Masaüstü Benzetmesini BumpTop ile Aşın

0
tongucyumruk
Minority Report/Azınlık Raporu filmini izleyipte filmde Tom Cruise'un kullandığı, bilardo eldiveniyle etkileşime geçilen bilgisayarlara özenmeyen yoktur herhalde. Günlük bilgisayar kullanımızda masaüstü kavramı ile hergün karşılaşıyor olsakta aslında bu benzetmenin çok yerinde olduğu söylenemez. "Masaüstü" olarak adlandırdığımız şey genelde dosyaları ve dizinleri ile daha çok bir dosya dolabını andırır. Bu durumdan sıkılan birkaç yazılım geliştiricisi de sonunda bu konuda birşeyler yapmaya karar vermişler. İşte karşınızda: BumpTop
BumpTop'ın alışageldiğimiz masaüstü ortamlarından en önemli farkı gerçek bir masanın üzerinde nasıl çalışıldığı düşünülerek ortaya çıkmış olması. Bu nedenle BumpTop ortamı dizin/klasör gibi bir kavram içermiyor. Bunun yerine nesneler ve nesne yığınları mevcut. Önemsiz işlerle ilgili nesneleri öylesine bir kenara atmanız veya benzer nesneleri düzenli bir yığın oluşturacak şekilde üst üste dizmeniz mümkün. Aynı zamanda bu nesneleri kolayca düzenleyebilmeniz için de birçok farklı gezinme yöntemi mevcut. Örneğin nesneleri geçici olarak klasik şekilde ortalığa yayıp bakabiliyor, veya aralarında daha ilginç yollarla gezinebiliyorsunuz.

Peki ben neden dosya değilde nesne diyorum? Çünkü BumpTop ortamında sadece dosyalarınıza değil açık pencereleriniz gibi şeylere de diğer nesneler gibi davranabiliyor, sıralayıp büyütebiliyor veya küçültüp buruşturarak bir kenara atabiliyorsunuz. Dahası bir dosya yığınına pencereleri de dahil edip bu nesneleri bir araya toplayabiliyorsunuz. Bu sayede hakkında araştırma yaptığınız bir konuyla ilgili tüm belgeler ve o arama için kullandığınız pencereler bir arada durabiliyor.

BumpTop ortamının kullanımı hakkında bir video'u yüksek çözünürlüklü olarak mov (117 MB) veya wmv (98 MB) biçimlerinde indirebilir, veya Fazlamesai.net tarihinde bir ilki gerçekleştirerek aşağıdaki "play" tuşuna basabilirsiniz. İyi seyirler.

Görüşler

0
osmany
Tek kelimeyle, muhteşem..
0
srdrcplk
Disaridan bakinca iyi veya kotu olduguna dair yorum yapmak zor. Fikir guzel. Ancak kullanim kolayligi bakimindan mevcut olandan daha kotu olursa pek bir anlami olmaz. Insan gozu zaten kisa sure icinde grafiklere alisip gormez oluyor. Bu yuzden daha kolay kullanilir bir yapiysa oldukca iyi olmus ancak tek amaci gorselse yararsiz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilgisayar Dilleri Kıyaslaması

FZ

The Great Computer Language Shootout şimdiye dek gördüğüm en detaylı programlama dilleri kıyaslaması!

Siteye girdiğinizde 30 programlama dilinin, 25 farklı test (benchmark) üzerinden değerlendirildiğini görebilirsiniz. Ancak bu muazzam site basit bir kıyaslamanın ötesinde işlevsellik sunuyor.

Internet Explorer`ın Sağ Üst Köşesindeki Pencereden Kurtulun!

FZ

Eğer benim gibi bir Internet Explorer kullanıcısı iseniz ve sağ üst köşedeki dalgalı pencere sembolünden gına geldiyse, tepede Microsoft Internet Explorer yazısı görmek gözlerinizi yoruyorsa yapmanız gereken Edensoft'u ziyaret etmek ve MyLogo yazılımını çekmek. Gerisi sizin keyfinize kalmış.

Hoş Bir TGE

anonim

C için pek çok geliştirme ortamı var bilinen ancak ben karşılaştığım bu hoş TGE yi (Tümleşik Geliştirme Ortamı) paylaşmak istedim. Adı Code::Blocks. GPL 2.0 lisanslı bu TGE pek çok gelişmiş özelliği içinde barındırıyor. Code::Blocks GNU/Linux ve Windows ortamlarında çalışabiliyor. Ayrıntılı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

Beta olmak ya da olmamak

redogre

Ya da bir projeyi Beta olarak yayınlarken yapılmaması gerekenler.

Malum Fm wars büyük bir gazla yayına başladı ama birçok hata yüzünden haftalardır oynayan yok. Ben kısaca yaptığım hataları sıralayacağım, eksik gördüklerinizi eklersek şahane bir "Ne yapmalı ne yapmamalı" olabilir...

Neden D?

FZ

C++'nın en büyük ustalarından olan Andrei Alexandrescu, şimdilerde enerjisini Walter Bright tarafından tasarlanmış olan D programlama dilini geliştirmeye harcıyor. Alexandrescu, çeşitli nedenlerle C++'ya eklenemeyen çoğu dil olanağının D'ye eklenmesine yardım ederek, bir anlamda D'yi C++'nın olmayı başaramadığı dil haline getiriyor.

Kendisine özgü heyecanlı tarzını içeren bu yazısında Alexandrescu, D dilinin neden önemli olduğunu ve belki de sizin için de uygun bir dil olabileceğini göstermeye çalışıyor.