exalted

exalted


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

YÖK Onayladı: Jeodezi Bölümüne Gir Bir Sene Sonra Tıp Fakültesine Geç ( 10)

Bana kalirsa herkesin istedigi universiteye girmesinde, ya da bunun daha kolay hale getirilmesinde, hicbir sakinca yok. Kisinin yetenek, zeka, calisma disiplini, vb. degerleriyle ilgili olarak herhangi bir bolumun kendisine uygun olup olmadigini anlayacaktir.

Ogrencileri birbirleriyle yaristirmaktansa, ogrencileri cesitli universitelerin farkli bolumlerine kayit olma asamasinda sinava tabi tutmanin daha dogru oldugunu dusunuyorum.

Ideal sekilde olmasa da, en azindan kisilerin kolayca gonullerindeki yerlerde ogrenim gorebilecek olmalari cok guzel birsey.

Bu imkanin "kotuye kullanilmasindan" da korkmamak gerek bence, nasil olsa akli basinda bir universitenin "uyanik" ogrenciyi mezun edebilmesine imkan olmamalidir.

Adobe SWF ve FLV nin kodlarını açtı. ( 7)

Wuuu, buradan birşeyler çıksa iyi olur!

Keyif Modellemesi: Yapay Zekâ mı Makina Öğrenmesi mi? Peki Ya Televizyon? ( 60)

Auf... Tez zamanda bitirirsin inşallah! Benim hızım ile muhtemelen sen askerden döndüğünde birşeyler bitmiş olur =D

Keyif Modellemesi: Yapay Zekâ mı Makina Öğrenmesi mi? Peki Ya Televizyon? ( 60)

Kısa bir süreden beri bunun üzerinde (veritabanları dersimin projesi olarak) çalışmaya başladım, ancak ne kadar zaman alacağı ile ilgili şu anda birşey söyleyemiyorum. Elle tutulur birşeyler ortaya çıktığında haber vereceğim.

Keyif Modellemesi: Yapay Zekâ mı Makina Öğrenmesi mi? Peki Ya Televizyon? ( 60)

Zamanı gelince değerlendirilecektir, teşekkür ederim.

Keyif Modellemesi: Yapay Zekâ mı Makina Öğrenmesi mi? Peki Ya Televizyon? ( 60)

Notumu aldım, ancak 21 Şubat'taki sınavımdan sonra başlayabilirim... Yani o *birkaç hafta*nın sayımına 3 hafta kadar sonra başlansın lütfen! =)

Python ile çevrimiçi bir sistem yapmanın yolu yordamı hakkında bilgin var mı?

Keyif Modellemesi: Yapay Zekâ mı Makina Öğrenmesi mi? Peki Ya Televizyon? ( 60)

Aslında TV kanallarının hemen hepsi yayın akışlarını kendi internet sitelerinde o ya da bu şekilde yayımlıyorlar. Bu bilgileri RegEx ile çekip çıkartmak, düzenleyip bir XML hazırlamak ne kadar zor olabilir ki?

Kanallar kendileri bu bilgileri standarda bağlı şekilde verseler pek de güzel olur, aksi halde işin yoksa otur da her kanal sitesinde değişiklik yaptığında sen de deyimleri güncellemekle uğraş...

Acaba benim için Python öğrenmeye başlamanın zamanı bu olabilir mi, böyle bir bilgiyi sağlayabilecek *amatör* bir program işine yarar mıydı FZ? Sonra iyi/kötü bir de UI çekerdik bu kardeşliğin altına...

Keyif Modellemesi: Yapay Zekâ mı Makina Öğrenmesi mi? Peki Ya Televizyon? ( 60)

Şöyle [0] bir kaynak var, ona göre Türkiye pek bir renksiz kalmış...

Birilerinin oturup XMLTV için Türkiye'nin belli başlı kanallarını hazırlaması lazım. Sonuçta XMLTV de kanalların internet sitelerindeki günlük/haftalık/aylık programlardan faydanalıyor. Perl bilen ve ilgisi olanlara duyurulur...

[0]: http://xmltv.org/wiki/xmltvworlddomination.html

Keyif Modellemesi: Yapay Zekâ mı Makina Öğrenmesi mi? Peki Ya Televizyon? ( 60)

FZ, ilgili/ilgisiz, ama bilinmiyorsa bilinsin: http://johan.svedberg.com/projects/coding/ontv/

Keyif Modellemesi: Yapay Zekâ mı Makina Öğrenmesi mi? Peki Ya Televizyon? ( 60)

Yabancı beyaz perdelerin özgün adlarına ulaşmak için beyazperde.com kullanmanı tavsiye ediyorum. Örneğin, "Onurlu Bir Adam" filmi için, [0] gerekli sonuç sayfasını getiriyor. İstenilen bilgiyi çekip çıkartmak yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

Ayrıca puanlamalarda kullanmak üzere [1] da tavsiye ederim.

[0]: http://beyazperde.mynet.com/hizliarama.asp?keyword=Onurlu+Bir+Adam
[1]: http://www.rottentomatoes.com/

TTnet ADSL Tarifesi Yenilendi! ( 10)

Güzel demişsin de benim yorum da arada kaynamış sanıyorum...

Pardus gerçekten... ( 91)

Pardus bir ekibin değil HEPİMİZİN olmalı!

Yazılım özgürlüğünde "yazılım herkese aittir", "yazılım herkese ait olmalıdır" ya da benzeri anlama gelen bir kavram yoktur.

Belirtmek istediğim "komunist anlayış", üretimin ortak mülkiyete dayalı olması anlayışıdır. Bu sınırlar içinde kalan anlamıyla komunizm, özgür yazılımda yoktur.

Somut konuşmak gerekirse: Sizin eseriniz sizindir, ben ise bu eser üzerinde tüm özgürlük haklarına sahibimdir. Bu çerçevede, hiçbir şekilde, "Bu senin değil bizimdir" ya da "Bu bizim de olmalıdır" demek hakkına sahip değiliz, bu sizin sahiplik hakkınıza tecavüzdür.

Yukarıda biraz daha açıklayıcı olmaya çalıştığım anlamda, daha önceden kullandığım ifadede bir yanlışlık görmüyorum. Sizi yersiz çıkışınız ve kışkırtıcı ifadelerinizden ötürü kınarım.

Eleştiriniz için teşekkür ederim.

Sevecenlikler,
Ali Servet Dönmez

Pardus gerçekten... ( 91)

Buradan rahatlıkla ulaşabileceğiniz lisans bilgilerinde şu ifadeye dikkat çekmek istiyorum:

"...daha çok kullanıcıya ulaşabilmek için özgür bir lisans ile sunulmayan, özel donanım sürücüleri gibi bazı yazılımlar Pardus ile dağıtılabilir."

Bu bilgi Pardus'un en azından GNU tarafından tanımlandığı gibi özgür olmayabileceğini gösteriyor.

Ben Pardus kullanmadım, bilmiyorum; ancak Pardus'un özgür olmayan herhangi bir bileşen kullandığını bilen varsa bu konuda daha açıklık sağlanmış olabilir. Kesin olan birşey ise, Pardus'un bu anlamda herzaman özgür olacağının bir güvencesinin olmadığı, ve *daha çok kullanıcıya ulaşabilmek için* gerekirse özgürlüklerin yıpratılabileceğidir.

Özgün metni gönderen arkadaşın,

Pardus bir ekibin değil HEPİMİZİN olmalı!

fikrine ise ben katılmıyorum. Bahsini ettiğim tip bir yazılım anlayışında bu anlamda bir komunizm yoktur. Pardus'un ekibi kafasına estiği şekilde çalışmakta özgürdür, siz ise dilediğiniz takdirde Pardus'un "BenimPardus" adında bir yan projesini başlatmakta ve dilerseniz onu herkesin katılımıyla gelişir hale getirmekte özgürsünüz.

Buna rağmen Pardus Ana Sözleşmesi'nin Varsayımlar bölümüne bakarsanız,

"Proje özgür yazılım felsefesine uygun olarak kamuya açık olarak yürütülecek ve katkıcıların yardımlarını kullanacaktır."

maddesini görürsünüz. Bu konuda ise yorum yapmak istemiyorum, bir çelişki olabilir mi, yoksa gerçekten *varsayım* sözcüğünün anlamını mı yakalamak istiyorlar bilemiyorum?

Öte yandan, "Pardus'a katılımlar projeye gerçekten dahil ediliyor mu edilmiyor mu", "özgün metni gönderen arkadaş o *mailing-list*lerde neler yazmış" konularında ise hiçbir bilgim olmadığından, yorumsuz kalıyorum...

Sevecenlikler,
Ali Servet Dönmez

Windows için Safari ( 7)

Safari ile yazıların harika okunduğunu (bkz. anti-aliasing), sayfa içinde sözcük aramada kullanılan aydınlatma efektinin bir deli aşık olunası olduğunu, metin kutucuklarının ("text-box") nasıl da güzel boyutlarının değiştirilebildiğini söylemeden edemeyeceğim...

Olur da yüklerken birçoklarının karşılaştığı gibi "2738 hatası" alırsanız, lütfen buraya çabucak bir bakınız.

OpenVista Çıktı ( 2)

Düzeltme: Ekran görüntüleri buradan...

İki kültür: Lisp ve Un*x ( 32)

İlginiz için teşekkür ederim. Aynı şeylerden bahsettiğimizden emin sayılırım. Kısaca yazdıklarımın ve verdiğim bağlantının faydalı olmasını dilerim.

Sevecenlikler,
Ali Servet Dönmez

İki kültür: Lisp ve Un*x ( 32)

Hurd'un tamamlanması konusunda "Linux" bir sorun olarak görülmemelidir. RMS ile elektronik posta aracılığıyla yaptığım konuşmaların sonucunda doğru olduğuna inandığım bir sonuç çıkardım: Esas olan özgür GNU İşletim Sistemi'nin çalışır olmasıdır, bu noktada çekirdeğin kim tarafından ne şartlarda yazıldığı, adının ne olduğu ya da teknolojisi ve tasarımının nasıl olduğu önemli değildir. RMS Hurd'un henüz bitmemiş olmasından dolayı üzgündür, ancak bu üzüntü yıllardır arslanlar gibi çalışan özgür bir işletim sisteminin verdiği sevinçten daha büyük değildir. RMS Hurd'un tasarımının "üstün" bir tasarım olduğuna inanmaktadır ve bunun hala hayata geçirilememiş olmasından dolayı üzgündür, ancak kendisinin de belirttiği gibi onun davası artık işletim sistemini birincil elden yazmak yerine, özgürlük adına politik ve yasal alanda savaş vermektir. Hurd ile ilgili olarak bu bağlantının güzel olduğunu düşünüyorum.

Sevecenlikler,
Ali Servet Dönmez

Akşam'ın bilgisayar eki! ( 38)

İlginiz için yine de teşekkür ederim; elbette hepimiz, olumlu ya da olumsuz tüm sonuçlarına razı olacak şekilde, özgürlüğümüz izin verdiği ölçüde dilediğimizi yapabiliriz.

Kendi adıma tartışmaktan yılmayacağım ve şayet yayımladığınız yazılardan bir tanesini bile yayımlamak bana nasip olsaydı bu konuda inanılmaz bir hassasiyet gösterirdim diye düşünüyorum.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Akşam'ın bilgisayar eki! ( 38)

Yanıtınızın genelindeki RMS sloganını tümüyle reddediyorum, önyargılar vererek yazdığınız yazının gücü yalnızca kışkırtıcılığından geliyor diye düşünüyorum. Düşüncelerime engel olmak gibi bir durumunuz olamayacağını teyid ettiğiniz için ayrıca size teşekkür ederim. Dolaisiyle;

Ustelik bunun amac olarak gosterilmesi

benzeri ifadelerinizin hiçbirine yanıt vermeyeceğim, çünkü yargılar size ait, benim kastlerim değil. Ancak çok önemli bulduğum bir tümceniz var:

Insanlar belki cok daha enteresan seyler yapacaklar ve ozgur veya degil icabinda parasiyla arac kullanacaklarken ufuklari tamamen GNU ile sInIrlaniyor diye korkuyorum.

Şimdi, şayet amaç "birincil olarak" yaratıcı olmak, yaratıcılığı geliştirmek, enteresan şeyler yapmak, pratik avantajlar sağlayan ürünler meydana getirmek vb. ise tam bu noktada sizinle tamamen ayrı düşünüyorum ve sanırım bu noktada ayrılıyorsak tartışmamızın anlamı yok. Şayet sizin için de, benim için olduğu gibi, "birincil amaç" özgürlük ise, işte o zaman ikincil olan hiçbirşeyi onun üzerine çıkartamam. Bu konuyu herhangi bir alanda düşünebilirsiniz; özgürlüğünüz sizin olmadığı zaman kendinizi evrensel bir kümenin, ne kadar büyük olursa olsun, daima bir alt kümesi olarak düşünmelisiniz. Ürünleriniz her ne olurlarsa olsunlar asla mutlak olarak sizin olamazlar; şayet belirttiğiniz at gözlüklerini takmışsanız kendi kümenizin kapsandığını göremiyorsanız o halde içeride çok mutlu yaşayabilirsiniz, ancak unutmayın o gözlükleri takmayanlar bir şekilde sizin dışınızdaki bir kümede yaşıyorlar. Ancak lütfen beni yanlış anlamayın, tıpkı sizin de düşündüğünüz gibi ben de sizin ya da başka herhangi birinin düşüncelerini zorla değiştirebileceğime inanmıyorum.

Bitirirken tekrarlamakta fayda görüyorum:

Turk genci at gozluklerini takarak alana bakip, kendi onceliklerini FSF gudumune sokup Stallman'in askeri mi olmalidir?

Yukarıdaki paragraf ve yazınızın çeşitli yerlerindeki benzer tabirlerin tümünü kendi adıma reddediyorum, böylesine kışkırtıcı ifadelerin zarardan başka bir işe yaramayacağına inanıyorum.

Akşam'ın bilgisayar eki! ( 38)

Size tüm kalbim ile katılıyorum. Uğrunda emek harcadığımız değerlerin popüler olması lazım ki pratik sonuçlarını görebilelim. Ancak popüler olmak adına değerleri arka plana atıyorsak o zaman popülerlik zarar vermekten başka bir işe yaramaz. Değerlerimizi ön planda tutarak popüler olmaya çalışmalıyız, esas olan budur.

Akşam'ın bilgisayar eki! ( 38)

Özgürlük bence de sözcüklere hapsedilmiş bir değer değildir, ancak sembollerin insanlar üzerinde kaçınılmaz etkileri vardır. Size başka birşey kastediyor olsanız bile "Linux" sözcüğünü kullandığınızda insanların aklına kazınan, çok büyük çoğunluk için, yalnızca Linux olur; bu çok da doğaldır. Daha sonra Linux hakkında araştırma yapan bir kişi özgürlük ile ilgili hiçbir bilgiye ulaşamayacaktır, çünkü Linux yalnızca GPL ile lisanslanmış özgür bir yazılımdır, ancak kaç kişinin dolaylı yoldan Linux->Lisans->GPL->Özgür Yazılım->Özgürlük gibi bir bağlantıyı çözebileceğine ya da çözmeye zaman ayıracağına dair şüphe duymaktayım; siz de kabul etmelisiniz ki bu çok küçük bir topluluk için geçerli olacak, geriye kalan devasa kütle "Linux nedir?", "Linus kimdir?" gibi soruların peşinden koşarken asla asıl amacın "Özgürlük" olduğunun bilincinde olmayacak, sağda solda bulduğu klasik "Linux" tanımlarını okuyacak ve milyonlarca kez tekrarlamaktan artık bıktığım "Linux'un bif işletim sistemi olduğu, yaratıcısının Linus olduğu, Önceleri yalnızca eğlence ve öğrenme için geliştirilmeye başlandığı, bugün ise çok sevildiği ve herkes tarafından kullanıldığı gibi bilgilere ve biraz daha sonra da "açık kaynak" fikrine kadar gidip "özgürlük" düşüncesine asla ulaşmamak üzere kaybolup gidecektir.

Siz ne düşünürseniz düşünün, "Linux yerine", GNU derseniz, büyük çoğunluk afallayacak ve yaptığı ilk basit "GNU" aramasında öncelikle olarak şu cümle ile karşılaşacaktır: "The GNU Project was launched in 1984 to develop a complete UNIX like operating system which is free software: the GNU system" (GNU Projesi 1984'de UNIX biçemli eksiksiz, özgür yazılım olan bir işletim sistemi geliştirmek için başlamıştır: GNU sistemi.) Burdan yola çıkan bir kimsenin GNU->Özgürlük yolunu izleyerek asıl uğrunda uğraş verdiğim(iz) değere ulaşmaları ve onunla ilgili bilgi almaları, popülerlik peşinde kaybolmamaları çok daha kolay olacaktır.

"XFree/GNU/Linux" gibi bir deyim kullanma fikrini tartışıyor olmanız çok gülünç, çünkü sistemin adı GNU'dur ve aslında bu iş "GNU" diyerek biter. "GNU/Linux" denmesinin sebebi yanlış yolda olanların dikkatini çekmek içindir hepsi o, işin içine XFree ya da herhangi başka bir yazılımı katmanın nesini tartışıyorsunuz anlayamadım.

Önemli olan insanlara ulaşmak. Adama Linux'u anlattıktan sonra onun neden aslında GNU/Linux olduğunu anlatmak çok daha kolay.

Hayır yanıldığınız nokta işte bu, önemli olan insanlara ulaşmak değil, önemli olan "özgürlük". Elbette insanlara ulaşmadıktan sonra kendi halinde pratik bir işlevi olmayacaktır, ancak sırf tüm insalara ulaşsın diye, özgürlüğü ikinci plana attığınızda ("Linux" dediğiniz halde uzun uzadıya, sindire sindire, özgürlük fikrini onlara anlatıyorsanız onu ikinci plana atmış olmuyorsunuz) en büyük baltayı siz vurmuş oluyorsunuz; kaldı ki sizi dinleyen kimseye uzun uzun özgürlük fikrini, sizin neden "Linux" dediğinizi, sistemin GNU olduğunu, neden bazılarının "GNU/Linux" dediğini falan anlattıktan sonra hala inatla sistemi "Linux" diye çağırmanıza da bir anlam veremiyorum, tek sebebi ağız alışkanlığı olabilir, ki onu da düzeltmek çok zor olmasa gerek...

Adama Linux'u anlattıktan sonra onun neden aslında GNU/Linux olduğunu anlatmak çok daha kolay.

Bu cümle ise başlı başına bir olay: Adama Linux'u anlattınız, yani kısaca "Linux, çekirdektir" fikrini adama verdiniz, ama daha sonra "Aslında Linux bu dediğim değildir, ama Linux GNU/Linux'tur" dediğiniz zaman o adamın suratındaki ifadeyi görmek isterim. Hangisine inanacağına şaşıracaktır. İyisi mi siz dilediğiniz öncelik sırasına göre bir Linux'u bir de GNU'yu anlatın. Daha sonra da GNU sistemi için Linux çekirdeğinin kullanıldığından bahsedersiniz. Bu şekilde kusursuz bir anlatım olur düşüncesindeyim.

Ancak ya bunca zamanınız yoksa ne yapacaksınız? Şahsen ben "GNU" diyorum ve orda işi kapatıyorum. Ordan sonra bilgi eksiği olanlar kendi araştırmalarını yapsınlar. "Linux" desem şayet, yaptıkları ilk aramada bu cümle ile karşılaşacaklar: "Linux is a free Unix-type operating system originally created by Linus Torvalds with the assistance of developers around the world." ve o noktadan sonra ben onları kaybolmuşlar sayıyorum ve bunun olmasına izin veremem. Belki de bigiler doğru olsaydı ben de "Linux" diyebilirdim, ancak bu sorun yüzünden demiyorum. İlle de "Linux" sözcüğü geçsin istiyorsanız buyrun "GNU/Linux", "GNU+Linux", "GNU ve Linux" deyin, ancak neden bu kadar uzun bir isim ile uğraşasınız; "GNU" deyin olsun bitsin.

Buraya kadar zamanı olmayanlar içindi, kaldı ki bir kişiden bir kişiye aktarılan bilginin belli bir dağılma hızı varken, bir konferans, TV programı ya da yazılı bir metin aracılığıyla insanlara ulaştığınızda insanlara ulaşma hızınız kat kat daha büyüktür. Burda yapacağınız hatalar, tembellikler size pahalıya malolur. Eğer bir kişi özellikle gazeteye yazdığı bir yazıda "Linux" için beş kere tuşlara basmak yerine "GNU" için üç kere tuşlara basmaya üşeniyorsa ben orda kast ararım; ya da çok basitçe "Özgürlük benim için ilk planda değil" derseniz bu da mantıklı bir açıklama olacaktır ki bu noktada benim yazım önceden de olduğu gibi yalnızca bir rica/tavsiye düzeyinde kalır, zorla kimseye bir fikri kabul ettiremem.

Akşam'ın bilgisayar eki! ( 38)

Her ne anlatırsanız anlatın, ancak birazdan adını vereceğim sistemin adını yazarken "GNU" ya da zorla "Linux" sözcüğü geçsin istiyorsanız "GNU+Linux" ya da "GNU/Linux" olarak kullanın ve lütfen kullandırın. Allah aşkına Türkiye'm akın akın popülerliğin peşinde koşmasın, işin aslının "özgürlük" olduğunu bilsin!

Hurd Çalışan CD ( 9)

Yalnızca kişisel merakımdan RMS'ye bir mail atmıştım zamanında neden kendisi HURD'a el atıp da şu işe bir nokta koymuyorlar artık diye, buyrun verdiği yanıt:

I appreciate your feeling that my participation would help Hurd development, but it is impossible. I don't have time to work on Hurd development myself.

Zaman bulduğum bir ara kendisinin bir konferansında ki 10 dakikalık bir bölümü metne aktarıp kendisine tekrar yanıt olarak geçmeyi ve belki biraz olsun gaz vermeyi düşünüyorum.

Ya da belki de İşletim Sistemleri dersime ağırlık verip, hoca ile kanka olup çekirdekler konusunda daha da bilgilenip Hurd'a kendim el atmalıyım.

Bilemiyorum, ancak GNU sistemi artık "ben burdayım ve tamamım" desin istiyorum.

Sevecenlikler,
exalted