Özgür Dünya ve Müzik Eğitimi: GNU Solfege

0
FZ
Son kiii üç dört!

GNU Solfege, GNU/Linux ve MS Windows sistemler üzerinde çalışan bir solfej ve kulak eğitimi yazılımı.

Melodik ve armonik aralıklarını tanımak, aralık boylarını kıyaslamak, bilgisayarın gösterdiği aralıkları söylemek, akorları tanımak, akorları söylemek gibi konularda kullanıcıyı eğitmeyi amaçlayan program sonsuz sabırlı bir müzik eğitmeni olarak görevini yerine getirmeye çalışıyor.

Yazılımın dokümantasyonunu okuyup daha çok bilgi sahibi olabilir, ekran görüntülerine bakabilir ya da UNIX Review dergisinden Marcel Gagné'nin GNU Solfege eleştirisine göz atabilirsiniz.

Görüşler

0
azertet
dün denemek için kurduğum suse'de görmüştüm bu programı, çok incelemedim. bu akşam debian'ıma kurup kurcalayacağım. ben linux kullanmaya başlamadan önce "ileride şu sequencer programlarını yada band-in-a-box gibi programları kurcalamak istediğimde ne yapacağım, artık arada o işler için windows'a dönerim" diyordum. tabii kimi sequencer yazılımlarını, müzikle uğraşanlar için özel dağıtımları gördükçe sevinmiştim. anlaşılan müziksever penguenler boş durmuyor :)
0
FZ
GNU/Linux kullanıp müzik yapan insanların profili biraz farklı oluyor bildiğim kadarı ile. Söz gelimi:

Greg Wilder ile müzik, yaratıcılık ve GNU/Linux üstüne

Wilder'ın anlattıklarını takip edip bazı enteresan şeylere ulaşmanız mümkün. Yine Wilder'ın bahsettiği The Stanford University Center for Computer Research in Music and Acoustics'nın software kısmına bakılabilir.

Oradan Common Music algoritmik besteleme sistemi incelenebilir mesela. Sequencer konusu için Rosegarden'a bakılabilir, burada da Linux for Music: Studio to Go! Interview başlıklı bir röportaj var.

Konu GNU/Linux olunca bakış açımızı geniş tutmakta fayda var, MS Windows'taki tek bir programa takılıp kalmak ya da sadece o terimlerle düşünmek ufkumuzu kısıtlayabilir.

Son olarak audiovisual çalışma örneği olarak çok acayip bir sistem: fluxus: scheme, 3d, müzik, fft
0
azertet
verdiğiniz bağlantılar için teşekkürler, Greg Wilder röportajınızı ve Yapay Zeka ile müzik ilişkisini ve çalışmalarını konu alan bir yazınızı okumuştum, doğaçlama yeteneğine sahip bir yazılımdan da bahsediyordunuz, görülüyor ki, GNU/Linux dünyasından müzikle bilgisayar çalışmalarını birleştirmek isteyenler az değil ve bunların bir kısmı da yapay zekayı kullanarak beste yapma ve doğaçlama müzik yapma gibi ileri düzey konulara girmişler. "MS Windows'taki tek bir programa takılıp kalmak" ile MS Windows'a yönelik varolan ürünlerin daha çok müzik piyasasının ihtiyaçlarına yönelik olduğunu kastediyorsunuz sanırım.
0
FZ
Sadece şunu kast ediyorum: İnsan psikolojisi bir şeye alıştı ve odaklandı mı bir işi yapmanın farklı yöntemleri olabileceğini unutuyor ya da görme güçlüğü çekiyor. Buna dikkat edelim diyorum. Dışarıda büyük ve farklı bir dünya var diyorum. Eğer bildiklerimizden farklı büyük bir dünya olduğunu biraz dahi olsa sezinlersek, o zaman yaratıcılığımız daha geniş bir alana yayılabilir. Bu hemen her alanda olduğu gibi müzik için de geçerli, eğer hem bilgisayarlarla hem de müzikle haşır neşir bir insansanız o zaman pek çok şey keşfetmeniz mümkün. Bu tabii ki zorlama ile olabilecek bir şey değil, içten gelmesi icap eder. Yani eğer elinizdekiler size yetiyorsa, işinizi gördüklerine inanıyorsanız onlarla devam edersiniz, kim ne diyebilir ki buna...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Nokia: Python Kullanmak İçin Bir Sebep Daha

FZ

Cep telefonu üreticisi Nokia, S60 serisi cep telefonlarının artık Python ile programlanabileceğini duyurdu. Açık kodlu olarak geliştirilen bu proje ile cep telefonlarını programlamak çok daha kolay hale gelmiş durumda. Bir kıyaslama yapmak gerekirse Hello World in C++, Epoc style (for Symbian OS) koduna bakılabilir. Benzer işi yapan bir Python programı ise 4-5 satır uzunlukta. (C++ linki için Hakan Latifaoğlu'na teşekkürler.)

Windows XP, 2000 ve 2003 kurulumunu katılımsız hale getirmek

pulkas

Windows kurulumunu hiç bir zaman bu kadar otomatik hale getiremeyeceğiz.

unattended.msfn.org adresinde İngilizce, windocs.org adresinde de Türkçe olarak anlatılanlarla tamamen size özel ve hiçbir kurulum yönergesinin takip edilmek zorunda kalınmadığı otomatik, katılımsız, kurulum cd'si hazırlanabiliyor.

Bir Açık Yazılım - JmxMonitor

malkocoglu_2

JmxMonitor, Java JMX standartını kullanan ve bir veya daha fazla servisi izlemek (monitoring) için kullanılabilecek bir yazılımdır.

http://jmxmonitor.sourceforge.net

Java JMX standartı, uygulamanızın istatistiklerini MBean temelli basit Java nesneleri üzerinden dısarıya afişe etmenizi sağlıyor. Bu istatistik MBean'leri işleme konulduktan sonra, JmxMonitor genelci bir yaklaşımla (generic) herhangi bir uygulamadaki tüm MBean'leri listeleyip, admin'e "gözlemek istediklerim" adlı bir liste olusturmasına izin vermektedir. Gözlenmesine karar verilen makina/port/obje/attribute dörtlüsü için bir eşik değeri (threshold) girildikten sonra, JmxMonitor arka plan süreci tarafindan periyodik olarak esasa değeri bu eşik değerine karşılık kontrol eder. Eşik değer ihlalleri, ana sayfadan ve e-mail ile sistem yöneticisine bildirilecektir.

Seaside Framework ile Internet Programlama

FZ

Bill Clementson, en son gerçekleştirilen Vancouver Lisp Kullanıcıları Toplantısında gerçekleştirilen bir sunumu video olarak kaydedip insanlık ile paylaşmaya karar vermiş.

Söz konusu video, Avi Bryant tarafından Smalltalk [1, 2] dili ile geliştirilmiş Seaside isimli bir Internet programlama "framework"ü ile ilgili ve Common Lisp ile geliştirilmiş sağlam bir Internet programlama "framework"ü olan UnCommon Web'e benzer şekilde "devam ediş" (continuation) tekniğinden faydalanıyor.

Emacs mı VI mı?

vst

Uzun zamandır Vi(m) kullanıyorum. Ancak Emacs'in sunduğu çalışma ortamını kıskandığım için birkaç defa Emacs öğrenme girişiminde bulundum, bir tanesi de bugüne rastgeldi. Netice: olmuyor! Üşeniyor muyum, algısal sorunlarım mı var diye merak edip bir google araması yaptım: vim emacs cognition (kavrama). Sonuçlardan birisi çok faydalı bir literatür taramasına işaret ediyor.

Bu taramanın kaynağı "Benim editörüm senin editörünü döver!" argumanına alternatif bilimsel araştırmalar. Genelde bilişsel test uygulamalarına dayanan çalışmaların özetlerinin ve bazılarının tam metin bağlantılarının verildiği çalışmadan çıkardığım sonuç: