Tarık

Tarık


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

Merhaba Higgs! ( 5)

Asıl bomba, "tanrı parçacığı" tanımını tanrıyı kanıtlamak gibi sığ kavramlarla harmanlayanların Peter Higgs'in ateist olduğunu anlamalarıyla patlayacak. En azından bizim gibi Über Bilimsel Ülkelerde...

`Bilgisayar Bilimleri'nin Başarısı´ ya da `Kaplanın Çizgilerinin Oluşumu´ ( 6)

Benim gibi liseden mezun olmayı başaramayan alaylı takozlara bile bilgisayar bilimleri adına uzaktan da olsa bir şeyler vermeyi başarabilmiş bir insan.

İnsanlara vermeye çalıştıklarına karşılık maruz kaldığı tutum yine o "Türkiye" gerçeğini gözlerimizin önüne seriyor. Yazık.

Lubuntu 10.04: Netbook'lar için en iyi işletim sistemi ( 10)

Sevgili arkadaşım, burada neyin nasıl yayımlanabileceğine dair şimdiye kadar onlarca tartışma döndü. Ben ve tahmin ediyorum onlarca takipçi yalnızca "etik" nedenlerden kendi bireysel makalesini burada yayımlamadı, yayımlamaz da. Ben bu sitenin çok uzun süredir takipçisiyim ama hiçbir zaman sahiplenicisi olmadım.

Yapmaya çalıştığım şey, fm'den aldığımı düşündüğüm etiği, ruhu korumaktan ibaret. Burası amatörlerin uğrak noktası olmasının yanında birilerinin kendi site hitini yükseltmek üzere düşünülmüş bir site değildi(!) Ben bu makaleye itiraz etmeden önce mükerrer bir makaleyi sildirdim, hergün gelip dönen mevzulara baktım, yorum yaptım, haber göndermeye çalıştım vs. Bunu bir amaç için değil, benimsediğim ortamın devamlılığı için vefa amacıyla yaptım. Yani üye olarak müdahale imkanımı sonuna kadar kullanmaya çalıştım.

Şahsen ben ilk günden bu yana bir şeyler için gelmekteydim buraya. Sizin sitenin ilgilisi, yetkilisi, bilgilisi olarak fm ile ne kadar alakadar olduğunuz, ne kadar ilgilendiğiniz ortada iken kalkıp bir "bla bla bla devamı burada..." makalesi için söyledikleriniz gerçekten çok manidar oldu.

Her itiraz sahibini, troll, flamer, klavye başında kin kusan "jenerik TÜRK" algısıyla lanse etmeniz de neyi ne kadar özgün düşündüğünüzün aynası aslında. Anladığım kadarıyla fm'i ben yanlış algılamış ve aslında hiç varolmadığı bir noktaya oturtmuşum. En iyisi anlamını iyice yitirmeden önce -iyice duygusallaşıp- alakayı kesmek sanırım, tahmin ederim ki bunu da bir şeye ya da şeylere bağlayamayacaksınız.

saygı ve sevgilerimle.

Lubuntu 10.04: Netbook'lar için en iyi işletim sistemi ( 10)

Haklısın(!) FreeBSD'nin yeni sürümü için FreeBSD duyuru sayfasına yönlendirme vermek, linux.com'un Türkiye' den bir dağıtım için yaptığı özel bir yorum makalesini buraya taşımak ile senin x bloğundaki x fikirlerini burada "önemli birinden önemli bir konuda makale" imiş" gibi yayımlamak aynı düzeydedir. Elma ile armut gibi diyorsun öyle mi?(!)

Sevgili kardeşim, sen kendini ne sanıyorsun? Fazlamesai.net'te yazıları yayımlanan adamlar, kurumlar, konular bellidir. Haberlerin mecrası, niteliği ve niceliği hakkında olması gerekenleri şimdiye kadar yayımlanmış haberlerde, yazılarda görebilirsin. Görememenin nedeni ise senin art niyetinin ve topluluğu suistimal girişiminin alt yansımasıdır. Burada adı sanı belirsiz "x'in bilmem ne makalesi" bizleri ilgilendirmiyor. Onları git bloğunda yeni yetme liseli gençlerle paylaş.

Burada yazıların olsun istersen yapman gereken bellidir. Biraz okuyun irdeleyin, anlayın, kavrayın sonra gene gelin. hadi bakalım.

Concept Game ( 1)

Facebook hesabım olmadığı için oyuna erişemedim. Fakat bir facebook uygulaması olarak geliştirilmesi fikri oldukça başarılı geldi açıkçası. Bu tür bir amaç için facebook dışında hangi mecra bu kadar fayda sağlayabilirdi ki? facebook.com'un aylık üç milyarın üzerinde tıklamayla rekorları alt üst ettiği düşünülürse.
Aslında sağ duyu verilerini bu şekilde toplama fikri çok hoşuma gitti. Zira yapay zeka konusunda uzun süredir kafamı karıştıran bir konuydu. "Düzenek tamam fakat e bur da mantık oluşturabileceğimiz veri yok?!." diye düşünürdüm.

saygı, sevgi.

Lubuntu 10.04: Netbook'lar için en iyi işletim sistemi ( 10)

Bu nasıl haber geçmek? Yazının ortasında "devamı için buraya?" ne demek arkadaş?

Burada ortalık iyice balık pazarına döndü yahu! Yetkili, etkili fazlamesai.net ekibi nerede?

Açık Kaynak TV Yayında! ( 2)

Yazıdaki son bağlantıda hata var...

Yeni bir dağıtım: Hadron ( 7)

Tüm gnu/linux dağıtımları için aynı şeyleri söylemek mümkün sanırım. Elbette ki sizin dağıtımınız sizin kendi özgün fikirlerinizi taşır.

Ben sekiz yaşına gelmiş yaşlıca bir bilgisayar kullanıyorum ve onunla xubuntu üzerinde yapamadığım hiçbir işim yok. Umarım Hadron' u geliştirirken hafif, hızlı, hizmete yönelik ve bir takım benzersiz özellikler sağlayan bir dağıtım olmasını amaç edinirsiniz. Zira yaşlı bilgisayarlar için 3-5 orta siklet dağıtımın dışında pek birşey yok maalesef. Halbuki çoğu eski bilgisayar saniyede milyarlarca komut işleyebilmekte! Bu bilgisayarları cenaze haline getirmek israftan ve doğaya biraz daha zarar vermekten başka birşey değil diye düşünmeden edemiyorum.

başarılar.

Algoritmalar ( 5)

Kitap, üniversite öğrencilerine yönelik hazırlanmış gibi hissettirmesinin dışında bence herkesin sahip olması gereken bir kitap. yazarla da bağlantım yok :)

Bir zamanlar gerçekten ilkel bir kitabın -glut ile programlama- tanıtımının neredeyse "allah rızası için" yapıldığını hatırladığımdan, bu kitap için fiyat konusunda tereddüt edenleri anlayamıyorum. Türkçe olarak eşdeğer bir başka kaynak varsa söylemeyen alçaktır :)

Yeni bir dağıtım: Hadron ( 7)

ruby, lisp, python, perl, php, apache, mysql, gcc, g++, emacs22 gibi güçlü geliştirici edevatları bulundurulursa, proje tanıtımı yazıları ve ekran görüntülerinin bulunduğu kendi adına açılmış bir domainde host edilirse hadron neden kullanılmasın değil mi? en önemlisi ve en önceliklisi elbette insanların sistemi kontrol altına alabilecekleri ve sistemlerini otomatikleştirebilecekleri bir betik dili diye düşünüyorum.

ama tabii birde, neden xubuntu, gentoo, debian, fedora core ya da tanıdık diğer dağıtımlar değilde hadronu seçelim?

Blizzard ve Activision Birleşiyor ( 4)

Bilmem kaç yıl sonra gördüm, ilginç ve bir o kadarda düşündürücü bir yorum yapmışsınız.

Yani ben iş yerimde 4 çalışanımın herbirine microsoft windows xp professional lisansı satın almakla, 4 adet lisanslı adobe acrobat 6.0 temin etmekle, kirada bulunduğum ofisimin kirasını zamanında ödemekle gerizekalılık yapmışım. Aslolan kitlelerin yaptığıymış(!) O halde linç kelimesinin sizin için anlamı da -haklılıkla ilgili insani bir davranış- oluyor öylemi? Birşeyleri adam gibi yapabilmek için neden kafanızda boza pişiren birilerinin olması gerektiğini hiç düşündünüz mü? Bence düşünün. Düşünmek için Türk, Alman, Fransız ya da aptal Amerikalı olmanız gerekmiyor.

Kodlayan demişken; oyunlar artık yalnızca kodlanmıyor, önce bir oyun motoru yaratılır ve büyük çoğunluğu görsel, işitsel materyaller, sanat ve senaryo harmanlanarak bir takım çalışması ortaya konur. Bu işi organize edebilende o ürünün -gizli- asıl sahibidir. Ve unutmayın her ne kadar kapitalizm kurumsallığı örgütlesede ve aslında doğru olan bu olsada, tüm kurumların başında bir ya da iki beyin mutlaka vardır. Neyse...

Özgür Yazılım ve Linux Günleri: Postludium ( 8)

Tenhalaşma sorununun kaynağı sayılar değil sanırım, zira bazen görebildiğim kadarıyla konuk sayısı 60-70 e bile çıkabiliyor. Alışılmış insanların artık ortalıkta görünmüyor oluşu çevrimiçi olan takipçilerde psikolojik etki yapıyor olsa gerek. Elbette ki bir ara uzun süre haber girilmediğinide unutmamak lazım.

Özgür Yazılım ve Linux Günleri: Postludium ( 8)

Sanırım Fazlamesai.net' i ortaya koyan çekidek ekip bir anda ortadan kayboldu (bermuda şeytan üçgeni). Benim tahminlerim, olayı uzun zamandır yalnızca FZ nin götürüyor olduğuydu zaten. Fakat FZ de Belçika falan derken doğal olarak etkileşim çıtasını yükseltti ve ilgilenemiyor. Çoğunluk çevrimiçi olma özürlü konuklardan oluşunca da ortam tenhalaşıyor elbette :)

Türk bilim insanı Japonlar'ı dolandırdı ( 2)

Eğitim/öğretim sistemini, idealistlerden ve inanç sistemiyle insan gütmeyi ilke edinmiş olanlardan, herşeyi tabulaştırıp, putlaştırarak arkayı dolaşıp bizi soyup soğana çevirenlerden arındırdığımızda sorun kalmayacaktır. Evrensel insani değerlere erişmek demek, evrensel gözle dünyaya bakabilmek, farklılıkları anlamaya ve algılamaya başlamak demektir.

Öncelikle insani ve sosyolojik olarak kendimize gerçekten örnek alabileceğimiz ideal insanları bilip, öğrenmeliyiz. Dünyaya üretken yönümüzle birşeyler katabilmeliyiz, yöneticilerimizi seçimden bir hafta önce fotoğraflarından tanımak yerine kendi ellerimizle seçmiş olmalıyız.

Okullarımız formalitelere göre değil, modern eğitimin öngördüğü insani gelişmişliklere göre yeniden yapılandırılmalıyız, vs. vs. vs.

Özgür Yazılım ve Linux Günleri: Postludium ( 8)

Korkulan odur ki, bir zamanların fazlamesai yapan gençleri buraları artık iyiden iyiye terketmişler. Hadi FZ, conan anladık dışarı kaçmışlar, diğerleri neredeler? Fazlamesai.net in böyle bir kaderi yok, olmamalı.

Özgür Yazılım ve Linux Günleri: Postludium ( 8)

Chris Stephenson hocanın konuşması, piyasanın akademiye etkisini gayet güzel anlatabilen bir konuşma olmuş. Sanırım ayrıca, java nın ya da benzer -piyasa dillerinin- duygusal ya da fanatik olmadan nasıl rasyonel olarak "aptalca" olabildiklerine dair kanıtları sunabilen ender konuşmalardan biriydi.

Burada küresel bilgisayar piyasasının gayri bilimsel gelişimi, yönelimi ve akademinin bundan ciddi manada etkilenir oluşu düşündürücü. Fakat içerisinde bulunduğumuz sistem zaten -yalnızca kar- odaklı yaşayan bir sistem ise nasıl farklı birşeylerin evrimleşmesinden bahsedebilirdik ki. Sistemi gereği yoğun olarak yalnızca para odağında gelişim gösteren insanlığın evrimi elbetteki yeterli bir zaman sonra piyasanın akademiyi ve bilimselliği büken yönüyle tanışacaktı.

Özgür dünya birazda bu yüzden olmalı, yaşatılmalı, geliştirilmeli, korunmalı.

saygıyla.

Ücretsiz - Java Teknoloji Saatleri -31 Mart 2010 Saat 19.00'da ( 1)

"Avrupa ve Türkiyede çalışmıştır..."

Avrupa' ya girişte bu arkadaşla karşılaşıyoruz yani? :) Yahu ülke ismi yerine kıta ile ne denmek isteniyor?

Kim? Ne zaman? Kiminle? Nerede? ( 11)

Değerli y0rk,

Lütfen konuyu, arkadaşınızın bireysel sorunu nezdinde bir şablona oturtup o şekilde kendinize göre bir karar mekanızması kurgulamayın. Elbetteki teknolojininin, bilimin her alanı adı herne olursa olsun faydalı işler içinde kullanılabilir. Fakat bu sistemin suistimal edilebilirliğini görmüyor musunuz? İnsanlığın hali hazırda "Big Brother" türünde tonla dertle, hükümetlerin kendileri için düşündükleri bilgi toplama sistemleriyle boğuştuğu, güvenlik adı altında birçok hakların kısıtlandığı bir çağda bu kadar basit düşünmek, kişisel ve bireysel özel alanları kısıtlayıcı sistemlere safiyane yaklaşmak ne kadar doğru? tongucyumruk' un söylediği gibi istendiği takdirde gerekli izinlerle kişiye özel şekilde devreye sokulabilecek bir sistem neden gereksiz bir şekilde herkese açılır? Bunun bir takım arkadaşımızın sandığı gibi anti-teknolojik bir tavırla da alakası yok. Farketmiyoruz fakat bu garip gözleyici sistemler ile sürekli gözetleniyoruz ve birilerinin veritabanlarına kaydediliyoruz.

saygıyla.

Kim? Ne zaman? Kiminle? Nerede? ( 11)

yo dostum haksızsın, bütün bunlar yalnızca senin ve ailenin can güvenliği için. biz ailece gps ve izlenebilir id li çipler taktıracağız. bence sende birgün terörizmin seni avlayabileceği gerçeğini yadsımamalısın!!!

terörizt, terörizt, terörizt, terörizt, terörizt, terörizt, terörizt, terörizt, terörizt, terörizt, terörizt, september eleven, september eleven, september eleven, september eleven, security of the country, security of the country, security of the country, security of the country, security of the country, etc...

Kötü Programcıya Övgü ( 6)

Çok soğuk bir hikaye.

Çok soğuk başarısız programcı VS Başarılı programcı karşılaştırması

Bana programcılık, hacker hikayesinden çok robotize ISO9001, OHSAS18001 kalite standardı başarım kılavuzlarını hatırlattı.

İnsanların neden medya hacker lığına özendiklerini şimdi az biraz anlayabiliyorum. Zira uzmanlık arttıkça herkesin ilgisini çeken edebiyat yerini böylesi soğuk hikayelere bırakıyor anlaşılan. Biraz insan edebiyatı yahu!, dönün artık şu Mars atmosferinden...!

Google: Gizlilik mi? ( 13)

2-3 gün önce Gmail aracına https ile şifreleme desteği gelmeside oldukça manidar.