Özgür Dünya ve Müzik Eğitimi: GNU Solfege

0
FZ
Son kiii üç dört!

GNU Solfege, GNU/Linux ve MS Windows sistemler üzerinde çalışan bir solfej ve kulak eğitimi yazılımı.

Melodik ve armonik aralıklarını tanımak, aralık boylarını kıyaslamak, bilgisayarın gösterdiği aralıkları söylemek, akorları tanımak, akorları söylemek gibi konularda kullanıcıyı eğitmeyi amaçlayan program sonsuz sabırlı bir müzik eğitmeni olarak görevini yerine getirmeye çalışıyor.

Yazılımın dokümantasyonunu okuyup daha çok bilgi sahibi olabilir, ekran görüntülerine bakabilir ya da UNIX Review dergisinden Marcel Gagné'nin GNU Solfege eleştirisine göz atabilirsiniz.

Görüşler

0
azertet
dün denemek için kurduğum suse'de görmüştüm bu programı, çok incelemedim. bu akşam debian'ıma kurup kurcalayacağım. ben linux kullanmaya başlamadan önce "ileride şu sequencer programlarını yada band-in-a-box gibi programları kurcalamak istediğimde ne yapacağım, artık arada o işler için windows'a dönerim" diyordum. tabii kimi sequencer yazılımlarını, müzikle uğraşanlar için özel dağıtımları gördükçe sevinmiştim. anlaşılan müziksever penguenler boş durmuyor :)
0
FZ
GNU/Linux kullanıp müzik yapan insanların profili biraz farklı oluyor bildiğim kadarı ile. Söz gelimi:

Greg Wilder ile müzik, yaratıcılık ve GNU/Linux üstüne

Wilder'ın anlattıklarını takip edip bazı enteresan şeylere ulaşmanız mümkün. Yine Wilder'ın bahsettiği The Stanford University Center for Computer Research in Music and Acoustics'nın software kısmına bakılabilir.

Oradan Common Music algoritmik besteleme sistemi incelenebilir mesela. Sequencer konusu için Rosegarden'a bakılabilir, burada da Linux for Music: Studio to Go! Interview başlıklı bir röportaj var.

Konu GNU/Linux olunca bakış açımızı geniş tutmakta fayda var, MS Windows'taki tek bir programa takılıp kalmak ya da sadece o terimlerle düşünmek ufkumuzu kısıtlayabilir.

Son olarak audiovisual çalışma örneği olarak çok acayip bir sistem: fluxus: scheme, 3d, müzik, fft
0
azertet
verdiğiniz bağlantılar için teşekkürler, Greg Wilder röportajınızı ve Yapay Zeka ile müzik ilişkisini ve çalışmalarını konu alan bir yazınızı okumuştum, doğaçlama yeteneğine sahip bir yazılımdan da bahsediyordunuz, görülüyor ki, GNU/Linux dünyasından müzikle bilgisayar çalışmalarını birleştirmek isteyenler az değil ve bunların bir kısmı da yapay zekayı kullanarak beste yapma ve doğaçlama müzik yapma gibi ileri düzey konulara girmişler. "MS Windows'taki tek bir programa takılıp kalmak" ile MS Windows'a yönelik varolan ürünlerin daha çok müzik piyasasının ihtiyaçlarına yönelik olduğunu kastediyorsunuz sanırım.
0
FZ
Sadece şunu kast ediyorum: İnsan psikolojisi bir şeye alıştı ve odaklandı mı bir işi yapmanın farklı yöntemleri olabileceğini unutuyor ya da görme güçlüğü çekiyor. Buna dikkat edelim diyorum. Dışarıda büyük ve farklı bir dünya var diyorum. Eğer bildiklerimizden farklı büyük bir dünya olduğunu biraz dahi olsa sezinlersek, o zaman yaratıcılığımız daha geniş bir alana yayılabilir. Bu hemen her alanda olduğu gibi müzik için de geçerli, eğer hem bilgisayarlarla hem de müzikle haşır neşir bir insansanız o zaman pek çok şey keşfetmeniz mümkün. Bu tabii ki zorlama ile olabilecek bir şey değil, içten gelmesi icap eder. Yani eğer elinizdekiler size yetiyorsa, işinizi gördüklerine inanıyorsanız onlarla devam edersiniz, kim ne diyebilir ki buna...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Matematik ve programlama gerçek hayatta ne işe yarar:emeksensin.com ve rengarenk

FZ

Emeksensin.com'da en son yaptığımız yeniliğin adı Rengarenk. Rengarenk özelliği ile eserleri renklerine göre arayabiliyorsunuz. Buradan deneyip görebilirisiniz: http://www.emeksensin.com/rengarenk. Renk arama özelliği dünyada az sitede görebildiğimiz bir özellik çünkü bunu yapabilmek için bazı zor problemleri çözmek gerekiyor. İlk problem eserin resmindeki binlerce renkten önemlilerini seçmek. Bunu yapan birçok görüntü işleme algoritması var. Biz OpenCV kütüphanesini kullanarak bir gerçekleme yaptık.

kernelguys.org: Türkçe Sistem Programlama

raistlinthewiz

Birsüre önce almış olduğum domain "kernelguys.org"u değerlendirmeye karar verdim. Aslında Mambo kurulumu yapmayı düşünürken bi anda kendimi vbulletin bir sistemle uğraşırken buldum.

Amaç?

http://kernelguys.org'un amacı Türkçe sistem programlama sunabilmek ve tabii ki eğer mümkün olursa bu konuyla ilgilenenleri bir araya getirebilmek.

Hiçbir şekilde kernelguys "hadi yeni bir forum kuralım" diyerek kurulmuş bir site değildir; vbulletin ihtiyaçlarımızı karşıladığı için seçilmiştir. Şu anda siteye aktif olarak içerik eklemekte ve bu süreçte diğer arkadaşlardan da destek beklemeyiz.

Samba Windows 2003´ü Geçti (~ %250 daha hızlı)

FZ

IT Week Laboratuvarlarında gerçekleştirilen zorlu testlerin sonuçlarına göre açık kodlu dosya ve yazıcı sunucusu Samba aynı işlevleri sunmaya çalışan Windows Server 2003´ten yaklaşık 2.5 kat daha hızlı çalışıyor.

Haberler tam da Microsoft´un NT4 desteğini bitirmeyi açıkladığı günlerde çıktı. Windows Server 2003 ve Samba 3 arasındaki fark Windows 2000 Server ve Samba 2 arasındaki farktan çok daha büyük.

yarin(bugun(dun))

arikan

Google API, Yahoo API, Amazon API, Ebay API v.s. v.s. son bir kac yilda bu "is modeli" burda orda hemen belirdi. Iyi web servis yeni is yaratiyor. Amazon API Amazon uzerinden kitap satan binlerce kucuk kitapci yaratti. Bu yeni bir cesit elektrik satmak gibi, sistemi fise tak is yapmaya basla. "Object-oriented software" baska bir bicimde gercege donusmeye basliyor...

Detaylı bir Python - Ruby Kıyaslaması

FZ

Gerçek anlamda yüksek seviyeli dil olarak kabul edilebilecek, popülariterleri gittikçe artan ve Java programcıları tarafından dahi ciddi ciddi değerlendirilmeye başlanan Python ve Ruby dilleri ile ilgili detaylı ve güzel bir kıyaslama makalesi: Ruby, Python, "Power"