Python 2.3 çıktı

0
tongucyumruk
Python'un birçok yenilik içeren 2.3 sürümü çıktı. Özellikle "iteration" konusundaki yeniliklerin göze çarptığı yeni sürümdeki değişikliklerden bazıları şöyle:
  • Kaynak kodu dosyalarında karakter seti belirtilebiliyor
  • Evrensel yeni satır karakteri desteği eklendi
  • Zip dosyalarından modül alabilme yeteneği
  • Windows sistemlerde Unicode dosya isimlerine erişim
  • Jeneratör desteği
  • Gerçek bir boolean veri tipi
  • enumerate() ve sum() fonksiyonları
Değişikliklere ilişkin daha daha detaylı bilgiye buradan ve buradan erişmek mümkün.

Görüşler

0
Teorisyen
iteration ne demektir? Bunu bilemedik !
Kaynak kodu dosyalarında karakter seti belirtmenin ne faydası var ? Bunu da bilemedik !
Evrensel yeni satır karakteri ne demek ki ?
Zip dosyalarında modül alıyor muş? Eğer zip sıkıştırma algoritması değişirse sonra ne olacak !
Unicode de ne demek ?
Python programlama dili bir de elektrik mi üretiyor ?
Boolean! Bunu biliyormuyum bilmiyor muyum, bunu da bilmiyorum !
Enumerate ve sum u da bilemedik... Ama sum u Excelden hatırlıyorum galiba...

Böyle sorular aklımdan geliiir gider !
Birileri cevap vermeye değer bulursa cevaplar, bulamazsa bu sorular cevapsız kalır...

Saygılarımla :)
-------------------------------------------------
Programcılığa Python ile başlamayı düşünen ama bir türlü sorularına cevap bulamayan bir adam !
0
tongucyumruk
İteration : Bir listenin elemanları üzerinde teker teker işlem yapmaktır. Python bu gibi işlerde kuracağınız for döngüleri yerine bazı basit fonksiyonlarla bu tip işleri kolaylaştırır... map(), reduce(), filter() bunların tipik örnekleridir. Yeni eklenen itertools modülü de bu konuda yeni güzellikler getirmektedir.

Kaynak kodu dosyalarının karakter setini belirtmek unicode kullanırken işi kolaylaştırır... Şöyleki Python'da unicode için string'den farklı olarak bir unicode nesnesi vardır. siz print, str gibi komutları kullandığınızda python bunu stringe otomatik olarak çevirir. bu noktadaki sorun stringe çevirme işlemi sırasında ascii karakter setini kullanmasıdır. Bu da ingilizce dışındaki hemen her dilde sorun çıkartır. Bu nedenle normalde unicode nesnensinin encode() fonksiyonuna istediğimiz karakter setini belirterek ascii yerine düzgün bir karakter seti ile string' dönüşmesi sağlanır. Dosyanın başında karakter seti belirtilmesi bizi tüm bu encode vs... işlerinden kurtarır...

Evrensel yeni satır karakteri (Universal Newline Character) kabul ediyorum ki biraz saçma bir isim olmuş ama ingilizcesi de böyle... Görevi ise şu: Bildiğiniz gibi normalde her işletim sisteminin kafasına göre satır sonu karakteri belirlemesi gibi bir gelenek vardır. Unix altında satır sonu ile, windows altında ile mac'te ise ile verilir. Pythonda bundan böyle dediğimizde her platformun kendine özgü satıronu karakterini kullanabileceğiz.

Zip sıkıştırma algoritması ne sıklıkla değişir?

Unicode dünyadaki birçok dildeki hemen hemen bütün karakterlerin tek bir karakter seti kullanılarak ifade edilebilmesini sağlayan bir sistemdir. Detaylar için http://www.unicode.org

Dilin kendisi elektrik üretmiyor ama eğer bilgisayarınızda Python kodu çalışırken elektrik kesilirse Guido van Rossum bizzat gelip manyetoyla elektrik sağlıyor. Generator yapıları basit bir tanımla sürekli yeni değerler üreten fonksiyonlar. Bunu yaparken de eski değerlerini kaybetmiyorlar.

Boolean True ve False (Doğru/Yanlış, Evet/Hayır) türünde veri tutan değişkenlere verilen addır. Bu sürüme kadar Ptyhonda gerçek bir boolean türü bulunmuyordu. Onun yerine C'dekine benzer "0 olmayan herşey True, 0 False" mantığıyla çalışıyordu.

enumerate() ve sum() yine python tarzı kolaylık fonksiyonları. enumerate() verdiğiniz bir listeyi şu hale çeviriyor:
orjinalliste = ["a","b","c"]
enumerate(orjinalliste)
[(0,"a"),(1,"b"),(2,"c")]

Sum ise verdiğiniz listenin elemanlarını topluyor. Böylece reduce() fonksiyonunun işinin bir kısmını devralıyor.
0
Teorisyen
Sn. Tongucyumruk, zahmet edip de benim saçma sapan sorularıma vermiş olduğunuz cevaplar için çok teşekkür ederim...

Winzip in 9. versiyonu çıkmış...
Zip sıkıştırma algoritması değişmiyorsa, sadece winzip programının arayüzü veya ufak tefek eklentileri falan mı değişmiş oluyor?

Daha doğrusu şöyle sormalıyım...
Winzip programı zip sıkıştırma algoritması kullanıyor...
Winzip programının her yeni bir sürümü çıktığında zip sıkıştırma algoritmasında biraz değişiklik olması gerekmez mi....
Yoksa zip sıkıştırma algoritması uluslararası bir standart da, bu tür değişimlerden çok az mı etkileniyor ?
0
realist
Çevrendeki herkese anlatman koşulu ile:
(benim dilimde tüy bitti de)

Winzip arşiv yapan ve arşiv açan bir programdır hepsi bu. Winrar da böyledir ama rar algoritmasının sahibi rarsoft'a aittir. Demek ki neymiş. Zip her şey, Winzip hiç bir şey. Hatta illa para verilecekse winrar'a verilmeliymiş. (Biliyorum memlekette bu programların bedele tâbî olduğunu umursayan kimse yok.)

Ayrıca ne dediğini bilmeden konuşmamak gerekir. Zip algoritmasının değişmesi ne demektir? python yorumlayıcısı kendi modüllerini zip'leyecek, script çalışmaya başladığında açabilecek, böylece python dağıtımının ya da hazırlanan programın -eğer gerekliyse- diskte az yer kaplaması sağlanacak. Her şey python'un içinde. Ortada bir bağımlılık yok.
0
Teorisyen
Ben burada Winzip'in 9. Versiyonunun çıktığını, winzip'in her yeni versiyonu çıktığında zip algoritmasına ufak tefek de olsa değişiklik olup olmadığını sormuştum... !

Siz ise bana winrar diye bir program olduğunu, RAR sıkıştırma algoritmasının sahibinin ise rarsoft olduğunu belirtmişsiniz...

Ben, burada en asgarisi bilgisayar programcısı, en azamisi ise geek sınıfından bilgisayar mühendisi olan ve burada durmadan birşeyler anlatan, anlatmaya çalışan veya en azından çene çalan abilerimin sınıfından değilim ! (Ticaret Lisesi mezunu, kendi halinde Word ile Excel kullanmaya çalışan, ara sıra birşeyler kurcalayan, belki sizin gözünüzde basit bir bilgisayar kullanıcısıyım)

Yaz mevsiminin gelmesi nedeniyle fazlamesai'nin haberlerinde ve bu haberlere yapılan yorumlarda biraz azalma gördüğüm ve bu yüzden canımın sıkılması nedeniyle ORTALIK BİRAZ ŞENLENSİN diyerek o soruları öylesine sormuştum...
Yani cevaplarını alsam bile benim bir işime yaramayacaktı, ama bu soruları CİDDİYE alıp cevaplayan Sn. Tonguçyumruk'a hakkaten teşekkür ederken, sizin ne dediğini bilmeden konuşmamak gerekir şeklindeki yorumunuzu hiç mi hiç size yakıştıramadım !

Python'un zip sıkıştırmasını kendisinin yaptığı için böyle değişikliklerden etkilenmeyeceğini söylemeniz yeterli idi, beni tekme kötek kovalayarak değil !
-------------------------------------------
Bahtsız bedevimiyim ne?
0
conan
>Boolean! Bunu biliyormuyum bilmiyor muyum, bunu da bilmiyorum !

Bunu bilmiyorsan programciliga baslama ;) Once bunu ogren sonra programlamaya basla hehe ;)
0
FZ
.
.
.
if (!isBooleanKnown) {
isBooleanKnown = true;
continue;
}
.
.
.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

wxWidgets ile bir uygulama: wxCar

mustafa_

wxCar, wxWidgets/C++ ile yazılan oto kiralama/satış firmalarına hitap eden küçük bir uygulamadır.

Serialization olarak Boost kütüphanesi kullanılmıştır.

R-Project ve Uygulamalı İstatistik

vst

R-Project istatistiksel hesaplama ve grafik işleme için geliştirilmiş bir dil ve programdır. AT&T Laboratuarlarında geliştirilen ve şu anda Lucent Technologies'e ait olan S-Plus'a benzer bu özgür yazılım, dünyanın önde gelen üniversiteleri, araştırma enstitüleri ve kurumları tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. Kullanım alanı ise finanstan sosyolojiye, psikolojiden meteorolojiye, tıptan ekonometriye uygulamalı istatistik biliminin kullanıldığı hemen heryerdir.

Ch: C/C++ Yorumlayıcısı

Tarık

Ne kadar başarılı olduğu tartışılır fakat C/C++ programlama dillerini kullanarak yorumlanabilir programlar yaratma fikri oldukça ilginç olsa gerek. Zira birçok yorumlanabilir dilin C dilinden esinlenerek geliştirildiğini ama C dilinin yapı itibariyle yerli çalıştırılabilir dosya (native executable) üretmeye daha yatkın olduğunu düşünürsek.

Opera Browser Daha Ne Kadar Küçülebilir?

anonim

Opera Browser'ı büyük bir çoğunluğumuz biliyor, kullanıyor. Opera Browser, son zamanlarda özellikle taşınabilir cihazlara da mobil sürümler hazırlamıştı. Opera Mobile™ ve Opera Mini™ 2.0 bunlara en güzel örnek. Peki ya Nintendo DS?

Patoloji Bilgi Sistemi.. Geliştiricisi bir Türk.. veee GPL!

ykarslioglu

Türkiye'de görenlerin koltuklarını kabartan çalışmalar yapılıyor. PATHOS-WEB FREE adlı Anatomik Patoloji ve Sitoloji Bilgi sistemi tamamen patoloji uzmanlarının ihtiyaçları düşünülerek tasarlanmış bir sistem. Mart 2005 tarihinden itibaren SourceForge'da açık kaynak kodlu, GPL lisanslı bir proje olarak Türkçe ve İngilizce versiyonları ile Patoloji Bölümlerinin hizmetine sunuldu. Yazılım, Türkiye'de, aralarında büyük üniversite hastanelerinin de bulunduğu 20'den fazla merkezde, yıllardır büyük bir başarı ile ve güvenle kullanılıyor.