Gödel Teoremi ve Matematik Dışındaki Etkileri

0
FZ
Boğaziçi Üniversitesi, Matematik Topluluğunun düzenlediği bu ilginç ve heyecan verici seminer John Pym tarafından ``Thoughts Centered on Gödel´s Theorem´´ başlığı altında sunulacak.

Duyuru afişindeki iddiaya göre katılımcılardan herhangi bir matematik ya da sembolik mantık önbilgisi beklenmiyor. Söz konusu teoremin ispatı herkesin anlayacağı şekilde yapıldıktan sonra sıra bu teoremden yola çıkıp çok farklı alanlarda farklı argümanlar geliştiren kişilerin dediklerine gelecek ve söz gelimi Gödel´in teoreminden yola çıkıp ``düşünen makinalar yapmak imkansızdır´´ gibi fikirleri ispatlamaya çalışan bilimadamlarının düşüncelerine yer verilecek.

Yer: Boğaziçi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fak. 3. kat, TB-310 no.lu derslik.
Tarih: 16 Aralık 2003 Salı, 17:00

Görüşler

0
Sijiero
bu adamı bir sonraki gün. Kocaeli üniversitesine çağırmamız gibi bir durum varmı acep? Hani merak edenler var bayağıda :)

0
FZ
Valla düzenleyenlerle herhangi bir bağlantım yok. Sadece afişini gördüm ve buradakileri de bilgilendireyim dedim. Organizasyon, davet, vs. gibi bilgiler için Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümünden birileri ile konuşursan sanırım yardımcı olabilirler.

Benim merak ettiğim böylesine önemli bir konuda konuşma yapacak bir adamı dinlemeye kaç kişi gelecek, ne kadar hararetli bir tartışma ve seminer olacak ;-) Aldığım duyumlara göre İTÜ´den de gelecek olan meraklı gençler varmış ;-)

Dilerim o koca TB-310 sınıfı tıklım tıklım olur (itiraf etmeliyim ki zaman zaman böyle gelişmiş, ileri, müreffeh, ilim irfan ülkesi olduğumuza dair fantazilerim oluyor, bu tür şeyler yazıveriyorum, kusuruma bakmayın :)
0
acidrain4214
merhaba,haberi gördüğümüze çok sevindik.boğaziçi üniversitesini bilmeyenler için ayrıntılı bilgi veriyoruz:güney kampüs üst kapıdan içeri girdikten sonra yokuştan dümdüz aşağı iniyorsunuz ve mühendislik fak. yazan yeren sola girdikten sonra o binanın önünden dümdüz yürüyerek soldaki merdivenlerden aşağı inip sağa dönüyorsunuz.Fen Ed. Fak. yazan taş binanın girişinin solundaki sınıf TB 310 oluyor.daha ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilirsiniz:acidrain4214@yahoo.com veya buket_ozkaya@yahoo.com.seminerlerimiz önmüzdeki dönem de devam edecektir,ayrıca bunların dışında da çeşitli faaliyetlerde bulunuyoruz.herkes için ilgi çekici bir seminer olacağını düşünüyoruz.bekliyoruz..

B.Ü. Bilim Kulübü Matematik Topluluğu
0
anonim
Eveeet gel gelelim seminer yorumlarina...

Saat 1:45 gibi Maslak`tan otobuse binip, 3:30`da Besiktas`ta arkadas ile bulustuktan sonra 5:15 gibi olay yeri olan Bogazici Universitesi'ne gelmistik. (Bu arada hava hafiften kararmaya baslamis ve biz soguktan (ustumuzdeki kazak manto, atki ve berelere ragmen) mavi-beyaz renk almaya baslamistik. Tabi bu bogazda gun batimini gormemize engel olamadi ya...) Yanimizda Bogazicili bir arkadas oldugundan seminer yerini bulmamiz pek uzun surmedi. Kapiya geldigimde ise FZ hocama actigim bir telefon ile onunla da orada tanisma sansi buldum. Megersem kendisi en on siranin, masaya en yakin basinda yerini dakikalar oncesinden almis...

Bu kadar fasildan sonra gel gelelim John Pym amcamizin anlattigi ve bizim yogun cabalarimiz ile anlamaya calistigimiz teoreme. Asagida benim idrak edebildigim kadari ile size anlatmaya calisacagim teoreme `Kurt Gödel` amcamizin `Incompleteness` teoremi denir, ve bu teorem su kisa cumle ile ozetlenebilir: `<b>Verili herhangi bir aksiyomatik sistem icinde oyle bir ifade bulunabilir ki ne ispatlanabilsin ne de curutulebilsin.</b>`. Iste K. Gödel amcam bunu ispatlamis zamaninda ve bizde bu seminerde Sayin John Pym'im esliginde bu teoremi bir kez daha irdeleyip gunumuzde matematik ve teknoloji uzerine neden bu kadar onemli oldugunu tartistik.

18`indeki genclere tas cikaracak derecede hareketli, ufacik tefecik ve sirince bir insan olan John Pym seminer boyunca yerinde bir an dahi durmadan herkesin merakli gozleri onunde orada bulunan insanlara Gödel ve teoremi hakkinda bilgi vermekten ote, bu teoremin neden gunumuzde bu kadar onemli bir konuma geldiginden, ne cesit alanlara dahi uygulanabileceginden herkesin anlayabilecegi bir dil ile bahsetmeye calisti.

John Pym`in kendisinin de belirttigi uzre orada bulunan cogu ogrenci (%99.9 civari) gecenin o saatinde usenmemis, sirf onu dinlemek icin bu kista kiyamette, o kadar dersten cikip, soguk bir salonda toplanmisti. Gercekten bu cok saygi duyulan insan herhalde `Burasi Turkiye' tabirini ogrenmis olsa gerek ki, bu zorluklar arasinda oraya vardigimiz icin bize tesekkurlerini daha seminerin basinda sunmayi eksik etmedi.

Konu hakkinda genel bilgiyi verip kafalarda kocaman kocaman unlem ve soru isaretlerini birakmayi iyi bilen biri olarak niteleyebilecegimiz J. Pym ilk arasini verdiginde herkes saskin bir sekilde birbirine bakiyordur. Cunku cok emin olarak dogurulguna kesin gozuyle baktigimiz her seyin tek bir teorem ile curutulebilecegini ogrenmistik. ben hemen cahilligimi hic gizlemeyip aradan yararlanarak FZ hocamin yanibasinda solugu aldim. Tavsiye ettigi kitaplar ve konu uzerine yaptigimiz tartisma sonucu olayi iyice pekistirdigim bir esnada seminere devam edilecegi haberini aldik ve tekrar salona dolustuk.

Bu sefer sira bizdeydi, J. Pym ogrencilerin sorularina cevap veriyordu. Her ne kadar ben en arkada oldugumdan ve Ingilizce konusan arkadaslarin dedikleri en ufak bir seyi anlamis olsam da (yanlis anlamayin duyamadigimdan degil o muazzam inglizceleri karsisinda `should can must be` gibi kaliplar duyunca bir sey anlayamadigimdan.) John amcamizin attigi kahkalardan ve soyledigi `very good point` seklinde sozlerden anladigim kadariyla on tarafta atesli bir tartisma suruyordu.

Seminer cisikinda saat 8`i geciyordu ve disarda akilalmaz bir soguk vardi (trafik nedeni ile yurda 3 saatte dondugumu eklemiyorum). Fakat gercekten boyle bir olay icin o sogukta gecenin o saatinde boyle bir toplanti nedeni ile insanlarin bulusup bir seyler hakkinda tartisip fikir uretebilmesi cok guzel bir sey. Bu bize az da olsa Turkiye`nin hala `Popstar` programlarindan, `Kim 500 Milyar Ister` yarismalarindan ibaret olmadiginin bir gostergesidir. Keske orada cok daha fazla insan olsaydi ve bu tur seminerler cok daha sik yapilabilseydi.

Bu kadar sozun ardindan John Pym amcama ve bu organizasyonu duzenleyen Bogazici Matematik Klubune tesekkurlerimi bir borc bilirim.

FZ'ye not: Hocam bahsettiginiz kitaplari buradaki okuyucular ile de paylasirsaniz cok sevinirim.
0
FZ
knt´ye güzel yorumu için teşekkür ederim, seminere pek çok farklı bölümden ve üniversiteden öğrenci ve hoca katıldı (Matematik, felsefe ve bilgisayar bölümlerinden hocalar gördüm). Yaklaşık 50-60 kişi vardı diye tahmin ediyorum ama belki de daha fazlaydı. Semineri veren matematikçi John Pym´e gelince, kendisi bembeyaz saçları ve sakalı ile Boğaziçi matematik bölümündeki pek çok profesörü de yetiştirmiş biri, yani bir nevi hocaların hocası olan bir şahsiyet, gerçekten de bir hayli enerjik ve karizmatik idi.

Gönül isterdi ki o salondaki kitle Türkiye ortalamasını yansıtsın! ;-)

Gödel´in Teoremi ile ilgili daha detaylı bilgi isteyenler için çok önemli iki kaynak vereyim, ikisi de kitapçılarda mevcuttur. Birinci kaynak doğrudan teoremin ispatının birazcık basitleştirilmiş halini ele almaktadır ancak yine de kolay bir kitap sayılmaz, biraz kalem oynatmayı gerektirir kağıt üzerinde. Yine de orjinal versiyona göre çok daha kolay anlaşılabilirdir. İkinci kitap ise yaklaşık 25 yıl önce yayınlanmış olup kült kitap kategorisine girmeyi çoktan hak etmiştir. Birinci kitaba kıyasla çok daha geniş bir vizyon sunacak sadece Gödel´den değil Bach´tan, Zen Budizm´den, Escher´in resimlerinden bahsederek sizi kolay kolay başka yerde bulamayacağınız türden fırtınalı, zevkli entelektüel yolculuğa çıkaracaktır:

1- Gödel Kanıtlaması Matematiğin Sınırları
Yazarlar: Ernest Nagel, James R. Newman

2- Gödel, Escher, Bach: Bir Ebedi Gökçe Belik, Lewis Carroll'ın İzinde Zihinlere ve Makinelere Dair Metaforik Bir Füg (Gödel, Escher, Bach: an Eternal Golden Braid / A Metaphorical Fugue on Minds and Machines in the Spirit of Lewis Caroll )
Yazar: Douglas R. Hofstadter
0
Sijiero
Ulaşım sorunundan dolayı gidemedim fakat en azından gidip gördüklerinizi anlatmanıza çok ama çokkkk sevindim. Çok teşekkür ederim. FZ ve knt.
0
lifesdkver0_1
duyuru afisinde sozu edilen, "herkesin anlayacagi sekilde ispat" dan hic bahsetmemissiniz. O kadar basit degil miydi yoksa? (insan boyle bir seyi okuyunca, gunluk hayata dayali bir olay uzerinden ispat yapilacagini dusunuyor.)
0
anonim
Konu, evet gercekten de hicbir matematik bilgisi gerektirmeden anlatildi, ama bazilari unutmus oraya not dusmeyi; bayagi bir ingilizce bilgisi gerektiriyordu =)
John Pym amcam gerek el kol hareketleri, gerekse konu uzerindeki vurgulari ile olayi en anlasilabilir sekilde anlatmaya gayret etti.
Yani sonuc itibari ile afisin ustunde yazan yazi dogrudur!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türk Kökenli Arama Motoru: Hakia

anonim

"Hakia'nın hedefi kullanıcılarına hızlı, verimli ve kapsamlı bir arama hizmeti sunmak. Elbette bu iddiaların hiçbiri yeni değil. Hatta bunlar geleneksel arama motorlarının en geleneksel sloganları. Hakia'nın bu unsurlarla hizmet verirken benzerlerinden farklılaşacağı noktaysa semantik (anlam bilimi) altyapısı. Bu sitede yaptığınız aramalarda sizi sonuca ulaştıracağını düşündüğünüz anahtar kelimelerini arka arkaya sıralamak yerine doğrudan bir soru cümlesi yazıyorsunuz. Araştırma şirketlerinin raporları kullanıcıların çoğunun sadece bir anahtar kelimeyle arama yaptığını gösteriyor olsa da doğal dil kullanımı işi değiştirebilir.

Örneğin internetteki kaynakları kullanarak ahtapotun kaç tane kolu olduğunu bulmak için şu ana kadar 'ahtapot kol' benzeri kelimelerle arama motorlarında sorgulama yapılıyordu. Hakia'daysa doğrudan 'ahtapotun kaç kolu var?' şeklinde bir cümle yazıyorsunuz (Yaptığımız denemede ilk sayfada sonuca ulaştık). Açılışı yapıldığında hala yer alıp almayacağını bilmediğimiz 'Challenge' (meydan oku) başlıklı düğmeyse bir anlamda 'ainesi iştir sitenin, lafa bakılmaz' demeye getiriyor. Bu başlığa tıkladığınızda Hakia yaptığınız aramanın sonuçlarını Google, Yahoo ve MSN gibi sektör liderlerinin sonuçlarıyla aynı sayfada karşılaştırmanız için veriyor. Denememizde rakiplerin ilk sayfada etkili sonuç bulamadığı bir arama yaşamadık ancak henüz deneme sürecindeki bir arama motorunun 10 yıllık rakiplerle aynı indeks zenginliğine sahip olması da etkileyiciydi.

Herşeye rağmen Pozitif HAZİRAN sayısını çıkarttı!!!

adonis

Pozitif e-dergi tüm olumsuzluklara rağmen tam 230 sayfa bir dergi daha çıkarttı. Bakmak isteyenler için adres: http://www.pozitifpc.com

Yine 50 sayfaya yakın bir GNU/Linux içeriğine sahip.

SUSE Linux Enterprise Server 10 Eğitimleri

anonim

Yeni dönem SUSE Linux Enterprise Server 10 eğitimleri, 10 Aralık 2007 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsünde başlıyor.

Eğitim programı hakkında detaylı bilgiye bu adresten , eğitim takvime ise bu adresten ulaşabilirsiniz.

Tüm zamanların en kopuk UNIX iş ilanlarından biri

FZ

Microsoft Word´ün ‘Unix’i hala ‘UNIX’ olarak düzeltmeye çalıtığını biliyor muydunuz? Aman allahım ne kadar da 80´ler kokuyor değil mi?

Unix ile ilgili asıl problem şu: Kimse tam olarak ne olduğunu bilmiyor. Evet yani birileri `bash´, `grep´ falan diyor da nedir ki yani bunlar? Ben söyleyeyim: bash, Bourne Again Shell demek ve aslında bu bir arayüz. İnsanları bir Unix makinası üzerinde bash yazarken pek görmezsiniz. Windows kullananlar windows yazar mı, yazmaz. `exit´ yazarlar ve sonra da `format c:´ yazarlar.

“grep” ise biraz daha detaylı bir konu. Ancak burada uzun uzadıya bahsetmek istemiyorum. İşte tam da bu yüzden Unix uzmanlarına ihtiyacımız var. Benden size bir tavsiye, eğer Linux ile ilgili bir probleme takılırsanız forumlara gidip acaba bunu nasıl yapabilirim diye sormayın sakın, yapmanız gereken forumlardan birine gidip: `Bu salak Linux mudur nedir çok aptal bir şey, falanca işi yapmayı bilmiyor´ demek. Çok çok kısa süre içinde insanlar size aksini ispatlamak ve milyon farklı alternatif göstermek için yalvarıyor olacaklar. Hey, bu kıyağımı unutmayın!

Neyse, lafı uzatmayalım, aradığımız özellikler kısaca: Solaris 2.6 – 9 yönetim deneyimi, Red Hat 7 – AS 3.0 yönetim deneyimi, Jumpstart, Sun Cluster, TomCat, SunOne Application Server/Web Server, Kickstart, Veritas VM 3.5 ve Solstice Disk Suite ile disk yönetimi deneyimi. Eğer bunlara sahipseniz o zaman size yaptıracak işimiz var. 6 aylık bir iş. Günde 500$ da diyebiliriz.

Bize telefon edin ya da e-posta yazın. `bash´te `pine´ yazabilirsiniz. Ya da her neyse. Çılgınsınız! Başvurular buraya.

Not: Sundance´e soruyorum, yahu bu Unix adminleri harbiden züppe mi ya? :)

ABD Ordusu İçin Dünya Simülasyonu

FZ

``There´´ isimli oyun firması, ABD ordusu tarafından kullanılmak üzere sanal bir dünya modeli geliştiriyor. Söz konusu model gerçek dünyanın 1:1 ölçekli simülasyonu olacak.

Söz konusu bilgisayar modelinin gelecekteki çatışmalarla ilgili önceden planlama yapabilme amacına hizmet edeceği belirtiliyor.

Kaynak: http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/3507531.stm