Bir dağıtım kazasından alınması gereken dersler

0
sundance
Gentoo'yu sanırım bir çoğumuz biliyor. Dağıtım olarak oldukça yeni fikirlerle, Linux camiasına renk getirdiğini, kurucusu Danniel Robbins'in IBM DeveloperWorks'de birçok iyi makale yayınladığını vs.

Peki yakın zamanda Gentoo projesinden Zynot diye bir başka dağıtım çıktığını. Dahası bu dağıtımı çıkartan Zachary T Welch'in özellikle Robbins merkezinde Gentoo ve (for fun) OpenSource camiasını eleştirdiğini biliyor muydunuz ? Bence dikkate değer bir okuma. Bir taraftan projelerdeki yumuşak karınlara dikkat çekmesi, bir taraftan da insanların her geçen gün birbiri ile daha zor anlaştığını vurgulaması açısından.
gnu

Görüşler

0
FZ
Adamın şu lafı net bir laf:

`Free code, yes; free labor, no.´

Bir de adamın süper rahat iş ortamını bırakıp, gözünü karartıp Gentoo projesinde çalışmaya başlamasını da takdir ettim. Richard Stallman´dan sonra bu kategoride gördüğüm ikinci adam.
0
yalcink01
Sanırım buradaki temel nokta Danniel Robbins'in aşırı diktatör yönetim biçimi/*diğer lider konumlu hackerlara göre*/ ve Welch'in kendisine verilen sözlerin tutulmadığını iddia etmesi. İddiaya göre Robbins, Welch'e gömülü Gentoo sistemleri için çalışmayı öneriyor ama işe giriştikten sonra telefonda Gentoo'nun bu piyasaya girmek için acelesi olmadığını belirtiyor. İlginç ve üzerinde düşünülmesi gereken bir iddia. Tabi eğer doğru ise.............

Diğer taraftan Robbins'in Gentoo'yu ortak mal gibi değilde kendine ait bir oyuncak gibi görmesi ve bu şekilde davranması diğer geliştiriciler tarafından pek hoş karşılanmıyor gibi bir izlenim aldım.

Bu Gentoo ve Robbins hakkında detaylı bir bilgisi olan varsa ve bizle paylaşırsa sanırım bu olayın perde arkasını az buçuk öğrenebiliriz.

Muhtemelen core grup bu işin aslını biliyordur. En azından bizden daha fazla bilgiye sahiptirler. Ve evet gün geçtikçe insan egosu liberalizmin bir yan etkisi olarak büyümekte. Özellikle batı ve batıya yakınlaşmaya çalışan kültürlerde bu gittikçe daha büyük bir sorun haline dönüşüyor. Sonunda batı, bu bencillik ve ben merkezcilik virüsünü temizlemek çin bir miktar Nirvana antivürüs programı almak zorunda kalacak.

saygılarımla,

Yalçın KOLUKISA
konuyu dağıtmadan iki satır yazamayan adam
0
FZ
Valla bu olan bitenden sonra, bu yazılardan sonra bir kez daha Debian ve FreeBSD gibi 10 yılı aşkın süredir istikrarlı bir şekilde ilerleyen geliştirici ekiplerini takdir ediyorum!

Bu ekipler her türlü hengâmeye rağmen, bu kadar zeki ve çalışkan ve egosu yüksek adamları bir şekilde çekip çevirmeyi, yönetmeyi becerdiler ya! Helal olsun diyorum.

Benzer övgüleri Linus Torvalds da hak ediyor, Stallman da. Bu adamların da koordine etme becerileri olmasa idi herhalde şimdi ortada bir değil 5 farklı Linux çekirdeği olurdu ve bir değil 10 farklı GNU projesi olurdu.

Bu başarıyı yöneticilik derslerinde okutmalıyız bence. Bu insanların ve ekiplerin bu kadar dağıtık bir işgücünü yönetebilmeleri az buz bir şey değil, teknolojinin ötesinde bir şey!
0
mentat
daniel'i tanimam etmem, ama fantazi olsun diye olaya bir de farkli acidan bakalim mi? arkadasin yazisini okudum bu arada (aferin bana)..

hani bazi tipler vardir. a tipi diyelim. lise caglarinda, ya da universitede belki. heveslidirler. kasarlar kendilerince. ama pek de is cikmayacagi bellidir. analoji kurmayayim, saglikli olmayabilir. bir de baska tipler vardir, iyidirler, saglamdirlar, is cikarirlar falan. b tipi olsun bu da. a tipi, b tipinin kuyruguna takilir. aslinda iyi niyetlidir a da b de belki. b kesin iyi niyetlidir hatta. a tipimizin aklinda b tipi ile takilarak, ona destek falan olarak hatta (iyi niyetli yane) ilerleme fikri vardir. ama b de sapsal diildir. idare eder genci. sever de hatta. bilgisini paylasir, umud eder falan.. baska turlu davranmasi zaten b icin dusunulemez etik olarak.

sona bizim a ilerlemeye karar verir nihayet. cunku aslinda cok emek verdigini, hep verdigini dusunmektedir. ve olaylar gelisir iste..

bu da bi senaryo, ve hic de siradisi gelmiyor bana. hatta arkadasin hikayesi bence buram buram buna benziyor...
0
ebola
Gentoo gentoo.. Adini hep duyuyoruzda farkı nedir bu dağıtımın. Bilen birileri bilgilendirci bir kaç satır yazsa fena olmaz.
0
roktas
Bu pilav çok su kaldırır :) Böyle büyük çaplı projeler için liderlik dediğimiz hadise regülasyon için bir noktaya kadar gereklidir. Linus Torvalds yırtıcıdır mesela. FreeBSD ve Debian komünü de bunun dışında sayılamaz kanaatimce. İnsanları kendi başlarına bıraktığınızda türlü anlaşmazlıklar çıkıyor. Debian listelerinde ilginç bir "debconf" tartışması hatırlıyorum. Debconf debian paketlerinin kurulum öncesi konfigurasyonunun etkileşimli ve standart şekilde yapılmasını sağlayan nispeten yeni bir protokol ve araç suiti. "cvs"i kuruyorsunuz mesela, cvs depolarının hangi dizinde olacağını bu arayüzle kullanıcıya soruyorsunuz. Debian arşivlerinde bulunan birçok paket bu tip etkileşimli yapılandırmalar için Debconf öncesinde kendi adhoc arayüzlerini kullanıyordu. Bir ara azımsanmayacak sayıda Debian geliştiricisi "Bu iş için Debconf kullanımını şart koşalım" diye kazan kaldırdı. O sırada sürüm yöneticisi olan kişi "Hayır, buna hakkımız yok, insanlar bu paketleri fedakarlık göstererek boş zamanlarında hazırlıyor" diyerek konuyu kesip attı. Şimdi bu liderlik oluyor işte.

Gentoo'da önemli bir organizasyon sorunu var gibi gözüküyor. Hani Gentoo, Redhat falan gibi bir firma olsa bu kadar sorun olmazdı veya Patrick Volkerding gibi arkasında tek ve geniş yürekli :) bir adam bulunsaydı. Kimlik hususunda bir belirsizlik mevcut. Bildiğim kadarıyla bu arkadaşlar "linux from scratch" projesiyle birlikte ortaya çıktılar ve bir zamanlar bu projenin karşılıyor olduğu ihtiyaca cevap verdiler. Yani bu grupta "hackerlık" nosyonu çok yüksek. Durum böyle olunca "ego" da yüksek oluyor. Bir kaç gündür Gentoo'nun mimarisini ve paketleme araçlarını inceliyorum. Bir yığın zekice fikir ve zarif araçlar görüyorum. Umarım -şu son zamanlarda duyurusunu yaptıkları yeni düzenlemelerle- organizasyon/kimlik sorunlarını kısa sürede çözerler (ve diğer bir elemanın ayrılmasına sebep olan portage2'nin C++/QT ile kodlanması işinden vazgeçerler ;-). Gentoo gibi bir dağıtıma her zaman ihtiyaç vardır.
0
roktas
Hmmm, hemen düzeltelim:
portage2 nin C++/QT ile /kodlanması işinden vazgeçerler/kodlanmayacağı kararından geri dönmezler/
0
FZ
C++ ve Qt ile kodlanmasının ne zararı var? (Teknik olarak yani, lisanslama mevzularından bahsetmiyorum).
0
roktas
Tamamen ön yargı... Söylemeyi unutmuşum, benim C++ hakkında (OOP değil) bir ton ön yargım var. Tedavi etmeye çalışıyorum ama bir türlü başaramadım :) portage2 tartışmasında [uwyn.com] C/glib/gobject ile C++/TinyQt arasında bir seçim yapmak durumunda kalmışlar. Benim oyum ilkine giderdi...
0
mentat
neaa?? argh.. c++/qt ve c mi karsilastiriyodun?

qt gelmis gecmis (benim gordugum anlamina geliyo bu) en derli toplu, temiz, cici, akilli, platformdan bagimsiz GUI seysi.. tamamiyla anlasilir, nesneye hakikaten dayali, saglam, dag gibi dokumantasyona sahip, linux dagitimi acik super bisey. TinyQT'yi bilmiyorum ama Trolltech'den basic ciksa kullanirim.

C++ onyargilarini bilemiyorum ama ben de feci C onyargiliyim. yuksek sayida gelistiricili projelerde, open source projelerde akilli bir adami basa koydun mu proje biter illa ki.

neyse, sakinlestim.. bi an kendimden gecmisim.. gereksiz flame war'a falan girmeyelim simdi..

ama C++ konusundaki onyargilarini duymak isterim. belki ben birakirim c++'i, belki de seni tedavi ederiz..

tamam sustum..
0
FZ
qt gelmis gecmis (benim gordugum anlamina geliyo bu) en derli toplu, temiz, cici, akilli, platformdan bagimsiz GUI seysi..

nesneye hakikaten dayali

Trolltech´den basic ciksa kullanirim.

Yukarıdaki sözlerin beni koparmanın yanısıra şu soruyu da sormaya yöneltti: Acaba bunları ileriseviye.org´un alıntı veritabanına kaydedebilir miyim müsaadenle? :) İsim olarak ne kullanmamı istersin altına? mentat mı yazayım yoksa başka bir şey mi?

(ASP, VBScript, JScript, JScript içinde ASP ve VBScript kullanan ve yorumları okuduktan sonra karnını tuta tuta gülmeye devam eden editör)
0
mentat
he he.. dedim ya kendimden gecmisim..

bu arada mentat ismi guzel.. gercek isim dedigin ne ki babamla annem secmis, bunu da ben sectim iste.. annemler bana koray diyo ama hala..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Compiere, veritabanı bağımsızlığına sonunda kavuştu

acemi_

Özgür CRM/ERP yazılımı olan Compiere, bu alandaki en gelişmiş yazılımlardan biri olmasına rağmen Oracle veritabanı sunucusuna bağımlılığı yüzünden, özgür veritabanı sunucularıyla birlikte kullanılamıyordu. Dolayısıyla Compiere'i kullanabilmek icin Oracle veritabanı sunucusu satın almak, özgür olmayan bir yazılıma bağımlı kalmak gerekiyordu.

Özgür Yazılım Ne Kadar Özgür ?

anonim

Unix üzerinde yıllarca çalışmış bir firmanın gözünü para hırsı köreltmiş bir biçimde Linux´a saldırdığı şu günlerde rastladığım bir makale beni bir hayli tedirgin etti. Makale özetle bugün çok yaygın kullanılan Qt, MySql gibi yazılımların ileride bir anda ücretli olabileceğini savunuyor ve bunun ilk belirtilerine ait kanıtları sunuyor. Örneğin MySql´in ticari kullanımlar için ücretli olduğunu duymak beni epey şaşırttı. Bugün bu konuda herhangi bir yaptırım uygulanmıyor (aynı MS Windows´un ilk zamanları gibi) ama yarın ne olacağını kim bilebilir ki ? Makaleyi burada bulabilirsiniz. Ayrıca yine aynı konuda yazılmış bir başka makaleyi de bu adreste okuyabilirsiniz.

Open Source TV dizisi; Go -Open

anonim

Geçtiğimiz yıl Güney Afrikalı milyarder Mark Shuttleworth , Ubuntu'nunda arkasında yer alan Canonical Ltd. firması ile , ülkesinde Open Source'u tanıtmak amacıyla bir kampanyaya başladı . Hewlett Packard Güney Afrika'nın da aralarında yer aldığı bir katılımcı grubu ile, 2.2 Milyon Euro'luk "Go Open Source" adındaki kampanyayı başlattı.

Hindistan Linux Konusundaki Ciddiyetini Gösterdi

FZ

Açık kaynak kodlu işletim sisteminin Hint sürümü yolda.

Hindistan hükümeti Linux işletim sistemine verdiği desteği artırma kararı aldı.

BT (Bilgi Teknolojileri) Bakanlığı aralarında Hewlett Packard, IBM ve Sun Microsystems'in de bulunduğu şirketlerle ve yerel yönetimlerle görüştü.

Asya BT haber sitesi The Economic Times'daki habere göre GNU/Linux'un güvenli, etkili ve düşük maliyetli olduğu konusunda konsensüse varıldı.

Toplantıdaki gruplardan biri Linux'un Hint versiyonu olan Indix'i Red Hat'in de desteği ile geliştirmiş durumda.

Hindistan yönetimi bunlara ek olarak devlet dairelerindeki Linux dönüşümü için kendisine yardımcı olarak endüstriyel ve akademik kurumların oluşması çalışmalarına da hız vermeye başladı.

SCO saçmalıkları bölüm 713 (Nerdeyse bitti :)

sundance

Newsforge'da yeralan habere göre IBM, SCO'ya ait olan kodu GPL altında dağıtmakla suçlandığı 5 milyar dolarlık davada SCO'yu kendi silahıyla vurdu !

IBM'in mahkemeye sunduğu 100 sayfalık iddianamede yasadışı olarak dağıtmakla suçlandığı kodu [Linux 2.4 kernel kodu]SCO'nun 4 Ağustos 2004 itibariyle halen kendisinin de yayınladığını belirtiyor
Günün lafı: Filler tepinirken çimenler ezilir