ozancaglayan

ozancaglayan


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

67 makale arxiv'den kaldırıldı ( 38)

listeyi gördüğüm anda başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Ben kendim utandım..

ODTÜ Teknokent 5 Yılda 10 Kat Büyüdü (Peki Ya Silikon Vadisi?) ( 4)

bir kere her şeyi geçtim, hadi ikisini de "teknokent" olarak adlandırdık diyelim. Yahu içerikleri bile o kadar farklı ki. elma ile armut gibi bir şey bu. Biri adı üstünde silikon vadisi. Yarıiletken teknolojisinin tüm nimetlerinden yararlanarak evimizin her tarafına musallat olan (mikro/nano)elektronik aygıt/çip geliştiriyor. Bizim teknokentlerimiz ise "tamamen" olmamakla beraber yazılım geliştirme üzerine çalışan bir sürü şirketin toplandığı bir mecra. "E gel sen sonra biri bilmemkaç yılda bilmemkaç kat büyüdü ayrıca dünyanın en büyüğü silikon vadisi" diyip haberi de, araştırmayı da, her şeyi katlet..

Bir Üniversite İlk 500'e Nobel'le mi Girer Rektörle mi? ( 20)

Nobel'le de girse rektörle de girse, ikisi de ayrı ayrı acıklı ve düşündürücü.

Sony Bilgisayarları PlayStation 3 Yongasını Kullanmaya Başlıyor ( 7)

Zaten makul fiyattan kastım üniversitelerin super computing laboratuvarları için makul anlamındaydı. Eve girmesine gerek olduğunu hiç düşünmüyorum böyle bir bilgisayarın zaten :)

Sony Bilgisayarları PlayStation 3 Yongasını Kullanmaya Başlıyor ( 7)

bir tartışmada daha beraberiz :)

cell broadband engine avrupa'da birçok üniversitenin laboratuvarlarında araştırma amaçlı kullanılan bir işlemci mimarisi(Okuduğum şehirdeki laboratuvarların birinden biliyorum). Cell SDK adı altında bir yazılım geliştirme simülasyon ortamı bulunuyor hatta en son IBM üniversite öğrencileri için bir yarışma düzenledi Cell BE üzerinde çalışacak yazılım geliştirme üzerine.

Eğer sony bu bilgisayarlari nispeten makul seviyelerde pazara sunabilirse yüksek hesaplama isteyen işlerde insanlara acayip zaman/hız kazandıracaktır. Çocukları boşverin :)

Pardus Projesi Tatilde! ( 73)

Ah.

Tüm bu tartışmada pardus'tan yana taraf olmam sizde geliştirici olduğum imajı yarattı sanırım. Ben bir geliştirici değilim. Sizden böyle bir şey istendiyse, ben sizin yerinizde olsam seve seve paketlerdim istenen şeyleri. Siz zannediyor musunuz ki depoda bulunan paketleri geliştiriciler paketliyor? Bir çok üniversite öğrencisi hatta lise öğrencisi bile var tanıdığım, gönüllüler, kısacası işe biraz gönlünü kaptırmış herkes depoya girmek üzere paketler yaratıyor. Bu insanların bütün günlerini paket yapmaya verdiklerini düşünmek oldukça düşündürücü ve güldürücü olurdu zaten. Tamamen sizin aktardığınız bu özet paragrafa dayanarak sizden bir paket istenmesi size bu insanların tembel olduklarını, çalışmadıklarını düşündürüyorsa, eh, yapacak bir şey de yok pek zaten sizin açınızdan. Eğer cevabını merak ettiğiniz bir şeyler varsa bunlara cevap bulabilirsiniz, gider mail atarsınız, #pardus-devel kanalında "düzgün" biz üslupla sorarsınız. Cevabını da alırsınız.

Pardus Projesi Tatilde! ( 73)

Troll lafını kullanan ben değildim.

Tüm Türkiye'nin kamu kuruluşlarında, üniversitelerinde, ilkokullarında kısacası 3-5 istisna dışındaki tüm bilgisayarlar için ödenen Microsoft lisansları halkın parasını çarçur etmek olmuyor da maaşlı çalışan 15 geliştiricinin aylıkları mı halkın parasını çarçur etmek oluyor? Ne kadar ayıp.

Eğer tüm açık kaynak camiası sizin gibi "basit manada hedef kitlenizin işini diğer dağıtımlar da gayet iyi görür" deseydi şu an ne ubuntu, ne knoppix, ne fedora core, ne xandros olurdu. Yanlış mıyım? E nerde kaldı girişimcilik, araştırma geliştirme? Bu adamlar diğer dağıtımlarla tıpatıp aynı bir klon yapmıyorlar ki. Ondan sonra siz bunlardan bahsetmeyip bir de "initmiş pitonmuş filanmiş" dalga geçiyorsunuz. Ha eğer siz basit manada hedef kitlenizin işini diğer dağıtımlar da gayet iyi görür diyorsanız "bu sebepten bu projenin gerekliliğine inanmıyorum. UEKAE fonları başka projelere aktarılsın" deseniz ben eyvallah diyip susacağım. Ama siz hem diğer dağıtımlar gayet iyi görür diyip üzerine bir de 3 haftalık tatili ciddiyetsiz buluyorum diyorsunuz yani kendinizle çelişiyorsunuz?

Yani 3 haftalık tatil olmasa bu projeye sesinizi çıkarmayacak mıydınız? Bence sadece dikkat çekmek için biraz da ukalaca ve işe çok yukardan bakarak yorum yapıyorsunuz. Sizin doğru bildikleriniz sizindir, siz bunları aktarırken "gerçek doğru"lar gibi bize fikirlerinizi empoze edemezsiniz. Bu kadar sert ve emir içeren ifadeler hiç ama hiç kullanamazsınız. Üslubunuz oldukça yakışıksız ve sert.

Pardus Projesi Tatilde! ( 73)

Neyse rahatladım tartıştığım kişinin seviyesizliğini görünce.

Saygılarımla.

Pardus Projesi Tatilde! ( 73)

deliriyorum. Benim için satılan vatanına sahip çıkmayan adam ile ubuntunun türkçesi var pardusa ne gerek var diyen adam aynı adamdır. Buldum, kıstırdım ve suratına patladım bu kadar.

Pardus Projesi Tatilde! ( 73)

Sen neyi savunuyorsun? Ya da neyi savunmuyorsun?
Hani pardus senin için işletim sistemi değildi, windows çakmasıydı? O zaman sana mı düştü şimdi bunun geliştirilmesinin kurallarını koymak?

Tatil tartışması bahanesiyle açtığınız yeni bir fazlamesai klasiği haberin altına pardus karşıtlarının döşendiği mesajlara bakıyorum da kendimi tutamıyorum. Tatil konusunda diyecek bir lafı kalmayan siz işi aldınız konsol bash karmaşıklığından windows'un o olmayan rezil komut satırından daha zor olduğunu, komut ezberlemek gerektiğini falan anlatıyorsunuz. Sonra da ben windows gibi işletim sistemi değil windows kullanırım diyorsunuz.

Windows'un yakın zamanda yıllardır bir boka yaramayan komut satırını "powershell" adındaki bir kabukla değiştireceğini biliyor musunuz? Eh artık kağıdı kalemi alıp komutları çalışıp ezberlersiniz.

Ubuntu'nun türkçe desteği yok mu? O zaman niye Pardus diyorsunuz. Afedersiniz, tüm dünya gidip Amerika'ya taşınsın o zaman orada barınacak toprak var nasıl olsa kapatalım ülkeleri, satalım evleri, gidelim buralardan. Siz tekelcilikten yanasınız o zaman, ubuntu'ya rakip çıktığında adı çakma windows oluyor. Zamanında ubuntu çıktığında da aynı şeyleri söylediniz mi merak ediyorum?

Pardus'un getirdiği yeniliklerden tek kelime bahsetmeyişinizi, yabancı incelemelerde heyecanla bahsedilen pisiden tek kelime etmeyişinizi, işletim sistemi kitapları yazanların yeni baskılarda pardus'un tüm init sistemini python ile yeniden yorumlama çabalarından bahsetmeden geçemeyişinden söz açmamanızı konuyla yakından uzaktan pek ilginizin olmamasına bağlıyorum. Siz ve sizin gibilerin açık kaynak dünyasının önündeki en büyük ve zararlı engeller olduğunuzu, bu böcek kafalarınızla daha bu ülkeye çok çektireceğinizi düşünüyorum. Fazlamesai'yi de ayda bir böyle "efendim listeleri gezerken bakın ne buldum. pardus geliştiricilerinden mahmut şöyle demiş : " kıvamındaki yanlı haber girişlerinden dolayı kınıyorum.

Pardus Projesi Tatilde! ( 73)

Emin olun hiçbir geliştirici önemli bir güvenlik açığı için yayınlanacak bir yamayı "tatil bitsin de sonra" mantığıyla ertelemez. Ne kadar dalga geçerseniz, beni eleştirirseniz eleştirin hepinizin üslubunu oldukça sert, ironik ve gereksiz buluyorum. Tüm ekibin topluca tatil yapmaları proje ile ilgilenmedikleri anlamına da gelmez, herkesin evinde bilgisayarı ve interneti var.

Pardus Projesi Tatilde! ( 73)

Gece gece konuşmayayım diyorum da çıldırtıyorsunuz insanı. Öküz altında buzağı aramak bu oluyor heralde. Hayır listeleri biraz takip ediyor olsanız geliştirici listesinin halen aktif olduğunu bilirdiniz. Ama bol keseden sallamak kolay geliyor, yeni modamız pardus'a saldırmak. Artık bırakın milletin işine gücüne köstek olmayı da kendi işinize dönün. Ne parazit adamlarmışsınız yahu. Buraya böyle abuk subuk, ilkokul argümanlarıyla zayıf fikirlerinizi yansıtacağınıza gidin siz de bir linux dağıtımı hazırlayın da onu da kullanalım.

Pardus projesini hayvanlar geliştirmiyor, insanlar geliştiriyor! Bütün gün onun bunun attığı "bu işletim sistemi olmamış, windows daha güzel" maillerinin arasından işlerini yapmaya çalışıp, hata listelerini takip edip, 2 günde bir yeni paket güncellemeleriyle karşımıza çıkıyorlar. Bu insanlara koskoca bir 52 hafta içinde 3 haftalık tatili çok görüyorsanız yazıklar olsun.

Pardus 2007.2: Caracal Caracal ( 7)

Hepimize hayırlı uğurlu olsun :)

Pardus gerçekten... ( 91)

Dediğiniz tamamen ifade ile ilgili problemler yoksa kimsenin linux çekirdeğini sahiplendiği falan yok.

Dediğiniz gibi bir linux çekirdeği ve etrafına kümelenmiş uygulama programları jargonda bir linux dağıtımını oluşturan en önemli iki unsur. İşletim sistemi lafının dağıtımın yerini almış gözükmesi de herkesin bu detaylardan haberdar olmaması ve olmak zorunda da olmaması. Deneyimsiz son kullanıcının gözünde Windows veya Pardus veya Debian veya Gentoo birer işletim sistemidir. Ben bunun halk seviyesinde çok çok büyük bir anlam yükleme hatası olduğunu düşünmüyorum.

Pardus'a "Ulusal İşletim Sistemi" sıfatının takılması ise tamamen kişisel bir tercihtir, doğrudur, yanlıştır tartışılır.

Pardus gerçekten... ( 91)

Evet Pardus gerçekten özgür.

Pardus, sırf sizin altyapısında beğenmediğiniz bir unsur olduğu için ve bunu kendinizce geliştiricilere kabul ettiremediğiniz için özgür değilse evet Pardus Özgür Değil.

Pardus, hata listesinde laptopınızın bir bileşeninin düzgün çalışması için çekirdek yaması gerektiğine dair bildirinize zamanında cevap veremediği için özgür değilse evet Pardus Özgür Değil.

Pardus, benim de içinde olduğum 10 tane üniversite öğrencisine kapılarını tereddütsüz açmışsa, evet tamam özgür değil.

Pardus'a geliştirici olmanız, katkıda bulunmanız tamamen sizin bilgi/birikim ve zamanınıza bağlıysa kabul ediyorum özgür değil.

Az laf çok iş demişler. Pardus'un özgür olup olmadığını yargılarken bu kadar sığ ve 5 adet liste mesajını delil olarak sunacak kadar yetersiz argümanlara dayanırsanız zaten sizin sunacağınız özgürlükten ne bana ne de Pardus'a hayır gelir.

çevir.com ( 17)

Oldukça enteresan ve başarılı bir fikir. İngilizin biri yapsaydı eminim çok ilgisini çekerdi herkesin.

Pardus'ta Staj Olanağı ( 8)

Merhaba.

Okul bir şekilde TÜBİTAK, UEKAE'yi geçerli staj yeri olarak kabul ettikten sonra geriye sadece dediğiniz gibi staj defterini imzalatmak kalıyor onun dışında stajını Gebze'den ya da evinden yapmanın okulla bir bağı kalmıyor.
Ha, bu staj defterinin içeriği okuldan okula değişiyor ve güncelliği tartışılır tıpkı her konunun tartışmaya açık olduğu gibi. Ancak dediğiniz gibi okula en azından resmi bir faks ulaşmadan yapılmış bir staj okullar tarafından sayılmayabilir. Bu bağlamda Google SoC ya da başka bu tarz bir uluslararası projede en azından elde öğrenci adına düzenlenmiş resmi bir kağıdın varlığı işi kolaylaştırabilir.
Kaldı ki bu bürokrasiye çözüm olarak getirilen aslında staj yapılmayan bir dost şirketinden yazı ve staj defterine imza elde edilip stajını başka yerde ya da hiç yapmayan öğrenciler de hayli çoğunlukta.

İyi günler.

Türkiyenin İlk 500 Bilişim Şirketi açıklandı ( 13)

onlar bir yana asıl ben sabit telefon hizmeti internet hizmeti ve kablo tv hizmeti dallarında türk telekom'un seçilmesine acayip şaşırdım. Bu alanlarda hizmet veren oldukça başarılı özel sektör temsilcileri ve kuruluşlar varken bir devletin arap bir kuruluşunun seçilmesi çok şaşırtıcı. vay anasını.

Bir Çağrı Hakkında ( 17)

fikir güzel ama içeriğin yoğunlaştığı microsoft teknolojileri düşündürücü ama şaşırtıcı değil zira milli eğitim bakanlığı kapsamında yapılmasından yola çıkılarak bill gates'in 3 ayda bir türkiyeye gelip kabineyle, meb bakanıyla, başbakanla zırt pırt görüşmesinden belliydi zaten bunlar.. işin en çarpıcı tarafı da, devletin kuruluşu tübitak'ın, enstitülerinden birinde acık kaynak kodlu ulusal işletim sistemi geliştiriliyor. Aynı devlet, aynı dönemde ülkesinin tüm milli eğitim hizmetlerini microsoftun üzerine bırakıyor ve arkasında neler dönüyor kimbilir kimse bilmiyor. bizler adam olmayız, lafım bu proje hakkında fikir almak isteyen arkadaşımıza değil, ama başımızdakilerin 'değişmeden' önceki emperyalizm düşmanlıklarının(?), değiştikten sonra en basitinden yazılım alanında bile sönüp gitmesi..

e-Ticaret, Medya, Türkiye, Dumur ( 28)

insanların yazdıkları mektupları, okudukları ya da çalıştıkları ya da belki fotokopiciliğini yaptıkları kurumun saygınlıgıyla mı ölçüyoruz? verilen haberin anlatmak istediğiyle pek ilişkilendiremedim ben yazdığınız yorumu.. ayrıca varsın bırakın bilgisayar mühendisligi ögrencisi olsun, araştırma görevlisi olsun ya da fotokopici olsun ya da belki de tesadüfen arkadaşının hesabından outlook üzerinden atmış olsun o emaili, adam pardusdan haberdar, kurmuş, kurcalıyor, soru soruyor, çabalıyor. Türkiye'nin en saygın üniversitelerinde bilgisayar mühendisliği okuyan/okumuş olan kaç kişinin linuxun ne olduğundan haberi var acaba?

Milliyet'e göre telif hakkı ne demek? ( 18)

tartışılacak çok da fazla bir şey yok aslında ne telif hakkı, ne özgür bilgi, ne serbest dolaşım... şimdi ben picassonun tablosunu çalıp altına adımı yazıp insanların beğenisine sunsam, bundan ne farkı var ? yapılan şey son derece etiğe aykırı. medyada tekel oldukları gibi bir de kuralları da artık burdan yola çıkarak yeniden belirliyorlar.

Bir Programcının Kitaplığı Nasıl Olmalı? ( 8)

aslında bu bir programcının kitaplığından çok bir bilgisayar meraklısının, aşığının kitaplığı. bir programcının bunları bilmesi gerekli midir, gereksiz midir o bol bol tartışılır ancak gerçek anlamda meraklı bir bilgisayar mühendisinin(okullu veya okulsuz)gözünün aşina oldugu kitaplar olmalidir bence bu raftakiler.

0.006 oranından 0.02 oranına çıkabilecek miyiz? ( 11)

zor biraz. ülkenin tek bilimsel araştırma kurulunun bütçesi zaten az diye basbas bağırırken devlet, bütçesini daha da kısıp, elemanlarını da kendilerinin atayacagini söyler.
üniversiteye ödedigimiz harçların bir havuzda toplanıp oradan devlet tarafından okullara keyfekeder dagıtılacagı günler de yakin, 2006-2007.
ar-ge desen sıfır. intelin sayfasına giriyorum staj başvurusu için aldığı tek staj pozisyonu : pazarlama ve satış departmanı.
cisco'ya mail atıyorum staj diye türkiye insan kaynakları yurt dışında ihtiyaç görürlerse burayla iletişime geçerler diyor.
hiçbir doğru düzgün IT firması, sayfasının türkçeye doğru düzgün bile çevirmeye yeltenmiyor..
devletin bir bilişim politikası yok, kendi kurumu pardus'u açıklarken, kendi milli eğitim bakanı bill gates'le anlaşma imzalıyor. okulların altyapısını microsofta bırakıyor.
devlet erkanı devlet yönetmekten bihaber.
Doğru dürüst internet hizmetini birakin 3 dakika stabil çalışan DNS sunucu bile sağlayamıyorlar.