Türkiyenin İlk 500 Bilişim Şirketi açıklandı

0
butch
İnterpromedya tarafından gerçekleştirilen İlk 500 Bilişim Şirketi araştırmasının sonuçları belli oldu.

Araştırmaya göre, ilk üç sırayı Türk Telekom,Turkcell ve Telsim (Vodafone) alırken, ilk 10a giren diğer şirketler sırasıyla KVK Teknoloji Ürünleri, Genpa, Avea, Netcell, İndeks Bilgisayar, A-Tel Pazarlama, Hewlett-Packard olarak ilan edildi.
Araştırmada, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu yıl 2004 2005 yılları ciro karşılaştırmalarına göre "Hızla Yükselenler" ve "İlk Kez Katılım Gösterenler" de duyuruldu. Buna göre en hızlı çıkışı yapan şirket, Altera oldu. Yine bu yılın yeni kategorilerinden biri olan Perakendenin birincisi, Teknosa olarak belirlendi. 2001 2005 yılları arası en fazla büyüyen şirket ise, Beko oldu. Türkiyenin İlk 500 Bilişim Şirketi:

İlk 500 Bilişim Şirketi İlk 10

  1. Türk Telekom
  2. Turkcell
  3. Vodafone (Telsim)
  4. KVK Teknoloji Ürünleri
  5. Genpa
  6. Avea
  7. Netcell
  8. İndeks Bilgisayar
  9. A-tel Pazarlama
  10. Hewlett-Packard

KATEGORİ BİRİNCİLERİ

DONANIM

Sunucu: İndeks Bilgisayar

Kişisel bilgisayar (Masaüstü): Casper Bilgisayar

Kişisel bilgisayar (Taşınabilir): TNB Bilgisayar

Baskı sistemleri: İndeks Bilgisayar

Veri yedekleme ve depolama donanımı : Datagate Bilgisayar

Veri iletişim donanımı: Cisco Systems

ATM: NCR

POS Sistemleri: Planet Elektronik

OT/VT donanımı: Exim

Güvenlik donanımı: Armada

Monitör: Kont Bilişim

OEM: İndeks Bilgisayar

Kesintisiz güç kaynağı: İnform Elektronik

Görüntü ve ses sistemleri: Vestel Pazarlama

Telekomünikasyon alt yapı donanımı: Ericsson

PBX sanral: Siemens

Mobil uç birim donanımı: Genpa

Sabit uç birim donanımı: Tesan Telekomünikasyon

Çeşitli donanım: Teknosa

YAZILIM

İşletim sistemi: İndeks Bilgisayar

Ofis yazılımı: İndeks Bilgisayar

Güvenlik yazılımı: Intellect

Middleware yazılımı: Oracle

Uygulama geliştirme araçları: Bildem Bilgisayar

Veri yedekleme yazılımı: Gantek Teknoloji

CRM yazılımı: Probil

ERP yazılımı: Meteksan Sistem

Mobil uygulamalar: Oksijen Teknoloji

Çeşitli iş uygulamaları: Cybersoft

Sektörel yazılım: Havelsan

Veritabanı yazılımı: Oracle

Veri ambarı/İş zekası yazılımı: Oracle

Yönetim yazılımı: Sentim Bilişim

Görüntü işleme yazılımı: Bilkom

HİZMET

Danışmanlık: STM Savunma Teknolojileri

Eğitim: Koç Bryce

Sistem bütünleştirme projeleri yönetimi: Meteksan Sistem

Dış kaynak kullanım hizmeti: Global Bilgi (Call //24)

Yazılım teknik destek hizmeti: Belbim

Donanım teknik destek hizmeti: Siemens Business Services

Internet hizmeti: Türk Telekom

Sabit telefon hizmeti: Türk Telekom

Mobil telefon hizmeti: Turkcell

Kablo TV hizmeti: Türk Telekom

Dijital yayın hizmeti: Digiturk

Uydu hizmeti: İnta Uzay Sistemleri

Katma değerli mobil hizmetler: Mobilera

ÖZEL BÖLÜM

Tüketim malzemeleri: Despec

e-Ticaret: İndeks Bilgisayar

Perakende: Teknosa

Son Yılda En Fazla Büyüyen Bilişim Şirketi: Altera

2001-2005 Yılları Arasında En Fazla Büyüyen Bilişim Şirketi: Beko Elektronik

Görüşler

0
yilmaz
tüm listeye nereden erişebiliriz?
0
Tarık
Interpro nun resmi sitesinden aldığım bilgileri ben yanlış anlamamışsam eğer tam listeyi ve daha fazlasını 200 YTL civarında katalog halinde dağıtıyorlar.
0
mturker
Interpromedya'nın sayfasında "Kamu ile paylaşılacak" diyor. Yakında çıkar piyasaya sanırım. Bir de bu verileri ve daha fazlasını derleyip bir rapor ortaya çıkarmışlar, 200 YTL ye satılan da bu rapor. Not: Bu haberi ben de göndermiştim aynı şekilde ama butch daha önce davranmış sanırım :)
0
robertosmix
Veritabanı yazılımı: Oracle

Veri ambarı/İş zekası yazılımı: Oracle

Yönetim yazılımı: Sentim Bilişim

İşletim sistemi: İndeks Bilgisayar

Ofis yazılımı: İndeks Bilgisayar

ERP yazılımı: Meteksan Sistem

Çeşitli iş uygulamaları: Cybersoft

Sektörel yazılım: Havelsan

İndex bilgisayarın işletim sistemi ve ofis yazılımları geliştirdiğini yeni duydum. Bu çok güzel bir gelişme. "Türkiye"nin Oracle adında bir veritabanı ve iş zekası yazılımı geliştiren bir kuruluşu olduğunu öğrenmek de beni ayrı bir sevince boğdu. CyberSoft'un "çalışan" "iş uygulamaları" (nasıl bir tabirse artık) yazılımlarını görmek için sabırsızlanıyorum. Havelsan'ın "5 milyon doların altında proje almıyoruz" diyerekten mareşallere gönderme yapmalarından sonra "Sektörel Yazılım" dalında en başarılı olarak gösterilmelerine ne kadar sevindiğimi bilemezsiniz.

Son olarakda Meteksan'ın koskoca Mernis projesinde aldığı dünya çapındaki başarıdan sonra ERP sektörüne de el atması beni ne kadar gururlandırdı bilemezsiniz.

Süpersiniz çocuklar.
0
yilmaz
Kişi başına milli borcumuz 5000$ 'a yaklaşmış. Demek ki İndeks bilgisayarın işletim ve ofis çözümleri ile yerli Oracle çözümleri çok satmamış.
0
ozancaglayan
onlar bir yana asıl ben sabit telefon hizmeti internet hizmeti ve kablo tv hizmeti dallarında türk telekom'un seçilmesine acayip şaşırdım. Bu alanlarda hizmet veren oldukça başarılı özel sektör temsilcileri ve kuruluşlar varken bir devletin arap bir kuruluşunun seçilmesi çok şaşırtıcı. vay anasını.
0
anonim
Butun listede AR-GE yapan sadece iki Turk sirketi var: Vestel ve Beko. Bunun disinda savunma sanayii sirketleri de olabilir, listenin o kismina bakmadim.

Geri kalanlar "bilisim" sirketi falan degil. Yabanci sirketlerin Turkiye'deki satis ve destek uzantilari. Burada bi halt gelistirdikleri yok.

Cep telefonu satan sirketler bile "bilisimci" oluyor... Yarin sabah acin bi Nokia bayii. Eger yil boyunca yeterince telefon satarsaniz, siz bile Turkiye'nin en buyuk bilisim sirketleri arasina girebilirsiniz. Ilk 10'da boyle sirket var yahu... Goren de zanneder ki teknoloji sirketi. Cep telefonunu (ustelik karpuz satar gibi) satan siradan "dukkan"lar bilisimci oldu artik. Manzara dandik...

O bakimdan utanc verici bi liste.
0
conan
http://www.interpromedya.com.tr/bilisim500/ Su sayfadan akan bilisime bakiniz. Bir thumbnail kavramindan habersiz bilisiminiz batsin ya.
0
FZ
Sayfadan yüklenen veri 5 MB civarı! Ortalama resim dosyası boyu 1.2 MB, maşallah diyorum! Susuyor ve derin bir tefekküre dalıyorum.
0
devrimsipahi
Tahminime göre bu sıralama yıllık ciro üzerinden yapılmış. Bu nedenle pazarlamacılar ön sıralarda. Ülke olarak harcadığımız paranın %90 ı da yurt dışına gitmiş demektir. Artı değer ve istihdamı temel alan bir sıralama yapılsa, o zaman alkışlamaya değer birilerini bulabiliriz.
0
anonim
Listede kategori birincisi gozuken TNB (Toshiba Notebook) Bilgisayar'in web sitesine bir goz attim.

Arkada MS Access calisan bir site bu...

Bu buyuklukte bir sirket ucuza kacmak icin sitesinde veri tabani olarak Access kullaniyorsa bir yerlerde bir tuhaflik vardir diye dusundum. Gerci muhtemelen onu savunan insanlar olacaktir.

0
anonim
Atel'e bir goz atinca durumun orada da ayni oldugunu farkettim. Turkiye bilisiminin ilk onunda yer alan bir sirket... Hmm.

Microsoft'un yakinda "Turkiye'nin Ilk Onu Access Kullaniyor" diye reklam yapmasini bekliyorum simdi...

Turkiye'nin bir teknoloji ulkesi olmasi epey zor olacak gibi gozukuyor...

0
onurakdemir
İşletim sistemine gerek yokki bilgisayarda , mail atsın , film oynatsın yeter:) Umarım derdimi anlatabilmişimdir.....
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İstanbul'da Dünya Mahkemesi: Bush ve Blair Mahkemeye Çağrıldı

FZ

İstanbul'da ABD Konsolosluk yetkilisi Irak Dünya Mahkemesi Heyetinin ABD Başkanı Bush'u mahkemeye gelip iddiaları yanıtlamaya çağıran mektubunu kabul etti. Tony Blair'in davetiyesi ise mektupla gönderildi.

Yukarıdaki sözler Dünya Mahkemesi web sitesinden alınma. Oturumlar, 23 Haziran 2005, Perşembe, yani bugün 20:00'da, İstanbul'da başlayacak.

Irak Dünya Mahkemesi (WTI) Irak’taki savaşa karşı dünyanın her yerinde yükseltilen itirazdan doğmuş küresel bir girişimdir. 1960’ların sonunda yapılan Russell Mahkemesi'nden esinlenen WTI, Irak’taki savaş ve işgale ilişkin gerçekleri ortaya koymayı ve bu saldırının sessizce geçiştirilmesini engellemeyi hedeflemektedir. Amaçlanan bu süreçte işlenen suçların ve ihlallerin yanı sıra, çekilen acıların, susturulan seslerin ve direnişin de kayda geçirilmesidir. WTI, somut kanıtlara dayalı bir dinleme, düşünme, değerlendirme ve yargı sürecidir.

Sertifikasyonun Önemi

FZ

Avrupa ve ABD'de 32.000 BT çalışanı ve 1830 işveren arasında yapılan bir araştırmaya göre bilgi teknolojileri konusunda sertifikasyonun önemi artmış durumda. Sertifikasyonun avantajının en çok hissedildiği alanlar ise proje yönetimi ve bilgi teknolojileri güvenliği.

Noam Chomsky İstanbul Bilgi Üniversitesi´nde

FZ

Özgürlükleri teftiş için 13 Şubat’ta Türkiye’ye gelen Noam Chomsky, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde konferans veriyor ve Üniversite bu vesileyle, çağımızın en önemli entellektüellerinden Chomsky üzerine yapılmıs bir belgeseli 10 Şubat’ta gösteriyor.

Dünyaca ünlü Amerikalı düşünür ve dilbilimci Noam Chomsky 13 Şubat Çarşamba günü saat 16.00-18.00 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde, “11 Eylül ve İletişim” konulu bir konuşma yapacak.

Robocup 2005 Şampiyonu: Türkiye

FZ

Boğaziçi Üniversitesi Bilg. Müh.den Prof. Dr. Cem Say'ın "cogsciforum" e-posta listesine son gönderdiği iletiye göre Osaka, Japonya'da düzenlenen Robocup 2005 robot futbol turnuvasını Prof. Dr. Levent Akın yönetimindeki Cerberus ekibi kazanmış. Diğer takımları da burada görebilirsiniz.

Dr. Akın'ı ve öğrencilerini bu başarıdan ötürü kutluyor robotik ile YZ bilimlerinin ülkemizde ve dünyada gelişmesine daha da büyük katkılarda bulunmalarını diliyoruz.

Deneysel Müzik Aletleri Gecesi II

FZ

İlki Dogzstar'da olan Deneysel müzik aletleri gecesinin ikincisi 25 Ocak Cuma saat 22:00'de Balans Tonique'de.

Bilgi Üniversitesi öğrencilerinin performanslarını sergileyecekleri bu gösteride müzisyenler dizayn ettikleri sesleri yine kendilerinin dizayn ettiği entürmanlarla gece boyunca dinliyiciye farklı bir deneyim yaşatmayı planlıyor. Alışılmadık bir perspektifte geçecek bu gösteriye herkes davetlidir. Giriş bedavadır.