Haber Turu

0
Nightwalker
Dünya aslında sandığımızdan hızlı dönüyor. Bütün bu koşuşturmacanın arasında tek tek bütün haberleri takip etmek mümkün değil. Ben de bunun için, Conan biraderden ilham alarak bir haber turu yapmaya karar verdim. Haber Başlıkları : Güvenlik Duvarınızın Sesi Nasıl Geliyor, Yeni Başlayanlara Hazır Linux: Cobind, Bilişim Yaz Kampı, Momentler yardımıyla Optik Karakter Tanıma, Türkçe GPL Wiki Yazılımı : Wiksis, Açık Kodda İş Bulmak. Ayrıntılar içeride...
Güvenlik Duvarınızın Sesi Nasıl Geliyor ?

Güvenlik duvarınızın aktivitelerini yalnız loglarla değil seslerle takip etmek ve klavyenizdeki ledlerde görmek istiyorsanız bu ilginç makaleye bir göz atmakta fayda var.


Yeni Başlayanlara Hazır Linux: Cobind

GNU/linux a yeni başlayanları ve Windows'dan göçmenlerini hedefleyen Cobind ın 0.2 sürümü hakkındaki incelemeyi burada bulabilirsiniz.


Bilişim Yaz Kampı

Türkiye’de ilki 2003 yılında yapılan yaz kampı çalışmalarının bu yıl ikincisi düzenleniyor. Abant İzzet Baysal Üniversitesi kampüsünde 5 Temmuz-1 Ağustos 2004 tarihlerinde yapılacak yaz kampında, Java ve Linux odaklı eğitimler verilecek. Ayrıntılı bilgi http://www.bilisimyazkampi.com/ sitesinde


Momentler yardımıyla Optik Karakter Tanıma

OCR programlarının nasıl çalıştığını hiç düşündünüz mü ? Yada kendi OCR programınızı yapmayı. Meraklıları için bu konudaki az sayıdaki türkçe makalelerden birini burada bulabilirsiniz.


Türkçe GPL Wiki Yazılımı : Wiksis

Wiksis 10Kb lik tek bir PHP dosyası.MySQL kullanmadan, sadece PHP kurulu tüm bilgisayarlarda wiki sistemi kurabilmeniz için en kolay çözüm. Üstelik tablo ve resimde destekliyor! Wiksis 1.0 "Punkt", PHP'nin dosya oluşturma komutlarını kullanmadan wiki sayfa dosyalarını oluşturduğundan(!) hosting firmanızın kısıtlamalarıyla bile çalışabiliyor. Ayrıntılı bilgi Cyrocom da.

Açık Kodda İş Bulmak

Yazılımcılığın en güzel yanlarından biri herhengi bir ülke ve hatta kıta sınırından bağımsız olarak çalışabilmek. Açık Kod felsefesiyle çalışan bir şirkette iş bulmakla ilgili bu makale ilginizi çekecektir.

Not: Eğer yanlış hatırlamıyorsam değerli FM editörü sundance da bu tip uluslararası yazılım işleri yapıyor. Hani diyorum ki bu konuda türkçe bir Nasıl belgesi olsada bizlerde faydalansak :)
gnu

Görüşler

0
mentat
bu sekilde haberler guzel de, yorum yazmak zor. neysem, acik kodda is yazisini okudum. cok mantikli geliyor kulaga bir projeye eklemlenmek, kurcalamak falan. tek sorun sourceforge'da mesela, binlerce broje, ve yuzlerce is ilani (help wanted) arasindan duzgun, akli basinda birseyler bulmak neredeyse imkansiz. tabi joker bir eleman degilseniz. genelde, hep gecen hafta acilmis projelere, super bir fikire sahip ama programlama hakkinda bu hafta bir fikri olmayan adminlerin ilanlari.

ortalama her ay bi gaza gelip, sf'e dalip sona kosarak uzaklasiyorum. belki en mantiklisi, kendine bildik bir os proce bellemek, kurcalamak falan. tabi bunun da kendince zorluklari var ya neyse, siz siz olun sf'deki help ilanlarina bakmayin derim..

gecenin bi saati canim yazmak istedi, troll muyum neyim..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

20. Yılın Sonunda Özgür Yazılım Topluluğu: Büyük Ama Tamamlanmamış Başarı

acemi_

http://www.linux.com/article.pl?sid=04/01/05/1231254


20 YILIN SONUNDA ÖZGÜR YAZILIM TOPLULUĞU: BÜYÜK AMA TAMAMLANMAMIŞ BAŞARI, PEKİ YA ŞİMDİ?

Yirmi sene önce bugün (5 Ocak 1984), özgür bir yazılım işletim sistemi, GNU´yu geliştirmek için MIT´deki işimden ayrıldım. Bugüne kadar, üretim aşamasında kullanılmaya elverişli, tamamlanmış bir GNU sistemi hiç yayınlayamadık. Şu an, GNU sisteminin bir çeşidi, -çoğunluğu, bu sistemin nasıl birşey olduğunu merak etmeyen- on milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Özgür yazılım, `beleş´ demek değildir. Özgür yazılım, kullanıcıların programı çalıştırmakta, kaynak kodlarını incelemekte, değiştirmekte ve bir değişiklik yapmış olsun ya da olmasın, ücretli veya değil, yazılımı dağıtmakta özgür oldukları anlamına gelir.

Nupedia açık Internet Ansiklopedisi

larweda

GNU.org tayfası yaklaşık bir yıl önce yeni bir girişime imza atmış. Microsoft'un ya da diğer büyük ticari şirketlerin internet'te sundukları ya da hiç şüphesiz yakın zamanda sunacakları paralı ansiklopedilere karşı, dinamik, bedava ve herkese açık bir internet ansiklopedisi.

.NET İçin C Derleyici

lifesdkver0_1

C ile .NET uygulamaları geliştirmek için atılan adımların meyvaları alınmaya başlanmış. Yazdığınız C kodunu .NET'in IL (Intermediate Language) bytecode'una çeviren ve en önemlisi, iş gören bir C derleyicisine bu adresten ulaşabilirsiniz.

[FlameWarsON] Eh, devir bytecode devriyken; üst seviye uygulamalar için C'ye kimin ne ihtiyacı var? [/FlameWarsOFF]

Stallman ile Röportaj

FZ

"Windows XP, İnternet’e bağlandığınız zaman otomatik güncelleme sürecini başlatmak için size sorar. Ve sizin haberiniz bile olmadan “sadece size özel” bir güncelleme yapabilir. Özgür olmayan yazılımın arka kapısı da olabilir. Hindistan’daki bazı programcılar El-Kaide’nin parçası olmakla ve Microsoft kodlarının içine arka kapı koymakla suçlandılar."

"Unesco, özgür yazılımla ilgili iki şey yaptı. Bize para ve veri verdiler. Özgür Yazılım Dizini, özgür yazılımların tamamını kapsamaya yönelik bir proje. Amacımız kullanılabilir olan ve GNU/Linux sistemleri üzerinde çalışan tüm özgür yazılım paketlerini listelemek. Listeye dahil etme şartımız, tamamen özgür bir işletim sistemi üzerinde çalışmaları. Normalde, bitmemiş programları listelemiyoruz. Ancak istisna olarak, GNU paketlerini bitmedilerse bile bu durumu etiketlerinde belirterek listeliyoruz. Bu dizini ihtiyaçlarınıza uygun özgür yazılımı bulmak için kullanabilirsiniz."

"Bence Lisp en güzel ve en güçlü programlama dilidir. Lisp’de Lisp bilmeyenlerin fikir sahibi olmadıkları şeyler var. Programların veri de olabilmeleri örneğin. Basit veri yapılarınız var ve her biri bir işi genel bir şekilde yapıyor. Bunları birleştirerek veri yapıları inşa ediyorsunuz. Standart kısımlar var ve bunları istediğiniz şeyi yapmak için kullanıyorsunuz. Halbuki, 1970’lerden bu yana hakim olan programlama dilleri tasarımı ekolü “kendi veri tipini kendin tanımla” yaklaşımına dayalı ve buna göre her kullanım için özel amaçlı veri yapısı tanımlıyorsunuz. Lisp’de kendi liste yapısı tipinizi tanımlamanıza gerek yoktur. O zaten oradadır."

SOL dergisi sormuş, üstad Richard M. Stallman cevaplamış. Röportajın tamamını bu adreste okuyabilirsiniz.

Neden Myth TV?

sundance

"My Name Is Earl"ün yönetmeni Greg Garcia'nın da belirttiği gibi, TV'nin ikinci altın çağını yaşadığı bu günlerde dizi manyaklığına paralel olarak yayınları kaydedebilen, dondurabilen TiVO cihazlarının satışı da patlamış durumda.

Birçok alanda olduğu gibi bu alanda da geriden gelmeyi sevmeyen Özgür Yazılım camiası zaten uzunca bir süredir Myth Tv ile ev bilgisayarınıza TiVO'nun özelliklerini (ve daha fazlasını) getiriyordu.

İşte huzurlarınızda bu özelliklerin belki de en önemlisi reklamları atlayabilme. Bu arada MythTV kurmayı zor bulanlar için (ki gerçekten çok kolay değil) KnoppMyth bir çözüm olabilir.