Masaüstü Benzetmesini BumpTop ile Aşın

0
tongucyumruk
Minority Report/Azınlık Raporu filmini izleyipte filmde Tom Cruise'un kullandığı, bilardo eldiveniyle etkileşime geçilen bilgisayarlara özenmeyen yoktur herhalde. Günlük bilgisayar kullanımızda masaüstü kavramı ile hergün karşılaşıyor olsakta aslında bu benzetmenin çok yerinde olduğu söylenemez. "Masaüstü" olarak adlandırdığımız şey genelde dosyaları ve dizinleri ile daha çok bir dosya dolabını andırır. Bu durumdan sıkılan birkaç yazılım geliştiricisi de sonunda bu konuda birşeyler yapmaya karar vermişler. İşte karşınızda: BumpTop
BumpTop'ın alışageldiğimiz masaüstü ortamlarından en önemli farkı gerçek bir masanın üzerinde nasıl çalışıldığı düşünülerek ortaya çıkmış olması. Bu nedenle BumpTop ortamı dizin/klasör gibi bir kavram içermiyor. Bunun yerine nesneler ve nesne yığınları mevcut. Önemsiz işlerle ilgili nesneleri öylesine bir kenara atmanız veya benzer nesneleri düzenli bir yığın oluşturacak şekilde üst üste dizmeniz mümkün. Aynı zamanda bu nesneleri kolayca düzenleyebilmeniz için de birçok farklı gezinme yöntemi mevcut. Örneğin nesneleri geçici olarak klasik şekilde ortalığa yayıp bakabiliyor, veya aralarında daha ilginç yollarla gezinebiliyorsunuz.

Peki ben neden dosya değilde nesne diyorum? Çünkü BumpTop ortamında sadece dosyalarınıza değil açık pencereleriniz gibi şeylere de diğer nesneler gibi davranabiliyor, sıralayıp büyütebiliyor veya küçültüp buruşturarak bir kenara atabiliyorsunuz. Dahası bir dosya yığınına pencereleri de dahil edip bu nesneleri bir araya toplayabiliyorsunuz. Bu sayede hakkında araştırma yaptığınız bir konuyla ilgili tüm belgeler ve o arama için kullandığınız pencereler bir arada durabiliyor.

BumpTop ortamının kullanımı hakkında bir video'u yüksek çözünürlüklü olarak mov (117 MB) veya wmv (98 MB) biçimlerinde indirebilir, veya Fazlamesai.net tarihinde bir ilki gerçekleştirerek aşağıdaki "play" tuşuna basabilirsiniz. İyi seyirler.

Görüşler

0
osmany
Tek kelimeyle, muhteşem..
0
srdrcplk
Disaridan bakinca iyi veya kotu olduguna dair yorum yapmak zor. Fikir guzel. Ancak kullanim kolayligi bakimindan mevcut olandan daha kotu olursa pek bir anlami olmaz. Insan gozu zaten kisa sure icinde grafiklere alisip gormez oluyor. Bu yuzden daha kolay kullanilir bir yapiysa oldukca iyi olmus ancak tek amaci gorselse yararsiz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

EnderUNIX'in Yeni Projesi: Scanhill MSN Dinleyici

anonim

EnderUNIX'in 16. projesi olan Scanhill yayımlandı. Scanhill yazılımı, şimdilik MSN Messenger protokolunu dinleyip mesajları yakalayıp istenildiğinde standart çıktıya yani ekrana ya da MySQL veritabanına aktarılabilmektedir.

Detaylı bilgi için: http://www.enderunix.org/scanhill

Samba Windows 2003´ü Geçti (~ %250 daha hızlı)

FZ

IT Week Laboratuvarlarında gerçekleştirilen zorlu testlerin sonuçlarına göre açık kodlu dosya ve yazıcı sunucusu Samba aynı işlevleri sunmaya çalışan Windows Server 2003´ten yaklaşık 2.5 kat daha hızlı çalışıyor.

Haberler tam da Microsoft´un NT4 desteğini bitirmeyi açıkladığı günlerde çıktı. Windows Server 2003 ve Samba 3 arasındaki fark Windows 2000 Server ve Samba 2 arasındaki farktan çok daha büyük.

OpenOffice.org'da Türkçe Yazım Denetimi

anonim

Uzun zamandır Türkçe konuşan kullanıcılar arasında OpenOffice.org'un yayılmasının önündeki en önemli engel olarak duran Türkçe yazım denetimi sorunu aşılmış görünüyor. Mehmet D. Akın ve Ahmet A. Akın liderliğindeki Zemberek ekibi tarafından geliştirilen "Zemberek" (eski adıyla tspell) adlı yazım denetimi aracının OpenOffice.org'a entegre edilmesi işlemi tamamlandı. Zemberek'in sitesinden indirilebilen bir OpenOffice.org eklentisi sayesinde Türkçe yazım denetimi yapmak mümkün hale geliyor. Konuyla ilgili olarak Görkem Çetin e-posta listelerine aşağıdaki mesaj gönderdi:

Beta olmak ya da olmamak

redogre

Ya da bir projeyi Beta olarak yayınlarken yapılmaması gerekenler.

Malum Fm wars büyük bir gazla yayına başladı ama birçok hata yüzünden haftalardır oynayan yok. Ben kısaca yaptığım hataları sıralayacağım, eksik gördüklerinizi eklersek şahane bir "Ne yapmalı ne yapmamalı" olabilir...

ELOG

m1a2

Uzun zamandan beri aradığım türde bir programı freshmeat`te nihayet buldum :) ELOG, her türden notlarınızı browser üzerinden yazabileceğiniz son derece hafif bir web defteri. Parçacık fiziği üzerine araştırmalar yapan `Paul Scherrer Institute`ın bir elemanı tarafından (Stefan Ritt) yazılan program harika iş görüyor.