JavaScript ile çizim yapmanın kolay yolu: <canvas>

0
cbc
canvas, Apple'ın Dashboard ile çıkarttığı bir HTML elemanı.

Safari ve Gecko 1.8 tabanlı tarayıcıların (mesela Firefox) da desteklediği bu elemana son destek Google'dan geldi.

ExplorerCanvas adlı Google ürünü canvas elemanının Internet Explorer tarafından da yorumlanabilmesini sağlıyor.

Bu adres, canvas kullanmaya başlamanız için yeterli olacaktır. Dokümanda belirtilmiş birkaç örnek ise oldukça başarılı.

Kimbilir, belki bir fazlamesai.net üyesi bu belgenin Türkçe versiyonunu duyurur.

Görüşler

0
anonim
Opera da, 9 teknik inceleme 1'den beri web canvas destekleyen tarayıcılar arasında. Web canvas gelişirse, flash'ı tahtından edebileceğini düşünmekteyim. http://my.opera.com/WebApplications adresinde de yapılan bir kaç basit oyun bulunmakta.
0
anonim
{Yorumuma başlamadan önce, özellikle javascript ve flash hakkında çok fazla detaylı bilgiye sahip olmadığımı belirtmeliyim..} Bence her türlü sesin (mp3, waw), karakterin (animasyon karakterleri, hareketler..) ve etkileşim öğelerinin (menüler vs..), action script gibi bir script dili ile beraber TEK BİR DOSYANIN İÇERİSİNDE (fla, swf) barındırması, bence flash ın en büyük artısıdır...
Javascript'in browser bağımlı bir CANVAS nesnesini arkasına alarak Flash ın yerini alması bence çok zor görülüyor...
Özellikle banner ve etkileşim yönünden, hele hele bir şirketin komple bir web sayfasını flash ile yapabilmek varken, javascript in bu yönlerden meydan okuması çok zor...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Geleceğin [Net-Enabled] Yazılımları - Bölüm I

anonim

Birkaç haftadır kafamda çözümünü aradığım (bu mesajı yazarken Sundance ile de tartıştığım) bir soru var: Geleceğin net-enabled yani internet üzerinde çalışan uygulamalarının geleceği, hangi temellerin üzerine oturacağı ve yazılım dünyasını nasıl etkileyeceği, tabii bilişim devlerinin (Microsoft, Sun, IBM vs.) bu gelişmenin neresinde duracağı. Ya da başka bir açıdan, böyle bir gelişim olacak mı?

Yapay Zeka ve GAWK

FZ

Neden Yapay Zekâ için GAWK?

YZ programlama sınıfında kullandığımız programlama dilinin GAWK olduğunu duyan insanların çoğu epey şaşırıyor. Bunu anlayabiliyorum. Evet, GAWK kullanıyoruz. GAWK, Aho, Weinberger ve Kerninghan tarafından geliştirilmiş ve pek çok kişi tarafından programlama dili olarak bile kabul edilmeyen şu eski kalıp tanıma dilinin Gnu versiyonudur. PERL veya TCL örneklerinde olduğu gibi pek çok kişi bu dili "scripting dili" olarak ele alır. İçinde nesneler yoktur, fonksiyonel değildir, gömülü olarak mantık programlama öğelerini barındırmaz. İnsanların şaşkınlığı şunları duyunca tam bir kafa karışıklığına dönüşüyor: (a) her ne kadar öğrenciler projelerinde istedikleri dili kullanma hakkına sahip olsalar da; (b) sadece tek bir istisna hariç, en iyi sonuca ulaşan öğrenciler GAWK ile proje geliştirenler (not: söz konusu istisnanın sahibi PASCAL kullanmış olan bir programcı, kendisi şu anda NSF bursu ile Harvard'da matematik doktorası yapıyor.) C, C++ ve LISP programcıları GAWK ile çalışanların performanslarına yaklaşamadılar (PROLOG ve JAVA kullanarak proje yapan bir öğrencimiz çıkmadı henüz).

Sylpheed: Hızlı, Sağlam, Kaliteli

conan

Bir süredir mail okuyucusu (okutucusu daha doğru sanırım :) olarak Sylpheed kullanmaktayım. Hiroyuki Yamamoto'nun bu harika yazılımını biraz olsun tanıtabilmek için bu yazıyı yazmaya karar verdim.

HTML Form Onaylama (JavaScript ile programlamaya son!)

FZ

(GÜNCELLEME: Mozilla ile uyumlu hale getirildi) Herhangi bir web sayfası içinde herhangi bir html formu yerleştirdiğimizde bunun hemen ardından genellikle form gönderilmeden önce kullanıcının bu formu düzgün şekilde doldurup doldurmadığını kontrol etmek isteriz ("form validation"). Böylece sunucu tarafındaki kontrollere geçmeden önce doğrudan kullanıcının bilgisayarında yani istemcide hızlıca ve basit bir kontrol gerçekleştirebilir, hatalı ya da eksik bilgi girişinin bir nebze önünü kesmiş oluruz.

Firebird v1.5 kararlı sürüm duyuruldu.

anonim

ANSI SQL-92 ve gelişmiş RDBMS özellikleri sunan multiplatform open source veritabanı sunucusu Firebird v1.5 duyuruldu. www.firebirdsql.org