Özgür Dünya ve Müzik Eğitimi: GNU Solfege

0
FZ
Son kiii üç dört!

GNU Solfege, GNU/Linux ve MS Windows sistemler üzerinde çalışan bir solfej ve kulak eğitimi yazılımı.

Melodik ve armonik aralıklarını tanımak, aralık boylarını kıyaslamak, bilgisayarın gösterdiği aralıkları söylemek, akorları tanımak, akorları söylemek gibi konularda kullanıcıyı eğitmeyi amaçlayan program sonsuz sabırlı bir müzik eğitmeni olarak görevini yerine getirmeye çalışıyor.

Yazılımın dokümantasyonunu okuyup daha çok bilgi sahibi olabilir, ekran görüntülerine bakabilir ya da UNIX Review dergisinden Marcel Gagné'nin GNU Solfege eleştirisine göz atabilirsiniz.

Görüşler

0
azertet
dün denemek için kurduğum suse'de görmüştüm bu programı, çok incelemedim. bu akşam debian'ıma kurup kurcalayacağım. ben linux kullanmaya başlamadan önce "ileride şu sequencer programlarını yada band-in-a-box gibi programları kurcalamak istediğimde ne yapacağım, artık arada o işler için windows'a dönerim" diyordum. tabii kimi sequencer yazılımlarını, müzikle uğraşanlar için özel dağıtımları gördükçe sevinmiştim. anlaşılan müziksever penguenler boş durmuyor :)
0
FZ
GNU/Linux kullanıp müzik yapan insanların profili biraz farklı oluyor bildiğim kadarı ile. Söz gelimi:

Greg Wilder ile müzik, yaratıcılık ve GNU/Linux üstüne

Wilder'ın anlattıklarını takip edip bazı enteresan şeylere ulaşmanız mümkün. Yine Wilder'ın bahsettiği The Stanford University Center for Computer Research in Music and Acoustics'nın software kısmına bakılabilir.

Oradan Common Music algoritmik besteleme sistemi incelenebilir mesela. Sequencer konusu için Rosegarden'a bakılabilir, burada da Linux for Music: Studio to Go! Interview başlıklı bir röportaj var.

Konu GNU/Linux olunca bakış açımızı geniş tutmakta fayda var, MS Windows'taki tek bir programa takılıp kalmak ya da sadece o terimlerle düşünmek ufkumuzu kısıtlayabilir.

Son olarak audiovisual çalışma örneği olarak çok acayip bir sistem: fluxus: scheme, 3d, müzik, fft
0
azertet
verdiğiniz bağlantılar için teşekkürler, Greg Wilder röportajınızı ve Yapay Zeka ile müzik ilişkisini ve çalışmalarını konu alan bir yazınızı okumuştum, doğaçlama yeteneğine sahip bir yazılımdan da bahsediyordunuz, görülüyor ki, GNU/Linux dünyasından müzikle bilgisayar çalışmalarını birleştirmek isteyenler az değil ve bunların bir kısmı da yapay zekayı kullanarak beste yapma ve doğaçlama müzik yapma gibi ileri düzey konulara girmişler. "MS Windows'taki tek bir programa takılıp kalmak" ile MS Windows'a yönelik varolan ürünlerin daha çok müzik piyasasının ihtiyaçlarına yönelik olduğunu kastediyorsunuz sanırım.
0
FZ
Sadece şunu kast ediyorum: İnsan psikolojisi bir şeye alıştı ve odaklandı mı bir işi yapmanın farklı yöntemleri olabileceğini unutuyor ya da görme güçlüğü çekiyor. Buna dikkat edelim diyorum. Dışarıda büyük ve farklı bir dünya var diyorum. Eğer bildiklerimizden farklı büyük bir dünya olduğunu biraz dahi olsa sezinlersek, o zaman yaratıcılığımız daha geniş bir alana yayılabilir. Bu hemen her alanda olduğu gibi müzik için de geçerli, eğer hem bilgisayarlarla hem de müzikle haşır neşir bir insansanız o zaman pek çok şey keşfetmeniz mümkün. Bu tabii ki zorlama ile olabilecek bir şey değil, içten gelmesi icap eder. Yani eğer elinizdekiler size yetiyorsa, işinizi gördüklerine inanıyorsanız onlarla devam edersiniz, kim ne diyebilir ki buna...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PMX: Pixel Mixer

lazarus

PMX, bir grafik canlandırma , kompozisyon (motion graphics) yazılımıdır. Prensip olarak Adobe Photoshop benzeri katmanlı (layered) grafikler üzerinde çalışır.

Skype'ye Bir Rakip Daha: OpenWengo

Soulblighter

Daha önce FM'de Skype'ye rakip: Gizmo Projesi başlıklı haberde Gizmo Projesi'nden bahsedilmişti. Şimdi açık kaynak bir alternatif daha var: OpenWengo

Laptop Robot

FZ

Haber kategorisi yazılım ama belki de donanım demeliydim, ya da her ikisi. Tabii Firmware buna ne der bilemem (bkz. programlanın Tao'su).

Evolution Robotics adlı firma, robot olayına son noktayı koymuş gibi. Masanın üzerinde hantal hantal oturan hareketsiz bilgisayarlara paydos!

Düşünsenize salonda ya da mutfakta gezinip duran bir laptop PC, fotoğraf çekiyor, elinizdeki CD'yi görüp CD sürücünün tepsisini uzatiyor ve CD'yi çalmaya başlıyor, müziğe ara verip yeni e-mailleri yatak odanıza kadar bi koşu gelip okuyor falan ;-)

Renklendirme Algoritması

kris

Eski siyah beyaz filmleri nasil renklendirdikleri aklım almıyordu. Kimyasal ya da bilgisayarlı bir yöntem olsun 1,5 saatlik film olsa 25x60x90 = 135000 kare eder. Her kare ile yarım saat uğraşılsa en az 67500 saat eder. Keşke o zamanlar böyle bir uygulama olsaydı... Bu israilliler deli:

Colorization using optimization.

Windows İçin Muhasebeci

muhasebeci

Bir süredir gelişimi açık kaynak kodlu olarak devam eden muhasebeci artık windows altında da çalışmaktadır. Gelişimine başladığından beri GTK+ grafik kütüphanesinin yanında GNOME kütüphanesi de kullandığından sadece GNU/Linux altında çalışan program, kaynak kodlarında düzenleme yapılarak GNOME kütüphanesinden arındırılmıştır.