Genişletilebilir Programlama Dilleri: 21. yy. İçin Tahminler

0
FZ
ACM tarafından yayınlanan QUEUE dergisinin son sayısının konusu programlama dilleri. Toronto Üniversitesi'nden Dr. Gregory V. Wilson'ın dergiye gönderdiği Extensible Programming for the 21st Century (21. yüzyıl için genişletilebilir programlama) yazısı Internet'teki değişik platformlarda ışık hızı ile yayıldı ve bitmek bilmez tartışmalara bir yenisi eklendi. FM olarak sonsuz+1 mantalitesine uyup sevgili okurlarımızı bundan haberdar etmemek ve bir başka teknik (sosyolojik, psikolojik, politik, kısaca bilgisayar dünyası ile ilgili) tartışmaya yol açmamak düşünülemezdi!
Makale aslında yeni sayılmaz, orjinali burada yayınlanmış olan bir makalenin başka bir sürümü. Tartışmanın odaklandığı noktalardan biri de XML'nin yepyeni bir şey olarak gösteriliyor oluşu ve kodun bu şekilde depolanmasının pek çok şeyi kolaylaştıracağı iddiası (orjinal makalede Scheme ve Lisp'e göndermeler var ve XML'in neden tutup daha genel ve benzer yapıları içeren Scheme ve Lisp s-ifadelerinin neden tutmadığı, vs.). Pek çok bilgisayar programcısı ve bilgisayar bilimcisi tüyleri diken diken olmuş şekilde buna karşı çıkıyor. Tepki gösteren Lisp programcılarıdan birinin eğlenceli bir alıntısı: "Lisp yorumlayıcınızı biraz değiştirip normal parantez yerine köşeli parantez kullanmasını sağlayın ve sonra en güncel XML teknolojisini kullanan ürünü/programlama dilini geliştirdiğinizi söyleyerek piyasaya çıkın, ismini Enterprise XML 2.0 (EXML 2.0) koyun ve 50.000$'a pazarlamaya başlayın."

Yazı ile ilgili olarak QUEUE dergisinde çıkan eleştirilere buradan erişebilirsiniz. Bir başka detaylı ve ufuk açıcı (aynı zamanda bazı bilinen şeylerin nasıl yepyeni fikirlermiş gibi pazarlandıklarına dair fikir veren) tartışma da comp.lang.lisp grubunda takip edilebilir.

XML konusunda enteresan bir bilgi ise, "Lisp Makinaları mı, hahaha, olur mu öyle saçma şey yahu, bir programlama diline özgü bir donanım, peh!" diye tepki vermiş insanları şaşırtacak bir sayfa: LispMachinesAreComingBack - but not the way you like! (Lisp Makinaları Geri Dönüyor - ama beklediğiniz şekilde değil!). Sayfadaki eleştirilerden sonra karşınıza çıkan XML'e özgü, özel bir makina. DataPower firması tarafından üretilmiş bir XML makinası. XML parsing, XML şema doğrulama, XPath yönlendirme, XSLT dönüşümleri, XML sıkıştırma, vs. yapan bir makina. ;-) Dr. Wilson'ın makalesinde verilen genişletilebilir sözdizim örnekleri, Lisp ve Scheme dünyasında bunların nasıl yapıldığı ve yavaş yavaş Java gibi yaygın dillere de uyarlanmaya çalışıldığı açıklamalar dikkat çekici. Programların kaynak kodlarının XML olarak saklanmasının programcıların işlerini gerçekten kolaylaştırması ve üretkenliği arttırması ümidiyle...

Not: Bu makale bağlamındaki yorumları, tartışmaları takip ederken karşılaştığım enteresan ve yeni bir kitabın bağlantılarını da paylaşmak istedim: Concepts, Techniques, and Models of Computer Programming. Yazarlara göre bu hacimli kitap Mozart programlama sistemini kullanarak temel ve önemli programlama paradigmalarını detaylı ve aynı zamanda pratik olarak işliyor. Kitaba dair yorumlardan biri bu kitabın bu yüzyılın "Mor Kitap"ı olabileceği yönünde!

Görüşler

0
FZ
Konu ile ilgili gezinirken bulduğum birkaç enteresan bağlantıyı paylaşmak istedim:

Microsoft MSXML bileşenini tasarlamış programcının günlüğünden: Where XML goes astray... [nothing-more.blogspot.com]

XML eleştirileri ve karşı eleştirileri: Xml Sucks [c2.com]

XML ile ilgili problemleri ama bunlara rağmen XML'nin neden kullanılması gerektiğini anlatan güzel bir sunum: Does XML Suck? Or: Why XML is technologically terrible, but you have to use it anyway?
0
FZ
ilk iki URL düzgün gelmemiş, düz yazı olarak vereyim bir de:

http://nothing-more.blogspot.com/2004/10/where-xml-goes-astray.html

http://c2.com/cgi/wiki?XmlSucks
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sanal Dükkan (E-Commerce)

tunc

Tarafımdan türkçeye çevirilen Linux altında php ve mysql desteğiyle çalışan başarılı bir E-Ticaret programı, şu an içerisinde "vpos" desteği içermemekle beraber, istenildiği zaman add-on yapılarak günümüzde "Vpos" hizmeti veren bankaların sistemleriyle entegre edilebilir. Aşağıdaki linkten demo olarak koyduğum sürümü görebilir ve test edebilirsiniz. Daha fazla bilgi için tunc@bilgidunyasi.com.tr ' a mail atabilirsiniz.
http://www.bilgidunyasi.com.tr/catalog/

Wiki motoru Wikepage'in 2006.1 sürümü çıktı!

fox

Wikepage, bir Türk tarafından kodlanmakta olan 25Kb boyunda MySQL veritabanı gerektirmeyen, çokludilli, çoklusite destekli, şifre korumalı, dosya yükleme destekli, belkide FTP kullanmaniza gerek kalmadan site yapmanin en kolay yolu. "Ulusal" wikimiz olmasada (ulusallık bu sıralar çok tartışılınca dayanamadım) yine de bizi temsil eden bu ufak yazılıma bir bakın. Wikepage'e bu siteden ulaşabilirsiniz.

30 Saniyede AJAX Öğrenin

Soulblighter

Hayır hayır! O ne bir futbol takımı ne de temizlik maddesi. AJAX'ın ne olduğunu bilmiyorsanız üzülmeyin. Daha önce tabi ki FM'de yayınlanan bu habere bakabilir ve AJAX hakkında bilgi alabilirsiniz.

AJAX'ın ne olduğunu bilenler zaten bildiğine, bilmeyenler de artık öğrendiğine göre; şimdi Rasmus'un 30 saniyede AJAX dersi ile bu güzel dili hemen öğrenme zamanı. İyi eğlenceler...

GNU/Linux Çekirdek Animasyonu

FZ

Evet kulağa garip geliyor ama var böyle bir şey, inanmayan bu sitedeki Linux çekirdeği 3D animasyonunu izleyebilir.

Masaüstleri Şenleniyor: İlk XGL LiveCD kororaa

halixus

İşletim sistemi cephesinde 3D desktop savaşı iyiden iyiye arttı. Bunun öncülüğünü ilk olarak sun, Looking Glass 3D ile yaptı. Ama hala kararlı sürümünü çıkartmış değil. Ardından Microsoft olaya el attı. Vista'ya benzer bir şey yerleştirdi. Benzer bir şey diyorum nedeni ise Vista'nın BETA sürümünü inceleme fırsatı olan varsa bu özelliği arayıp bulması bulduğunda da hüsrana uğramısı muhtemeldir. Windows tuşu + TAB tuşuna bastığınızda çıkan ekrandan ibaret. Alt + Tab kombinasyonunun biraz daha göze hitap eden şekli denebilir. Sırf yapmış olmak için yapmışlar gibi sanki. GNU/Linux cephesinde ise buna karşılık XGL ismini duymaya başladık. Çıktı çıkacak derken ilk demo LiveCD yayınlandı.

Dağıtımın ismi kororaa. Ekran görüntülerine buradan ulaşabilirsiniz. ISO dosyasına ise buradan indirebilirsiniz.