Masaüstü Benzetmesini BumpTop ile Aşın

0
tongucyumruk
Minority Report/Azınlık Raporu filmini izleyipte filmde Tom Cruise'un kullandığı, bilardo eldiveniyle etkileşime geçilen bilgisayarlara özenmeyen yoktur herhalde. Günlük bilgisayar kullanımızda masaüstü kavramı ile hergün karşılaşıyor olsakta aslında bu benzetmenin çok yerinde olduğu söylenemez. "Masaüstü" olarak adlandırdığımız şey genelde dosyaları ve dizinleri ile daha çok bir dosya dolabını andırır. Bu durumdan sıkılan birkaç yazılım geliştiricisi de sonunda bu konuda birşeyler yapmaya karar vermişler. İşte karşınızda: BumpTop
BumpTop'ın alışageldiğimiz masaüstü ortamlarından en önemli farkı gerçek bir masanın üzerinde nasıl çalışıldığı düşünülerek ortaya çıkmış olması. Bu nedenle BumpTop ortamı dizin/klasör gibi bir kavram içermiyor. Bunun yerine nesneler ve nesne yığınları mevcut. Önemsiz işlerle ilgili nesneleri öylesine bir kenara atmanız veya benzer nesneleri düzenli bir yığın oluşturacak şekilde üst üste dizmeniz mümkün. Aynı zamanda bu nesneleri kolayca düzenleyebilmeniz için de birçok farklı gezinme yöntemi mevcut. Örneğin nesneleri geçici olarak klasik şekilde ortalığa yayıp bakabiliyor, veya aralarında daha ilginç yollarla gezinebiliyorsunuz.

Peki ben neden dosya değilde nesne diyorum? Çünkü BumpTop ortamında sadece dosyalarınıza değil açık pencereleriniz gibi şeylere de diğer nesneler gibi davranabiliyor, sıralayıp büyütebiliyor veya küçültüp buruşturarak bir kenara atabiliyorsunuz. Dahası bir dosya yığınına pencereleri de dahil edip bu nesneleri bir araya toplayabiliyorsunuz. Bu sayede hakkında araştırma yaptığınız bir konuyla ilgili tüm belgeler ve o arama için kullandığınız pencereler bir arada durabiliyor.

BumpTop ortamının kullanımı hakkında bir video'u yüksek çözünürlüklü olarak mov (117 MB) veya wmv (98 MB) biçimlerinde indirebilir, veya Fazlamesai.net tarihinde bir ilki gerçekleştirerek aşağıdaki "play" tuşuna basabilirsiniz. İyi seyirler.

Görüşler

0
osmany
Tek kelimeyle, muhteşem..
0
srdrcplk
Disaridan bakinca iyi veya kotu olduguna dair yorum yapmak zor. Fikir guzel. Ancak kullanim kolayligi bakimindan mevcut olandan daha kotu olursa pek bir anlami olmaz. Insan gozu zaten kisa sure icinde grafiklere alisip gormez oluyor. Bu yuzden daha kolay kullanilir bir yapiysa oldukca iyi olmus ancak tek amaci gorselse yararsiz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

kernelguys.org: Türkçe Sistem Programlama

raistlinthewiz

Birsüre önce almış olduğum domain "kernelguys.org"u değerlendirmeye karar verdim. Aslında Mambo kurulumu yapmayı düşünürken bi anda kendimi vbulletin bir sistemle uğraşırken buldum.

Amaç?

http://kernelguys.org'un amacı Türkçe sistem programlama sunabilmek ve tabii ki eğer mümkün olursa bu konuyla ilgilenenleri bir araya getirebilmek.

Hiçbir şekilde kernelguys "hadi yeni bir forum kuralım" diyerek kurulmuş bir site değildir; vbulletin ihtiyaçlarımızı karşıladığı için seçilmiştir. Şu anda siteye aktif olarak içerik eklemekte ve bu süreçte diğer arkadaşlardan da destek beklemeyiz.

GUI Tarihçesi

FZ

Windows 1.0 neye benziyordu? Peki ya Apple II'yi gören oldu mu? OS/2 V 1.1 ? Hmm peki ya Perq diye bir iş istasyonu duydunuz mu, grafik arabirimini gördünüz mü? 1968'de ilk demosu yapılan 'mouse' ne menem bir aletti? Bugün kullandıklarımıza ne kadar benziyordu? Acaba Xerox Alto sistemini ve Elixir Masaüstünü kullanmak (en azından görsel olarak) nasıl bir duyguydu?

Python 2.3 çıktı

tongucyumruk

Python'un birçok yenilik içeren 2.3 sürümü çıktı. Özellikle "iteration" konusundaki yeniliklerin göze çarptığı yeni sürümdeki değişikliklerden bazıları şöyle:
  • Kaynak kodu dosyalarında karakter seti belirtilebiliyor
  • Evrensel yeni satır karakteri desteği eklendi
  • Zip dosyalarından modül alabilme yeteneği
  • Windows sistemlerde Unicode dosya isimlerine erişim
  • Jeneratör desteği
  • Gerçek bir boolean veri tipi
  • enumerate() ve sum() fonksiyonları

Xynth 0.8.40 ve Java

darkhunter

Xynth surum 0.8.40'i yayınladik. Bu sürümde yeni özellik getirilmemesine rağmen birçok kücük hata düzeltildi ve alt yapı da iyileştirilme yapıldı, özellikle de server tarafında hızlanma sağlandı. Bununla birlikte, paketle birlikte gelen çeşitli kütüphane ve program patchleri de iyileştirildi. changelog'a buradan ulaşabilirsiniz.

Adil Bir Yazıcı (Toner) Paylaşım Sistemi (Justice For All)

FZ

Bir ağ ortamı, millet deli gibi yazıcıdan çıktı alıyor falan. Dürüst oyun yani bir nevi fair game istiyorsunuz. Kim yazıcıyı ne kadar kullandı ise o kadar ödesin, limitini geçmesin istiyorsunuz. Fakat biraz daha düşününce görüyorsunuz ki adil olarak hesap yapmak kolay değil, sayfa başına siyah beyaz, dümdüz sade metin basan da var, hayranı olduğu sinema yıldızının milyon renkli posterini basıp iki dakkada tonerin ruhuna evliya okutan da . Çözüm "bir tık" uzağınızda! Okumaya devam edin.