Bir Türk Programcısı Sinirlenirse: CORSIS - Açık Kodlu Derlem Analiz Yazılımı

0
FZ
Stallman bir yazıcı sürücüsünün kapalı olması yüzünden çıldırıp işe girişmişti. Linus, okulda eğitim için kullandığı Sun Solaris işletim sistemini evde kullanamayacağını görünce Linux çekirdeğini yazmaya başlamıştı. Ian Murdock Linux kurmanın uzman olmayanlar için hiç de kolay olmayacağını fark edip Debian dağıtımını geliştirmeye başlamıştı. Bilgisayar tarihi sinirli programcıların başlarının çaresine bakarken çevreye de epey fayda sağlamalarının örnekleri ile dolu. Şimdi böyle bir örneğin haberini okuyacaksınız:

Çetin Sert, Almanya'da bilgisayarla dil işleme (NLP - Natural Language Processing) konusunda çalışan 23 yaşında genç bir araştırmacı. Sert, Mike Scott tarafından geliştirilmiş ve dil işleme bağlamında sık kullanılan bir yazılım olan Wordsmith'in kısıtlayıcı lisansını, ödenmesi gereken paraları ve bunu evindeki PC'de rahatça kullanamayacağını görüp bu konuda profesörlerinin uyarıları ile karşılaşınca...
Kolları sıvamış, derdini ve öfkesini gayet net bir dille anlatan bir mektuptan sonra önce Tenka Text sonra da nihai olarak CORSIS open-source corpus analysis software ismini verdiği yazılımı geliştirmeye koyulmuş.

MS Windows, Debian GNU/Linux, Sun Solaris gibi sistemlerde çalışan, C# ile yazılmış açık kodlu CORSIS yazılımının rakibi kapalı kodlu sadece MS Windows'ta çalışan Wordsmith ile eğlenceli bir kıyaslamasını da burada görebilirsiniz.

Programcının bloguna ise buradan erişilebilir.

Görüşler

0
Tarık
çok güzel.
0
robertosmix
Arkadaşı takdir ediyorum, keşke herkes böyle olsa. Ama. Bir konu bu kadar da abartılmaz ki canım. Stallmandan, Linusdan konuya girilince ben de uluslararası bir girişimcimiz tanıtılacak zannettim. :)
0
Chaosopher
neden olmasin arkadasimiz henuz 23 yasinda.

comparison kisminda surasi kopartti beni :D

Programmer:Cetin Sert, 23 years old, student|Mike Scott, ???, lecturer

0
towsonu2003
Bu program ne icin kullanilir, bu konuda bir linki olan var mi? madem ki boyle bi program var, kullanalim ;) ama kullanmadan once, ne icin kullanildiigni anlamak gerek :)
0
anilK
Doğal dil işlemede kullanılma amacını taşıyan analiz metin analiz yazılımı(ben bunu anladım :) ). screenhotlara bakarsanız eger incelediği bir dosyadaki text i analiz edip örneğin sık gecen karakter setlerini tespit etmiş.

open-source data mining yazılımı WEKA vardı ,o yazılıma göre daha ozel bir yazılım bu (işlem itibariyle).

0
FZ
Metin madenciliği için (text mining) bu tür bir programın ham metni işlemesinden sonra çıkardığı veriyi Weka'ya geçmek yani CORSIS'i bir tür Weka filtresi olarak da kullanmak mümkün olabilir (en genel anlamda).
0
koraypeksayar
İşte budur diyorum...

Olan birşeyin kötü bir kopyasını yapıp başka bir isim verip başka bir paketle sunmaktan başka bir iş yapan bir programcının yaptığı işi gördüğüm için çok mutlu oldum.

Bu tür insanlara "cesur" diyorlar. Aslında olması gerekenin normali bu. Bu insanlardan çok değil 1000 tane olsa halimiz yaman olmaz :)
0
cetinsert
Öncelikle FM'de böyle bir yazıyı okumanın beni ne kadar mutlu ettiğini belirtmeliyim. Makalede kullanılan dile gösterilen özene hayran kaldım doğrusu ^_^

Yalnız robertosmix'e katılmamak elde değil. Girişte öyle heybetli isimler ve projeler geçiyor ki insan sonunda kıyaslama ve akabinde "yalnızca bu mu yani şimdi?" diye sormadan edemeyebiliyor.

Dert, öfke ve sinirlenme gibi ifadeler aşırı bir asabiyet izlenimi uyandırsa da, insan üniversitesinin ödev için bile olsa basit bir programın kullanılmasına izin veremez durumda olduğunu görünce, kendisini tepki göstermekten alıkoyamıyor. CORSIS de 2006 yaz aylarında yeni yeni öğrenmekte olduğum C# ile neler yapabileceğimi kendime ve öğretim görevlimize göstermek adına başlanmış bir ödevlik bir girişimdi. O ödevden 'derlem inceleme işinin teknik boyutuna gereğinden fazla yoğunlaşılması' nedeniyle gerekçelendirilen bir 'orta' ile geçtim. o_O (İngiliz Dili ve Edebiyatı'nda okuyordum.) Ama o zamanlar ki sinirlenmişlik bugün çalıştığım iş de dahil olmak üzere yaşamımda bir dizi yeni açılıma yol açtı. Yazıda da vurgulandığı gibi biraz dert ve sinir hiç de fena şeyler değil sanırım ^_^

Bugün Haskell ve F# gibi dilleri öğreniyorum ve öyle umuyorum ki funksiyonel programlama önümüzdeki yıllarda (asabi ya da profesyonel) bireysel programcıların tek başlarına dahi daha da büyük kitlelerin ilgisini çekebilecek işe yararlıkta programları kolayca geliştirebilmelerine olanak sağlayacak.

İlginize teşekkürler.

Çetin Sert ^_^
0
FZ
Detaylı yorumlarınız için çok teşekkürler. Blogunuzda F# ile de ilgilenmeye başladığınızı belirtmişsiniz. Sizce ML ve OCaml geleneklerinden gelen ve .NET ortamında fonksiyonel programlama imkanı sunan böyle bir programlama dili doğal dil işleme yazılımları geliştirmede ciddi bir avantaj sağlayabilir mi? Eğer evet ise bunlar neler olabilir mesela? (Veya benzer kıyaslamayı Haskell için yaparsak?)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Escher İnteraktif

butch

Daha önce de fazlamesai'de bahsi geçen, theunderdogs.org sitesinde Sundance'in rastlayıp bana ilettiği "Escher Interactive: Exploring the Art of the Infinite" aslında 1996 yılında yayınlanmış, içinde Escher'in çalışmalarının açıklamalarıyla ve bazı oyunlarla sunulduğu bir cd. TheUnderDogs'daki arkadaşlarsa bunun cd'siz çalışabilir bir halini hazırlayıp tüm dünyaya sunmuşlar. Ben inceledim ve hemen arşivime ekledim. Kaçırmayın muhakkak indirin.

ikiwiki: Bir Wiki Daha Mı? Yoksa Daha Fazlası Mı?

FZ

ikiwiki alışageldiğimiz wiki tarzı içerik yönetim sistemlerinden biraz daha farklı. Veriyi depolamak için Subversion ve Git kullanan ikiwiki, sözdizim olarak Markdown'ı benimsemiş durumda. Blog olarak da kullanılabilme özelliğine sahip ikiwiki sistemi favori editörünüzle "offline" olarak çalışıp istediğiniz zaman wikiyi güncellemenize de izin veriyor. Detaylı özellik listesi burada.

Not: Haber verdiği için roktas'a teşekkürler.

Gmail´i Genel Depolama Alanı Olarak Kullanın!

FZ

GmailFS size Gmail hesabınız için ayrılmış Gmail disk alanını "mount" etmenizi sağlayıp sonra da bunu genel bir disk alanı gibi kullanmanıza izin veren bir tür sanal dosya sistemi sunar. GmailFS bir Python uygulaması olup FUSE isimli altyapıdan ve libgmail fonksiyon kitaplığından faydalanmaktadır.

GmailFS, "read", "write", "open", "close", "stat", "symlink", "link", "unlink", "truncate" ve "rename" gibi işlemleri destekler. Bu da şu demektir, Gmail hesabınız için size ayrılmış uzaktaki disk alanı sanki kendi makinanızdaymışçasına ve sanki normal bir disk alanı gibiymişçesine " cp", "ls", "mv", "rm", "ln", "grep", vb. komutları çalıştırabilirsiniz.

Meraklısı GmailFS ana sitesine bakabilir.

Bu yazılıma dikkatimi çeken Can Burak Çilingiroğlu'na teşekkürler.

StarLogo: The Next Generation

FZ

Dağıtık ve paralel modelleme, simulasyon ve benzeri işler için tam teşekküllü bir ortam sunan StarLogo sisteminin 3 boyutlu ortama yönelik geliştirme yapmayı sağlayan sürümü StarLogo The Next Generation çıktı. MIT tarafından desteklenen ve geliştirilen projenin programlamayı daha geniş ve genç bir kitleye yayması, karmaşık sistemlere dair düşünme ve modelleme yetilerini geliştirmesi hedefleniyor.

Kılavuz: Türkçe imla denetleyicisi

m1a2

Haberi önce linux.org.tr`de okudum ve hemen kaynak sayfaya zıpladım. Kılavuz, Linux ortamında çalışan bir Türkçe imlâ denetleyicisi. İşte nicedir görmek istediğim türden bir proje :) Umarım sayıları artar. Haberi hiçbir test yapmadan yazıyorum (arka plânda download devam ediyor), çünkü Türkçe`nin kendine has problemleriyle uğraşmaya yönelik her teşebbüs kutsaldır ve (Sabancı üniversitesinde çalışan ?) proje geliştiricilerini de kutluyorum ;)