GPU: Küresel İşleme Birimi

0
Tarık
GPU ingilizce adıyla Global Processing Unit, geniş konu yelpazesindeki bilgisayar uygulamaları ve araştırma çalışmalarını desteklemek amacıyla geliştirilen işlemci gücü paylaştırma çatısıdır.
Gnutella P2P ağı ile tüm dünya genelinde GPU istemcisi ile birbirine bağlantı halindeki kullanıcılar arasında işlemci gücü paylaştırmayı amaçlamaktadır. Yüksek işlemci gücü gerektiren, örneğin herhangi bir 3D gerçekleme projesinin sonuçlarının elde edimesinde ya da teoride "evrenin varoluşuna ilişkin bir benzetimin oluşturulmasında" kullanılabilmektedir.

Yüksek ölçekli uygulamalar ve tasarıların dışında da herhangi bir iş için ihtiyaç duyulduğunda proje ağa tanıtılarak işlemci gücü tahsis edilebilmektedir. Bir tasarıyı ağa tanıtabilmek için tasarının çalışıldığı yazılım için daha önceden GPU' da mevcutsa eklenti ya da arayüz kullanılmaktadır.

Örneğin, Terragen üç boyutlu manzara oluşturma yazılımı ile oluşturulacak herhangi bir "canlandırma" renderi için GPU kullanmak isterseniz terragen ile ilgili GPU eklentisini edinmeniz ve projenizi ağda tanımlamanız yeterlidir. Bu sayede animasyonunuzun farklı kareleri ağdaki diğer kullanıcılar tarafından render edilecek ve işlem bittiğinde size geri dönecektir.

Kısaca GPU, TGnutella Delphi bileşeni üzerine inşa edilmiş, *kısmen açık kaynak kodlu GPL ile dağıtılan bir gnutella istemcisi projesidir.

*TGnutella açık kaynak kodlu değildir.

İlgili Yazılar

Adaptec Easy CD Creator sürprizi!

larweda

Adaptec`in kardeş firması Roxio`nun CD yazma programı Easy CD Creator`un yeni versiyonu (5.0) Windows 2000 işletim sürümü üzerinde tam kurulum yapıldığı zaman İşletim sistemini kurtarılamaz bir şekilde dağıtıyormuş.

Yüz Yıl Sonraki Programlama Dilleri (ya da Perl vs. Lisp ve Lambda Calculus)

FZ

Deneyimli LISP `hacker´ı Paul Graham bu kez yüzyıl sonra ne tür programlama dilleri kullanabileceğimiz üzerine tahrik edici bir makale yazmış. Nesneye yönelik programlamaya, Java´ya, C++ diline saydıran yazar arada Perl diline de değiniyor.

Hazır konu açılmışken ilginizi çekebileceğini düşündüğüm bir başka yazı ise Mark Jason Dominus´un Perl´in Lambda Calculus içerdiğine dair bir prezentasyonu. (Prezentasyonun diğer adı: 1+1´i hesaplamak için 163 satırlık bir program nasıl yazılır? ;-)

Sun ve Microsoft Web Servisleri İçin Kapışırken Borland Yapacağını Yaptı

FZ

Sun Microsystems ve Microsoft firmaları en hızlı, en güzel web servisi geliştirme araçlarını ben sunarım şeklinde kapışadursunlar, efsanevi Borland firması gene yapacağını yaptı ve web servisi geliştirmek için araçlar içeren Delphi 6 adlı ürününü piyasaya sürdü.

Sinir test eden yazılımlar ve eklentiler

iozeren

Kullanıcıların sinirlerini test eden yazılımlarla ve eklentilerle hiç alakasız kişilerin bile karşılaşması olası. Ben de her seferinde istemediğim ama sürekli önüme çıkan "yok bu programın güncellemesi geldi kurayım mı?", "Ben Java'yı kuracağım ama yanında Yahoo Toolbar'da kurayım. Java ile alakası yok ama belki işine yarar" tarzı uyarı ve arkandan çalışan gıcık eklentilerin başı çekenleri.
ZDNet Bağlantısı

HTML Form Onaylama (JavaScript ile programlamaya son!)

FZ

(GÜNCELLEME: Mozilla ile uyumlu hale getirildi) Herhangi bir web sayfası içinde herhangi bir html formu yerleştirdiğimizde bunun hemen ardından genellikle form gönderilmeden önce kullanıcının bu formu düzgün şekilde doldurup doldurmadığını kontrol etmek isteriz ("form validation"). Böylece sunucu tarafındaki kontrollere geçmeden önce doğrudan kullanıcının bilgisayarında yani istemcide hızlıca ve basit bir kontrol gerçekleştirebilir, hatalı ya da eksik bilgi girişinin bir nebze önünü kesmiş oluruz.