TurboPower OpenSource´a yöneldi

0
inoxes
Yıllardır uygulama geliştiriciler için oldukça kaliteli yazılım kütüphaneleri ve araçlar geliştiren TurboPower software geliştireceği araçları olabilecek en iyi seviyeye gelebilmesi için ozgur yazılım çatısı altında yayınlacağını duyurdu.
Aynı şekilde ERP devi SAP kendi rdbms sistemi olan SapDB yi LGPL/GPL çatısı altında geliştiriyor ve hiçbir lisans ücreti istemiyor.
Bu gibi dev firmaların GPL'e yatırım yapmaları ise gelecekteki yazilim standartının habercisi gibi gözüküyor ;)

Ayrıntılı bilgiler için turbopower.com, sapdb.org
gnu

İlgili Yazılar

Patent yasasına yeni protesto

yuxel

Şu anda gördüğünüz yazı zannımca patentlenmiştir. Hatta buraya yorum olarak birşeyler yazmak isterseniz kullanacağınız textarea'lar, submit button'lar da birileri tarafından patentlenmiştir ;). FFII.org'un başlattığı, GNU.org'un da desteklediği protesto yine gündemde. Her 0'a 1'e patent koymaya kararlı Avrupa Parlementosu, özgür yazılımı, özgür düşünceyi baltalamaya kararlı gibi görünüyor. Siz de ana sayfanıza bir protesto mesajı ile buna bir nebze destek olabilirsiniz .

Açık Kaynak Kodu Sigortası

gunebakan

2003 yılında Cisco'nun alt kuruluşu olan Linksys firmasına WRT54G kablosuz erişim noktası firmware yazılımda GPL lisanslı kod kullanıp daha sonra yazdıkları kodu tekrar açık halde sunmadıkları için Free Software Foundation avukatları tarafından soruşturma açılmıştı.

SCO: ''Solaris GPL olamaz.''

yuxel

Sun, bir süre önce Solaris 10'u GPL (uyumlu) yapacaklarını açıklamıştı. Ancak SCO, "Solaris'de hala GPL'e uymayacak kodlar var" diyerek tepkisini gösterdi.

Linux CP/M olmasın!

sundance

Bir zamanlar Freshmeat`de bu makaleye rastlamıştım. Nedense bu sabah hatırladım ve bu kadar önemli bir makaleyi sizlerle paylaşmak istedim.

80'li yılların başında çok hızlı bir şekilde çok başarılı olan, MS-DOS'un 90`larda olmadığı kadar da becerikli, gelişmeye açık bir işletim sistemi olan CP/M`in bütün bu avantajlarına rağmen neden yokolup gittiğini anlatan ibret alınması gereken bir yazı...

Eric Raymond: GPL'e İhtiyacımız Yok

tongucyumruk

Breziya'da Fórum Internacional de Software Livre adlı etkinliğe katılan açık kaynak hareketinin kurucusu ve Open Source Initiative'in başkanı Eric S. Raymond açık kod hareketini savundu ve "GPL'e ihtiyacımız yok. GPL açık kaynak programların zayıf olduğu ve kendini koruyamayacağı düşünülerek hazırlanmıştır. GPL'i kullanarak BSD lisansının ekonomik getirilerinden yararlanamıyor, kendimize zarar veriyoruz" dedi.