Concept Game

0
FZ
Concept Game basit ama (bugüne kadar oynayanlara göre) sürükleyici bir oyun. Tek kollu kumar makinelerine benzeyen bir alet size rastgele İngilizce önermeler gösteriyor. Çoğu zaman karşınıza anlamsız önermeler çıkacak. Kazanan durum, anlamlı bir önermenin çıktığı durumlar. Sizin yapmanız gereken anlamlı bir önerme karşınıza çıktığı zaman hak ettiğiniz puanı bir düğmeye basarak talep etmek. Eğer anlamsız bir önerme için puan talep ederseniz ceza olarak puan kaybediyorsunuz. Amacınız 40 saniye içerisinde en yüksek puanı toplamak ya da bir ay içerisinde toplamda en çok puanı toplayan olmak. Her ay sonunda en başarılı üç oyuncu amazon.com'dan ufak hediye çekleri de kazanıyor.
Buraya kadar ilginç bir şey yok. İlginç olan, bu oyunu oynarken aynı zamanda bilime de katkıda bulunuyor olmanız. Çünkü Concept Game son yıllarda örneklerini gördüğümüz "bir işe yarayan oyunlar" (games with a purpose) ailesinin başka bir üyesi (bkz. http://en.wikipedia.org/wiki/Game_with_a_purpose)). Oyunu oynayan insanlar aynı zamanda yapay zeka çalışmalarında kullanılabilecek veri kümesi çıkartmaya da yardımcı oluyorlar.

Kitapların sayfaları olduğunu, restorandan çıkarken para ödendiğini, yağmurda yürüyünce ıslanıldığını ve bunun (çoğu zaman) istenmeyen bir şey olduğunu ne zaman ve kimden öğrendiğinizi hatırlıyor musunuz? Hepimizin sadece bilmekle kalmayıp diğer tüm insanların da bildiğine emin olduğumuz bu bilgiler çoğu zaman asla dile dökülmüyor, ansiklopedilerde veya kitaplarda yer almıyor ama aynı zamanda hayatımızı sürdürürmek için vazgeçilmezler. Sağduyu adını verdiğimiz bu bilgi havuzu, diğer insanlarla anlamlı ilişkiler kurmamızı sağlayan asgari müşterek; bazı çalışmalar sıradan bir insanın sahip olduğu sağduyu bilgisinin ancak milyonlarca önerme ile temsil edilebileceğini tahmin ediyor (referanslar için bkz. http://web.media.mit.edu/~push/ConceptNet-BTTJ.pdf).

İnsanlarla "zekice" iletişime geçen yazılımlar geliştirirken karşılaşılan en büyük zorluklardan birisi yapay zeka programlarına bu bilgileri vermenin kolay bir yolunun olmayışı. Tanımı gereği ansiklopedilerde bulunmayan sağduyu bilgisini bilgisayarların da işleyebileceği şekilde temsil etmek 80'lerin başından beri yapay zekanın aktif araştırma konularından birisi. Bugüne kadar bu alanda kullanılan yöntemlerden bir tanesi filozofları, bilgisayar mühendislerini ve dilbilimcileri bilgisayarların başına oturtup sistematik bir şekilde sağduyu önermeleri yazıp, bilgisayarlar tarafından işlenebilecek bir biçimde saklamak oldu (http://www.cyc.com). Diğer bir yöntem ise internette bu işi yapmaya gönüllü insanları bir araya getirip sıradan insanların sağduyu uzmanlığından faydalanmak oldu (http://conceptnet.media.mit.edu/).

Concept Game ise veri madenciliği ve "bir işe yarayan oyunlar" (games with a purpose) yaklaşımını bir araya getiren bir projenin parçası. Metin kaynağı olarak Wikipedia'yı kullandık ve aynı cümle içinde geçen kavramları içeren toplam 250 milyon önerme ürettik. Mekanik öğrenme teknikleri ile bu 250 milyon önerme içinden doğru olma ihtimali yüksek olanları seçiyoruz ama yine de elimizde çok büyük ve hâlâ anlamsız önermeler içeren bir yığın kalıyor. Oyun ise insanların bir yandan oyun oynayıp bir yandan çıkarılan bilgi parçacıklarını kalite kontrolünden geçirmesini sağlıyor. Sonuçta elde edilen yüksek kalitedeki veri istersek yeniden veri madencisine eğitim girdisi olarak geri gönderiyoruz, istersek yapay zeka programlarının kullanabileceği bir veri kümesi olarak hizmete sunuyoruz.

Görüşler

0
Tarık
Facebook hesabım olmadığı için oyuna erişemedim. Fakat bir facebook uygulaması olarak geliştirilmesi fikri oldukça başarılı geldi açıkçası. Bu tür bir amaç için facebook dışında hangi mecra bu kadar fayda sağlayabilirdi ki? facebook.com'un aylık üç milyarın üzerinde tıklamayla rekorları alt üst ettiği düşünülürse.
Aslında sağ duyu verilerini bu şekilde toplama fikri çok hoşuma gitti. Zira yapay zeka konusunda uzun süredir kafamı karıştıran bir konuydu. "Düzenek tamam fakat e bur da mantık oluşturabileceğimiz veri yok?!." diye düşünürdüm.

saygı, sevgi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

11. Geleneksel Programlama Yarışması (Odtü Bilgisayar Topluluğu)

anonim

ODTU Bilgisayar Topluluğu Programlama Yarışması, 11. senesinde karşınızda ! Yarışmaya katılmanız için tek yapmanız gereken , 8 Nisan'a kadar grubunuzu kurup ön eleme sorularına internet üzerinden cevap vermek !

LibreOffice Türkiye nereye koşuyor...

hcg

Özgür ofis yazılımı LibreOffice'in oluşma hikayesininden başlarsak, Oracle ve OpenOffice.org'un geleceğinin belirsizleştiği ortamdan, OpenOffice.org.tr adresinden faaliyetlerini sürdüren Türkiye topluluğu da payını almış durumdaydı. Başlarda LibreOfice'in ihtiyaçlarının da bu platformdan karşılanmasını hedeflediysek de, teknik bazı sıkıntılardan dolayı, bu platform yavaş yavaş etkinliğini ve işlerliğini yitirdi. Nihayetinde kapanan forum ve wiki'nin ardından, Openoffice.org'un da Apache Vakfına bağışlanmasıyla, OOo Türkiye'nin de üzerine örtü örtüldü.

Kevin Mitnick Geri Dönüyor !

mysterious

Dünyanın en ünlü hacker’ı Kevin Mitnick, 8 yıl aradan sonra yeniden internete girecek.

Şartlı tahliye süresi salı günü sona erecek olan Mitnick, kendisine uygulanan yasağın kalkmasıyla beş yıl hapis yatmasına neden olan internete 8 yıl aradan sonra yeniden girebilecek.

Richard Dawkins'in Web Sitesi Sansürlendi

Baby34

"Gen Bencildir", "Kör Saatçi" ve "Tanrı Yanılgısı" kitaplarının yazarı olan, Oxford Üniversitesi profesörlerinden, dünyaca ünlü İngiliz bilim adamı Richard Dawkins'in web sitesi, www.richarddawkins.net mahkeme kararına ilişkin sayı ve detaylar belirtilmeksizin Türk Telekom tarafından erişime engellendi.

Kopya korumalı CD karşıtları meydanlarda

butch

Kopya korumalı cd karşıtları, İngiltere'de bugün protesto amacıyla sokaklara dökülecekler. Temel sebep cd üreticilerinin tüketicilere bu medya hakkında yeterince bilgi vermemiş olması, bu cd'lerin bazılarının bilgisayarlar, DVD player vb. gibi cihazlarda çalınamayacak olması. Detaylı haber burada.