Windows İçin Muhasebeci

0
muhasebeci
Bir süredir gelişimi açık kaynak kodlu olarak devam eden muhasebeci artık windows altında da çalışmaktadır. Gelişimine başladığından beri GTK+ grafik kütüphanesinin yanında GNOME kütüphanesi de kullandığından sadece GNU/Linux altında çalışan program, kaynak kodlarında düzenleme yapılarak GNOME kütüphanesinden arındırılmıştır.
Programı GNOME kütüphanesine bağımlı kılan gnome_date_edit widgeti salt gtk kullanılarak yazılmıştır. Böylece program hem Linux altında GNOME'suz çalışabilmekte, hem de C dili ile yazılmış olan kaynak kodu taşınabilir hale gelmiştir. Gelişim yine GPL lisansı ile devam edecektir.

Yüksel ÖZCAN
http://muhasebeci.sf.net

Görüşler

0
Hsn
Eminim windows kullanicilari sevinecektir. Fakat bu sitede yine soyle bir duyuru yapmistiniz ;

Bu yıl sonlarına doğru ise piyasadaki kazık fiyatlı ve kapalı kodlu ürünlere en ciddi rakip olması gerektiği gibi sadece GNU/Linux üstünde kullanıma özgürce sunulacaktır.

http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2083
0
loker
Belki windows için ayrı lisans hazırlanıp parayla satılacak, linux'da özgür kullanılacaktır... öyle de anlaşılabiliyor cümle...
0
realist
Böyle bir niyetleri yok.
0
loker
Ben de pek düşünmemiştim öyle dediklerini ama cümleden çıkıyordu : ) Hakkı Devrim'liğim tuttu... Kaldı ki gönlüm micros~1 ile ilgili iyi bir şey yapılmasından yana olmamakla birlikte windoz üzerinde çalışması bence önemli ve iyi bir adım, güzel bir hareket olmuş.

gnu/linux'a geçmeyenler de insan, onlara da güzel şeyler kullanabilsin : )
0
muhasebeci
Dediğim gibi gelişim yine açık kaynak kodlu olarak devam edecektir. Zaten şu anda aynı kod hem linux üzerinde hem de windows üzerinde derlenebiliyor, windos için lisansı değiştirmenin açıkçası hiç bir mantığı yok, zaten pek çok yer crack'li program kullanırken neden durduk yere bir başka programa para ödesinler? En iyisi o insanları da özgürlükle tanıştırmak, sonra da komple Linux'a geçirmek.
0
muhasebeci
Selamlar,

1. Bizim son dönemdeki çalışmamızın kapsamı programın windows sürümünü çıkartmak değildir. Temel amacımız GNOME bağımlılığından kurtulmaktır. Slackware gibi bir dağıtım bile GNOME'dan vazgeçtiğini açıklarsa, ve SUSE gibi dağıtımlarda da siz seçmedikçe GNOME kurulmuyorsa, biz programımızı neden GNOME bağımlı hale getirelim. Bizim temel amacımız GNOME'dan kurtulmaktı. GNOME'dan kurtulmak ile birlikte kaynak kod kendiliğinden taşınabilir hale gelmiştir. Bizim ilaveten windows için yazdığımız tek şey, ön işlemci komutlarından olan #ifdef'i kullanmaktır. Hal bu iken bir windows versiyonu da çıkartmamak habes kaçar diye düşündük. Zaten GNOME'dan arınmış kodları yayınlamakla bu win versiyonunu biz çıkarmasaydık, başkaları çok kolay yapabilirdi.

2. Önemli olan diğer bir konu; şunu da sürekli olarak göz önünde bulundurmakta fayda var. Muhasebeciler pasif kullanıcılar olmalarına rağmen memleketimizde bilgisayar kullanımı konusunda en büyük paya sahip bilgisayar kullanıcı kitlesidir. Bu insanları bir şekilde açık kaynak ile tanıştırmak gerekiyor. Programın şimdi windows versiyonunun yayınlanması sürekli windows versiyonu olacak demek değildir. Açık ve net söylemek gerekirse, bi kaç sene sonra windows sürümleri yayınlanmayacaktır.

3. Herkes platform bağımsız diye tutturmuş giderken, C ile de bu tür şeylerin çok güzel yapılabileceğini göstermek istedik :)
0
ebola
>kodları yayınlamakla bu win versiyonunu biz
>çıkarmasaydık, başkaları çok kolay yapabilirdi.

> Programın şimdi windows versiyonunun
> yayınlanması sürekli windows versiyonu
> olacak demek değildir.

Peki GNU/GPL olmayı sürdürüp birilerinin windows versiyonunu devam ettirmesini nasıl önleyeceksiniz?

Ki şahsi fikrimce önlenmesi gereksizdir.
0
muhasebeci
:)

önce şurada anlaşalım, bizim temel amacımız kodları GNOME'dan arındırmaktı, hedefimiz tüm linux dağıtımlarında çalışması idi, fakat kendiliğinden kodlar taşınır hale geldi, ha durum bu hale gelmişken bi exe derliyelim dedik ve bunu duyurduk, olay bundan ibarettir, ilerliyen sürümlerde win versiyonu çıkarmak yada çıkarmamak şimdiden bişeyler söylemek zor. win kullanıcısı öyle alışmış ki; mysql için kullanıcı adı ve şifresini görünce programı paralı sanıyor :) Ne yazık ki win kullanıcısı böyle sorunlu :) Şifre almak için mail atanlar bile var :) eheh, tabi bu insanlara bişeyleri anlatıp ta özgürlük ile tanıştırmak gerek. O yüzden bir süre daha linux+windows versiyonlar çıkacak. Zamanı gelince yine bizim tercihimi sadece Linux'tur. Ama inanılmaz bir potansiyel kullanıcı kitlesi var win tarafında. ve inanın bunların pek çoğu GNU nedir bilmediği için; "exe'nin içinde virüs yoktur işallah" diye de mail atıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir Açık Yazılım - JmxMonitor

malkocoglu_2

JmxMonitor, Java JMX standartını kullanan ve bir veya daha fazla servisi izlemek (monitoring) için kullanılabilecek bir yazılımdır.

http://jmxmonitor.sourceforge.net

Java JMX standartı, uygulamanızın istatistiklerini MBean temelli basit Java nesneleri üzerinden dısarıya afişe etmenizi sağlıyor. Bu istatistik MBean'leri işleme konulduktan sonra, JmxMonitor genelci bir yaklaşımla (generic) herhangi bir uygulamadaki tüm MBean'leri listeleyip, admin'e "gözlemek istediklerim" adlı bir liste olusturmasına izin vermektedir. Gözlenmesine karar verilen makina/port/obje/attribute dörtlüsü için bir eşik değeri (threshold) girildikten sonra, JmxMonitor arka plan süreci tarafindan periyodik olarak esasa değeri bu eşik değerine karşılık kontrol eder. Eşik değer ihlalleri, ana sayfadan ve e-mail ile sistem yöneticisine bildirilecektir.

Rakun XML Uygulama Platformu projesi 0.3.1 sürümünü çıkardı

evolution

İTÜ Yazılım Geliştirme Merkezi'nde 4 kişilik bir ekip tarafından yürütülen proje 0.3.1 sürümüne ulaştı. Web üzerinden uygulama tasarımı için tamamıyla XML kuralları kullanan platform arayüzler konusunda da kurumsal ihtiyaçları karşılayabilmek için AJAX yöntemini benimsemiştir.

OpenAFS: Dağıtık Dosya Sistemi

acemi_

openafs.org: Dosyalarımı tek bir sunucu makinede toplayıp Internet'e bağlı her makineden dosyalarımı rahatca kullanabileceğim bir çözüm arıyordum. Bu işi, bir müddet Samba ile yapmıştım ama performansından pek memnun kalmamıştım. Güvenlik konusundaki kötü ününden dolayı da NFS kullanmaktan çekiniyordum.

Yüz Yıl Sonraki Programlama Dilleri (ya da Perl vs. Lisp ve Lambda Calculus)

FZ

Deneyimli LISP `hacker´ı Paul Graham bu kez yüzyıl sonra ne tür programlama dilleri kullanabileceğimiz üzerine tahrik edici bir makale yazmış. Nesneye yönelik programlamaya, Java´ya, C++ diline saydıran yazar arada Perl diline de değiniyor.

Hazır konu açılmışken ilginizi çekebileceğini düşündüğüm bir başka yazı ise Mark Jason Dominus´un Perl´in Lambda Calculus içerdiğine dair bir prezentasyonu. (Prezentasyonun diğer adı: 1+1´i hesaplamak için 163 satırlık bir program nasıl yazılır? ;-)

POCO C++ Kütüphanesi Örnekleri

mustafa_

POCO C++ kütüphanesi açık kaynak kodlu, daha basit ve hızlı olarak ağ merkezli(network-centric) portatif uygulamalar geliştirmeyi sağlar.

C++ dilinin geliştiricisi Bjarne Stroustrup'un belirttiği gibi:
"İyi bir kütüphane olmadan,çoğu ilginç görevlerin C++'da yapılması zordur, ancak iyi bir kütüphane ile hemen hemen herhangi bir görevin yapılması kolaydır."