Pardus gerçekten...

0
eevrim
Pardus gerçekten açık kaynak kodlu mu? Pardus gerçekten özgür mü? Pardus katılımcı mı? Bu konular üzerine bir yorum...

Pardus Özgür Olsun!

Günümüzde bir çok GNU/Linux dağıtımı mevcut. Hepsinin temel işlevleri birbirine benzer. Bu dağıtımların temel farkları organizasyon ve yönetim anlayışı. Peki ülkemizde TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve açık kaynak kodlu ve özgür bir yazılım olduğunu idda eden Pardus'u hiç yakından tanıma fırsatı buldunuz mu?

Siz hiç Pardus'un kurumsal alanda kullanıldığına şahit oldunuz mu? Birkaç istisna vardır elbette. Pardus dağıtımını kurumsal olarak kullanmak ve müşterilerinize önerebilmek amacıyla bu konuda girişimlerde bulunun. Ancak göreceksiniz ki bu konuda elle tutulur bir çalışma, yöntem, metodoloji yok. O halde varsa siz de bu konudaki taleplerinizi daha yüksek sesle dile getirin.

Eğer geliştiriciyseniz, projedeki geliştiricilerin daha rahat edeceği, kaynak paketlerin imzalanabileceği ve herkesin kendi deposunu yayınlayabileceği oldukça özgür bir yapıyı önerebilirsiniz. Bu öneriyi hem paketlerin imzalanması konusundaki yazıları takip ederek, hem geliştiricilerin sürüm kontrol sisteminin yavaşlığı ve problemleriyle cebelleştiğini görerek, hem de üçüncü kişilerin depolarını daha özgür bir şekilde yayınlayabileceğini görerek önerebilirsiniz.

Ama alacağınız cevap şu olabilir: "Sizin takıntılarınızdan bıktık artık." [1, 2, 3, 4, 5]

Peki Pardus geliştiricilerinin bu üslupları size geçmişte yaşanmış olayları hatırlatıyor mu? Böyle birkaç proje hatırlıyor musunuz?

Projeye diğer gelişmelerden örnekler de verebilirsiniz. Bu geliştiriciler için fikirsel katkı sağlar. Örneğin farklı özelliklere sahip diğer dağıtımları ve bunların makalelerini gönderebilirsiniz. Bunların özelliklerini e-postanızda yazabilir, geliştiricilere "Bakın böyle bişeyler de var" demek isteyebilirsiniz.

Ancak, böyle bir durumda ise alacağınız cevap önceki e-postalarınızın işe yaramaz olduğu, daha çok konuşmamanız gerektiği, ve artık attığınız e-postaların modere edileceği olabilir.

O halde;

Pardus Özgür Olmalı!
Pardus Katılımcı Olmalı!

Bu ülkemizde bizler için proje üreten bir kurumun daha iyi işler çıkarabilmesi için gerekli. Eğer bir kurum çıkıp özgür ve açık kaynak kodlu bir proje yaptığını söylüyorsa, o halde özgürlüğü sağlamalı ve katılımı arttıracak çalışmalar yapmalı. Sadece kendi bildiği doğruları uygulamamalıdır.

Pardus Özgür ve Yeni Fikirlere Açık Olmalı!

Pardus geliştiricileri tartışabilmeli, konuşabilmeli. Önerileri ve eleştirileri dinlemeli ve bunlardan birşeyler çıkarmalı. Ekip, dışarıdaki insanların da birşeyler katabileceğine inanmalı. Aksi takdirde, her kapalı hiyerarşide olduğu gibi bazı tabular sistemi ele geçiriyor ve gelişmenin önünde kocaman bir duvar olarak yerini alıyor. Örneğin proje katılımcılarına bağımlı olmak yerine, projedeki baskın kişilere bağımlı hale geliyor. Bu da onların tüm proje adına hüküm vermesine neden oluyor. Hükmeden neyi söylerse, o yapılıyor ve konuların tartışılması da ayıplanıyor.

Pardus merkezi yapıyı terketmeli ve dağıtık olmalı. Oracle'a ait ticari ürünleri, Linus'un üzerine basarak aptal diye nitelendirdiği stratejiyi ve üçüncü kişileri uzaklaştıran üslubunu bırakmalı.

Pardus'un kurumsal olarak kullanılması ve esas hedef kitlesine ulaşabilmesı projenin başarısı ve harcanan paraların geri dönebilmesi için elzemdir. Bu amaç için gerekli stratejinin bir an önce oluşturulması gerekmektedir.

Pardus Özgür Olmalı!
Pardus bir ekibin değil HEPİMİZİN olmalı!

1- http://liste.pardus.org.tr/gelistirici/2007-January/004435.html
2- http://liste.pardus.org.tr/gelistirici/2007-May/007580.html
3- http://liste.pardus.org.tr/gelistirici/2007-June/007990.html
4- http://liste.pardus.org.tr/gelistirici/2007-June/008230.html
5- http://liste.pardus.org.tr/gelistirici/2007-June/008243.html

Görüşler

0
anonim
Siteminizi çok iyi dile getirmişsiniz,açıkcası ilk çıktığı günden beri bende Pardus'un "ulusal" sıfatı almasından şikayetçiyim,ayrıca yazınızı okuduktan sonra da ülkemizde "özgürlük" kavramının henüz yerini edinemediğini gördüm.İnsanların fikirlerini değiştirmenin zor olacağını düşündüğüm için Pardus'u kendi içimde desteklememe kararı aldım.
0
darkhunter
BThaber'in, 21-27 Mayıs 2007 tarihli, Savunma Özel Ekinde yer bulmuş bu ilan (sayfa 17). Söz konusu ilanın metni gerçekten ilgi çekici. UEKAE’nin “BİZ YAPTIK” dediği çoğu işin başına “Milli” sıfatını, kullanma konusundaki naifliği gerçekten takdir edilesi. Bu bir yana, UEKAE’nin “BİZ YAPTIK”larından biri olan, Pardus’un da, başında milli birlik ve beraberliği, vatanın bölünmez bütünlüğünü ve ulusal istikrarın tesisini amaçlayan bir sıfat olmaması şaşırtıcı olurdu.

Niye ulusal işletim sistemi olmuş? diye sorarken, Pardus projesinin, bir kurumun finansmanında olduğunu unutmamak gerekli. Zira ben bu projenin içinde yer alan ve bu konuda fikir ortaya koyma özgürlüğü olan bir allah’ın kulunun dahi, “Ulusal İşletim Sistemi” titrini, özgür iradesiyle ortaya koyduğunu sanmıyorum. Pardus’u UEKAE değilde, Milli Kütüphane finanse etseydi, “Milli İşletim sistemi” olurdu, KAOS-GL finanse etseydi, “Anarşist/Eşcinsel İşletim sistemi” olurdu (artwork’e de uyardı hani)…

Bu ülkede Milli ve Ulusal gibi sıfatları bir şeyin başına koyuyorsanız, halkın söz hakkı yok demektir. Koyunlaştırılmış vatandaşların yegane sığınağı olan Milli / Ulusal çatıların, hala daha tabulaştırılmış ve tarihsel açıdan politik bir önemi var. Post-modern uzantıları da şaşırtıcı bulmamak lazım…

“Linux’dür nihayetinde, destekleyelim” yaklaşımı _bir yere kadar_ sürdürülebilir. Hatta o “bir yer”, devlet kurumunun çatısından çıkılması durumunda hiç olmayabilirdi de. Ben yanlış bir yolda olunduğunu düşünüyorum, bu bağlamda. Gerçi bu tip bir projeye bu şartlarda finansman sağlanmasaydı, bir 5 yıl sonra ancak böyle bir oluşum söz konusu olabilirdi. TR’nin şartları, ancak 5-6 yıl sonra Özgür yazılım projelerinin, ruhlarına uygun vakıf finansmanlarına kavuşmasına el verir. Bildiğim kadarıyla, bu bağlamda yapılması gereken yasal düzenlemeler de var… Erken olması fena mı oldu? Fena olmadı. En azından bundan 5 yıl sonra, “Seni dava ediyorum. Sıkıyorsa konuş artık” diyen liderler olmaz belki… Sanırım bu son örnek bile kurumsal kimliğin etkisi…

Ben, felsefesi yandan yemiş bir dağıtımı desteklemek istemiyorum... Bir yandan da iyi oluyor, hepimiz tecrube kazanıyoruz bir şekilde…
0
resilence
"Talk is cheap, show me the code" ~Linux Torvalds
0
aycanirican
Size gösterdiğimiz kodlar açık kaynak kodlu ve özgür yazılımlar, niçin okumuyorsunuz?
0
FZ
"Oracle'a ait ticari ürünleri... bırakmalı." derken? Bunu tam anlayamadım ben, ne kast ediliyor?
0
afsina
Yanilmiyorsam Pisi Berkley DB kullaniyor. Bu urunun gelistiricisi Sleepy Cat Oracle tarafindan satin alinmisti. Su anda cift lisansli olarak dagitiliyor. bildigim kadari ile acik kaynak lisansinin pardusta kullanimina engel olan herhangi bir sey yok.

http://www.oracle.com/technology/software/products/berkeley-db/htdocs/oslicense.html



Kamuda pardus kullaniminin henuz yeterince yaygin olmamasinin pardusun adinin "ulusal" kelimesini icermesi ya da yeterince ozgur olmamasi (?) ile alakasi yok.

Verilen baglantilara da baktim. svn yerine git ya da hg kullanimi onerilmis.. bence tamamen gereksiz bir tartisma acilmis. Konunun acik kaynak ile ilgisi yok. tamamen gelistirici arac secimleri ile ilgili bir sey. Ben pardus gelistiricisi degilim ama eger cogunluk pardus gelistiricileri hallerinden memnunsa konu kapanmistir. ne zaman isler catallasir, ihtiyac olur o zaman konu ele alinir derim..


-
0
aycanirican
Özgür Yazılım "ticari olmayan" anlamına gelmez. Pardus'u ticari bir ortamda kullanacaksanız (örneğin bir web sunucu olarak), o halde Oracle firmasından lisans almanız gerekmekte.

Bizim somut önerimiz Oracle'ın bu ürününün terkedilmesiydi. Alternatifleri vardı. İhtiyaçları karşılamıyorsa bile, ülkemizde bir sürü programcı arkadaş için iyi bir kazanç olurdu.
0
afsina
lisansin neresinde yaziyor bu? Eger oyle bile olsa Pisiyi ticari olarak satmadikca lisans icin para odemeniz gerekmiyor. bu zaten soz konusu degil. Yanlis dusunuyorsunuz.
0
aycanirican
Lisans sayfasının ilk iki satırında yazıyor, aksi durumlar bölümünde. Ben bu konuda işkembeden atmıyorum, daha önceden bu yazılımı kullanan projeler Oracle'a e-posta attılar konuyu netleştirmek için, hiçbiri cevap alamadı.

Size göre yanlış düşünüyor olabilirim, ama en azından burada konuyu düşünme fırsatı buluyoruz.
0
afsina
Kusura bakmayin ama bence arastirmadan soylentilerle hareket ediyorsunuz.

Lisans ana sayfasinda yazan su:
" Oracle employs a dual licensing model that offers customers a choice of either our open source license or a commercial license. Our open source license is OSI-certified and permits use of Berkeley DB in open source projects or in applications that are not distributed to third parties. Our commercial license permits closed-source distribution of an application to third parties and provides business assurance. "

Basitce acik kodlu ya da ucuncu partilere dagitilmayan (kapali kodlu ima ediliyor) uygulamarda kullanilabilir deniyor. Parus ve Pisi acik kodlu olduguna gore sorun nedir?

Ustelik lisans OSI tarafindan onaylanmis. Lisansta da su yaziyor:

" Redistribution and use in source and binary forms, with or without modification, are permitted provided that the following conditions are met:"

Sayilan kosullari sagladigi surece kod ve derlenmis formlari deigtirilerek ya da degistirilmedendagitilabilir deniyor. Sartlar da coyright bilgileri ve dagitima iliskin kosullarin kodda ve dagitimda nasil yer almasina dair.

Ayrica oracle cevap vermemis demissiniz, cevap vermemislerdir cunku SleepyCat'in BerkeleyDB icin onceki lisans yapisini degistirmemislerki.

http://www.eweek.com/article2/0,1895,2023177,00.asp
http://www.eweek.com/article2/0,1895,1926674,00.asp

Simdi.. Acaba ben mi yanlis okudum bunlari yoksa siz mi yanlis anladiniz?
0
aycanirican
Siz niçin sürekli karşınızdakine yanlış diyorsunuz? Ben size sadece aktarıyorum ve kendi yorumumu ekliyorum. Bırakın okuyucular neyin yanlış olduğuna kendileri karar versinler.

Örnek olarak "ticari bir web sitesi", "redistribution" kelimesine uyan bir tanım değil. Bu durumda ne yapacaksınız? Pardus'u ticari bir web sitesinde kullanabilir misiniz?

Aşağıda GNU'nun özgür yazılımla ilgili tanımından bir bölüm:

``Free software'' does not mean ``non-commercial''. A free program must be available for commercial use, commercial development, and commercial distribution. Commercial development of free software is no longer unusual; such free commercial software is very important.

Bu konuda önceden yapılan tartışmalara bir örnek ise aşağıda:
http://common-lisp.net/pipermail/elephant-devel/2007-May/001014.html

Örnekleri çoğaltmak mümkün ama bence Oracle'ın ürününü bırakmak daha iyi bir çözüm.
0
afsina
"Örnek olarak "ticari bir web sitesi", "redistribution" kelimesine uyan bir tanım değil" demissiniz.. bu cumle kanaatimce anlamsiz.
Redistribution -> yeniden dagitim demek. bunun ticaret kelimesi ya da kavrami ile ilisi yok. GPL'nin ya da diger acik kod lisanslarinin (ki cogu GPL'den daha az kisitlayicidir) bir urunun ticari olup olmadigi ile ilgisiz oldugunu da gayet iyi biliyorum.

Eger oracle bugun acik kodlu lisansi ortadan kaldirsa bile o ana kadar ki urunlerin lisansini degistiremez. Yani Pisi'nin yeniden dagitiminda da bir sorun olmaz. Arti berkeley DB Pisinin ic yapii ile ilgili bir sey, kullanicilar onun var olup olmadigini bile bilmiyor. Eger lisans degisir (ki bu pratikte muhtemel gorunmuyor, zamaninda pek cok cigirtkan Sun Java'yi parali yaparsa ne olur derdi..) ve cok ciddi bir hata olursa ya berkeley db'nin onceki lisansli surumu duzeltilir, ya da bu zor degil, zamani geldiginde bir hal caresine bakilir.

Oracle konusuna doneyim. Gonderdiginiz baglantidaki tartismayi da okudum. Bu urun Pisi icerisinde kulllaniliyor. Pisi'nin kendisi kapali kodlu ya da satilan bir urun olmadigina gore, ticari bir web sitesi ile pisinin ilgisi olmadigina gore ortada bir sorun goremiyorum. ki tartismalardan da ortaya net bir sonuc koyulmamis.

Bu nedenle Pardusu ticari bir sitede kullanmak pekala mumkundur. Aksini gerektiren bir tane nokta gosterebilirseniz memnun olurum.

Secimlik olarak Berkeley db kullanan SVN konusundaki yaklasiminizdan goruluyor ki siz bu berkeley db konusunu olum kalim meselesi yapmissiniz. Son nokta olarak sunu derim.. Eger hosunuza gitmiyorsa Pisi kodu onunuzde, bir kac eli kalem tutan kisiyi bulup Berkeley DB'yi baska bir seyle degistirin (SQL ya da dosya tabanli), bu gozlemledigim kadari ile Pardus gelistiricileri ya da kullanicilarinin cogunlugunun onceliginde olmayan bir konu (isleri baslarindan askin olsa gerek).. en azindan sizin iciniz rahat etmis olur.

Buna da olmaz derseniz pardus sizin icin iyi bir secim degil demektir, Debian vs gibi gorusunuze uygun bir dagitimi kullanmaniza kimse bir sey demez..
0
aycanirican
Ticari bir web sitesini Pardus üzerine kuruyorsanız, bence kullandığınız bütün yazılımların lisansları sizi bağlar. Bu konudaki eleştirilerimiz yeterli diye düşünüyorum.

Kişisel eleştirileriniz için de teşekkür ederim.
0
gCg
Tabiki pardus özgür bir proje olmalı, ama sizin önerinize karşı çıkıyorlar diye tüm ekibi diktatörlük ile suçlamaya gerek yok. Epostalardan gördüğüm kadarı ile farklı konularda değil, ısrarla tek konuda karşı çıkılmış.

Pardus geliştiricileri ve destekleyenler şu ana kadar gayet başarılı bir iş yaptılar, hem ürün olarak hem ilerleme ve yönetim olarak. Misal bu da benim gözlemim ve görüşüm, sizin ki ile farklı olduğu için kalkıp gitmem mi gerekiyor :)
0
aycanirican
Problem geliştirme ile ilgili önerilerin ve eleştirilerin konuşulmasına izin verilmemesi.
0
fduman
Pardus geliştirici listesinde karşılaştığın tepki yüzünden burada ağlamana gerçekten anlam veremedim. Herkes neden seninle aynı fikirde olmak zorunda olsun ki?

Yazdığın mesajları ben burada bir özetleyeyim.

"svn yerine git kullansanıza", "bak bilmemne paket yöneticisi daha güzelmiş hadi ondan feyz alsanıza"

Şimdi bu katkıda bulunmak mı? Özgürlüğün kısıtlanması mı? Bunları gidip Debian veya Gentoo listesinde söylediğin zaman ne diyeceklerdi sana çok merak ediyorum.

Nasıl olsa Pardus'un Fazlamesai'de düşmanı çok diyerek buraya yazdığın yazı ile de kendine yeterince taraftar toplayacağına eminim. :)

Herkese iyi günler dilerim.
0
conan
> Nasıl olsa Pardus'un Fazlamesai'de düşmanı çok diyerek buraya yazdığın yazı ile de kendine yeterince taraftar toplayacağına eminim. :)

?? Bunu anlamakta gucluk cekiyorum. FM insanlari buraya oturtup da Pardus karsiti yazi yazdirmiyor ki. Ne sacma bi yorum bu allaskina.

Insanlar rahatsiz olduklari seylerden bahsedince Pardus karsiti mi ilan ediliyor anlamiyorum ki ...
0
fsniper
Insanlar rahatsiz olduklari seylerden bahsedince Pardus karsiti mi ilan ediliyor
Evet. Kesinlikle öyle. Örneğin ben.
0
fduman
Böyle bir yazının makale değeri bulup yayınlanması saçma gelmiyor ama benim yorumum saçma geliyor öyle mi? :)

Editör bu yazıyı yayınlarken acaba şikayet ile ilgili Pardus listesindeki threadleri okuma zahmetine katlandı mı?

Madem burası bir ağlama duvarı haline geldi, ben de çamur atmak istediklerimle ilgili uzunca bir yazı döşeyeyim de Fazlamesai bunu yayınlasın.
0
linuxista
huzur içinde ağlamak için kodları aşıpta gelmiş, arkadaşları incitmeyelim rica ederim :) ağlama duvarı az şey değildir... kıymet vermeleri gayet kabilinden doğal.. saygı, sevgi ve refakatinde ki eşleri, kendinize iyi bakın
0
conan
Senin yorumunun dikkatimi çeken, cevap verdiğim yönü saçma, gerçekle örtüşmüyor. FM Pardus düşmanı beslemiyor.

Makale yazan da kendi açısından gördüğü problemleri (her ne kadar değersiz bulsan da) gelmiş burada dile getirmiş, kendi problemi. Sen de o kadar değersiz buluyorsan oturursun nedenlerini açıklarsın, ya da ilgilenmez susarsın. Bu sana FM okurlarına/yazarlarına gerçek olmayan bir damga vurma hakkını vermez.

Ha Pardus'u beğenmeyen gelip burda fikrini belirtiyor, beğenen de belirtiyor. Bu FM'nin düşman (ya da dost) beslediğini göstermez, aksine tarafsız olduğunu gösterir. Ama ne yazık ki sen ve senin gibiler tarafsız değil, militan bakışlı. Ama toplumun senin gibilere de ihtiyacı var, benim için problem değil.

Yazı yayınlama, sansürcü ol, yazı yayınla düşman ol. En iyisi kapatalım FM'yi takılalım mutlu mutlu. Toptan "düşmanlık" da bitsin sansür de. Çözüm bu yani :P

(Not: ben FM editörü, vs'si değilim.)
0
FZ
?? Bunu anlamakta gucluk cekiyorum. FM insanlari buraya oturtup da Pardus karsiti yazi yazdirmiyor ki. Ne sacma bi yorum bu allaskina.

Örtülü ödeneğimiz var, bu tür yazıları yazacak kişileri oradan finanse ediyoruz, paralar İsviçre'deki gizli bir hesaba yatıyor. Tabii kolay olmuyor bu tür uluslararası operasyonlar ama birilerinin de bu pis işi yapması lazım değil mi? :)

Tabii ana sayfaya baktığımızda 14 yazı görüyoruz, bunların üçünde Pardus GNU/Linux logosu var, birinde yeni sürüm çıkıyor haberi var iken diğerinde de yabancı meşhur bir sitede Pardus GNU/Linux'la ilgili çıkmış ve olumlu bir havada yazılmış kısa bir yazının haberi ve çevirisi var. Sonuncu yazı ise olumsuz havada yazılmış bir eleştiri yazısı. Haber değeri var mı tartışılabilir ancak hakaret ya da çamur atma değeri olmadığını düşünüyoruz. Biri de çıkıp diyebilir ki bunu tartışmanın yeri burası mı? Yaklaşık 7 yıl boyunca burada o kadar çok çeşitli ve bazen de kritik konular o denli çok tartışıldı ki, onlardan herhangi biri için de benzer şey söylenebilir.

Lafı çok da uzatmanın alemi yok şimdilik. Herhangi bir gizli kapaklı düşmanlık stratejisi de yok, olsa idi ana sayfadaki diğer iki Pardus GNU/Linux logolu haber ve daha önceki haberler de hiç olmamış olurlardı. (conan sana diyorum, gelinim sen anla gibi oldu gerçi pozisyon itibarı ile :)
0
eevrim
Yani bu sizin ekibe, devletin sunucusunda blog tutup, devletin eposta listesinde vatandasa hakaret etme ve mesaj aralarinda alay etme hakki veriyor?

boyle devam, kutlarim!
0
resilence
Devletin diyorsun?
0
aycanirican
Siz yorumunuz yüzünden bu web sitesinde bir engellemeye tabi tutulsaydınız konuyu daha iyi anlardınız sanırım. Biz ağlamıyoruz, karşılaştığımız şeyleri ve fikirlerimizi paylaşıyoruz.

Ben SCM konusunda aynı tür önerileri diğer e-posta listelerinde [ör:1] de yaptım. Oldukça faydalı cevaplar aldım ve inanır mısınız hala o listelere üyeyim.

[1] https://webmail.iro.umontreal.ca/mailman/listinfo/gambit-list
0
theapache
Yapilan onerinin basit bir alternatif olmaktan ziyade temel bir mantik degisikligini gerektiriyor . Yani aynen debian veya ubuntu da oldugu gibi resmi paket depolarinin yanindan insanlarin kendi bagimsiz depolarini kurmalarini saglayan, boylece her yeni yazilimi depoya sokmak icin debian gelistiricilerini ikna etmeye gerek kalmayacak bir sistem oneriliyor. Bu sekilde ilerde ticari yazilimlar da ozel depolarda tutularak (opera nin debian paketleri gibi) degitilmasi saglanabilir. Dogru mu anlamisim?
0
aycanirican
Evet, ancak bu birden fazla depo ile çalışabilme özelliğinden farklı bir özgürlük sağlıyor.
0
hakamaka
Öncelikle şunu söylemek isterim. Özgürlük derken anlamamız gereken şey nedir?

Burada dikkat edilmesi gereken şey özgürlüğün her isteyenin her istediğini yapması olmadığını bilmektir. Özgürlük belirli sınırlar içerisinde ve diğer insanlarında özgür olduğunu unutmadan kendi istediklerini yapmak ve söylemektir.

Siz şimdi her istediğinizi söyleyemediğinizden bahsediyorsanız bu konuda yanlış düşünüyorsunuz. Eğer mesajların modere edilmesinden bahsediyorsanız geliştirici listesini bende takip ediyorum o mesajda son derece şık olmayan bir üslupta yazı yazılmasından kaynaklanan bir moderasyon vardır. Moderasyonun mesajın içeriği ile alakası yoktur.

Şimdi Pardus projesinde yöneticilerin özgürlükten ne anladıklarına bakalım.

Projede örneğin grafik işleri ile tek bir kişi ilgilenmektedir ve istediği gibi simge ve grafikleri tasarlamakta özgürdür. Elbetteki bu kişiye tavsiyelerde bulunuyor ve o bu tavsiyeleri dikkate alıyor. Ama en can alıcı nokta insanlar o kişinin profesyonelliğine saygı gösterip yaptığını ve düşüncelerini küçümsemiyor ve son kararı daima bu profesyonellik çerçevesinde o kişiye bırakıyorlar. Bu şekilde bu geliştirici son derece özgür oluyor yapacağı işlerde.

Pardus projesi ekip içine her hangi bir önyargısı olmadan ve kapalı kapılar ardında olmadan geliştiricide arıyor. Hatta şu an itibarı ile anasayfada bu yazıyı görebilirsiniz.

Siz şimdi bu kurumun özgür olmadığını mı söylüyorsunuz? Doğru bir biçimde bir öneride bulundunuz ve haksız gerekçeler ile bu öneriniz dikkate mi alınmadı?

Bir kez daha özgürlüğün her şeyi söyleyebilmek ve yapabilmek olmadığını hatırlayalım lütfen.

Herkese kolaylıklar diliyorum.
0
eevrim
hayir hayir, yanli$ anladiniz. git konusu o kadar basit degil. dagitik yapi sizin benim onun ve herhangi birinin kendi repolarini ozgurce tutmasini ve gelistirmesine olanak sagliyor. Mevcut yapida herseyi commit etmek ve pardusculara kabul ettirmek zorundasiniz. Benim kendi ihtiyacimin onlarla bir ilgisi yok halbuki.

Yazilim gelistirme metodlarini iyice arastirmadan yorum yapmanin dogru olmadigini dusunuyorum. Yeniye iyiye ulasmak ancak farkli goruslerin carpi$masindan sonra mumkun olabilir. Itirazimiz sadece TABU'lara.

0
fduman
Az laf çok iş. Lafazanlık yapmak kolay. İşinizi görelim.

Kaldı ki iddia ettiğinizin aksine Pardus o kadar özgür ki, svn ini fork edip, kendi git'inizde istediğiniz değişikliği yaparak istediğiniz gibi "Özgür" bir Pardus sürümü de çıkarabilirsiniz. :)

İnsanların kafasını bulandırmayın. Çamur atacaksanız da destekli atın.
0
aycanirican
İşimizi görün lütfen o halde. Geliştiriyor olduğumuz uygulama sunucusu sizce hangi dağıtımı destekliyor?

Pardus dünyadaki diğer dağıtımlardan daha özgür olsun diye burada eleştiriyor ve önerilerde bulunuyoruz.

Bence konu üzerinde tartışmak bizi bu kadar saldırgan yapmamalı. Tartışalım, eleştirelim önerilerde bulunalım. Boş boş oturmayalım.
0
theapache
Core ekibinin yaptiklari isler ortadadir.Pek bos oturup konusan arkadaslar degiller.Bircok guzel projeye imza atmislardir. www.core.gen.tr sayfasindan takip edebilirsiniz . Yaptiklari elestiriler de pardusun daha iyi ve verimli olmasi icin. Keske sevyeyi dusurmeden verimli bir sekilde tartisip bunun sonucunda daha guzel isler yapabilsek. Ne core ekibi ne de pardus ekibiyle bir alakam var, ama ikisini de takdirler takip ediyorum. Kekse enerjimizi birbirimizle sonuc vermeyen surtusmeler yapmak yerine daha cok guzel isler cikarmak icin kanalize etsek..

Sevgiler
0
aycanirican
Bağımsız olmak, engellenmemek, zorlanmamak gibi diyebilir miyiz?

Özgürlüğün sınırlarıyla ilgili bir problem yok ortada. Özgürlüğün tanımını yapmaya gerek olacak kadar karmaşık bir karşı çıkış değil bu.

Basitçe, öneriniz varsa, pardus geliştiricileri önce nezaketsizce sizi karşılıyor daha sonra da sizi susturuyor, engelliyor.

Bunu ifade ettiğiniz her yerde de aynı nezaketsizliğe devam ediyorlar.
0
koraypeksayar
Bu yazıyı aynen blog'uma koyamk istiyorum. Sakıncası var mı ?
0
aycanirican
Bu yaşananların normal olduğunu düşünenler de vardır. Ancak benden genç arkadaşlara bu konu aracılığıyla şunları yazmak istiyorum.

Projelerin e-posta listelerinde:

- Konuşup, tartışabilirsiniz çünkü e-posta listelerinin amacı budur. Fikirler çarpışmıyorsa orada bir problem vardır zaten.

- Çoğunluğun fikirlerine zıt fikirler sunabilirsiniz. Bu fikirleriniz okunur ve bir tez gibi çürütülür. Ya da çürütülemez ve birşeyleri değiştirmiş olursunuz.

- Tartışmaktan korkmayın, korkutmak isteyenleri de umursamayın. Katkılarınız çoğunlukla nezaketle cevaplandırılır.

- Yeni öneriler ve bağlantılar gönderebilirsiniz. Bunları inceleyip aylar sonra bile cevap yazanlar olur.

- Hiçbir şey bilmiyorsanız dahi, soru sorduğunuzda sizi bilgilendirecek cevaplar alırsınız. Deneyimli programcılar bazı problemleri diğer kişilere anlatarak daha iyi kavrama yöntemini bilirler.

- E-posta listelerinde fikirleriniz ya da savunduğunuz şeyler yüzünden *engellenmezsiniz*. Bu yüzden bir engelleme ile karşılaşırsanız bunun suçlusu siz olamazsınız.
0
resilence
E-posta listelerinde fikirleriniz ya da savunduğunuz şeyler yüzünden *engellenmezsiniz*.
Doğrudur, olsa olsa hakaretvari üslubunuz yüzünden engellenirsiniz.
0
aycanirican
Ben kimseye hakaret etmedim. Sadece "konuşmak yerine kod yazmak" gibi bir vizyonu istatistik biliminden bir örnekle eleştirdim. Bunu hakaret olarak algılamanız bence biraz yanlı olur.

Eleştiremedikten sonra özgürce konuşmaktan, özgür yazılımdan bahsedebilir misiniz?

0
resilence
Yanlı davranmayalım, elimizde "kod yazmak yerine konuşmak" gibi bir vizyon var, nasıl eleştirmeli?
0
exalted

Buradan rahatlıkla ulaşabileceğiniz lisans bilgilerinde şu ifadeye dikkat çekmek istiyorum:

"...daha çok kullanıcıya ulaşabilmek için özgür bir lisans ile sunulmayan, özel donanım sürücüleri gibi bazı yazılımlar Pardus ile dağıtılabilir."

Bu bilgi Pardus'un en azından GNU tarafından tanımlandığı gibi özgür olmayabileceğini gösteriyor.

Ben Pardus kullanmadım, bilmiyorum; ancak Pardus'un özgür olmayan herhangi bir bileşen kullandığını bilen varsa bu konuda daha açıklık sağlanmış olabilir. Kesin olan birşey ise, Pardus'un bu anlamda herzaman özgür olacağının bir güvencesinin olmadığı, ve *daha çok kullanıcıya ulaşabilmek için* gerekirse özgürlüklerin yıpratılabileceğidir.

Özgün metni gönderen arkadaşın,

Pardus bir ekibin değil HEPİMİZİN olmalı!

fikrine ise ben katılmıyorum. Bahsini ettiğim tip bir yazılım anlayışında bu anlamda bir komunizm yoktur. Pardus'un ekibi kafasına estiği şekilde çalışmakta özgürdür, siz ise dilediğiniz takdirde Pardus'un "BenimPardus" adında bir yan projesini başlatmakta ve dilerseniz onu herkesin katılımıyla gelişir hale getirmekte özgürsünüz.

Buna rağmen Pardus Ana Sözleşmesi'nin Varsayımlar bölümüne bakarsanız,

"Proje özgür yazılım felsefesine uygun olarak kamuya açık olarak yürütülecek ve katkıcıların yardımlarını kullanacaktır."

maddesini görürsünüz. Bu konuda ise yorum yapmak istemiyorum, bir çelişki olabilir mi, yoksa gerçekten *varsayım* sözcüğünün anlamını mı yakalamak istiyorlar bilemiyorum?

Öte yandan, "Pardus'a katılımlar projeye gerçekten dahil ediliyor mu edilmiyor mu", "özgün metni gönderen arkadaş o *mailing-list*lerde neler yazmış" konularında ise hiçbir bilgim olmadığından, yorumsuz kalıyorum...

Sevecenlikler,
Ali Servet Dönmez

0
exxonster
Bir ürünün paylaşılmasına bilgisayar ortamında komünizm denmeyeli çok olmuştu, tebrik eder, bir sonraki yorumda da birilerini Hitler'e benzeterek klişeler literatürümüzü genişletmenizi beklerim.
0
exalted

Pardus bir ekibin değil HEPİMİZİN olmalı!

Yazılım özgürlüğünde "yazılım herkese aittir", "yazılım herkese ait olmalıdır" ya da benzeri anlama gelen bir kavram yoktur.

Belirtmek istediğim "komunist anlayış", üretimin ortak mülkiyete dayalı olması anlayışıdır. Bu sınırlar içinde kalan anlamıyla komunizm, özgür yazılımda yoktur.

Somut konuşmak gerekirse: Sizin eseriniz sizindir, ben ise bu eser üzerinde tüm özgürlük haklarına sahibimdir. Bu çerçevede, hiçbir şekilde, "Bu senin değil bizimdir" ya da "Bu bizim de olmalıdır" demek hakkına sahip değiliz, bu sizin sahiplik hakkınıza tecavüzdür.

Yukarıda biraz daha açıklayıcı olmaya çalıştığım anlamda, daha önceden kullandığım ifadede bir yanlışlık görmüyorum. Sizi yersiz çıkışınız ve kışkırtıcı ifadelerinizden ötürü kınarım.

Eleştiriniz için teşekkür ederim.

Sevecenlikler,
Ali Servet Dönmez

0
exxonster
Kışkırtıcı olması için, bu sıcaklar dışında, bir neden göremiyorum, sadece konudan bağımsız klişeye parmak bastım. Onun dışındaki önermelerinizde haklısınız -- nasıl bir ressam resmine kendi imzasını atarsa, yazılımın imzası da bellidir.
0
onurakdemir
Pardus'e uzanan eller kopsun , ülkemizi kurtaracak bir projeye boyle yorumlar yapılması üzülüyorum gerçektende:(
Cem uzanın vaatleri kadar gerçek bir proje pardus, desteklenmeli ve kendi haline bırakılıp kendi yalanları içinde kaybolmalı....
0
ErenTurkay
Geliştirici listesindeki uslubunuz'a bir bakarsanız size verilen cevapların da ona layık olduğunu görürsünüz. Haber'e sadece size verilen cevapların linkini ekleyip "Pardus geliştiricileri şöyle, Pardus özgür değil" vs. şeklinde rant elde etmeye çalışmak komik olmuş. Söyler misiniz özgürlük denen kavramı tam olarak bildiğinizden emin misiniz?

Fazlamesai kullanıcılarına [0] linkinden başlayarak thread'leri okumasını rica ediyorum. Sayın Evrim Bey, lütfen insanları yanlış yönlendirmeyin, böyle yaparak hem kendinize zarar veriyorsunuz, hem de zamanımızı yiyerek yarar sağlamıyorsunuz.

O postada ne gibi bir açık kaynak felsefesinden bahsedebilirsiniz, söyler misiniz? Açıkca "alın bu dökümana bakın, bir şeyler öğrenin" diyorsunuz, hatta mantıklı birşeyler yazmaya bile üşenip o linkte yazanları kopyalıyorsunuz. Üslubunuz bu oldukça size siz gibi davranılacağını unutmayın.

"Bakın şu sayfada şunları yapmışlar, pisi'de şu eksik olmuş, bu eksikliği tamamlamak pisi'nin gelişmesine faydalı olabilir. Bu arada svn yerine git kullanmak dağıtık sürüm yönetimi için güzel bir araç, git kullanmamanızın bir sebebi var mı?"

Şeklindeki güzel ve yapıcı üslublu bir postaya düzgün yanıt vermeyecek bir geliştirici tanımıyorum. Varsa söyleyin?

Son olarak diyeceğim şu ki, kendi hatanızın farkında olun ve başkalarına saldırmaktan vazgeçin, hatayı önce kendinizde arayın, sonra "Pardus geliştiricileri şunları şunları dedi, kullanıcıları aşağılıyor, içlerine kapanık ve kendi bildiklerini okuyorlar" diyin...

[0] http://liste.pardus.org.tr/gelistirici/2007-June/008217.html
0
aytek
Yapıcı üslupla yazılan bir epostaya verilen cevap için:
http://liste.pardus.org.tr/gelistirici/2007-January/004435.html
0
resilence
Bu cevapta yanlış olan yer neresi?
0
aycanirican
Bir problem yok zaten, bizim hiçbir e-postamızda bir problem yok. Niçin olsun ki, projeyi batırmaya değil, önerilerle geliştirmeye çalışıyoruz.

Hatalar bulduk, bunları bildirdik. Yazılımlarımızı Pardus'ta çalışacak şekilde yazdık. Yeni paketler için kaynak yazdık. Müşterilerimize Pardus önerdik.

Bence eleştirilerin bir nedenle ve bir öneriyle sunulduğunu unutmayın.
0
aytek

Herşeyi tecrübe etmek, denemek yanılmak çok güzel şeyler. Ancak araştırmadan geliştirme yapmak, düşünmeden hareket etmek gibi kötü alışkanlıkların, ülkemizde daha sonra aynı yolda yürüyecekler için engel teşkil edeceği aşikardır.

Eğer Pardus projesi bu "nev-i şahsına münhasır" üslubu ve felsefesiyle devam ederse, gün olur devran döner bu "iyi zamanlar" çok aranır, proje bir yerlerde çakılır kalır. Bunun üzerine ülkemizde biz hala "açık kaynak kodlu yazılım geliştirse" diye rüyalar görürüz. Çünkü devlet destekli bir projede biz hala "PİSİ, Python ile yazıldığı için mükemmel taşınabilirlik, yüksek performans ve küçük alanda çalışma imkanı sağlar." [0] diyebiliyoruz. Veyahut http://www.pardus.org.tr sitesine girdiğimizde hala projenin en yeni dökümanının 6 ay öncesine ait olduğu sonucuyla karşılaşıyoruz. Bunların hepsi ülkemizdeki "ileri araştırma sonucu, ancak olabiliriz yumurta follukçusu" psikolojisinin ürünü. Önce araştıralım ve tartışmalara açık olalım. Web sitesine boy boy "eleman arıyoruz" (ki bir açık kaynak kodlu projede çalışan insanlara "eleman" sıfatı yakıştırmak bana hemen "patron kim?" sorusunu sordurtuyor...) yazmadan önce insanları "Seni modere ediyorum brutus." gibi garip kelimelerle kovalamayalım...

Ayrıca, Pardus'un bu bakış açısında devam edilirse gelecekte ülkemizde açık kaynak kodlu yazılım geliştirmek için finansal kaynak bulmak hayal olur. Çünkü yarın devletimiz "Para verdik, imkan verdik, yapamadılar, olmuyor ki ..." der, özel sektörümüz "Vergisiz, devlet destekli projeler patladı, devletimiz yapamadıysa biz nasıl yapalım ki..." der. Sonucunda biz gene avcumuzu yalamaya devam ederiz, alıştık zaten.

Ama ben gene alacağım cevabı buraya yazıyorum... "Az laf, çok iş.", "Bugzilla kaslarını geliştir.", vs...

Bu cevabı benim gibi alan arkadaşlardan birisi maymun benzetmesi yapmış. Çok yerinde bir benzetme... Bilmeyenler [1]'den bakıp teori hakkında biraz bilgi sahibi olabilirler. Yamulmuyorsam, bu teoriye göre, ortaya doğru düzgün bir proje çıkması için rastgele olarak "bugzilla kaslarını geliştiren" sonsuz tane geliştirici ve bilgisayar gerekiyor. Ama ülkemizde ne sonsuz tane bilgisayar var ne de sonsuz tane geliştirici. O yüzden;

Maymun olmamak için "maymun" olmayalım, araştırmadan, geliştirme yapmayalım...

[0] http://www.pardus.org.tr/projeler/pisi/index.htm
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Infinite_monkey_theorem
0
hakamaka
Pardus'un devletin işletim sistemi olduğunu da nereden çıkarıyorsunuz?

Pardus Tübitak'ın kendi geliştirdiği ürünlerden elde edilen gelir ile geliştirilen bir proje. Bunun onu devletin işletim sistemi yaptığı sonucunu nerden çıkarıyorsunuz. O zaman tüm memurları da siz devletin kendi malı yaparsınız. Bu aidiyetlik meselesini siz nasıl anlıyorsunuz?

Şimdi devlet çıkıp size bir sinema filminizden dolayı kültür bakanlığı vasıtası ile maddi destek sağlasa sizin yapmış olduğunuzu bu film devletin filmi mi olur?

Ayrıca genel felsefesi bakımınıdan baktığınızda bunun dışında bile bu film sizin malınız değildir çünkü filimde oynayan oyuncusundan set ekibine kadar herkesin bir aidiyetliği vardır.

Bu arada unutmadan bu kadar kötümser bir yaklaşım sergilediğiniz bu devlet Yunanlılara ait değil ;). Hala bizim devletimiz. Demek ki siz kendinizi ve kendi devletinizi beğenmiyorsunuz.

Hadi meseleyi devlet meselesi olmaktan çıkaralım. Allah aşkına söyleyin birisi size maymun benzetmesi yapsa siz buna karşılık verme ve bu kişiyi engelleme özgürlüğünüzü(Üstüne basarak söylüyorum) kullanmaz mısınız?

Bu kadar tartışmanın tek sebebi birinin bir kuyuya taş atması desem şimdi siz bu lafın içinde söylemediğim kelimeyi çıkartır beni burada hemen laf bombardımanına tutardınız(Bu arada bu lafı söylemiyorum misal olarak veriyorum). Şimdi bu lafı söylemek benim özgürlüğüm mü olur yoksa benim nezaketsizliğim mi olur?

Bu kadar diyorum gerisi artık sizin kendi içinizdeki doğru ve yanlış terazinize kalıyor.

Bu seferlik herkese gerçekten doğru yaptığı işte kolaylıklar diliyorum.
0
eevrim
Proje yoneticisinden tehditler gelmeye devam:

http://liste.pardus.org.tr/gelistirici/2007-June/008249.html

Tehdit ile i$leyen bir projenin bizi kurtaracak olduguna inanmakta zorlaniyorum. Hicbirsey bilmeyen olarak:


FUNCTIONAL ne demek bunu ogrenebilmisim.
Linus'un aptal dedigi metodu kullanmayacak kadar ogrenebilmisim. http://youtube.com/watch?v=4XpnKHJAok8


Belki de Eric Raymond gibi tufekle geziyorlardir. Oh, cok korktum!

Ha birde, kod gormek isteyen arkadaslar ve "Laf yapma" diyen arkadaslar icin:

http://www.core.gen.tr/projects/
0
yuksektepe
bazi konularda arkadasa katiliyorum ornegin hp500 laptoplarin touchpad lerinin standart bir kernelda calismadigini ve ekstra kernel derleyerek bazi patchler uygulanmasi gerektigini bir cok kisi biliyor. Bu sorun bir kac kez pardus bugzillaya bildirildi hatta cozum onerileri ile ilgili linklerde verildi. Ama ekipdeki cok degerli arkadaslar(hani ulusal bir proje yapiyorlarya kim karar verdi bunun ulusal olduguna bilemiyorum) bastan savma denenmemis garip cevaplarla geri donup olayi kapattilar. Simdi benim yaptigimmi yoksa onlarin yapitigimi yanlis. Madem ulusal neden bende destek olamiyorumda kendilerini pardusun tek sahibi ilan etmis bir grup arkadas herseye karar verip ona gore versiyon cikariyorlar ulusalsa bende imza atmak bende katkida bulunmak istiyorum. Her seyi birtek pardus ekibi bilmiyor bizde bisiler biliyoruz biraksinlar ustun projelerini bizde biraz minciklayalimda sifirdan yazilmadigini aslinda projenin gentoo kodlarindan turkcelestirilerek var edildigini bizde bilelim. Tek karar mercii bu arkadaslar ise o zaman nasil ulusal oluyor.
0
pvc
Designed for Pardus sticker'ı yapıştırılmış %199 pardus uyumlu laptop'lar istiyoruz. İçinde pre installed Pardus Felis Chaulus (Latince bilmem orjinaline bakmaya tenezül etmem) GNU/Linux gelsin.

Hatta 200$'da fazladan verelim ki, bu arkadaşlarımıza destek olsun.

Sen HP 500 laptop'ını at çöpe. Yada daha iyisi gönder FM ekibine, çocuklara versinler. Ne yapacaksın sen, HP 500 laptop'ı? Zaten model numarasında keramet yok. 500 YTL'lik laptop izlenimi veriyor. Pardus GNU/Linux ile çalışmaması normal. Pardus GNU/Linux modern teknolojinin ürünü.
0
yetgin2
"... bir projenin bizi kurtaracak olduguna inanmakta zorlaniyorum"

(Herhangi) bir (yazılım) proje(si)nin bizi kurtaracak olduğuna inanmakta gerçekten ben de zorlaniyorum.

0
Yns_
mail listesinde mesaj hakikaten rezil bir uslupla yazılmış.
0
yuksektepe
Bazi konularda arkadasa katiliyorum ornegin hp500 laptoplarin touchpad lerinin standart bir kernelda calismadigini ve ekstra kernel derleyerek bazi patchler uygulanmasi gerektigini bir cok kisi biliyor. Bu sorun bir kac kez pardus bugzillaya bildirildi hatta cozum onerileri ile ilgili linklerde verildi. Ama ekipdeki cok degerli arkadaslar(hani ulusal bir proje yapiyorlarya kim karar verdi bunun ulusal olduguna bilemiyorum) bastan savma denenmemis garip cevaplarla geri donup olayi kapattilar. Simdi benim yaptigimmi yoksa onlarin yapitigimi yanlis. Madem ulusal neden bende destek olamiyorumda kendilerini pardusun tek sahibi ilan etmis bir grup arkadas herseye karar verip ona gore versiyon cikariyorlar ulusalsa bende imza atmak bende katkida bulunmak istiyorum. Her seyi birtek pardus ekibi bilmiyor bizde bisiler biliyoruz biraksinlar ustun projelerini bizde biraz minciklayalimda sifirdan yazilmadigini aslinda projenin gentoo kodlarindan turkcelestirilerek var edildigini bizde bilelim. Tek karar mercii bu arkadaslar ise o zaman nasil ulusal oluyor.
0
karakuru
Acik kaynak/ozgur yazilim camiasinda bu tur olaylar ara ara olur, cozumu de basittir :

Eger proje liderlerinden ve veya islerin gidisatindan sikayetci iseniz ve daha iyisini yapabileceginize inanciniz varsa Pardus'un su anki halini baz alan yeni bir "catal" yaratirsiniz. Ismini degistirir, CVSinizi bugzillanizi kurar, sizin gibi dusunenlerle beraber bu yoldan ilerlersiniz. Cok basit. Isin ozgurluk kismi zaten burada - isteyen Turk usulu sizlanir oturur, isteyen kollarini sivar ise girisir.

Not: Bu onerilerin disinda da secenekler oldugunun farkindayim.
0
emrecinki
Pardus bir linux-dur dolayısıyla, "Linux is a Registered Trademark of Linus Torvalds"
ve diğer linux dağıtımları gibi gpl-e bağımlıdır, "GNU General Public License Version 2, June 1991 Copyright (C) 1989, 1991 Free Software Foundation, Inc. 51 Franklin Street, Fifth Floor, Boston, MA 02110-1301, USA"
Dolayısıyla yurtdışı kökenli telif haklarıyla sınırlı global bir iletişimin yerel modifikasyonudur. Pardus önemlidir ama doğan, şahin, anadol ne kadar ulusal otomobilse, Pardusta o kadar ulusal yazılımdır. Basit bir hatırlatma.
0
yilmaz
Bence haberi onaylayan editorumuz az daha seçici olsaymış. Durup dururken SVN'yi birakin ben git diye birşeyler duydum onu kullanalim geyiği nerden cikti?
0
ysa
konuyla bir alaksı var mı? peki özgürlükle bir alakası var mı? olabilir de olmayabilir de..

http://www.sage.tubitak.gov.tr/proje_urun.asp
0
anonim
Merhaba. Kendimi amatör bir Linux kullanıcı olarak görüyorum. Ayrıca en başından beri Pardus'a olan önyargılı yaklaşımı da anlayabilmiş değilim. Sonuçta bu adamlar bu kadar lanetlenecek ne yaptılar? Kimseyi bu dağıtımı kullanmak zorunda da tutmuyorlar. Sadece çok zaman dillendirilen bir çalışmayı nihayetinde derli toplu bir projede gerçekleştirdiler.

Ne mi oldu? Daha önce ilköğretim 4. sınıf öğrencilerimin kullandığı bilgisayara SuSE kurmadım, Mandriva kurmadım, Debian kurmadım, Slackware kurmadım vb vb vb... Sınıf bilgisayarımda şimdi Pardus var. İlk kez bilgisayarla tanışan öğrencilerim başka bir işletim sistemi görmediler henüz. Kişisel tercihim midir, yoksa "aradığımı mı buldum" biliyorum ama Pardus var, sınıf bilgisayarıma kurulu, öğrencilerim rahatlıkla kullanıyorlar. Ben bir eğitimci olarak; "neden bilgisayar yapmıyoruz, neden şunu biz üretmiyoruz, neden kendi donanımlarımızı kullanmıyoruz?" derken, "alın bu SuSE, oradaki İngilizce uyarıya bakmayın, "OK" ye tıklayın kapanır" mı diyecektim? Gerisi beni ilgilendirmiyor fazla. Var ve kullanıyorum, kullandırıyorum. Ne beni, ne de öğrencilerimi SVN, PNG :) ilgilendiriyor. Sadece LİNUX kullanıyorlar.

Saygılar dilerim.
0
simor
Kimse Pardus'a önyargılı değil aslında.
Bütün yorumları derleyip toparlarsanız, çoğunlukla ortaya çıkan ürünün değil de ürünü üreten kurumun ve/veya yöntemin-yöntemlerin yanlış olduğu ve insanların bilinçli veya farkında olmadan buna karşı çıktığı görülebilir.


0
robertosmix
Yazılım ihracatımızın (bkz: Hayali İhracat) Pardus sayesinde zirveye çıktığı bu günlerde, bu tür tartışmaların yapılmasını eshefle karşılıyorum.
bkz: http://btnet.interprobis.com.tr/haber.phtml?yazi_id=535000186

Zamanında buralarda çok bağırdığımdan artık sesim çıkmıyor. Ama 'yok benim de sesim çıkar' diyerek dahi olarak nitelendirebileceğimiz Pardus geliştiricileriyle ağız dalaşına girmeyi deneyecekseniz, Fazlamesai geçmişinden ilgili tartışma başlıklarını gözden geçirmenizi öneririm.

Pardus'taki üstün zekalı arkadaşlarımızından birisi eski 'sohbetlerimizden' birinde 1500 YTL maaş aldığını söylemişti. Şimdi hesaplıyorum da 2003'ten beri 4x12x10x1500 şeklinde bir hesap yaparsak 720.000 YTL gibi bir para harcanmış bu kardeşlerimize. Tabii donanımdır, fuarlara gidiş uçak biletleri ve masraflarıdır, sonra çalıştıkları binanın elektrik-su-doğalgaz gibi harcamaları,sigortaları, aldıkları zamları vs. hesaplamıyorum da. Ama olsun. Helal-i hoş olsun. 10-15 bin YTL bulup da hayallerindeki uygulamaları geliştirmek için şurda burda, bürokrasi kapılarında ömür törpüleyen yurdum yazılımcısına da kapak olsun. Sizin ne haddinize bu ülkede güzide vatan evlatlarımız varken birşeyler yapmaya kalkışmak. Bakın adamlara tüm Dünyaya yazılım ihrac ediyorlar. Ama kutuyla satsak aslında daha iyi olurdu, tırlar gider gelirdi filan... daha böyle bir ihracat gibi görünürdü. Tırların birinin önünde de Tübitaktan bir yetkiliyle fotoğraf alsak tam olurdu aslında. Yoksa Telekomun upload ratingleri çok da belli etmiyor yazılım ihracatımızı. Ama yok distrowatch diye 3-5 veledin (yaş ortalaması 17-24) listelerine eklemesi aslında yeter de artar bize.

Aslında cidden yurdumun kamu kurumlarına satın alınan Windowz 2000, 2003 Server, XP lisanslarında ciddi bir düşüş oldu bak. Sanırsam, Vista'nın Aktivasyonu kırılmış ISO'larını bekliyorlar. ISOHunt'a düşer düşmez yine gazlarlar. Bu yüzden Pardus geliştiricilerine ha gayret diyorum. 3 sn gibi bir açılış süresine kadar boot time'ı düşürmüş adamlarsınız siz nihayetinde. (Uyku modu filan 3 sn 3 sn'dir) Gurur duymaktayım.

Tübitak'ı (çok zeki insanların bir arada durduğu yer) devletin kaynaklarını (yani diğer bir deyişle cebimizdeki 5 kuruşun 2 sini, halkın deyimiyle yetim hakkını) israf etmek suçundan, Erkan Tekmanı (süpermenimizi, Bill Gates'in yerli sürümünü -v0.1 Very Early Release-, hey yavrum duruşa bak) kamuoyunu yanlış bilgilendirmek suçundan dava etmek isteyen bir dostum'un kulaklarını çektim geçenlerde. Sayısal imzanın ne olduğunu anlatabilmenin bir ömür sürebileceği hakimlerimiz, -böyle akıllı vatan evlatlarının-, büyük bir gayret ve hakkaniyetle geliştirdiği Pardus hakkında böyle konuştuğunu duyarlarsa, seni asarlar dedim. Öte yandan ben Linuxla yeni tanıştım, Pardus iyi birşeymiş, sen kim oluyorsun da Pardus'a laf atıyorsun diyerek niceleri kapını çalar, olay çıkarırlar dedim.Denemek bedava tabii.

Ama bence asıl dava edilmesi gereken Gentoo'dur. Terbiyesizler, Pardus'un kodlarını copy-paste edip edip, release çıkarıyolar. (anlayan anladı) Aslında mail listelerine girip bir güzel fırça çekmek gerekir. O zevki de tabii bu toprakların kutsal evlatlarına, Pardus geliştiricilerine vermek istiyorum.
0
onur80
Su an Pardus devlet dairelerinde kullanılabilecek durumda ve kullanılacak ta. Hepsi degil ama buyuk kısmı icin. O bahsettiginiz harcamalar Windows lisansı icin odenen paradan cıkacak. Su ana kadar yapılan emege saygı duymak lazım. Yapılan emek ortada.
0
Witchery
Emeğe saygı olayını tasvip etmiyorum. Çünkü son zamanlarda bu laf alakalı alakasız herkesin ağzına düştü. Rapidshare üzerinden ne idüğü belirsiz rar dosyaları paylaşanlar bu sloganı çok tekrarlamaya başladılar.
0
onur80
Bir onceki arkadas Pardus ekibi bos oturuyor ve bosa maas alıyorlar diye yazmıs.. Ben yakından takip ediyorum ve bu fikre katlmıyorum.. Yazdıkları kodu incelemeden ASAL projesi icin yaptıklarını gormeden korlemesine yazmıs iste..
0
robertosmix
Ha bir de burda Linus Torvalds denilen aptal kimsenin GIT sahasında Svn gibi kutsal bir sürüm kontrol sistemine laf attığını görüyoruz. Pardus'taki kardeşlerimiz daha iyisini bilirler, o yüzden allah belasını versin diyorum Torvalds'ın.

http://www.youtube.com/watch?v=4XpnKHJAok8
0
umutphp
Pardus eğer başlarken böyle bir vurgu yaptıysa (Herkesin olacak, diğer linux dağıtımları ile aynı olacak vb) ve şuan değişmişse haklısınız.

Ama benim bildiğim takip ederken gördüğüm Pardus daha muhafazakar, sınırlı ve belirli bir grup tarafından geliştirilecek bir proje.

Yazıda takıldığınız noktada haksız oluyorsunuz bu durumda.

Söyleyiş tarzınızda aldığınız cevaplarla hemen hemen aynı. Bence ortda bu kadar gürültü koparacak bir şey.

Bu tepkiyi ilgisizliği belki başka bir dağıtımın listesinde alsaydınız o zaman haklı olabilirdiniz söyleyiş tarzınızı da değiştirmelisiniz bu arada :-) .

Pardus bir kurumun finanse ettiği ve devletin bazı masraflarını azaltmak amacı ile yola çıkmış bir proje benim gözümde. Çok başarılı oldular. Ne kadar tebrik etsek azdır.

Ama bu tür yaklaşımların çok fazla yer bulamayacağı bir yer olduğunu unutmamak lazım. Önerirsiniz ve anlatırsınız ama en sonunda karar verecek uygulayacak olan Pardus ekibidir. Sizce yanlış olan onlara doğru gelebilir.
0
Dunyayi_Kurtaran_Adam
Pardus bir kurumun finanse ettiği ve devletin bazı masraflarını azaltmak amacı ile yola çıkmış bir proje benim gözümde. Çok başarılı oldular. Ne kadar tebrik etsek azdır.
Bence burada pek öyle takdire şayan bir şey yok. Neden yok? Evet güzel nokta. Çünkü Pardus gibi bir Linux dağıtımı Debian, Gentoo, yada diğer köklü dağıtımlar gibi oldugundan başarı sağlamış değil. Pardus Linux tamamiyle Ubuntu kullanan insanlar gibi kişilere hitap ediyor. Nasıl yani? Süslenmiş, püslenmiş, makyajlanmış ve basitleştirilmiş bir arabirim ile kullanıcılara Windows benzeri mouse kontrolü ile bilgisayar kullanmayı vaad ediyor. Linux kullanmaktan çekinen ve basit bilgisayar ingilizcesine bile yabancı olan bir kitle, bu programı kullanırsak kusursuz Türkçe destek alabiliriz ve evet bu program Türkçe diye düşünüyorlar. Öyle ki: Bilgisayarına Ubuntu Diski takıp da oradaki yazılardan bile kafası karışan insanlar var bu ülkede. Mesela ben 1 kelime bile Japonca bilmem. İşte 1 kelime bile ingilizce bilmeyen kitlenin, cicili bicili arabirime kanarak kullandıgı soytarı ötesi bir dağıtımdır pardus. İnsanlara Linux kullanımını Mouse ile oynaşmak şeklinde tanıtan zihniyetin ürünüdür pardus. Kullanıcı eline KDE'yi alacak ve oraya buraya tıklayacaktır. Yarın birgün bir program çıktıgında, nasıl Windows'a basıyorsa formatı, Pardus yada adı herneyse ona da basacaktır formatı. Birde Pardus'un devlet kurumlarına yayılmasını filan konusuyorlar ya bunu çok komik buluyorum. Mesela TSK gibi kurumlar Pardus kullanmalıymış filan. Oradaki insanlar bir kere çok daha profesyonel kişilerden seçiliyorlar. Ordunun eğittiği insanlar hem bedenen hem zihnen ortalama insandan çok daha üstündürler. Eğer TSK isterse sadece konsol kullanabilecek tipte bilgisayarcılar yetiştirir. Parus'un cicili bicili ve bol sistem kaynagı götüren saçma arabirimi ile neden uğraşsınlar? Siz onların bilgisayarlarının ne gibi bir konfigürasyona sahip oldugunu biliyor musunuz bir kere? Onların bilgisayarlarının konfigürasyonu Pentium taş çatlasa Pentium II'dir. Masraf edip de bilgisayar alacaklarına, masraf etmeden bilgisayarcı SB ve ASTSB yetiştirirler. Böylelikle konsol takılarak hem eski bilgisayarlarını kullanmaya devam ederler hemde 0 masraf ile işlerini görürler. Hayal dünyasında yaşamayın. Pardus dünyayı kurtaran işletim sistemi değildir. Pardus bir hiçtir. Pardus hiçbirşeydir.
0
zekzekus
biraz abartmışsınız sanki...
ASAL (Asker Alma Dairesi) bünyesindeki bilgisayarlarda Pardus kullanılması ile ilgili çalışmalar devam ediyor diye biliyorum.
şu linke bir bakın: NTVMSNBC Bu da linkteki haberden bir paragraf(konumuzla alakalı):

ASKERALMA DAİRESİ PARDUS 2007 KULLANIYOR Pardus 2007’yi ilk kullanan büyük kurum, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Askeralma Dairesi (ASAL). Milli Savunma Bakanlığı’nın açtığı ihaleyi kazanın Pardus 2007, ilk olarak ASAL şubelerinde yeni yıldan itibaren işletim sistemi olarak kullanılacak. ASAL, Ankara’daki merkezi ve Türkiye çapında tüm daire ve şubeleri için toplam 625 adet sunucu ve 4 bin 500 adet istemci bilgisayar alacak. ASAL sisteminde Pardus ekibi sürekli sahada olacak ve sistem kurulum ve desteği konusunda entegratör firma ve ASAL ile birlikte çalışacak.

Biraz daha bilerek konuşsak hiç fena olmaz. Ha tabiiki Pardus dünyayı kurtaran işletim sistemi değildir. Böyle bir işletim sistemide olmayacaktır kanımca. Ama ülkemiz için önemli bir projedir. Kamu kuruluşlarında kesinlikle çok ciddi olarak değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum.

0
Challenger
Ha gayret. Böyle giderseniz dünyayı kurtarırsınız.

Siz onların bilgisayarlarının ne gibi bir konfigürasyona sahip oldugunu biliyor musunuz bir kere? Onların bilgisayarlarının konfigürasyonu Pentium taş çatlasa Pentium II'dir. Masraf edip de bilgisayar alacaklarına, masraf etmeden bilgisayarcı SB ve ASTSB yetiştirirler. Böylelikle konsol takılarak hem eski bilgisayarlarını kullanmaya devam ederler hemde 0 masraf ile işlerini görürler.

Hayal dünyasında yaşamayın.


Asıl hayal dünyasında yaşayan sizsiniz. Ne ordunun bilgisayarları Pentium veya Pentium II, ne de orduya bağlı kurumlarda çalışan ve bu bilgisayarları kullanan sivil memurlar "konsol" takılacak süper kullanıcılar. Askerlik şubesine bir gidin ve o bilgisayarları kim kullanıyor diye iyice bir bakın.

Bu arada gerçekten bir subay veya astsubaya 0 masraf ile eğitim verilebileceğini mi düşünüyorsunuz? İnsanlara "hayal dünyasında yaşamayın" diyeceğinize, önce siz hayal dünyasından çıksanız iyi edersiniz.
0
theapache
Yazdiklarinizdan tsk nin bilisim altyapisi ve calisanlarinin bilisim okuryazarligi hakkinda en ufak bir fikriniz olmadigi belli. Oncelikle tsk basta olmak uzere devlet kurumlarinda pardus kullanilmasinin temel sebebi guvenliktir, daha sonra dusuk maliyet ve kullanim kolayligi vs. gelir. SuSE linux un neden ciktigini arastirirsaniz konuyu daha iyi anlarsiniz.
Ikincisi tsk icindeki bilgisayarlar Pentium II filan degil , yerine gore en son konfigigurasyona sahip Intel, Mac ve Sun islemcili bilgisayarlardir.
Ucuncusu "Masraf edip de bilgisayar alacaklarına, masraf etmeden bilgisayarcı SB ve ASTSB yetiştirirler. Böylelikle konsol takılarak hem eski bilgisayarlarını kullanmaya devam ederler hemde 0 masraf ile işlerini görürler." demissiniz.Boyle birsey kesinlikle yok.Birakin konsol kullanmayi, windows ustunde bile birkac tiklama ile yapilacak islemlerde zorlanan bircok sb,astsb ve svl. memur vardir.Bilgi islem yoneticileri bile en basit konularda bazen zorlanabiliyorlar. Simdi bunlari egitiriz ve konsoldan bile bilg. kullanditiriz demek tamamen bir hayal urunudur.
Pardusun temel felsefesi linuxu yeniden kesfedip hereyi bastan yapmak degildir. Bu ulkedeki kullanicilara yabanci dile ihtiyac kalmadan, ihtiyaci olan islemleri problemsiz yapan bir isletim sistemini kullanmaktir.
Pardus simdiye kadar ciddi basarilara imza atmistir ve atmaya devam edecektir. Lutfen Pardusu bu kadar asagilamayin.

0
simor
"....., yerine gore en son konfigigurasyona sahip Intel, Mac ve Sun islemcili bilgisayarlardir."

Mac işlemci?
0
theapache
Evet, bazi yerlerde Mac de kullaniliyor TSK da.
0
Challenger
Arkadaş "Mac işlemci diye bir şey yok" demek istemiş.
0
onur80
E cicili bicili olsun daha iyi.
"df -k" komutu ile diskimin bos alanlarını goruyorum aynı seyi Tasmada GUI ile de goruyorum. Kullanıcı "df -k" yi bilmek zorunda mı?
Elin Amerikasında sacma sapan projelere ve arastırmalara dahi devlet devasa paralar ayırırken, Turkiyede yapılan boyle heyecan verici bir proje icin yapılan yoruma bak. Pardus'un yurt dısındaki reklamı yeter bence.. Yabancılar da biraz olsun Turklerde birsey yapmıs desin kotu mu?
Ayrıca daha bitmemis bir TSK projesi icin yorum yapmakta nerden cıktı.. Proje basarıyla biterse bu yazdıklarının altında kalırsın..
0
anonim
@onur80
"Pardus'un yurt dısındaki reklamı yeter bence.. Yabancılar da biraz olsun Turklerde birsey yapmıs desin kotu mu?"

anlayamadigim nokta su,neden dunyada olan hersey icin "turk"lerinde birsey yapmasi lazim.daha yeni birseyler uretmek cok mu zordur acaba.napalim dunyada ferrari var diye bizde turk ferrari klonu mu yapalim? ozgun olmak gerekir dusuncesindeyim.
0
onur80
Pardus yeterince kendine ozgu..
Linux iyi bir secim.. Cunku yetismis eleman daha cabuk bulunabiliyor ve internette bir suru kaynak var.. Kendine ozgu iste... Tasma Pisi ve Comar, Kaptan yapmıslar..
0
skoylu
İlginç ve acayip bir tartışma olmuş.. Buradaki fikirleri garipsemedim aslında.. Hatta çokta fazla benimsedim.. Bu nednele yeni kampanayalar başlatmayı, pankartlar açıp her tür sözde açık yazılım ve linu hatta BSD organizasyonunda naralar atılmasını talep ve teklif ediyorum..

Linux Kernel özgür olacak, Torvalds diktasına son..
GLIBC'ye özgürlük, onu zincirleyen eller kırılacak..
GNOME'a özgürlük hakkımız, söke söke alırız..
GCC Özgür olacak, Stallman'ın kilisesinden arınacak..

Evet, listeyi dilediğiniz kadar uzatın.. Burada yazılanlara göre, dünyada özgür olan hiç bir yazılım filan yok..

Aklıma takılan tek şey ise bu kadar özgür olmayan uygulamanın birleşiminden oluşan pardus'un neden özgür olamamakla itham edildiği... Bileşenleri özgür olmayan bir bütün nasıl özgür olabilir ki? Durun biraz kafa patlatayım, bir çözüm bulunca yazarım...
0
alphan
Bileşenleri özgür olmayan bir bütün nasıl özgür olabilir ki?

İlginç bir soru gerçekten. Hatta başlığı görünce bu konu ele alınıyor diye geldim. Geyikalitesi yüksek bir yorumda bulmak kısmetmiş.

Neyse, eğer Pardus'un en ciddi sorunları, yönü nereye giderse gitsin faydalı bulduğum bu FM tartışmasının içeriğinden ibaretse Pardus hakikaten büyük başarıdır. Tekrar tebrikler emeği geçenlere.

0
ozancaglayan
Evet Pardus gerçekten özgür.

Pardus, sırf sizin altyapısında beğenmediğiniz bir unsur olduğu için ve bunu kendinizce geliştiricilere kabul ettiremediğiniz için özgür değilse evet Pardus Özgür Değil.

Pardus, hata listesinde laptopınızın bir bileşeninin düzgün çalışması için çekirdek yaması gerektiğine dair bildirinize zamanında cevap veremediği için özgür değilse evet Pardus Özgür Değil.

Pardus, benim de içinde olduğum 10 tane üniversite öğrencisine kapılarını tereddütsüz açmışsa, evet tamam özgür değil.

Pardus'a geliştirici olmanız, katkıda bulunmanız tamamen sizin bilgi/birikim ve zamanınıza bağlıysa kabul ediyorum özgür değil.

Az laf çok iş demişler. Pardus'un özgür olup olmadığını yargılarken bu kadar sığ ve 5 adet liste mesajını delil olarak sunacak kadar yetersiz argümanlara dayanırsanız zaten sizin sunacağınız özgürlükten ne bana ne de Pardus'a hayır gelir.
0
kemalguvenli
Benim kafam "Ulusal İşletim Sistemi " lafına takıldı. Kernel: Linux; Uygulama programları: Gnu Projesi ürünleri.

Bence asıl tartışılması gereken budur. İşletim sistemin kalbinin (Linux kernel) hala nasıl çalıştığını bilmiyoruz. Bunu sahiplenmek ise tam bir komedi.

Yüzeyselliği bırakmak gerekiyor. Pardus sadece bir da-ğı-tım-dır. Onun ötesinde manalar yüklemek yanlış.



0
ozancaglayan
Dediğiniz tamamen ifade ile ilgili problemler yoksa kimsenin linux çekirdeğini sahiplendiği falan yok.

Dediğiniz gibi bir linux çekirdeği ve etrafına kümelenmiş uygulama programları jargonda bir linux dağıtımını oluşturan en önemli iki unsur. İşletim sistemi lafının dağıtımın yerini almış gözükmesi de herkesin bu detaylardan haberdar olmaması ve olmak zorunda da olmaması. Deneyimsiz son kullanıcının gözünde Windows veya Pardus veya Debian veya Gentoo birer işletim sistemidir. Ben bunun halk seviyesinde çok çok büyük bir anlam yükleme hatası olduğunu düşünmüyorum.

Pardus'a "Ulusal İşletim Sistemi" sıfatının takılması ise tamamen kişisel bir tercihtir, doğrudur, yanlıştır tartışılır.
0
kemalguvenli
"Bu projenin başarısı, diğer dağıtımlarda Pardus Projesi Yazılımları yer aldığında amacına ulaşmış demektir.

Temas etmek istediğim diğer nokta güvenlik üzerinedir. RAM'e yerleşmiş 1 bit'in bile niçin orada yer aldığını bilmeden, o OS bizim olamaz*.


*www.acm.org/classics/sep95/
Makalenin Türkçe cevirisi için:
mf.dumlupinar.edu.tr/~kguvenli/trust.html
0
onur80
Madem endise ediyorsun guvenlik uzerine.. Al bi kitap Linux Kernel Internals diye kerneli anla bi suru Linux dokumanı var.. Kodda anlamadıgını mail gruplarına sor veya google da arat anla.. HER SEYI ACIK VE DOKUMANTASYONU VAR.. Hatta commit notlarına bak.. Ha sevmedin mi git sil derle ve test et test aracları ile.
Ama bunu yapmaya gerek yok.. Cunku Linux'un eksik oldugu yer yonetim aracları.. Yonetim aracları ululsal..

>Temas etmek istediğim diğer nokta güvenlik üzerinedir. >RAM'e yerleşmiş 1 bit'in bile niçin orada yer aldığını >bilmeden, o OS bizim olamaz*.
0
kemalguvenli
Sistem mimarları, tasarımlarına mutlaka backdoor yerleştirirler. Bu, onların imzasıdır.
0
onur80
Ulusal demek bu ulkenin amacına uygun uretilen ve maliyeti olmıyan demek..
Bu ulkenin amacına gore dizayn edilmismi evet : Tasma, pisi, comar..
Bedavamı : evet
Kodlar acıkmı : evet

Bu arada TC devlet dairesinde kulanılmak uzere sıfırdan isletim sistemi yazmak SALAKLIKTIR GERIZEKALILIKTIR.. Eger oyle birsey yaparsanız bizahmet kullanmayın onu :)...
0
kemalguvenli
işletim sistemleri spesifik kullanımlar için yazılmaz.
0
onur80
ASAL projesi bitmeden kullanılabilinirmi kullanılamazmı gorecegiz..

Bilgisayarla tek yaptıgı is bir iki tıklama olan bir memurun isi ne kadar spesifik olabilirki..

Kaldıkı ASAL projesinde web tenolojisi kullanılacak yani plotfform bagımsız.. Istedigin isletim sistemini kullan farketmez..
0
pvc
Eğer robertosmix doğru söylüyorsa, pardus geliştiricilerine ödenen maaş ülkeye 20 yıl hizmet etmiş bir Yarbay'ın aldığı maaş ile aynıdır.

Peki bu maaşları kim ödüyor? Tübitak mı? Peki Tübitak'a parayı kim veriyor?

Sen, ben, o, bu...

O zaman pardus neden bedava? Benim cebimden çıkan parayla bana Linux dağıtımı yapıyorsun. Hemde bana sormadan! Sonra da kalkıp milleti bilgisayar okur yazarı yaptıgını iddia ediyorsun.

Sizin işiniz gücünüz yok mu? İnin artık milletin sırtından. Ne zamana kadar sırtımıza basacaksınız? Kimse sizin saçma sapan işlerinizle ilgilenmiyor. Millet aç. Millet ekmek alamıyor. Siz kalkıp bilgisayarı bile olmayanların parasıyla oyun oynuyorsunuz. Sonra da kalkıp burada neft yağı ile temas etmiş gibi tavırlar alıyorsunuz.

İnsanlar görüşlerini söylemekte özgürdür. Ali vuran baş kesen misiniz ne sanıyorsunuz kendinizi? Bu milletin, bu halkın parasını harcayıp tepki alınca neden kızıyorsunuz?

İnsanların sizin yaptıgınız dağıtıma çok mu ihtiyacı var sandınız? Bu ülkenin en büyük problemi bu mu da, kalkıp bunlarla zaman harcıyorsunuz?

Yağı bol bulan arap gibi ne yapacağınızı şaşırmışsınız. İnsanlar Linux kullanmak istedikten sonra kullanabilir. Ubuntu kullanabilir, Mandrake kullanabilir, Fedora kullanabilir. Bu dağıtımların suyu mu çıktı da, milyarlarımızı harcıyorsunuz?

Çok mu önemli bir şey bu?
Çok büyük bir başarıya imza mı attınız da millet sizi çekemiyor?
Çok mu önemli sandınız yaptıgınız işi?
Bu ülkede niceleri var. Bu ülkede nice programcılar varken, sırtınızı dayadıgınız vatandaşın parasıyla mı başardınız o işleri?

Ne yaptınız? www.kernel.org'dan down edilebilen bir çekirdeğe 3-5 basit program mı eklediniz? Türkiye'yi bununla mı kurtaracaksınız?

Gidin biraz TV izleyin.
Gidin biraz etrafınıza bakın.

Nerede yaşadıgınızı görün anlayın. Hiçkimse sizin yaptıgınıza saygı duymak zorunda değil. Hemde hiçkimse. Ve herkes istedigini istediği şekilde eleştirir.

Ve siz bunun için kimseyi suçlayamazsınız. Ne bu sitenin yönetimini, ne burada görüşlerini dile getirenleri.

Herkes hakaret etmedigi sürece istediği gibi eleştirir istediğini. Ve kimse bir başkasını eleştiri yapanlara yataklık etmekle suçlayamaz. Çünkü doğru yada yanlış da olsa eleştiri yapmak herkesin hakkıdır. Padişahlar krallar eleştirilemez. Siz padişah mısınız, kral mısınız? Sizin yaptıgınız şey kutsal mı? Siz ne hakla insanlardan eleştiri hakkını alıp, o hakkını kullanana karışmayanı suçlayabiliyor sunuz?

Bu siteden beslendiginizin farkında değil misiniz? Bu sitenin ana sayfasında kaç tane Pardus haberi var görmüyor musunuz?

Hem burada bedavadan reklam yap, hemde eleştiri alınca çıldır. Millet bu siteyi sizin reklam firmanız olmak için mi açtı? Bari reklam yapıyor, yeni versionları duyuruyorsun bari eleştiri yapana efendi davran, edepli davran.




0
onur80
Kim cıldırıyor? Ben normal vatandasım yav :). Cıldırdıgım yok ulusal kavramını sıfırdan yapmaktır diye tanımlıyanlara kızıyorum.. Sen bir seyi dizayn ederken matametigi sıfırdan tekrara icat ediyormusun.. Matematik her kesin ozgurce kullandıgı bir sey degil mi?

Miyonlar sokaga atılmıyor.. Onlar tubitak'taki turk genclerine maas olarak gidiyor.. Onlara giden maasta turk ekonomisine alısveris olarak geri donuyor..

Asıl sen gecen sene giren 100 milyon dolar yunan emeklilik fonunun senelik faiz ile 120 milyon dolar olup yurt dısına cıkısına uzul..

1
exa

Pardus takımında ne yazık ki hiçbir etik kaideye riayet etmeyen uygarlıktan uzak bazı arkadaşlarımız vardı. Bütün gün ofiste çene çalıp, sigara çay tüketip saçma sapan gündelik hayatlarıyla ve hobileriyle ilgili bloglar yazmaktan bıkmadılar, ama iş ileriye götürmek olunca işlerine gelmedi. PISI'nin çoğunu ben yazdım, beni alavere dalavere ile projeden uzaklaştırıp tek bir yeni özellik eklemeyip var olan arama gibi yeni özellikleri de hiç düşünmeden ilerletmeye çalışmadan kaldırmış buldukları 'maintainer' yerime. Bir de utanmadan kaynak dosyalarından yazar isimlerini kaldırmışlar ki çoğunluğunu benim yazdığımı insanlar anlamasın. Yazarları alfabetik sırada yazmışlar. %90'ını yaz ama seni kimse bilmesin, bu haklı mı şimdi? Bu adamlar başka arkadaşlarımıza da çekememezlikten, hasetten, kıskançlıktan mobbing yapmışlar bir tek bana değil. Ama hakkımı çiğneyen, benim hakettiğim maaşı hiçbirşey beceremeyen bir amatöre veren bir takımı vicdanen destekleyemem.

Özgür yazılım ruhu ile de alakaları yoktu. Bütün işleri şovmenlik, saçma sapan reklamlar. Bir fotoğraf çektirdik, tamam güzel ama fotoğraftan sonra kız gibi çıkmışsın diyor. Kamyon çarpmış gibi bir suratı olmamak kız gibi çıkmak değildir, ayı gibi düşünmesek iyi olurdu. Zaten kullanıcılara da habire küfrediyorlardı. Debian'da da böyle saygısız dallamalar vardı, bug reportlara laga luga yapan ama siz bu iş için para yapıyorsunuz. Nasıl devlet memurusunuz ve nasıl özgür yazılımcısınız diye adama sorarlar, ve yanıt veremediğinizde apışıp kalırsınız işte böyle.

Peh.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus Semineri 28 Ocak'da TOBB'da

javacikiz

Pardus'un topluluk sitesi olan Özgürlükİçin.com Pardus Semineri vermek için TOBB ETÜ'ye geliyor. 28 Ocak Çarşamba günü saat 15:30'da başlayacak seminerde Ali Işıngör ve Akın Ömeroğlu Pardus hakkında sunumlar yapacaklar. Geçen hafta gerçekleşen birinci Pardus seminerinde Pardus göç ortaklarından Portakal Teknoloji Yazılım Şirketi kurucusu ve genel müdürü Bora Güngören Özgür yazılım ve Pardus'un gelişimi hakkında yaptığı güzel sunumla dinleyicilerini aydınlatmıştı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin ana bina Mavi Amfisinde yapılacak ikinci Pardus seminerini de yine üniversitenin Bilişim Teknolojileri ve Robot Topluluğu organize ediyor.
TOBB ETÜ adres: Söğütözü Cad.No:43, Söğütözü, Ankara, 06560 Türkiye

Pardus GNU/Linux Dağıtımını Çinliler Kullanacak Mı?

hayalci

Bu habere göre Pardus Çinli yetkililerin dikkatini çekmiş ve Türkiye tarafından Pardus'a Çince desteği ekleme teklifi yapılmış. Çin hükümetinin onayı sonrasında Pardus Çin'de kullanılmaya başlanabilecek.

Pardus 1.1 ATA

anonim

Pardus 1.1 Beta sürümü yayınlandı. Sürüme ATA kod adı verilmiş.

Basın duyurusu: http://www.pardus.org.tr...

linux.com: Türkiye'nin Pardus'u Kolay Kullanılabilir

ersin2k

www.linux.com'da Pardus incelemesi yapılmış. İncelemede Pardus un inanılmaz bir şekilde kolay olduğuna işaret ediliyor. Pisi ve Tasma tanıtılıyor. Dikkat çeken diğer bir nokta ise KNazar programı :)

PISI Geliştirme Deposu

exa

PISI'nın yeniden canlandırılan geliştirilme dalına ait kaynak kodunu github'da bulabilirsiniz. Kaynakların şu andaki revizyonu 1.1_beta12'dir. Bu revizyonu yerel subversion çalışma kopyalarımdan yükledim, Pardus projesindeki en son idare ettiğim geliştirme dalı deposuna aittir. Dalla ilgili bilgileri aşağıda kendiniz görebilirsiniz.

$ svn info . Path: . Working Copy Root Path:...