Özgür Dünya ve Müzik Eğitimi: GNU Solfege

0
FZ
Son kiii üç dört!

GNU Solfege, GNU/Linux ve MS Windows sistemler üzerinde çalışan bir solfej ve kulak eğitimi yazılımı.

Melodik ve armonik aralıklarını tanımak, aralık boylarını kıyaslamak, bilgisayarın gösterdiği aralıkları söylemek, akorları tanımak, akorları söylemek gibi konularda kullanıcıyı eğitmeyi amaçlayan program sonsuz sabırlı bir müzik eğitmeni olarak görevini yerine getirmeye çalışıyor.

Yazılımın dokümantasyonunu okuyup daha çok bilgi sahibi olabilir, ekran görüntülerine bakabilir ya da UNIX Review dergisinden Marcel Gagné'nin GNU Solfege eleştirisine göz atabilirsiniz.

Görüşler

0
azertet
dün denemek için kurduğum suse'de görmüştüm bu programı, çok incelemedim. bu akşam debian'ıma kurup kurcalayacağım. ben linux kullanmaya başlamadan önce "ileride şu sequencer programlarını yada band-in-a-box gibi programları kurcalamak istediğimde ne yapacağım, artık arada o işler için windows'a dönerim" diyordum. tabii kimi sequencer yazılımlarını, müzikle uğraşanlar için özel dağıtımları gördükçe sevinmiştim. anlaşılan müziksever penguenler boş durmuyor :)
0
FZ
GNU/Linux kullanıp müzik yapan insanların profili biraz farklı oluyor bildiğim kadarı ile. Söz gelimi:

Greg Wilder ile müzik, yaratıcılık ve GNU/Linux üstüne

Wilder'ın anlattıklarını takip edip bazı enteresan şeylere ulaşmanız mümkün. Yine Wilder'ın bahsettiği The Stanford University Center for Computer Research in Music and Acoustics'nın software kısmına bakılabilir.

Oradan Common Music algoritmik besteleme sistemi incelenebilir mesela. Sequencer konusu için Rosegarden'a bakılabilir, burada da Linux for Music: Studio to Go! Interview başlıklı bir röportaj var.

Konu GNU/Linux olunca bakış açımızı geniş tutmakta fayda var, MS Windows'taki tek bir programa takılıp kalmak ya da sadece o terimlerle düşünmek ufkumuzu kısıtlayabilir.

Son olarak audiovisual çalışma örneği olarak çok acayip bir sistem: fluxus: scheme, 3d, müzik, fft
0
azertet
verdiğiniz bağlantılar için teşekkürler, Greg Wilder röportajınızı ve Yapay Zeka ile müzik ilişkisini ve çalışmalarını konu alan bir yazınızı okumuştum, doğaçlama yeteneğine sahip bir yazılımdan da bahsediyordunuz, görülüyor ki, GNU/Linux dünyasından müzikle bilgisayar çalışmalarını birleştirmek isteyenler az değil ve bunların bir kısmı da yapay zekayı kullanarak beste yapma ve doğaçlama müzik yapma gibi ileri düzey konulara girmişler. "MS Windows'taki tek bir programa takılıp kalmak" ile MS Windows'a yönelik varolan ürünlerin daha çok müzik piyasasının ihtiyaçlarına yönelik olduğunu kastediyorsunuz sanırım.
0
FZ
Sadece şunu kast ediyorum: İnsan psikolojisi bir şeye alıştı ve odaklandı mı bir işi yapmanın farklı yöntemleri olabileceğini unutuyor ya da görme güçlüğü çekiyor. Buna dikkat edelim diyorum. Dışarıda büyük ve farklı bir dünya var diyorum. Eğer bildiklerimizden farklı büyük bir dünya olduğunu biraz dahi olsa sezinlersek, o zaman yaratıcılığımız daha geniş bir alana yayılabilir. Bu hemen her alanda olduğu gibi müzik için de geçerli, eğer hem bilgisayarlarla hem de müzikle haşır neşir bir insansanız o zaman pek çok şey keşfetmeniz mümkün. Bu tabii ki zorlama ile olabilecek bir şey değil, içten gelmesi icap eder. Yani eğer elinizdekiler size yetiyorsa, işinizi gördüklerine inanıyorsanız onlarla devam edersiniz, kim ne diyebilir ki buna...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

KazaA Lite

butch

Napster yanlış saflara geçtiğinden beri P2P ortamlarında rahat yüzü görememiş biri olarak bugün slashdot'da haberine rastladığım KazaA Lite'ı denedim. Sanırım bir süre rahat edeceğiz çünkü program gerçekten başarılı. Unutmadan söyleyeyim KazaA Lite, KazaA'nın casus programlardan(spyware) arındırılıp, geliştirilmiş bir yan sanayi ürünü :)

Unreal'i Yapan Adam Programlama Dillerinin Geleceğini Anlatıyor

FZ

Epic Games'ten Tim Sweeney, SIGPLAN ve SIGACT tarafından 33.sü düzenlenen Programlama Dillerinin İlkeleri Sempozyumunda The next mainstream programming language: a game developer's perspective başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Kiril’den Latin’e Anında Özenli Çeviri

FZ

Takip ettiğim e-posta listelerinden biri olan Yazılım İhracatı listesinde bugün gördüğüm bir e-postayı FM camiası ile paylaşmak istedim...

Hazırlanan bir bilgisayar programı sayesinde artık 20 Türk lehçesindeki Kiril alfabesinde yazılan metinler anında Latin alfabesine çevrilebilecek.

Kırıkkale / AA

2 Ocak 2005 — Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sitesinde hizmete sunulan programı Kırıkkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Kara, 3 yıllık bir çaba sonucu hazırladı.

Türk Cumhuriyetleri için önemli bir sorun olan Kiril alfabesinden Latin alfabesine çeviri yapan bir bilgisayar programına ömrünü Türk dünyasının dil birliğine adayan ‘Gaspıralı İsmail’in adı verildi.

20 Türk lehçesinde Kiril alfabesi ile yazılı metinleri otomatik olarak Latin alfabesine çeviren programın yazılımı da Damla BilgisayarA.Ş. tarafından gerçekleştirildi.

Google query API

FZ

Efsanevi arama motoru Google geçen Perşembe günü yaptığı açıklama ile programcıların kendi programları içinden doğrudan arama tarama servislerine erişmelerini sağlayan APIyi ve bedavaya sunulan servisinin beta sürümünü duyurdu.

NATURAL & ADABAS Kullanım Klavuzu

rasimsen

NATURAL/ADABAS çok eski bir teknoloji olmasına rağmen ingilizce dahi kaynak bulma sıkıntısı olan bir ikili. Bu yüzden ihtiyacım/ihtiyacımız için NATURAL/ADABAS Kullanım Klavuzu adı altında Türkçe içerikli bir Wiki oluşturmaya karar verdim..

Ayrıca bu ultra hızlı dil+db ikilisini performans sorunu olanlarda mutlaka incelemeli (ultra-high performance with transaction speeds of over 300,000 transactions per second).
Bir diğer özelliği de programcı olmayanlar bile rahatça bu dili öğrenebilir ve uygulama geliştirebilirler..

Sitemiz: http://adabas.rasimsen.com