Elbette J2EEnin şu andaki liderliği yalnızca Sunın başarısı değil. IBM, Oracle ve BEA gibi devler de J2EE ye sahip çıkıyorlar. Her üç firmanın da kendi geliştirdiği Web Services Toolkitleri mevcut. IBM Websphere ile, Oracle yeni 9i ile arenaya girmiş durumda. BEA ise aynı zamanda Cajun adını verdiğini geliştirme araçları ile Studio.Net e rakip yeni bir IDEyi 2002 sonuna doğru piyasaya sunacağını açıkladı.
Web Services için iyice hayatlarımıza yerleşme tarihi 2002 sonu olarak gözüküyor. Bu tarihten sonra birçok firma web services entegrasyonunu tamamlamış ya da en azından bu konuda çalışmaya başlamış olacak. Yine aynı şekilde geliştirme araçları da bu sürede olgunlaşma sürecine girmiş olacak. Şu an için varolan uygulamalar hava durumu sunucuları, gerçek zamanlı hisse senedi veri sunucuları gibi kısıtlı uygulamalar, ancak önümüzdeki 1-2 sene içersinde web services üzerinde çalışan ERP uygulamalarını görmemiz mümkün olacak.
Kaynaklar:
http://www.infoworld.com [1]
http://www.infoworld.com [2]
Türkiyedeki gruplarda ya da sitelerde - fazlamesai hariç ;) - pek bahsini göremesem de, bilişim dünyasında en çok konuşulan konulardan birisi Web Services. Bu alanda şu anda kapışan iki dev var: Sun ve Microsoft; Microsoft, geçtiğimiz haftalar içinde .Net için geliştirme platformu olacak Studio.Net`in final sürümünü çıkarttı. Ancak Aralık ayında yapılan bir araştırmanın verilerine göre J2EE platformu Web Services geliştiricileri arasında Microsoft tabanlı sistemlere göre açık ara önde (%78-%22).
Microsoft ve diğerlerine gelince, diyorum ki, BEA 2002 sonunda geliştirme aracını çıkartana dek ortalık Microsoft Visual Studio.NET ile çoktan kaynıyor olacak! Orta ve biraz üzeri ölçekli işletmelerde bence Microsoft hemen her zaman olduğu gibi hakim teknoloji olacak ve bu sefer SOAP (Simple Object Access Protocol), WSDL (Web Services Description Langugage), XML (eXtensible Markup Language) ve UDDI (Universal.. gerisini unuttum, servislerin kolayca saptanmasını sağyalan bir protokol :) gibi standart iletişim ve tanımlama protokollerini kullandığı için bu sefer durum biraz daha farklı ve ilginç olacak.
Yani mesela ben çatır çatır Visual Studio.NET aracını kullanıp C# veya VB.NET ile bir servis geliştireceğim, bunu ilgili servislere kaydedeceğim, sonra sen ister UNIX ister Linux hangi sistemden bağlanırsan bağlan, UDDI protokolü ile benim servisimin adresini tespit ettikten sonra çatır çatır veri çekebileceksin çünkü ikimiz de XML, SOAP vs. kullanıyor olacağız veri aktarımı ve iletişim kontrolü için.
E bu bağlamda iletişim problemi olmadığına göre mesela ben gözüme hoş görünen ve kullanımı epey esnek ve kendi ortamımla entegre olan Visual Studio.NET ile güzel güzel program geliştirirken sen de istersen misal NuSphere, PHPEd falan kullanarak benim servisimdeki bilgiyi çeken yazılım geliştirebileceksin.
Sonuç olarak bana görünen o ki, web servis tabanlı yazılım ve bilgi sunum servisleri geliştirmede Visual Studio.NET epey kıvrak, kolay öğrenilebilir ve kullanılabilir bir araç olarak çok hızlı bir şekilde piyasayı kaplayacak.
Şu anda Şubat ayındayız, 6-7 ay sonra bilgisayar kitapçılarına ve BT sektöründen gelen iş ilanlarına bakın, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
Not: Noam Chomsky''yi sevmeye ve saymaya devam ediyorum! ;-)