Genişletilebilir Programlama Dilleri: 21. yy. İçin Tahminler

0
FZ
ACM tarafından yayınlanan QUEUE dergisinin son sayısının konusu programlama dilleri. Toronto Üniversitesi'nden Dr. Gregory V. Wilson'ın dergiye gönderdiği Extensible Programming for the 21st Century (21. yüzyıl için genişletilebilir programlama) yazısı Internet'teki değişik platformlarda ışık hızı ile yayıldı ve bitmek bilmez tartışmalara bir yenisi eklendi. FM olarak sonsuz+1 mantalitesine uyup sevgili okurlarımızı bundan haberdar etmemek ve bir başka teknik (sosyolojik, psikolojik, politik, kısaca bilgisayar dünyası ile ilgili) tartışmaya yol açmamak düşünülemezdi!
Makale aslında yeni sayılmaz, orjinali burada yayınlanmış olan bir makalenin başka bir sürümü. Tartışmanın odaklandığı noktalardan biri de XML'nin yepyeni bir şey olarak gösteriliyor oluşu ve kodun bu şekilde depolanmasının pek çok şeyi kolaylaştıracağı iddiası (orjinal makalede Scheme ve Lisp'e göndermeler var ve XML'in neden tutup daha genel ve benzer yapıları içeren Scheme ve Lisp s-ifadelerinin neden tutmadığı, vs.). Pek çok bilgisayar programcısı ve bilgisayar bilimcisi tüyleri diken diken olmuş şekilde buna karşı çıkıyor. Tepki gösteren Lisp programcılarıdan birinin eğlenceli bir alıntısı: "Lisp yorumlayıcınızı biraz değiştirip normal parantez yerine köşeli parantez kullanmasını sağlayın ve sonra en güncel XML teknolojisini kullanan ürünü/programlama dilini geliştirdiğinizi söyleyerek piyasaya çıkın, ismini Enterprise XML 2.0 (EXML 2.0) koyun ve 50.000$'a pazarlamaya başlayın."

Yazı ile ilgili olarak QUEUE dergisinde çıkan eleştirilere buradan erişebilirsiniz. Bir başka detaylı ve ufuk açıcı (aynı zamanda bazı bilinen şeylerin nasıl yepyeni fikirlermiş gibi pazarlandıklarına dair fikir veren) tartışma da comp.lang.lisp grubunda takip edilebilir.

XML konusunda enteresan bir bilgi ise, "Lisp Makinaları mı, hahaha, olur mu öyle saçma şey yahu, bir programlama diline özgü bir donanım, peh!" diye tepki vermiş insanları şaşırtacak bir sayfa: LispMachinesAreComingBack - but not the way you like! (Lisp Makinaları Geri Dönüyor - ama beklediğiniz şekilde değil!). Sayfadaki eleştirilerden sonra karşınıza çıkan XML'e özgü, özel bir makina. DataPower firması tarafından üretilmiş bir XML makinası. XML parsing, XML şema doğrulama, XPath yönlendirme, XSLT dönüşümleri, XML sıkıştırma, vs. yapan bir makina. ;-) Dr. Wilson'ın makalesinde verilen genişletilebilir sözdizim örnekleri, Lisp ve Scheme dünyasında bunların nasıl yapıldığı ve yavaş yavaş Java gibi yaygın dillere de uyarlanmaya çalışıldığı açıklamalar dikkat çekici. Programların kaynak kodlarının XML olarak saklanmasının programcıların işlerini gerçekten kolaylaştırması ve üretkenliği arttırması ümidiyle...

Not: Bu makale bağlamındaki yorumları, tartışmaları takip ederken karşılaştığım enteresan ve yeni bir kitabın bağlantılarını da paylaşmak istedim: Concepts, Techniques, and Models of Computer Programming. Yazarlara göre bu hacimli kitap Mozart programlama sistemini kullanarak temel ve önemli programlama paradigmalarını detaylı ve aynı zamanda pratik olarak işliyor. Kitaba dair yorumlardan biri bu kitabın bu yüzyılın "Mor Kitap"ı olabileceği yönünde!

Görüşler

0
FZ
Konu ile ilgili gezinirken bulduğum birkaç enteresan bağlantıyı paylaşmak istedim:

Microsoft MSXML bileşenini tasarlamış programcının günlüğünden: Where XML goes astray... [nothing-more.blogspot.com]

XML eleştirileri ve karşı eleştirileri: Xml Sucks [c2.com]

XML ile ilgili problemleri ama bunlara rağmen XML'nin neden kullanılması gerektiğini anlatan güzel bir sunum: Does XML Suck? Or: Why XML is technologically terrible, but you have to use it anyway?
0
FZ
ilk iki URL düzgün gelmemiş, düz yazı olarak vereyim bir de:

http://nothing-more.blogspot.com/2004/10/where-xml-goes-astray.html

http://c2.com/cgi/wiki?XmlSucks
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkçe CMS yazılımı : Websis

anonim

Türkiye'de açık-kod'a destek gün geçtikçe büyüyor. Bunun son göstergelerinden biriside Websis. Websis, Cyrocom isimli bir Türk oluşumun meyvesi.
Esas olarak AWF isimli bir CMS'nin 1.1 versiyonu üzerine kurulan Websis, PHP ve MySQL ile çalışıyor.

Programlama Dilleri Benchmark Karşılaştırmaları

anonim

Birçok programa dili arasında ayrıntılı performans karşılaştırmalarını görebileceğiniz takdire şayan bir site. CPU Time, hafıza kullanımı ve kod uzunluğu başta olmak üzere bir çok kritere göre karşılaştırma mevcut. (Ruby'nin python'dan hızlı olduğunu iddia edenler mi vardı? ;-)

http://shootout.alioth.debian.org/

Yazılım Geliştirmede Kodlama Stili ve Gösterimin Önemi

maat

Bu yazımızda program yazımında kodlama stilinin öneminden bahsedeceğiz. Geliştirilen yazılımlarda bulunması gereken özelliklerden birisi de "okunabilirlik"tir. İyi bir program sadece yazan kişinin baktığında neyin, nerede nasıl yapıldığını ya da değişkenlerin türlerini anlayabildiği program değil, aksine, kullanılan dilin genel kabul görmüş yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış adeta bakıldığında "şiir gibi okunabilen" programdır. Yazımızın bundan sonraki bölümlerinde kullanılan çeşitli stilleri anlatarak ve örneklerle destekleyerek konumuzu daha da açacağız. Ancak konunun genişliği sebebi ile ancak anahtar noktalara değineceğiz. Anlatılanların daha geniş açıklamaları için kaynaklara bakılabilir.

Wiki motoru Wikepage'in 2006.1 sürümü çıktı!

fox

Wikepage, bir Türk tarafından kodlanmakta olan 25Kb boyunda MySQL veritabanı gerektirmeyen, çokludilli, çoklusite destekli, şifre korumalı, dosya yükleme destekli, belkide FTP kullanmaniza gerek kalmadan site yapmanin en kolay yolu. "Ulusal" wikimiz olmasada (ulusallık bu sıralar çok tartışılınca dayanamadım) yine de bizi temsil eden bu ufak yazılıma bir bakın. Wikepage'e bu siteden ulaşabilirsiniz.

Rakun XML Uygulama Platformu projesi 0.3.1 sürümünü çıkardı

evolution

İTÜ Yazılım Geliştirme Merkezi'nde 4 kişilik bir ekip tarafından yürütülen proje 0.3.1 sürümüne ulaştı. Web üzerinden uygulama tasarımı için tamamıyla XML kuralları kullanan platform arayüzler konusunda da kurumsal ihtiyaçları karşılayabilmek için AJAX yöntemini benimsemiştir.