Masaüstü Benzetmesini BumpTop ile Aşın

0
tongucyumruk
Minority Report/Azınlık Raporu filmini izleyipte filmde Tom Cruise'un kullandığı, bilardo eldiveniyle etkileşime geçilen bilgisayarlara özenmeyen yoktur herhalde. Günlük bilgisayar kullanımızda masaüstü kavramı ile hergün karşılaşıyor olsakta aslında bu benzetmenin çok yerinde olduğu söylenemez. "Masaüstü" olarak adlandırdığımız şey genelde dosyaları ve dizinleri ile daha çok bir dosya dolabını andırır. Bu durumdan sıkılan birkaç yazılım geliştiricisi de sonunda bu konuda birşeyler yapmaya karar vermişler. İşte karşınızda: BumpTop
BumpTop'ın alışageldiğimiz masaüstü ortamlarından en önemli farkı gerçek bir masanın üzerinde nasıl çalışıldığı düşünülerek ortaya çıkmış olması. Bu nedenle BumpTop ortamı dizin/klasör gibi bir kavram içermiyor. Bunun yerine nesneler ve nesne yığınları mevcut. Önemsiz işlerle ilgili nesneleri öylesine bir kenara atmanız veya benzer nesneleri düzenli bir yığın oluşturacak şekilde üst üste dizmeniz mümkün. Aynı zamanda bu nesneleri kolayca düzenleyebilmeniz için de birçok farklı gezinme yöntemi mevcut. Örneğin nesneleri geçici olarak klasik şekilde ortalığa yayıp bakabiliyor, veya aralarında daha ilginç yollarla gezinebiliyorsunuz.

Peki ben neden dosya değilde nesne diyorum? Çünkü BumpTop ortamında sadece dosyalarınıza değil açık pencereleriniz gibi şeylere de diğer nesneler gibi davranabiliyor, sıralayıp büyütebiliyor veya küçültüp buruşturarak bir kenara atabiliyorsunuz. Dahası bir dosya yığınına pencereleri de dahil edip bu nesneleri bir araya toplayabiliyorsunuz. Bu sayede hakkında araştırma yaptığınız bir konuyla ilgili tüm belgeler ve o arama için kullandığınız pencereler bir arada durabiliyor.

BumpTop ortamının kullanımı hakkında bir video'u yüksek çözünürlüklü olarak mov (117 MB) veya wmv (98 MB) biçimlerinde indirebilir, veya Fazlamesai.net tarihinde bir ilki gerçekleştirerek aşağıdaki "play" tuşuna basabilirsiniz. İyi seyirler.

Görüşler

0
osmany
Tek kelimeyle, muhteşem..
0
srdrcplk
Disaridan bakinca iyi veya kotu olduguna dair yorum yapmak zor. Fikir guzel. Ancak kullanim kolayligi bakimindan mevcut olandan daha kotu olursa pek bir anlami olmaz. Insan gozu zaten kisa sure icinde grafiklere alisip gormez oluyor. Bu yuzden daha kolay kullanilir bir yapiysa oldukca iyi olmus ancak tek amaci gorselse yararsiz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SynthMaster: İlk Türk ses işleme ve efekt yazılımı

FZ

Bilgisayarlar sayesinde dolap büyüklüğündeki ses işleme cihazları küçük yazılımlara dönüştü. Son örnek bir Türk'ün imzasını taşıyor.

Bu alandaki dev oyuncuların yanına, işlev olarak hiçbir eksiği bulunmayan bir isim daha katıldı: SynthMaster. Bülent Bıyıkoğlu adlı bir Türk tarafından 1995 yılında o zamanki bir yazılım yarışmasına katılmak için hazırlanmaya başlanan SynthMaster, 2004 yılından bu yana aktif olarak geliştirilerek tam bir ürün haline getirilmiş. Bıyıkoğlu, 90'lı yıllarda bu yazılım için çalışırken hazırladığı EffectsMaster adlı uygulama sayesinde Kanada'dan bir iş teklifi alarak bu ülkeye taşınma kararı vermiş.

IrfanView 3.51 ve Scite 1.39

butch

Uzun bir aradan sonra daha iki gün önce yeni sürümü çıkan IrfanView, 3.51 sürümü ile, yine uzun bir süredir bekleyen Scite 1.39 sürümüyle çıktı. Bilmeyenleri haberdar edelim Scite hem Linux hem de Windows sürümleri bulunan, onlarca dili destekleyen çok iyi bir editor. İki programda da ufak değişiklikler var. İlgilenenler için IrfanView ve Scite'ın adresleri.

Kılavuz: Türkçe imla denetleyicisi

m1a2

Haberi önce linux.org.tr`de okudum ve hemen kaynak sayfaya zıpladım. Kılavuz, Linux ortamında çalışan bir Türkçe imlâ denetleyicisi. İşte nicedir görmek istediğim türden bir proje :) Umarım sayıları artar. Haberi hiçbir test yapmadan yazıyorum (arka plânda download devam ediyor), çünkü Türkçe`nin kendine has problemleriyle uğraşmaya yönelik her teşebbüs kutsaldır ve (Sabancı üniversitesinde çalışan ?) proje geliştiricilerini de kutluyorum ;)

Trolltech QT4'ü Piyasaya Sürdü

vst

Trolltech QT4'ün beklenen duyurusunu yaptı. Tam söz verdikleri gibi 2005 yılının ikinci çeyreğinin sonuna yetişen QT4'ün özgür yazılım dünyasına en büyük katkısı X11 platformundan başka Win32 platformunda da GPL olarak sürülmesi olacak.

Yapay Zekâ ve Müzik Üstüne

FZ

Bu makale sizi müzik ve yapay zekâ alanlarının arakesitinde kısa bir yolculuğa çıkaracaktır. Uygulamalar, yöntemler ve algoritmalar kısaca sunulacak ve tarihsel gelişim ele alınacaktır. Makale içindeki bağları verilmiş olan örnek müzik dosyaları ve videoları, günümüzde varılan noktaya dair ipuçları içermektedir.

Makale, 2004-2005 eğitim dönemi, güz yarıyılında, Boğaziçi Üniversitesi, Bilgisayar Müh. yüksek lisansı programında Doç. Dr. Levent Akın tarafından verilmiş olan Principles Of Artificial Intelligence (Yapay Zekâ Prensipleri) dersi için bir literatür taraması (literature survey report) olarak hazırlanmış olan makalenin Türk diline çevrilmiş, kısaltılmış ve düzenlenmiş halidir. Makalenin hazırlanmasında eleştirileri ile bana destek veren kardeşim Ergin Sevinç'e, Bülent Murtezaoğlu'na ve comp.ai sakinlerine teşekkürü bir borç bilirim. Makalenin orjinali http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=ai-music.html adresindedir.