Herhangi Bir Metnin Hangi Dilden Olduğunu Hızlıca Anlama

0
FZ
Yapay zekâ dersim için Prolog ile boğuşurken ve comp.lang.prolog haberleşme/tartışma grubunu mesaja boğarken oraya katkıda bulunan bir hocanın, Gertrand Van Noord'un enteresan bir çalışması dikkatimi çekti.

Perl ile yazılmış bir tür dil kategorizasyon programı. Yani bir GİRDİ'ye bakıp, "hmm bu Türkçe" diyor, başka bir girdiye bakıp "hmm, bu da Portekizce" diyor ve bunu kısa sürede, yüksek başarım oranı ile, 69 farklı dil için yapıyor. Açık kodlu, özgür yazılım kategorisinde alan TextCat'in bir de web demosu var.

Van Noord, TextCat'in ticari ve ticari olmayan rakiplerini de sıralamış. Kendi yazılımına dil sayısı olarak en çok yaklaşan yazılım XEROX Language Identifier ticari bir yazılım ve 40 civarı dil ayırt edebiliyor.

Hep birlikte tekrarlıyoruz: Özgür Yazılımı Seviyoruz! :)

Görüşler

0
abakana
Türkçe' ye özgü ışğ karakterlerinin bulunmadğı metinleri unknown olarak gösteriyor. Bu arada ışğ olmaması kesinlikle kullanılmaması anlamında algılanmalıdır. ı -> i ğ -> g gibi bir dönüşüm yapılmadı.
0
roktas
Hmm... Bu denemeyi hangi ortamda yaptınız? (Tarayıcı + OS) Burada böyle bir sorun yok (Firefox + Debian 3.1 Sarge). Ayrıca ı (idotless) gibi Türkçeye çok özgü karakterleri içeren girişler programa kopya vermek gibi olmuyor mu? :-) Xerox'taki ile kıyaslandığında başarım oranını daha düşük bulsam da programı beğendim. Stallman'in sözlerini unutmamak lazım, özgürlük teknolojiden evladır. ;-)
0
abakana
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Slackware GNU/Linux 9.1
0
redline99
bende turkce karakterleri kullanmadan bir iki cumle denedim, bazilarini bildi bazilarini bilemedi. Ama bencede basarili bir program.
0
FZ
Türk diline özgü düşük seviyeli doğal dil işleme (morfoloji, deASCIIfying, dil tanıma (Türkçe mi değil mi), imla kontrolü,vs.) konuları ile uğraşan arkadaşlara hararetle tavsiye olunur:

http://tspell.dev.java.net/

Daha önce FM'de haberini geçmiştik:

http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2337

Az zamanda, epey kısıtlı kaynakla çok iş çıkarmış sağlam bir ekibin sırtlandığı bu açık kodlu proje herkesin her türlü desteğine açık, bilginize. Türkçe için yapılan çalışmalar neden bu kadar az ve kısır diye şikayet edeceğinize siz de karınca kararınca (ya da belki aslan payını hedefleyebilecek iddialı bir programcı olarak, belli mi olur ;-) katkıda bulunabilirsiniz.
0
The_Patch_Mode
Az önce web sürümünü denedik arkadaşımla. Fakat programı başarılı bulmadık. Mesela program Türkçe'ye özgü karakterleri içeren kelimeleri hemen tanıyabiliyor. ı, ğ ,ş gibi. Ama bu harfleri içermeyen başka Türkçe kelimeleri yazdığımızda tanıyamıyor. Daha doğrusu yazdığım hiçbir Tütkçe kelimeyi tanımadı diyebilirim.
0
FZ
Kelimeler?

Burada sanırım bir yanlış anlama söz konusu. Program istatistiksel yöntemle çalışıyor gördüğüm kadarı ile, dolayısı ile dillere dair açık bir semantik bilgi içermiyor ve dolayısı ile verdiğiniz metin ne kadar uzun olursa o kadar iyi tahmin yapabiliyor. Mesela aşağıdaki paragrafı "Turkish" olarak kategorize ediyor:

--------------------------------------------------------------------------
Merhaba, bu basit bir deneme. Anadilime ait herhangi bir harf kullanmazsam acaba anlayabilecek misin benim anadilim nedir, hatta noktalama da kullanmazsam olur herhalde. Madem o kadar yetenekliyim diyorsun de bana marifetini.

Pekala, tek bir paragrafla olmuyor demek ki. Bir de bunu dene.

Gene mi bulmak kolay olmayacak emin misin. Belki bu sana daha kolay gelebilir, bir ihtimal, hadi kolay gelsin.
--------------------------------------------------------------------

Yukarıdaki metne aşağıdaki cümleleri ekleyip denediğimde yine aynı sonucu alıyorum:

--------------------------------------------------------
Peki ya bir iki laf daha eklersem o zaman da problem olmadan bana kabul edilebilir bilgi verebilecek misin
------------------------------------------------------

Tabii Türkçeye özgü harf kullanmadan yazacağım diye göbeğim çatladı o ayrı :) Ama programın performansını göstermesi açısından fena değil gibi görünüyor.

Not: Noktalama kullanmayacağım derken, doğru kullanmayacağım manasında, yani mesela soru işareti gereken yere yazmamak gibi ancak tabii bunun programı etkileyeceğini düşünmüyorum çünkü noktalama dağılımının konu ile alakası yok.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OpenBSD 2.9 PowerMAC Versiyonu hazır

anonim

OpenBSD 2.9'un PowerMac versiyonu çıktı. İndirdim ve kurdum, gerçekten OpenBSD`nin performansı ve Apple PowerMAC`in gücünün birleşmesinin muhteşemliği karşisında çok etkilendim. Macintosh`u olanlara şiddetle tavsiye ederim. Mutlaka deneyin: www.openbsd.org/macppc.html

Google Programlama Yarışması

FZ

Efsanevi arama mekanizması Google, ilk programlama yarışmasını duyurdu.

ArsTechnica sitesinde yer alan habere göre eğer acilen 10.000$'a ihtiyacınız var ise yapmanız gereken hemen kolları sıvamak ve belli bir işlemden geçirilmiş ancak yine de ham formatta sunulmuş 900.000 web sayfalık veriyi işleyip anlamlı bir iş yapan program kodunu yazmak.

POCO C++ Kütüphanesi Örnekleri

mustafa_

POCO C++ kütüphanesi açık kaynak kodlu, daha basit ve hızlı olarak ağ merkezli(network-centric) portatif uygulamalar geliştirmeyi sağlar.

C++ dilinin geliştiricisi Bjarne Stroustrup'un belirttiği gibi:
"İyi bir kütüphane olmadan,çoğu ilginç görevlerin C++'da yapılması zordur, ancak iyi bir kütüphane ile hemen hemen herhangi bir görevin yapılması kolaydır."

Autodesk, Alias 'ı Satın Aldı

simor

Buraya gönderdiğim bu ilk haberin, benim için çok üzücü bir haber olduğunu belirtmeliyim. Senelerdir şahsen işimin olmadığı, yazılımlarından fellik fellik kaçtığım Autodesk, Aliassatın aldı.

istanbuLX: Yerli İşletim Sistemi

FZ

2001 yılında, işletim sistemleri konusunda yerli bilgi ve yazılım üretmek amacıyla başlattığımız 'istanbuLX İşletim Sistemi' projesi tamamen kamuya açılmaktadır. Önümüzdeki ay ekibin genişletilmesi işlemi tamamlanacaktır.

Açık kod felsefesi ile geliştirilen projenin tüm geliştirme safhaları kamuya açık hale getirilecektir. Bu aşamada, siz değerli Türk kullanıcıları/geliştiricileri de projeye katılabilir, geliştirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Proje herkese açık olup haberleşme listemiz istanbulx@istanbulx.org adresinde hizmete girmiştir. Üye olmak için istanbulx-subscribe at istanbulx.org adresine boş bir e-posta atmanız yeterlidir.

istanbuLX, tasarım aşaması ve geliştirme aşaması belli ölçüde bitirilmiştir. İlk versiyonu 0.1.1-farabi olarak 14 Kasım 2001'de, ikinci versiyonu ise 0.1.5-sinan olarak 15 Şubat 2004'te çıkarılmıştır. Son versiyonu 15 Ağustos 2004 tarihinde 0.1.6-sinan olarak çıkarılmıştır. Bu versiyonu aşağıdaki bu adresten edinebilirsiniz.