inoxes

inoxes


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

Bilgisayar Uzmanlığı kitabı çıktı... ( 5)

ne diyeyim bende yillardir yazilim isindeyim, hatta son isimde rus, alman bircok yazilim muhendisi ile proje yapmam gerekti ve gercekten arada fark var. saglam coderlarda o muhendislik diplomasina pek denk gelmedim :)

adam bogazici bitirmis. burda vb ile proje yaziyor , widget lari security sagliyoruz diyerek datasource a baglamiyor yada baglayinca kontrol edemiyor :)
diger taraftan rusyada lisede tv tamirciligi okumus debianci rus linux admini eleman
-ben programci degilim o yuzden yorum yapmami yanlis anlayabilirsin ama sizin eski muhendisler neden burda boyle bir kod yazmislar cok komik duruyor aslında bir mutex uzerinden kontrolu saglasalarmis daha duzgun olabilirmis. diyor bana.

hatta hemen yan odamda bir arkadas var, fizikden terk lise mezunu bir alaylı. gelistirdigi algoritmayi su an sektorun lideri amerikali bir firma satin almak istiyor.

kimse yanlis anlamasin, soz meclisten dışarı. bizim memlekette eli öpülesi mühendislerde var alaylılarda. sadece egitim sistemi sakat oldugu icin o diplomalar olmasi gereken adamlara pek rastlamiyor. tabi ezberci sistemimizin yarattigi seyler bunlar, bu sayede ezberledigimiz seylerle boy olcusuyoruz birbirimizle. elimizdeki diplomalara sariliyoruz.

uzmanlık bir surectir fakat bunu ilgili kitaba sigdiran arkadasida ayrica kutluyorum.

Satılık Tapınak ( 15)

Borland VCL'i c++ ile yeniden kodlamaya başlamıştı ama tabiki geç kaldı bu atak için. aslında en başında borland VCL'i object pascal degilde c++ ile kodlamis olsaydi ve c++ builder gibi bir araci native bir c++ kutuphanesi ile dagitmis olsaydi neler olurdu? bende cok dusunmustum bu konu uzerinde.

Satılık Tapınak ( 15)

Zamaninda dunyanin en buyuk 3. yazilim evi iken ve M$ e turlu ayarlar verip akilli ol derken simdi ne hallere dustu Borland. Bende dahil olmak uzere cogu yazilimci arkadasim, borland urunlerini kalitesinden dolayi secmistik. Borland her seferinde "gelistiricilerin daha yaratici ve uretken olmasi icin kullandiklari kutuphanelerin kodlarinin acik olmasi gerekir" felsefesini savunmus ve koskoca VCL'i kaynak kodlari ile birlikte Delphi ile dagitmisti. Delphi dunya uzerinde milyonlarca kullanici edinmis devasa bir arac. tarih olmasi o kadar kolay degil. ama Borland'in yaptigi en buyuk hata musterilerinin icine kurt dusurmus olmasi.
newsgroup'larda tartisilan konular :

-".NET ilk olarak borland icinde ortaya atildi ve gelistirilmeye baslandi fakat borland pazarlamada zorlanacagini dusundugu icin projeyi M$ e transfer etti mi?" (Baktiginiz zaman .net = Delphi+Java yi gorebilirsiniz)

-"Bütün Delphi uygulamalari bir arac ile jbuilder ortamina aktarilacakti ama M$ borlandin %10 unu satin aldi ve projeyi durdurdu mu?"

-".NET i ilk dagitma lisansina sahip olmasina ragmen, Borland .net destekli urunlerini cikarmak icin neden 2 sene bekledi?"

Bu yuzden Borland'in IDE'lerini satiyor olmasi cokta sasirtici bir durum degil ama Google in anders den kalan yeri basarili bir sekilde doldurmus ve basarili bir Delphi 2006 surumu cikarmis Danny Thorpe transfer etmeside insani dusundurmuyor degil.

Bu kadar mı cahiliz? ( 50)

saglam taytıl'ları olup paraya para demeyen şirketlerde çalışan bilişim elemanlarından,
1)javanin gerçek oop olmadığını c++'ın asıl ve ilk oop olduğunu.
2)ilk gui'nin m$ win 3.1 oldugunu (gem, desqwiev hadi gec xerox'da kim)
3)bilgisayar teknolojisini m$'e borçlu olduğumuzu.
4)web servisleri ve remoting olayının duck.net icadi oldugunu
5)oop de interface'i bile anlatamayan yalan yanlis sallayan eğitmenlere sahip eğitim kurumlarını
6)ayy ben bill gates'i cok seviyorum diyenleri
7)oop'nin tek kişinin çalıştığı projelerde süreyi uzattığını bu yüzden yapısal programlamanin daha uygun olduğunu, ama eleman sayısı artınca oop ye geçileceğini
su bu neyse daha neler gorduk, hic sasirmadım bu habere doğrusu.

''C/C++ Öğrenmeli Miyim Acaba?'' Sorusuna Bir Yanıt ( 56)

elindeki projeyi seni daha az yorarak ve verimden kaybettirmeden bitirmeni saglayacak bir arac mevcutsa onu kullanmak bence en mantiklisi. bu durum gore yeri gelir c++ olur yeri gelir java olur yeri gelir delphi olur. benim tarafimda implementasyon ayri programcilik ayri kavramlar. ama c++ kullanmiyorum diye bos adam oluyorsam dahada bir sey demiyorum.

fazlamesai.net'e soralım: J2EE mi yoksa .NET mi? ( 56)

iki teknolojide server side kullanilmak uzere dizayn edilmis ki burda kurumsal yazilimlar one cikiyor. Sahsi fikrim, iki teknoloji arasinda secim yaparken uzerinde calisacagi isletim sisteminin kararligi ve guvenilirligi, kullanacagi SQL server, application server, web server ve diger yazilimlarinda bu hesaba katilmasi.

EMO vs. M$ (İlk round EMO'nun) ( 68)

Urunu icin sertifika vermek, sertifika sahibi uzmanin yetkinligine kefil olmakla esdegerdir diye bir aciklama okumustum. gercektende dogru bir yaklasim ama sertifika veren kurumun ciddiyeti ile de alakali.
Bir ara minubusde henuz mezun genclerden biri haril haril anlatiyordu diger arkadaslarina "siskomu, simkomu bir kurs varmis gidiyomussun 5 milyar para veriyormussun 3 ayda seni egitiyorlarmis sonra 5 milyara piyasada is buluyomussun, hatta microsoft da bile ise giriyormussun..." allah bilir ne dedilerde karistirdilar cocuklarin aklini. Su umut tacirlerine birilerinin dur demesi gerekiyordu zaten.

fazlamesai.net'e soralım: Genç bir yazılımcı adayına ne tavsiye edersiniz? ( 45)

bende ayni sekilde lise 2 zamaninda programlama sanatina meraklanmis ve o yaslardaki hevesle tum zamanimi program yazarak bir seyler ogrenip kesfederek gecirmistim hatta oys sinavindan onceki gece bile bilgisayarimda kod yaziyordum :)
bu sebepden su an alayli pozisyonunda is hayatinda varligimi surdurmekteyim.

ilk olarak sunu soylemek isterim ki bu bana daha once soylenmisti bu yaslardaki heyecanini ve merakini kaybetme cunku benim gordugum en iyiler bu yaslarda yada daha erken programlamaya baslayan insanlar.

sektorde oldukca buyuk capli projelerin cekirdek kadrosunda calismis ve her bransdan yazilimla ugrasan insanlarla tanismis birisi olarak sunlari soylemek isterim.
eger calismak istedigin sektor IT yada ilgilendigin konu yazilim ise kesinlikle bilgisayar muhendisligi oku cunku bu is uzerinde uzmanlasman (ki bunun bir sonu yok sadece kendi adina her gecen gun bir gun oncesinden iyi olman gerekiyor) icin oldukca fazla zamana ihtiyacin olacak ornegin ayni zamanda okulda matematik bilimini ogrenirken ve buyuk bir zamanini bunlarla harciyor iken aksamlari yada baska zamanlar bilgisayar ile ugrasiyor olacaksin.

gecen seneler bir yazi okumustum, bdn.borland.com sitesinde borland'da(Meshur delphinin ureticisi firma) yada sektorde calisan diger ustalarla soylesiler yapilir ve orda genelde en son sorulan soru "genc bir yazilimci adayina ne tavsiye edersiniz"dir. artik herkesin guru olarak kabul ettigi bir muhteremin cevabi ise suydu "eger bilgisayar sektorunde calismak istiyor ve baska bir bransda ogrenci iseniz kesinlikle kendi bransiniza yonelin ve calismalarinizi bunun uzerine yurutun" cunku artik bilgisayar sistemleri eskisi gibi basit degil evet hala o zamanlarda dusunulmus ve icat edilmis kurallar ve fikirlerle calisiyoruz fakat sistemler artik eskisine oranla cok karisik cunku bir isi yapmak icin kullanman gereken bir cok urun yada yol var. Olay basitce bir programlama dilini ogrenmeklede kalmiyor o dili en iyi nasil kullandigin, yazdigin kodu en iyi nasil yeniden kullanilabilir, genisleyebilir ve anlasilabilir gelistirdiginide ilgilendiriyor. Ayrica yazilim isinde calisirken karsina bir cok problem gelecektir ve bunlari cozerken aslinda herseyin nasil ic ice oldugunu anlayacaksin, ornegin kullandigin log dosyasini server uzerinde nasil birden fazla thread e ayni anda kullandirtman gerektiginde ayri bir dersde olan "interprocess communication" konularini bilmen gerekecek(bilmiyorsanda
dusundugun yolun aslinda o kitaplarda gectiginide goreceksin), agir grafik islemlerinde calisirken isin teorisini bildigin kadar kodu en hizli alistirabilecegin assembly kodlarini yazman gerekecek(evet hala kullaniliyor). En basitinden bir tanidigim ki kendisi makina muhendisi olmasina ve bir cok muhendisin c dersine girmesine ragmen bile kendi sektoru icin hazirladigi bir c kutuphanesinin olusturdugu degerleri alip bilgisayarda 3d ortamda modelleyecek
bir yazilim icin haril haril programci ariyordu ve kendisi bile bu isin altindan kalkabilecek kisiyi akademide bulamadigi icin sektorden bir kac kisiyle konustugunu anlatirdi.

Yani uzun lafin kisasi, gercekten hatiri sayilir bir programci olmak istiyorsan okuman gereken bolum kanimca bilgisayar muhendisligidir cunku orda senin merakini daha rahat gelistirebilecegin kaynaklar ve insanlar olacaktir ve senden beklenilen is uzerinde, bilgisayar uzerinde calismis olacaksin ve bunun icin zamanin zaten hazirda gelecek.
Tabiki bunlari senin bu iste merakli ve istekli birisi oldugunu ve bilgisayar sektorunde calisacagini dusunerek yaziyorum cunku bilgisayar muhendisligi bolumu sana gerekenleri saglayacak bir arac olacak yoksa ordan mezun olmus yada olacak
tek amaci takimlari cekip plaza insani olmak olan, bu isin okulda karnede 5 getirmekle ayni olmadigini anca anlayabilmis yada okula dersden cok kantinde geyik yapmak icin gelen insanlarida goreceksin.

Ayrica bilgisayar isinin temiz ve saygin bir is oldugunu dusunuyorsan sunlarida soyleyeyim, benim gordugum en iyi programci ki kendisi ayni zamanda yurt disindan bile muhendislerin hayran oldugu ve sohbet etmek icin can attigi bir kisidir, su an midesinde 1.5 santimlik yara ile calismaya calisiyor. Diger bir arkadasim isi birakti ve memlekete donup kucuk bir dukkan acti baska bir arkadasim ki kendisi almanyada 4 senede bir unix yazilimi hazirlamis birisiydi simdi yazilim dediginde yuzu eksiyor. Bunlari onlara is hayati hediye etmisti cunku sektorde ne yazikki yazilimin kalitesi ve uretimi hakkinda is verenlerin hic bir fikri
yoktu ne yazikki hala yok ve tek istenen sey senden bu yazilimi bitirmeleridir. Kuzenim hala gunde 14 saat calisiyor cunku is planini yapan sevgili mudurleri birazda kendi koltugu icin 1 yillik projeye 5 ay zaman bicmis. Arkadaslarimla birlikte,
bilginin ve emegin on planda oldugu ve ahlaki olarak daha yuksek ozgur yazilimi desteklememizin nedenide aslinda bunlar :)

aslinda cevap vermek biraz zor cunku matematikle ilgilisin ama bilgisayar sektorunde calismak istiyorsun, ama su Bogazici, odtu yada itude herhangi bir bolum bitirirsen ne olursan ol sektorde kabul gorur ve iyide kazanirsin.

Sana basarilar dilerim..

Oyun Teknolojileri ve Oyun Programlama Semineri ( 5)

bir aksilik olmazsa seminere katilacagim.

İlginç Bir Röportaj ( 17)

MySql'cilere sormuslar oracle ile aranizdaki fark nedir diye.MySql rdbms yazilimdir, Oracle ise kariyer. diye cevap vermisler.

Araştırmalar Açık Kodlu Yazılımların Daha Hatasız Olduğunu Gösteriyor ( 4)

peki neden bazı firmalar urunlerini satafatli bir sekilde piyasaya sunduktan 1 ay sonra yama yazilimlari cikariyorlar. Sanırsam urunlerin cikis tarihini programcilardan daha cok sirket yoneticileri belirliyor.

Araştırmalar Açık Kodlu Yazılımların Daha Hatasız Olduğunu Gösteriyor ( 4)

şahsen olabildiğince hatasız ve bug'sız kod yazmaya deneysel amaçlı programlarımda bile özen gösteririm fakat baş ucumda 3 gün sürmesi gereken işi sabaha yetiştirmemi isteyen patronlar ve durmadan bana taklalar atlatan analistler olduğu sürece ne yazık ki içime sinmese bile kalitesiz ve çalakalem kod yazmaya mecbur kalıyorum.
MS ya da diğer yazılım firmalarının programcılarının
gpl üzerinde çalışan programcılarından daha kalitesiz olduğunu düşünmüyorum fakat araya tüccarlar girince ne yazık ki kaliteden ödün vermek zorunda bırakılıyoruz.

En azından benim çalıştığım uygulama yazılımı sektöründe ben ve bir çok arkadaşımın durumu böyle.


Efsanevi Türk Oyun Programcısı Türkiye´ye Döndü ( 6)

Yaklaşık 1 yıl önce it business adlı bir dergide röportajını okumuştum yanlış hatırlamıyorsam itü'de bir grup öğrenciyle çalışmalar yapıyordu ayrıca türkiyedeki girişimlerinde yaşadığı hayal kırıklıklarınıda anlatmıştı.

Türküm, doğruyum, parasıylaysa savaşırım! ( 10)

Spikerin dipnot''u ne kadar doğrudur bilemiyorum.
Fakat yıllardır cahil bırakılan bir toplumdan bu şekilde bir eğilimin çıkması şaşırılacak bir durum değil. Bu toplum yıllardır egemen güçlere ülkemizde ve kimliğimizde istedikleri gibi oyun oynama hakkını vermiyor mu? Ülkesine ve kimliğine sahip çıkanlarıda...

Kişiliğiniz Hangi İşletim Sistemine Benziyor? ( 20)

olacağı buydu tabi
körle yatan şaşı kalkar :)

Kişiliğiniz Hangi İşletim Sistemine Benziyor? ( 20)

haydaaa nerden bildi 98 kullandığımı :)

Linux34 yeni kurumsal kimliği ile hizmetinizde ( 16)

Geçenlerde bir yazı okumuştum gnu/linux yazilimlarinin iktisadi değerinin 2 trilyon dolar'lar mertebesinde olduğuna dair :)

Ama bildiğim kadarıyla debian cd'lerinin 1 dolar civarında satılması gerekiyor eğer yanında destek vermiyorsanız(verdiklerinide düşünmüyorum). Açıkcası fiyatı duyunca çok kızmıştım. Bana eski günleri hatırlattı biraz, 1 megabyte için 0,2 dolar isterdi eski korsan program satan bilgisayarcılar :)

Linux34 yeni kurumsal kimliği ile hizmetinizde ( 16)

Gecen aylarda debian 3.0 için kadıköy yazıcıoğlunda
bir bilgisayar firması 30 milyon istemişti.
Sanırım Linux34.com ve benzerlerinin değeri bu örnekle açıklanabilir :)

Linus Torvalds´a Göre Itanium İşlemcisi: Kötü Tasarım! ( 22)

Tüm yazdıklarında haklısın.

Ama anonim zaten yorumunun hatalı oldugunu kabullenmiş daha fazla üzerine gitmenin ne anlamı var.

Linus Torvalds´a Göre Itanium İşlemcisi: Kötü Tasarım! ( 22)

yaptigin yorumun biraz kiskirtici oldugu dogru ama daha sonraki cevaplarindaki samimiyetin icin seni ayrica kutlamak isterim.

ayrica teknik bilgin yeterli olmadigi icin yaptigin yorumlar bazı bilgili arkadaslari kızdırmış olabilir ama kullanıcı seviyesindeki insanlara biraz daha hosgorulu ve eğitici tavırlarda olmaları gerektigini dusunuyorum.

Yazılımın Neden Sahibi Olmamalıdır? ( 18)

Shibumi'nin gpl'i yada özgür yazılımı anlamadığını sanmıyorum sadece ortamlarda linux'u tabulaştıran tiplere kızmış gibime geliyor ve bu konuda oldukça haklı.

Bilgisayar Biliminin/Mühendisliğinin Anlamı ( 32)

Yapılan kıyaslama yanlış ve alaycıdır. Sektörde programcıyım diyen ama ne yaptığını bilmeyen insanların varlığı doğrudur ama ayrımın bu kadar net yapılması yanlışdır.
Kişinin web sayfasından okuduğum kadarıyla genetik algoritmalar uzerine çalışıyor fakat benimde alaylı sınıfından genetik algoritmalar uzerinde çalışmalar yapan ve bunları koda doken programcı arkadaşlarım var ne oldu şimdi??? nerde yazılım muhendisleri nerde alaylılar fark ne, diplomayı alan tüm yazılım mühendisleri kod yazmayı becerebiliyorlar mı?

Bazı örnekler verilmiş yurtdışındaki şirketlerde çalışanların şu kadarı masterlıdır şu kadarı muhendistir diye. Yurtdışı şartları bu ülkeyle aynımı bir düşünelim.

Bu ülkede gerçektende 13 yaşında c64 uzerinde kod yazmaya başlayan ama sürdürülen yanlış eğitim politikası yuzunden girmesi gereken bölüme giremeyen yada alakasız bir bölüme zorlanan, girsede maddi ve diğer sebepler yüzünden bırakmak zorunda kalan ama yinede bir çok mühendisi hatta yeri gelince akademik unvanlı meslektaşlarını yerin dibine sokan programcılar var. Eğer bu insanlar daha gelişmiş ülkelerde olsalardı akademik çalışmaları kesintiye uğramayacak ve oldukça başarılı yazılım mühendisleri hatta prof. olabileceklerdi. (Hayran oldugumuz guruların geçmişlerine bir bakalım)
Bence tartışılması gereken konu şudur. Acaba insanlar hasbel kader aldıkları diplomaları hakediyorlar mı? Hakedenlere bu şans veriliyor mu?
Sistem boyle oldugu surece her meslek için bu tartışmalar uzar gider.