GPU: Küresel İşleme Birimi

0
Tarık
GPU ingilizce adıyla Global Processing Unit, geniş konu yelpazesindeki bilgisayar uygulamaları ve araştırma çalışmalarını desteklemek amacıyla geliştirilen işlemci gücü paylaştırma çatısıdır.
Gnutella P2P ağı ile tüm dünya genelinde GPU istemcisi ile birbirine bağlantı halindeki kullanıcılar arasında işlemci gücü paylaştırmayı amaçlamaktadır. Yüksek işlemci gücü gerektiren, örneğin herhangi bir 3D gerçekleme projesinin sonuçlarının elde edimesinde ya da teoride "evrenin varoluşuna ilişkin bir benzetimin oluşturulmasında" kullanılabilmektedir.

Yüksek ölçekli uygulamalar ve tasarıların dışında da herhangi bir iş için ihtiyaç duyulduğunda proje ağa tanıtılarak işlemci gücü tahsis edilebilmektedir. Bir tasarıyı ağa tanıtabilmek için tasarının çalışıldığı yazılım için daha önceden GPU' da mevcutsa eklenti ya da arayüz kullanılmaktadır.

Örneğin, Terragen üç boyutlu manzara oluşturma yazılımı ile oluşturulacak herhangi bir "canlandırma" renderi için GPU kullanmak isterseniz terragen ile ilgili GPU eklentisini edinmeniz ve projenizi ağda tanımlamanız yeterlidir. Bu sayede animasyonunuzun farklı kareleri ağdaki diğer kullanıcılar tarafından render edilecek ve işlem bittiğinde size geri dönecektir.

Kısaca GPU, TGnutella Delphi bileşeni üzerine inşa edilmiş, *kısmen açık kaynak kodlu GPL ile dağıtılan bir gnutella istemcisi projesidir.

*TGnutella açık kaynak kodlu değildir.

İlgili Yazılar

Google MapReduce İlerleme mi Gerileme mi?

FZ

Geçenlerde Yahoo'da veri analizi üstüne güzel bir sunum veren Facebook veri anali şefi Jeff Hammerbacher günlüğünde Google MapReduce'u feci eleştiren bir makaleye yer vermiş: MapReduce: A major step backwards.

Dikkat Edilmesi Gereken 10 Semantik Uygulama

FZ

Web 3.0 ve semantik web laflarını artık FM'de de daha sık duyar hale geldik.

Read / Write Web'deki güncel bir yazı yakından takip edilmesi gereken 10 semantik web uygulamasından bahsediyor. Bunların arasında Hakia, PowerSet ve FreeBase gibi isimler de göze çarpıyor.

Belki de artık ontoloji gibi kavramları öğrenmenin, SPARQL, OWL gibi dilleri kurcalamanın ve AllegroGraph ve TopBraid Composer gibi araçlarla haşır neşir olmanın zamanı gelmiştir, ne dersiniz?

Aylık Programlama Dilleri Sıralaması

vst

TIOBE isimli kodlama standartları şirketinin yaptığı araştırmaya göre en çok kullanılan programlama dilleri sıralamasında PHP atağa geçti ve C++'ın yerini zorluyor. Visual Basic, Perl ve Delphi'deki ciddi düşüşe karşın Lisp/Scheme dilleri artışta. En çok artanlar ise Java ve PHP.

Beta olmak ya da olmamak

redogre

Ya da bir projeyi Beta olarak yayınlarken yapılmaması gerekenler.

Malum Fm wars büyük bir gazla yayına başladı ama birçok hata yüzünden haftalardır oynayan yok. Ben kısaca yaptığım hataları sıralayacağım, eksik gördüklerinizi eklersek şahane bir "Ne yapmalı ne yapmamalı" olabilir...

Egzotik Programlama Araçları Yaygınlaşıyor

FZ

TDK sözlüğüne göre "egzotik" kelimesinin anlamı: "Uzak, yabancı ülkelerle ilgili, bu ülkelerden getirilmiş, yabancıl." Bir çoğumuz için yapay sinir ağları, genetik programlama, Common Lisp, PROLOG gibi güçlü teknolojiler "günlük" programlama deneyimlerinin ötesindeki karanlık ve gizemli alanlar, uzak diyarlar. eWeek'e göre ise bu durum hızla değişiyor.