Günümüzde bir çok GNU/Linux dağıtımı mevcut. Hepsinin temel işlevleri birbirine benzer. Bu dağıtımların temel farkları organizasyon ve yönetim anlayışı. Peki ülkemizde TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve açık kaynak kodlu ve özgür bir yazılım olduğunu idda eden Pardus'u hiç yakından tanıma fırsatı buldunuz mu?
Siz hiç Pardus'un kurumsal alanda kullanıldığına şahit oldunuz mu? Birkaç istisna vardır elbette. Pardus dağıtımını kurumsal olarak kullanmak ve müşterilerinize önerebilmek amacıyla bu konuda girişimlerde bulunun. Ancak göreceksiniz ki bu konuda elle tutulur bir çalışma, yöntem, metodoloji yok. O halde varsa siz de bu konudaki taleplerinizi daha yüksek sesle dile getirin.
Eğer geliştiriciyseniz, projedeki geliştiricilerin daha rahat edeceği, kaynak paketlerin imzalanabileceği ve herkesin kendi deposunu yayınlayabileceği oldukça özgür bir yapıyı önerebilirsiniz. Bu öneriyi hem paketlerin imzalanması konusundaki yazıları takip ederek, hem geliştiricilerin sürüm kontrol sisteminin yavaşlığı ve problemleriyle cebelleştiğini görerek, hem de üçüncü kişilerin depolarını daha özgür bir şekilde yayınlayabileceğini görerek önerebilirsiniz.
Ama alacağınız cevap şu olabilir: "Sizin takıntılarınızdan bıktık artık." [1, 2, 3, 4, 5]
Peki Pardus geliştiricilerinin bu üslupları size geçmişte yaşanmış olayları hatırlatıyor mu? Böyle birkaç proje hatırlıyor musunuz?
Projeye diğer gelişmelerden örnekler de verebilirsiniz. Bu geliştiriciler için fikirsel katkı sağlar. Örneğin farklı özelliklere sahip diğer dağıtımları ve bunların makalelerini gönderebilirsiniz. Bunların özelliklerini e-postanızda yazabilir, geliştiricilere "Bakın böyle bişeyler de var" demek isteyebilirsiniz.
Ancak, böyle bir durumda ise alacağınız cevap önceki e-postalarınızın işe yaramaz olduğu, daha çok konuşmamanız gerektiği, ve artık attığınız e-postaların modere edileceği olabilir.
O halde;
Pardus Özgür Olmalı!Pardus Katılımcı Olmalı!
Bu ülkemizde bizler için proje üreten bir kurumun daha iyi işler çıkarabilmesi için gerekli. Eğer bir kurum çıkıp özgür ve açık kaynak kodlu bir proje yaptığını söylüyorsa, o halde özgürlüğü sağlamalı ve katılımı arttıracak çalışmalar yapmalı. Sadece kendi bildiği doğruları uygulamamalıdır.
Pardus Özgür ve Yeni Fikirlere Açık Olmalı!Pardus geliştiricileri tartışabilmeli, konuşabilmeli. Önerileri ve eleştirileri dinlemeli ve bunlardan birşeyler çıkarmalı. Ekip, dışarıdaki insanların da birşeyler katabileceğine inanmalı. Aksi takdirde, her kapalı hiyerarşide olduğu gibi bazı tabular sistemi ele geçiriyor ve gelişmenin önünde kocaman bir duvar olarak yerini alıyor. Örneğin proje katılımcılarına bağımlı olmak yerine, projedeki baskın kişilere bağımlı hale geliyor. Bu da onların tüm proje adına hüküm vermesine neden oluyor. Hükmeden neyi söylerse, o yapılıyor ve konuların tartışılması da ayıplanıyor.
Pardus merkezi yapıyı terketmeli ve dağıtık olmalı. Oracle'a ait ticari ürünleri, Linus'un üzerine basarak aptal diye nitelendirdiği stratejiyi ve üçüncü kişileri uzaklaştıran üslubunu bırakmalı.
Pardus'un kurumsal olarak kullanılması ve esas hedef kitlesine ulaşabilmesı projenin başarısı ve harcanan paraların geri dönebilmesi için elzemdir. Bu amaç için gerekli stratejinin bir an önce oluşturulması gerekmektedir.
Pardus Özgür Olmalı!Pardus bir ekibin değil HEPİMİZİN olmalı!
1- http://liste.pardus.org.tr/gelistirici/2007-January/004435.html
2- http://liste.pardus.org.tr/gelistirici/2007-May/007580.html
3- http://liste.pardus.org.tr/gelistirici/2007-June/007990.html
4- http://liste.pardus.org.tr/gelistirici/2007-June/008230.html
5- http://liste.pardus.org.tr/gelistirici/2007-June/008243.html