25 Kat Ucuz GSM

0
anonim
Türkiye’de akıllı telefonlar ve mobil teknolojiler üzerine araştırmalar yapan Mobinex şirketi, cep telefonuyla konuşma ücretlerini 25 kat daha uzuca mal eden bir yazılım geliştirdi.

Chatin adı verilen yazılım sayesinde Symbian (Series 60) uyumlu akıllı cep telefonları, adeta bir telsize dönüşüyor. Chatin sayesinde cep telefonlarından e–mail atıp fotoğraf ve ses paketleri gönderen kullanıcılar çok düşük bir ücret ödüyor. Program da şimdilik telefonlara ücretsiz yüklendiğinden Turkcell, Aria ve Aycell’in şu anki tarifesiyle 50 bin mesaj veya 10 bin e-mail ya da 20 resim, sadece 1 milyon 200 bin liraya aynı programı kullanan başka bir aboneye gönderilebiliyor.
Mesajlaşma ve konuşma maliyetlerini ucuzlatan bas–konuş teknolojisi, normal konuşma yerine, cep telefonlarından internete ulaşmayı sağlayan GPRS bağlantısı üzerinden ücretlendirildiği için yazılımı kullananlar neredeyse bedavaya konuşuyor. Yazılım, şimdilik Nokia’nın 7650, 3650, N–gage, 6600 modelleri ile Siemens SX1 model telefonlarında çalışıyor. Türkiye’de bu teknolojiye sahip cep telefonu kullanıcı sayısı 300 bin civarında. Piyasaya yeni giren fotoğraf makineli, GPRS özellikli akıllı telefonların çoğu da Chatin yazılımını kullanacak teknolojiye sahip olacak.

Henüz tanıtımı yapılmamasına rağmen iki haftada şirketin internet sayfalarından Chatin yazılımına ulaşan 2 bin kişi programı cep telefonlarına yükleyerek 25 kat daha ucuza konuşmaya başladı. Cep telefonu operatörlerinden bağımsız olarak çalışan Chatin, cep telefonu kullanıcılarının telefonlarını telsiz gibi kullanarak birbirlerine sesli mesajlar gönderebilmesine, bunu yaparken birbirlerine metin mesajları ve görüntü göndermelerine de imkan veriyor. Chatin kullanıldığında, cep telefonu operatörüne konuşma ve mesajlaşma ücreti ödenmediği için kullanıcılar çok daha ucuza iletişim kurmuş oluyor. Chatin ile yapılan 1 dakikalık ses, resim ve metin iletişiminin ücreti, 1 dakikalık konuşma ücretinin yaklaşık 25’te birine denk geliyor.

Cep telefonlarında GPRS (genel radyo paket servisi) ücretlendirmesi konuşma ücretlerinin aksine süreyle değil, gönderilen verinin miktarı üzerinden yapılıyor. Şu anki operatörlerin GPRS ücretleri 1 megabaytı 1 milyon 200 bin lira. Cep telefonlarına Chatin programını indiren kullanıcılar bütün gün boyunca GPRS’e bağlı kalsalar bile 1 megabaytlık veri kapasitesiyle saatlerce konuşabiliyor. Yazılım cep telefonlarından wap.chatinonline.com adresinden ya da internet yoluyla www.chatinonline.com adreslerinden ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Aynı firma, daha önce televizyon görüntülerini cebe taşımıştı. Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde çalışan Mobinex, daha önce televizyon görüntülerini cep telefonuna taşıyan (broadcaster) ve cep ezan uygulamasıyla dünyanın her yerinde ezan okunmasını sağlayan yazılımları piyasaya sunmuştu.

Ar-Ge proje maliyeti 250 bin doları bulan Chatin yazılımının 20 ayda geliştirildiğini anlatan Mobinex Proje ve İş Geliştirme Koordinatörü Osman Çelik, “Ürünümüz özellikle genç cep telefonu kullanıcılarına cazip gelecek. Sürekli birileriyle irtibatta kalmak ve haberleşmek isteyenlerin yeni tercihi Chatin olacak.” diyor.

Çelik, Chatin’in, bilgisayarlardaki MSN Messenger, ICQ, Yahoo programlarıyla yapılan yazışmaların benzerinin (chat) cep telefonu üzerinden ses ve görüntü paketlerinin de ilavesiyle yapılmasını sağladığını kaydetti. Yazılımın Mobinex bünyesindeki 10 Ar-Ge mühendisinin aylarca süren emeği sonucu oluştuğunu belirten Mobinex Satış Pazarlama Müdürü Murat Bahar ise 1 milyar cep telefonu kullanıcısının tamamının hedef kitleleri arasında yer aldığını söyledi. Yazılımı tanıtım ve yaygınlaşma amacıyla şimdilik ücretsiz sunduklarını kaydeden Bahar, yeterince yaygınlaşmasının ardından ‘yazılım ihraç eder’ hale geleceklerini, tüm dünyadan müşterileri olacağını ifade etti.

Özgün teknoloji geliştirme projelerine destek veren Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın (TTGV) Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı Selim Sarper, Mobinex’in ürettiği yeni yazılımın cep telefonu iletişim sektöründe önemli bir başarı olduğunun altını çizdi. Sarper, “Cep telefonlarında push to talk diye adlandırılan bas-konuş teknolojilerini tüm kullanıcılara, operatör ayrımı yapmadan kullandırma ve ucuz konuşma imkanı sağlayan bu yazılım, eğlence ve ucuz iletişimi tercih eden gençler arasında büyük ilgi görür.” diye konuştu.

kaynak: chatinonline

Görüşler

0
korhan
Hepsi iyi, Birde daha ucuz telefon modellerine olsa bu ayar ço kiyi olurdu...
0
pirx
Turkcell allem eder kallem eder bunuda engeller bi şekilde.

0
mostra
Evet acaba Telsim için durum ne olacak? Benim bildiğim Telsim`de GPRS ücreti sabit(ti) ve aylık olarak 5 milyon olarak değerinde idi(?). Bu şartlar altında eğer `yanlış`anlamadım sa; Telsimde 5 milyona aylık sınırsız konuşma hakkı kazanılıyor (Tabiki konuşmaya taraf taraf olan kesimlerin bahsi geçen programı kullandığı şartlar altında...)!

Aman Allahım yoksa yoksa ;-))
0
sleytr
5 milyon sabit ücret uygulaması geçen ay bitti. zaten son zamanlarında kullanıcı sayısının artması ve kapasitenin yetersiz kalması nedeniyle çoğu zaman bağlantı hızı saniyede 1kb'ı bile bulmuyordu.
onun yerine aylık 50milyon sabit ücretli bi gprs paketi çıkarttılar. şimdi hız iyi 2-3kb civarında (bu hız 3 downstream kanallı bir telefonla elde edilmiştir, daha yeni telefonlar 4 indirme kanalını destekliyorlar ve en yüksek hızları 53,6kbps oluyor)

bildiğim kadarıyla gprs bu kadar yoğun veri aktarımı için uygun olmayan bir protokol. eğer bu ve benzeri programlar yaygınlarşırsa operatörlerin hiç birşey yapmaması bile kullanımın sınırlanmasına yeterli olacaktır.
umts, 3g... sürer gider, bizde her yıl, bilemedin iki yılda bir koca bir bilgisayar parasını bu aletlere veririz. (verirmiyiz?)
0
murat09
Katılıyorum, ayrıca da şunu ekliyorum, Telsimde 5 milyon sabit fiyata internet var diye oradan DivX bile indirmeye çalışanlar vardı, bu nedenle doğru dürüst bağlantı sağlanamıyordu. Bu teknolojinin Türkiyede bilinçsizce kullanımına sadece bir örnek olduğu için, çok yakında bunun da ..kunun çıkacağına eminim. Yakında çevrenizde heyecanla yanınıza koşup "abi bi telefon vaamış beleşe gonuşuyomuşsun" diyen hödükler belirecektir, şaşırmayınız.
0
SHiBuMi
Programı telefonuma kurdum ve test ettim. Öncelikle sisteme kayıt oluyorsunuz. Kayıt olduktan sonra e-posta gönderme, uygulamanın kendi mesaj kutusundan mesaj gönderme ve arkadaş listenizdeki diğer üyelere sesli mesaj gönderme seçenekleri mevcut.

Yazıda da bahsedildiği üzere, sesli mesaj özelliği telsiz mantığında çalışıyor. Telefondaki bir tuşa basılı tutarak konuşuyorsunuz. Telefon bastığınız süre boyunca sesi kaydediyor. Tuştan elinizi çektiğinizde sesinizi karşı tarafa GPRS üzerinden aktarıyor. Yani tam gerçek zamanlı bir konuşma sözkonusu değil. Bu sebeple GSM üzerinden yapılan konuşmaya en azından şu anda alternatif olabilecek gibi gözükmüyor. Ancak eminim çöpçatan hatlarını işletenlere yepyeni bir vizyon kazandıracaktır.

Asıl kazanç SMS'e alternatif olabilecek yazılı mesajlaşmada. SMS trafiğinin dünya çapında ne kadar yoğun olduğunu düşünürsek, bu uygulama üzerinden GPRS ile gönderilecek mesajlar kuşkusuz çok daha ucuza malolacaktır.

Bu uygulamanın geliştirilme sürecinden operatörlerin habersiz olduğunu zannetmiyorum. Elbet aralarında bir kar paylaşımı sözkonusu olacaktır. Türk insanı böyle bir hizmete kesinlikle kayıtsız kalmayacaktır. Ancak şu anda gözüken o ki, bu uygulama GSM üzerinden yapılan sesli konuşmalara değil, SMS'e bir alternatif olacak.

Sevgiler
SHiBuMi
0
Tugal
Programı bende test ettim.Normal telefon görüşmelerine alternatif olamaz bu kesin.SMS'e alternatif konusunda daha iyi programlar mevcut NICQ, Agile Messenger(icq, msn, yahoo, aol ve jabber'e aynı anda bağlanabiliyor) daha iyi alternatifler bence.Tabii bir de WirelessIRC var bütün İRC serverlerine bağlanabiliyor.
CHATİN programında sınırlısınız sadece üye olanlar ve Symbian sistemli telefonlarda çalışıyor.
Fotoğraf ve e-mail yollama konusunda bayaa başarılı bir program ama dediğim gibi sınırlısınız kaldıki eğer pop3 destekli bir e-mailiniz varsa Turkcell bu hizmeti zaten veriyor bu şekilde herkese e-mail yollayabilirsiniz ve kaydetiğiniz resimleri yada videoları e-maile ekleyebilirsiniz
Operatörlerin bu konuda bir sınırlandırma getireceklerini sanmıyorum GPRS servislerini kökten kaldırmaları yada fiyat yükseltmeleri lazım.
Bu firma geçmişte Cep Telefonundan TV seyretme olayını da abartmıştı.

0
FZ
Türk insanı böyle bir hizmete kesinlikle kayıtsız kalmayacaktır.

Sadece iki günde bu haberin 550 kereden daha çok okunmuş olması Türk insanının en önemli dertlerinden birinin ne olduğunu gayet iyi gösteriyor bence (bu haber sadece burada 550 kereden fazla okundu ise söz konusu şirketin web sitesinin kaç hit aldığını varın siz düşünün).

Bir reklamda dendiği gibi: Türkiye muhabbeti seviyor.

Evet, bence de, Türkiye ya da başka bir yer, insanlar geyiği seviyor. Hatta biraz daha abartıp diyebilirim ki geyik yapmak, ``muhabbet´´ etmek pek çok insan için nerede ise ``sevişmek´´ kadar motive edici, iştah kabartıcı ve yönlendirici bir şey, karşı koyamayacakları bir dürtü. Bunun dünya çapında nasıl değerlendirildiğinin örneklerini görmek için de Einstein olmaya gerek yok.
0
udemirhan
Merhaba,

Bir sure NATO tarafindan ses kripto cihazlarinin public
kismi olan ses kodlama algoritmalarini inceledim.
Acik soylemek gerekirse gunluk 1MB'tan daha az
veriyle saatlerce konusmak biraz sacma...

Soz konusu olan insan sesi olduguna gore 2.4kb/s anlasilir
bir ses saglar. Daha dusuge inerseniz aralara bolca gicirti
girer ve anlasilmaz olur.

1024kb / 2.4kb = 427 saniye eder... Bu da yaklasik
7 dakikalik gorusme suresi demektir... Tabi bunun konusma
icindeki bosluklar atilmis hali oldugunu varsayarsak en iyi
ihtimalle 30 dakikalik bir diyalog mumkun olabilir 1MByte
veri ile, eger partneriniz geveze degilse :)

Ancak, SMS acisindan cok avantajli oldugu kesin. header
bilgileriyle birlikte en fazla 256byte tutacak bir veri icin
bizden 100.000.TL alinmasi adil degil.

Uygun bir telefon bulur bulmaz sistemi deneyecegim...

Saygilar.
Umut Demirhan
0
teknoloji
Selamlar,

Ben de Bilsag' ın BMS sini denedim. O da çok ucuz bir SMS hizmeti sağlıyor.

www.bilsag.net/mesaj.html den indirebiliyorsunuz.

Bilgisayara da yüklenebilen ve sınırsız mesaj gönderen bir opsiyonu da var.

Bu hizmetlerin artacağını ve iletişimin çok ucuzlayacağını umuyorum.

Sevgiler saygılar,

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Xynth 0.8.40 ve Java

darkhunter

Xynth surum 0.8.40'i yayınladik. Bu sürümde yeni özellik getirilmemesine rağmen birçok kücük hata düzeltildi ve alt yapı da iyileştirilme yapıldı, özellikle de server tarafında hızlanma sağlandı. Bununla birlikte, paketle birlikte gelen çeşitli kütüphane ve program patchleri de iyileştirildi. changelog'a buradan ulaşabilirsiniz.

Kiril’den Latin’e Anında Özenli Çeviri

FZ

Takip ettiğim e-posta listelerinden biri olan Yazılım İhracatı listesinde bugün gördüğüm bir e-postayı FM camiası ile paylaşmak istedim...

Hazırlanan bir bilgisayar programı sayesinde artık 20 Türk lehçesindeki Kiril alfabesinde yazılan metinler anında Latin alfabesine çevrilebilecek.

Kırıkkale / AA

2 Ocak 2005 — Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sitesinde hizmete sunulan programı Kırıkkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Kara, 3 yıllık bir çaba sonucu hazırladı.

Türk Cumhuriyetleri için önemli bir sorun olan Kiril alfabesinden Latin alfabesine çeviri yapan bir bilgisayar programına ömrünü Türk dünyasının dil birliğine adayan ‘Gaspıralı İsmail’in adı verildi.

20 Türk lehçesinde Kiril alfabesi ile yazılı metinleri otomatik olarak Latin alfabesine çeviren programın yazılımı da Damla BilgisayarA.Ş. tarafından gerçekleştirildi.

wxWidgets ile bir uygulama: wxCar

mustafa_

wxCar, wxWidgets/C++ ile yazılan oto kiralama/satış firmalarına hitap eden küçük bir uygulamadır.

Serialization olarak Boost kütüphanesi kullanılmıştır.

SynthMaster: İlk Türk ses işleme ve efekt yazılımı

FZ

Bilgisayarlar sayesinde dolap büyüklüğündeki ses işleme cihazları küçük yazılımlara dönüştü. Son örnek bir Türk'ün imzasını taşıyor.

Bu alandaki dev oyuncuların yanına, işlev olarak hiçbir eksiği bulunmayan bir isim daha katıldı: SynthMaster. Bülent Bıyıkoğlu adlı bir Türk tarafından 1995 yılında o zamanki bir yazılım yarışmasına katılmak için hazırlanmaya başlanan SynthMaster, 2004 yılından bu yana aktif olarak geliştirilerek tam bir ürün haline getirilmiş. Bıyıkoğlu, 90'lı yıllarda bu yazılım için çalışırken hazırladığı EffectsMaster adlı uygulama sayesinde Kanada'dan bir iş teklifi alarak bu ülkeye taşınma kararı vermiş.

Imposter v0.3

butch

Gürer Özen tarafından geliştirilen Imposter 0.3 sürümüne ulaştı. OpenOffice.org Impress sunumlarını OpenOffice.org olmaksızın görüntülemeyi sağlayan Imposter'i edinmek için buraya.