdığımı bu yorumla sınırlandırmayın lütfen. Tabiiki Linus haklı olabilir, bu konuda açıkçası bi fikrim yok. Ama alenen yürütülen wintel karşıtlığına bi anlam veremiyorum şahsen. Yani bu özelde daha somut veriler olsa ve her zamanki gibi direkt kötülemeye gidilmesede, somut veriler (belki bir çeşit bir test ile falan ortaya konsa) kullanıcılar karar verse daha iyi olmazmı? Nedir bu saldırgan tutum? Bence opensource ve bağlantılı her oluşum bu tavrından kurtulmadıkça, ben ve benim gibi düşünen pekçok insanın teknolojiler üzerine yorum yapmadan önce, üslubu eleştirmeye devam edeceklerdir.
0
oktay
Sevgili arkadasim.

Her koyun kendi bacagindan asilir. Sen de herkes gibi denemek istiyorsan Linux, FreeBSD vs ne ise denersin. Begeniyorsan kullanirsin. Olay bundan ibarettir. Eger ihtiyacin yoksa, cicili bicili windows''''undan memnunsan zaten bir sorun yok. Kullanmaya devam edersin.

Eger Linux veya benzeri bir açik kaynak kodlu isletim sistemini begenir ve kullanirsan. Bir sure sonra sen de bazi seyleri farkli gormeye baslayacaksin.

Microsoft ve onun benzeri pislik uzerine kurulu ticari sirketlerin urunlerini kullanmaya devam edersek hepimiz. Bundan 20 sene.. 50 sene sonra.. Hindistan, Arjantin, Cin , Meksika gibi ulkeler kendilerini kurtarmisken, bizler hala Microsoftun bedava avukatligini yapmaya devam ediyor oluruz.

Demissin ki *Bence opensource ve bağlantılı her oluşum bu tavrından kurtulmadıkça, ben ve benim gibi düşünen pekçok insanın teknolojiler üzerine yorum yapmadan önce, üslubu eleştirmeye devam edeceklerdir* Kimsenin tavir degistirmesini bekleme. Dogru soyleyeni 9 koyden kovarlar derler. COk cok bariz olan dogrulari soyleyen azinlikta olan bizlerin soyledikleri alistiklarini birakmak istemeyen ve bilmediginden korkan kardeslerimize itici gelebilir. Saldirgan tutum dedigin, goz gore gore bize yutturulmaya calisilan ve bizleri cileden cikaran seylere karsi bir tepkidir.

En son tekrar hatirlatmak isterim ki *somut veriler* isteyen herkes binlerce somut veriyi kendi cabalariyla internette bir 10 dakika harcayarak bulabilir veya kendisi deneyerek birinci elden ogrenebilir.

sevgiler

oktay

not: her cagda cagin normlarindan farkli seylerin dogru olduguna inanan kisiler itici bulunup dislanir
0
anonim
Bakın ben yeniliklerden korkan biri kesinlikle değilim. FreeBSD veya herhangi farklı bir dağıtımınıda hiç kullanmamış değilim. Ancak linuxta ortalama bir kullanıcı olduğumu ve daha fazla şey bilmem gerekliliğinin farkında olduğumu da inkar edemem. Ayrıca yeniliklerden kaçan otomatlaşmışcasına işini yapan meraksız kitleden olsam, bu siteyi bir seneyi aşkın bir süredir zevkle takip etmem. Söylemeye çalıştığım şeyi bir türlü anlatamıyorum. Ben ms şöyle, opensource böyle demedim, nedense opensource gurularından hep karşı tarafı kötüler, karalar nitelikte yaklaşımlarla karşılaşıyoruz. Ben de diyorumki (bu kaç etti bilmiyorum) yahu bu wintel senelerdir hiçmi iyi bi iş yapmadı? Varsa opensource gurularından birinin bu tip yaklaşımını dürüstçe sergilediği bir makale, veriniz linkini ve bu itici anonim adam sussun.
0
acemi_
LinuxWorld''de, Microsoft''a odul bile verildi. Duymadin mi?

link
0
FZ
Acaban neden bana `laf olsun, torba dolsun´ diye yazıyormuşsun gibi geliyor? ;-)

Ortada bir haber var, bu haberin konusu bir adam ve bir mikroişlemci. Bu adam hayatının önemli bir kısmını INTEL mimarisini yalayıp yutmakla geçirmiş ve ortaya koyduğu işletim sistemini yüzbinlerce kişi kullanıyor, bunun üzerinde `iş-güç´ yapıyor. Yine aynı adam mikroişlemciler üzerine yüksek teknolojili ürünler geliştiren bir yerde uzman olarak çalışıyor.

Bu adam INTEL´in yeni kuşak işlemcilerini eleştiriyor. Peki bu adamın eleştirisine karşı sen ne diyorsun? Bizi aydınlatıcı herhangi bir bilgi ya da argüman, ya da kaynak, haber, makale falan sunuyor musun?

Demagoji yapmaya çalışmışsın ama olmamış, yani biraz `sırıtmış´ tabiri caizse, biraz daha cilalanırsa belki daha ciddiye alınabilir ama bu hali ile hakikaten komik oluyor. Şu anda altına yorum yazdığımız 1338. haber bu. Yani yayın hayatı 3 yıla yaklaşan FM sitesindeki arşivi birazcık kurcalarsan aydınlatıcı pek çok bilgi bulabilirsin. Belki oradan edindiğin bilgilerle daha anlamlı ve doyurucu yorumlar yazabilirsin.
0
anonim
Haksızda degilsin. Ama gnu hakkında detaylı bilgiler edinmek istiyorsan www.gnu.org adresinden ayrılma. Cunku forumlarda yada benzer ortamlarda ahkam kesmeye meraklı tonla insan varken baska taraflarda ise sordugunda akılcı ve mantıklı açıklamalar yapan
guru mertebesinde bir cok gnu takipciside var.
0
pulsar
Bir bakalım şimdi.
Bu zat-ı muhterem bizi ilk önce M$ ve İntel düşmalığı ile ve yanlı haberler ile suçladı.

Çok garip. Benim bu makaleden anladığım ise, kendisi bir işletim sistemi çekirdeği yazmış ve hali hazırda yazmakta olan ayrıca da bir mikroişlemci üreticisi firmada azımsanmıycak bir konumda olan birisinin İntel'in yeni itanium mimarisini hazırlarken bir çok işe yarar özelliği attığını söylemesi idi.

İçerikteki linkten orjinal haberi de kontrol ettim ama halen bir M$ ya da İntel düşmanlığı göremedim.

Konuyu daha popüler bir şekilde açıklamak istese idik mesela şu an özellikle muhasebe programları yazan bir firmada çalışan bir programcı windows xp'de daha gelişmiş bir geriye uyumluluk olsa iyi olurdu şeklinde bir açıklama yapsa idi bu da M$ düşmanlığı mı olacaktı.

Ya ben anlamadım ya da anonim arkadaş.!
0
redial
anonim arkadas Linus'un , intelin yeni mimarisinin basarisizligini savunurken, hangi noktalari atladigi konusunda bizleri bilgilendirebilir mi acaba?
0
anonim
Daha öncede söyledim, yorumumu bu örnek özelinde boğmayın. Benim eleştirim o iyi bu kötü basitliği üzerine kurulu değil. opensource ve taraftarlarının GENEL üslubu. Agresif ve karalamacı. Peki, bana bunun aksi birtek makale gösterebilecek olan varmı? Birtek makaledede wintelin HERHANGİ bir teknolojisine pozitif yaklaşan birtek örnek? Yahu bu kadarmı boş iş yapıyor senelerdir bu adamlarda, biz bilmiyoruz işte problem bu. Yoksa itanium iyidir demedim, tekrar ediyorum; beni rahatsız eden şey üsluptur. Ayrıca anonim olarak yorum yapmam herkesi neden bu kadar rahatsız etti anlamış değilim, illaki bir nick görmek isterseniz bundan sonra öyle yazarım ne farkedecekse????
0
FZ
Birtek makaledede wintelin HERHANGİ bir teknolojisine pozitif yaklaşan birtek örnek?

Bilmem farkında mısın ama GNU/Linux işletimi INTEL teknolojisi üzerinde geliştirilmeye başlanmıştır (yaklaşık 10 yıl kadar önce) ve halen de en çok INTEL işlemcili makinalar üzerinde kullanılmaktadır :) Bu sence yeterince pozitif bir yaklaşım mı? Yoksa yetersiz mi buluyorsun? Belki de bir makale olmadığı için seni tatmin etmemiş olabilir tabii :)

Ayrıca lütfen söyler misin Linus Torvalds´ın Itanium eleştirilerindeki üslubu ile ilgili ne gibi bir problem var sence?

Anonimlik meselesine gelince, evet takma isim dahi olsa isim önemlidir. Bir dahaki sefere bir isimle yazarsan (ve burada sürekli o ismi kullanarak bir devamlılık ve bütünlük arz edersen) seviniriz.
0
anonim

Aslında haberi bulamadım ama , sanırım yine burada , microsoftun opensource dünyasına yaptığı
destekten dolayı ödül aldığını okumuştum...
Galiba *nix programlarından bazılarını kendi OS ları üzerinde
çalışmasını sağlamışlardı ...

Sanırım bu anonim arkadaşa küpe olur...

Not : Haberi hatırlayan varsa lütfen linkini göndersin
0
anonim
Haklısınız, ben ne demek istediğimi anlatamadıktan sonra alakasız yorumlar gelmeye devam edecektir. Bakın ne MS taraftarı, ne de opensource karşıtıyım. Bazılarınızın düşündüğü gibi alışkanlıkları yüzünden normlara bağlı ve bağnazca savunucusuda değilim. İtiraf etmeliyimki, linux veya diğer *nix türevlerinin teknolojik altyapısı hakkında ahkam kesebilecek bilgi düzeyinde bir uzman da değilim. Olmayı da isterdim bunu da, (bilmiyorum hata mı ama) samimi bir itiraf olarak algılarsanız eğer, belki yine bazı değerli üyelerinizin sandığı gibi demagoji peşinde olduğumu düşünmekten de vazgeçebilirsiniz. Bi takım argümanlar vs. sunamadığım doğrudur, zaten fm'in pasif bir takipçisi olarak elimden geldiğince yorumlara ve haberlerden faydalanmaya çalışıyorum. (Belki bu yüzden bir nickim yok ve bir nick koysam hepiniz beni tanıyacaksınız benim sizleri tanıdığım gibi(!))

Sadede gelirsem, ben halen opensource camiasının üslubundan rahatsız olduğumu dile getirmeye devam ediyorum. Yoksa ms nereye ne yardım yapmıştır, zamanında unix üzerindeki hotmail serverını halen iis'e geçirmiş midir yoksa halen unix midir, derdim bunlar değil. Ama derdi ağzımın payını vermek olan bazı kullanıcılar hala kulağıma küpe takmaya devam etme çabası içinde oldukça, söylediklerimde kendimce haklı olduğuma inancım dahada artacak.
0
inoxes
yaptigin yorumun biraz kiskirtici oldugu dogru ama daha sonraki cevaplarindaki samimiyetin icin seni ayrica kutlamak isterim.

ayrica teknik bilgin yeterli olmadigi icin yaptigin yorumlar bazı bilgili arkadaslari kızdırmış olabilir ama kullanıcı seviyesindeki insanlara biraz daha hosgorulu ve eğitici tavırlarda olmaları gerektigini dusunuyorum.
0
FZ
1) Burası pedagojik bir site olma iddiasında değildir.

2) Burada teknik soru soran, ne bileyim falanca konuda bildiğiniz iyi bir kıyaslamalı rapor, benchmark, vs. var mı diye mesaj yazan kişilere mümkün olduğunca hedefe yönelik cevaplar verilmekte, yardımcı olunmaktadır.

3) Sorunun kapsamım çok geniş olursa insanlara öncelikle biraz Internet´i kurcalamaları, arama tarama yapmaları ve sonra da daha spesifik soru sorabilecek hale gelince sorularını sormaları önerilmektedir.

4) Falanca filanca konuyu öğrenmek istiyorum ciddi ciddi diyen insanlara da mümkün olduğunca yol gösterilmektedir.

5) Hararetli bir tartışmayı başlatabilecek sözleri sarf ettikten sonra `yahu niye bu kadar ateşli´ yazıyorsunuz bence `boş laftır´ bunun yerine daha yapıcı yaklaşımlar sergilenerek misal, `arkadaşım ben bu konulara biraz yabancıyım, şu tip izlenimler edindim bugüne dek ama bunların gerçekçi olmadığında dair de şüphelere kapıldım, bu konuda beni aydınlatabilir misin ya da aydınlatabilecek birkaç site adresi, vs. verebilir misin?´ dense bence bu çok daha samimi bir mesaj olacaktır ve mesela arkadaşa şöyle bir adres iletilebilecektir: http://fazlamesai.net/images/malzeme/makaleler/mustafa_karakaplan.html


Şimdilik bu kadar.
0
inoxes
Tüm yazdıklarında haklısın.

Ama anonim zaten yorumunun hatalı oldugunu kabullenmiş daha fazla üzerine gitmenin ne anlamı var.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkiye´nin İlk Bilgisayar Tarihi Sergisi

FZ

Rahmi M. Koç Müzesi'nde Türkiye'nin ilk bilgisayar tarihi sergisi açıldı.

Microsoft Bilgisayar Tarihi Sergisi, Microsoft Türkiye'nin sponsorluğunda Rahmi Koç Müzesi'nde açıldı. Bilgisayar ve yazılımın tarih boyunca gelişiminin anlatıldığı sergi sürekli olarak açık kalacak ve Rahmi Koç Müzesi'nin kapalı olduğu Pazartesi günü hariç haftanın tüm günleri ziyaret edilebilecek.

Creative Sound Blaster Live Value Muamması

mambo

Creative'in ses ve grafik kartlarında ileri noktada olduğu herkes tarafından biliniyor. Ama Creative'in en iddalı olduğu Sound Blaster Live Value eğer yüklenebilirse(!) gerçekten çok kaliteli bir ses kartı ve size kartın sürücüsü ile birlikte verdikleri LAVA programı mp3 formatındaki müzik dosyalarının sıkıştırılmasından kaynaklanan ses kayıplarını en aza indirmesi ve şu anki bilgisayarda müzik dinleme ortamında en çok kullanılan format olan mp3 için gerçektende çok güzel bir olay ama ne varki sürücü ile birlikte verdikleri lava programına karşı Creative Sound Blaster Live Value sürücüsü Windows 98 ve Windows 98SE için yeterli değil.

İlk Pocket PC Süperbilgisayarı (!)

FZ

Spb Software House dünyada bir ilki gerçekleştirdi ve 12 Pocket PC bilgisayarı birbirine bağlayarak bir PDA "kümesi" (cluster) kurdu. Söz konusu PDA bilgi işlem kümesinin performansı bir masaüstü P-II bilgisayar ile kıyaslandı.

Söz konusu deney dağıtık bilgi işlemle uğraşan uzmanların da dikkatini çekti ve pek çok yoruma yol açtı.

Not: Bu fantastik deneyden beni haberdar eden değerli FM editörü ve PDA, Bluetooth, vs. sevdalısı butch´a teşekkürler.

Kandaki Yakıt Hücreleri

vst

Slashdot'ta bildirildiğine göre, bir Japon araştırma grubu, kanda faaliyet gösteren bir yakıt hücresi geliştirmiş. Glikozdan elektronları çekip çıkartan hücrenin faaliyeti sonrasında toksin de açığa çıkmıyor. Belki de birgün insanları seri bağlayarak küçük bir şehrin elektrik gereksinimi karşılayabilir, ya da paralel bağlayarak, dizüstü bilgisayarımızı kesintisiz kullanabiliriz. İstihdamı arttırmak için başka önerisi olan?

fazlamesai.net'e soralım: İşlemciyi nasıl seçsek?

pulsar

GAIM ile online olduğum kısa zaman diliminde bir arkadaşım işlemci testi linki gönderdi. Yazıyı incelerken aklıma nasıl işlemci seçtiğimiz geldi. Eskiden işler gayet kolaydı. INTEL mimarisi için herkes benzer işlemcilerle benzer başarımlar elde ederdi. Biz de kafa yormazdık hiç. Ama son iki üç yıldır PC mimarisi için gelen işlemcilerin takibi gitgide güçleşmeye başladı. Bu işlemciler gitgide daha da içinden çıkılmaz biçimde gerek komut setleri gerekse hyperthreading ve de çift çekirdek gibi yeni özelliklerle iyice kafa karıştırır oldular.