sleytr

sleytr


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

Google Groups Mahkeme Kararı İle Engellendi ( 9)

Benzeri bir olay Türkiye'deki bir sitede olduğu zaman, kişinin kendisi ya da avukatı site sahibini uyarıyor ve genelde hakaret vb. suç unsuru içerik siteden kaldırılıyor. Böylece olay o noktaya varmadan kapanıyor diye biliyorum.

Benim merak ettiğim şu. Bu kapanan siteler eninde sonunda tekrar açılıyor. Bu yabancı siteler bir süre sonra bizim mahkemenin kararına boyunmu eğiyorlar? Yoksa ne oluyorda erişim tekrar açılıyor? Eğer sonuçta bu siteler tekrar açılıyorsa kimin eşekliği yüzünden bir süreliğine kapalı kalıyorlar gerçekten merak ediyorum. (tamam cevabı biraz tahmin edebiliyorum ama emin değilim :)

Google'dan WebApp ( 4)

Ve hiç şaşırtıcı olmayan bir şekilde o ilk 10bin kişilik kontenjan dolmuş bile...

Django ORM ve SQLAlchemy üstünde Elixir karşılaştırması ( 12)

Bir süre önce Pardus üzerinde geliştirdiğim bir projeyi Ubuntu sunucuya taşıyınca karşılaştığım onlarca "unicode decode error" dan sonra hepsini tek tek düzeltmek yerine sistemi evrenselleştirmenin daha kolay olacağına karar vermiştim. Her ne kadar Django geliştiricileri önermesede, eğer yazdığınız kodun her zaman yönetimi sizde olacak bir sunucuda çalışacağından eminseniz, site-packages dizinine aşağıdaki dosyayı yerleştirerek karakter verilerini başlarına u harfi koyarak (u'Türkçe' gibi) kodlama mecburiyetinden kurtulabilirsiniz:

/usr/lib/python2.5/site-packages/sitecustomize.py


import sys

sys.setdefaultencoding('utf-8')

Django ORM ve SQLAlchemy üstünde Elixir karşılaştırması ( 12)

deseb: Django External Schema Evolution Branch
3-4 aydır ürtetim ortamında yani müşterilerimizin ve ziyaretçilerinin kullandığı siteleri geliştirirken kullanıyorum ve işleri gerçekten kolaylaştırıyor.

Bir devrin sonu mu geliyor? RapidShare ve Sorumluluk ( 14)

Aşağıda yazdıklarımda öfkemin size yönelik olmadığınızı anlayacağınızı umuyorum. Benim gibi düşünmeyen herkesin fikrine de saygım var, sadece yeri gelmişken içimi dökmek istedim : )

Eminim duymuşsunuzdur, mahkemelerde dahi "tahrik" durumunda cezada indirim yapılır. Bence reklam sektörü her yönüyle halkı ağır bir şekilde tüketmeye tahrik etmekte. Bence bu yasaklanması gerekecek kadar kötü bir durum. Ancak gerçek hayatta "V For Vendetta" ya da "Fight Club" gibi filmlerde olan şeyler olmuyor, yani önümüze konan hayatı yaşıyoruz.

Reklam sektöründe çalışan zeki beyinler tarafından hergün, her yerde hunharca tahrik edilmemize rağmen çoğumuz gidip biryerleri soymuyoruz çünkü çeşitli etik değerlerimiz var. Ancak iş çoğaltılabilir içeriğe gelince bu etik değerler birden gevşeyiveriyorlar. Çünkü bizim o içerikten bir kopya alıvermemiz ondan birşey eksiltmiyor!

Peki her ay onlarca yeni filmin, kitabın, oyunun belki yüzlerce albümün, müzik videosunun yayınlandığı ve her çeşit iletişim aracıyla gözümüze sokulduğu bir dünyada "korsan" olmasa biz aylık gelirimizin ne kadarını ayırıp, bunca iceriğin ne kadarını satın alabilecektik? "Paranızın yettiği kadarını alın" demek size doğru geliyormu? Tüm bu içerikler bir çeşit bilgiyse, insan olarak varlığından haberdar olduğumuz bu bilgiye özgürce erişmek neden hakkımız olmasın?

RIAA denen şerefsiz oluşum korsan içerik trafiğini parayla çarpıp korsanın ekonomiye şu kadar milyon dolar zararı var diyor! Bu yalan değil mi? Tüm korsan kanalları yok olsa bile, bizde olmayan o paralar onların cebine uzaydan mı akacak?

Açlıktan ağzı kokan çocukların sokakta oynayamadığı (çalıştığı) bir mahalleye bir Murger King açıldığını düşünelim. Ne olmasını beklersiniz? Olacakların sorumlusu kimdir? İnternet bunun olmasını sağlamıştır, hepsi bu!

Sonuç olarak ben hırsızlık yapmıyorum çünkü aslında kimsenin birşeyi eksilmiyor! Ama onlar bizi yasal olarak hiç bir zaman sahip olmayacağımız bir sürü maddeyi sahip olmaya özendiriyorlar. Hayat, o arabaya binip, o filme gidip, eşine şu hediyeyi alıp, arkadaşınla -vayfon kullanarak- bu kitaptan bahsedebildiğin zaman anlamlı oluyormuş, öyle diyorlar. Bana kalırsa suç işleyen endüstirinin kendisidir! (ama bana kalmıyor tabii : )

Not: Bende buradaki birçok kişi gibi yazılım sektöründe çalışıyorum ve paramı malesefki kapalı kodlu işlerden kazanıyorum. Ancak yazılımın, eğlence ve kültürel içerikten farklı bir yanı var. Yazılım aslında diğer "bilgi" içerikleri gibi tüketilen değil kullanılan bir şey. Dolayısıyla ihtiyacınız varsa o yazılımı bir kereye mahsus olarak satın alabilir ya da yine bir çoğumuz gibi özgür yazılımlara yönelebilirsiniz.

64'ler'den Abdurrahman Pala ile Röportaj ( 5)

Çok güzel günleri hissettiren çok güzel bir röportaj olmuş, teşekkür ederim.

Tezler internette ( 7)

IPni beğenmemiştir :)

Türkiye'de 1000 Kişiye 54 Bilgisayar Düşüyor ( 11)

Bu rakamlar satılan bilgisayar sayısı üzerindenmi yoksa etkin olarak kullanılan bilgisayar sayısı üzerindenmi hesaplanıyor? Fırın değilki bu, yenisini alınca eskisini bir tanıdığımada yada hurdacıya verebileceğim gibi depomdada saklayabilirim, yedek parçada yapabilirm.

Yazının sonunda araştırmaya göre Türkiye'nin geri kaldığı/kalacağı bazı teknolojilerden bahsedilmiş. Burada da tam anlamadığım şu; Bu teknolojilere hiç yatırım yapmadığımız/yapmayacağımız mı söyleniyor, yoksa halkın çoğu bu teknolojilerden faydalanamadığı için olanda yokmu sayılıyor?

Bilgiyasayar Endüstrisinin Şu Anki Kötü Çocuğu Kim? ( 18)

Evet cihaza dahili bluetooth eklemek çok hoş bir fikir ama benim dışarıdan almamamın en önemli nedeni olan garanti dışı kalma durumu yüzünden cep tel. vasıtasıyla nete girmek için muhtemelen harici adaptör ile idare edeceğim.

Aslında o kadar çeşidini yapmışken altı üstü 15 liralık (maliyeti herhalde 2-3 lirayı geçmiyordur :) bir bluetooth özelliğini neden koymamışlar hiç anlamıyorum. Gerçi bazı 700-800$lık dizüstülerinde dahi olmayabiliyor ya neyse... Zaten Asus şu haliyle bile bazılarının planlarını fazlasıyla bozmuş görünüyor.

Boğaziçi'ni bende aramayı düşünüyordum ama işten güçten fırsat olmamıştı, paylaştığınız için teşekkür ederim.

Bilgiyasayar Endüstrisinin Şu Anki Kötü Çocuğu Kim? ( 18)

Merak etmeyin çözünürlüğü o kadar yüksek değil, gözünüzü çok yormaz ancak ekranı dört yöne kaydırmaktan kafanızı yorabilir :)
Yıl sonunda bunun 10" i çıkacak gibi görünüyor. Zaten Asus'un açtığı yoldan başkalarıda gelmeye başladı bile. Ama eğer Şubat'ta ülkemize girdiğinde fiyatı makul seviyede olursa ben hiç beklemeyip bir tane almayı düşünüyorum. Ondan sonra 3kglık dizüstümü bir daha dizlerimi ısıtma şerefine nail olamayacak :P

Kayıtsız kalmayın! ( 8)

Sitelerindeki bilgi edinme formu vasıtasıyla sorduğum soruya şöyle cevap vermişler;

DIS 29500 ile ilgili olarak Şubat 2008'de yapılacak olan toplantıya Enstitümüzü temsilen Bilgi İşlem Daire Başkanı Sn. Dilek Özeren ve aynı dairede uzman olarak çalışan Ayşegül İbrişim katılacaktır. Enstitümüz temsilcilerinin isimleri ilgili ISO TC sekreteryasına bildirilmiştir. Toplantıda görüşülecek olan konu ile ilgili olarak tüm tarafların görüşlerinin alınması için ülke içinde bir dağıtım yapılacak ve gelen görüşler doğrultusunda ülke görüşü oluşturulup toplantıda dile getirilecektir.

Pardus ( 89)

Akşam akşam yüzüme geniş bir gülümseme yapıştırdın, tebrik ederim.

Benim sözlerimden "ms kullananlar aptaldır" anlamı çıkmaz, lafı yanlış yerinden anlayan sensin! Ben birine o kişi aptalmış gibi davranırsam o kişi bundan rahatsızlık duyar, benimkide böyle bir rahatsızlık. Eğer Vista bana "tüm riskleri biliyorum, bu tip işlemlerde (bu oturum için ya da daima) bir daha onay isteme" gibi bir seçenek sunsaydı Vista'nın güvenlik onaylarını abartılı bulduğuma dair ilk mesajımı atmazdım.(*)

Ben her iş için root parolası sorulmasına da, güvenlik bahanesiyle sürüyle onay kutusuna körlemesine tıklamaya da karşıyım (birazda bu yüzden Kubuntu yerine Pardus kullanıyorum). Çoğu kişi kötü niyetli kodu ya yazılımın kaynağına ya da yazılımı kendisine önerene güvenerek çalıştırıyor. Dolayısıyla araya elli tanede onay kutusu koysanız da kullanıcı hepsine "tamam" dedikten sonra bunun bir anlamı yok.

Vista ve XP kıyaslaması seni ilgilendirmeyebilir ama en önemli nokta bu. Microsoft donanım üreticileriyle anlaşarak Vista'yı hakkıyla çalıştıramayacak kadar zayıf bilgisayarların bile Vista ile satılmasını sağlıyor. Üstelik çoğu donanım için XP sürücü desteğide verilmiyor, böylece birçok kullanıcı yepyeni ama yavaş çalışan bilgisayarlarına mahkum oluyorlar. Benim bu durumda olan birçok tanıdığım var ve bilgsayarlarının performansından çok şikayetçiler. Siz görün ya da görmeyin bu Microsoft'un kötü niyetinin açık bir kanıtıdır!

Apple donanımı üzerinde OS X Leopard için derlenmiş yazılımların, aynı makinaya kurulu Vista üzerinde daha hızlı çalıştığına dair herhangi bir belge bulamadım. Zahmet edipte kaynak gösterseydin iyi olurdu!? (Burada kastettiğim Photoshop CS3 gibi bir yazılımın açılış süresi ya da bir işi yapma süresi)

Ben Linux ya da Apple fanatiği değilim ama sen ne olduğunu kanıtladın. Artık istersen bin kere fanboy de, konudan uzaklaşmadan, seviyesizleşmeden, iddialarını ispatlar kaynaklar göstererek yazmayı öğrenemediğin sürece sana bir daha cevap yazmayacağım.

* Bu vesileyle yaptığım basit bir aramayla deneyimli kullanıcılar için bu uyarıların neden kötü olduğu ve uac'ı tamamen kapatmadan nasıl kapatılabileceğine dair iyi bir makale buldum: Why and how to disable the UAC elevation prompts

Pardus ( 89)

Birilerine fanboy demeden önce trollük yapmamayı öğrenin. Yeri gelmişken yazıyorum demişsiniz ama aslında burası hiçte yeri değil. Dolmuşsunuz ama yanlış yerde taşıyorsunuz.

Kaldı ki ben m$ ürünleri kullananlar aptaldır demedim, güvenlik gerekçesiyle herhangi bir işi yapmadan önce defalarca onay alıyor olmasından dolayı "m$ kullanıcılarını aptal yerine koyuyor" dedim.

Hız konusunda xp yerine mac os x kurup daha iyi performans alan kişiler tanıyorum. Hele birde Vista'yı XP ile kıyaslarsak microsoftun Vista denen bit yığınını bu kadar agresif bir şekilde pompalayarak açıkça müşterilerine ihanet ettiğini söyleyebiliriz. Aşağıdaki haberi okursanız sp3 yüklü XP'nin sp1li Vista'dan daha hızlı çalıştığını görebilirsiniz.

Windows XP Service Pack 3 Trounces Vista In Speed Tests, 2, 3

Microsoft'u savunabilirsiniz, ancak bu burada işe yaramaz. Çünkü bu kahvedekilerin çoğu bilişim dünyasındaki hangi firmanın ne kadar "evil" olduğu ya da olmadığı konusunda sağlam deneyimlere dayanan fikirlere sahipler.

size diyorum ama ah birde ben trol beslememeyi öğrenebilsem :)

Pardus ( 89)

Bence asıl m$ kullanıcılarını aptal yerine koyarak abratıyor. Tabi en sonun iş kullanım zorluğuna varıyor. ispatı vista... Aslında şu "Vista Capable" rezilliğinden de hoş bir karikatür çıkar gibi geliyor :)

Even Microsoft Confused Over Vista Marketing

Douglas Adams'ın Mac'i ( 9)


birde bu sitenin müptelası oldum...acaba bu sitede ne var?

Belkide tasarımında altın oran vardır :)

Dağarcığınıza Her Gün İki Söz ( 16)

Bunu okuyunca şuanda yaptığım gibi bir şirkette para karşılığı yazılım geliştirmeyede "Karın Tokluğuna Yazılım" diyesim geldi :]

Türk Mühendislerden Hidrogaz Sistemi ( 11)

İçinde habere konu olan sistemle ilgili hiç bir bilgi yok ama şirketin web sitesine eroglumuhendislik.com.tr adresinden erişilebilir.

çevir.com ( 17)

Enteresanlığı tamam da başarısı ve yenilikçiliği nerede?

http://apple.sozzluk.com şeklinde aramanın http://sozzluk.com/apple şeklinde aramaktan daha işlevsel bir yanını göremiyorum. Üstelik subdomain kullanmak, siteyi Türkçe karakter içeren aramalar için hala en popüler tarayıcı olan ie6 ile kullanılamaz hale getiriyor. Php.net gibi birçok sitede kullanılan http://site-adresi.com/arama_kelimeleri şeklindeki kullanım hem daha işlevsel hem de uygulaması daha kolay.

Not: Yukarıda reklamını yaptığım sozzluk.com da benim hazırladığım ingilizce > türkçe sözlük hizmetidir. ie, firefox ve opera için babylon benzeri hızlı arama eklentileri ve yukarıda bahsettiğim gibi adres satırından arama özelliği mevcuttur.

Slackware 12 çıktı ( 31)

<ALEVLENMEYİN>
Burası bir kahvehane. Bir fikri buranın sevilen/sayılan müdavimlerinden biri ifade ettiği zaman, diğer FM üyelerinden bu fikre katılmayanlar bile belirli bir seviyede ve yapıcılıkta yanıtlar veriyorlar. Ancak "aynı" şeyleri yeni, sessiz yada nispeten gerilimli bir geçmişe sahip bir FMci yazıncaysa yukarıdaki gibi bir tablo ortaya çıkabiliyor. Tabi bu tespitte benim kişisel görüşümdür ve kesin olarak ispatı sanırım pek mümkün değildir.
</ALEVLENMEYİN>

Kendi adıma arkadaşın "hmm bir işletim sistemine hayran olmak?, ilgiinnnç!" tadındaki yorumunu okuyunca benim aklıma hemen "evet, hayran != (tutkun || fanatik)" eşitsizliği geldi. Ama yinede isteyen istediği şeye hayran olabilir, bunu garipsemekte pek garip ama onada saygı duyuyorum!

Haritala Beni ( 6)

Bu sonuncu bana da pek komik gelmedi ama ilk yorumdan da görebileceğiniz gibi birileri beğenmiş. Benzer şekilde bir önceki karikatürde "tedavi olarak wii öneren doktor"u çok sevmiş ve oradaki hımbıl geeke oldukça empati kurmuştum (:

Bence bu tip eleştiriler bu bölümün daha iyi olmasını değil ancak kapanmasını sağlar. Kendi adıma her seferinde öyle çok gülmesem bile yinede FM Kare'nin kapanmasını istemem. Beğenmiyorsanız bu bölüme bakmazsınız olur biter. Zaten olumlu yorum almaması ya da sayfa gösterimlerinin azlığıda gerekli geri bildirimi sağlayacaktır.

Gülümseyin Google Maps'desiniz :) ( 8)

Görüntüler uydu kaynaklı değil, üzerindeki 11 lens ile 360 derecelik çekim yapabilen bir kamera taşıyan araçlar ile sokakları taramışlar! Google bu sokak görüntüleri için ilk etapta Immersive Media adlı şirket ile çalışmış. San Francisco nun fotoğraflarını ise kendileri çekmişler ve bunlar diğerlerinden daha yüksek çözünürlükteymiş.

kaynak: oreilly.com

Microsoft'da aynı hizmeti (bence çok daha çirkin bir arayüzle) teknoloji önzilemesi olarak sunmaya başlamış.

Katı Yakıt Oksit Pili Enerji Sorununu Çözebilecek Mi? ( 23)

Bu haber turk.internet.com'daki gibi de verilebiliyorsa asıl hatayı haberi yapan gazetede aramak gerek diye düşünüyorum. Tabi bu Vestel'in vestelrd.com şeklinde sırf arge çalışmalarına özel bir alan adı alıp içini dolduramama ayıbını örtmez.

Katı Yakıt Oksit Pili Enerji Sorununu Çözebilecek Mi? ( 23)

Soğuk füzyon değilse bile fosil yakıtlardaki enerjiyi klasik yöntemlere göre çok daha yüksek bir verim ve düşük maliyetle elektrik enerjisine dönüştürmenin bir yolunu bulmuş olmaları çok heyecan verici. Bu dönüşüm evlerde yapıldığı için de işlemin yan ürünü olan sıcak su doğrudan evin ısıtılması vb. ihtiyaçlar için kullanılabiliniyor, bu da verimi daha da arttırıyor. Geçen sene Vestel'in aynı konudaki basın açıklamasında bu jeneratörün fiyatının çıktıktan kısa bir süre sonra 1000 $ civarı bir fiyata satılabilineceğini okumuştum.(fiyatı tam hatırlamıyorum)
Görünüşe göre yakında "Kombi" tanımını yeniden yapılacak.

Elde edilen hidrojeni depolamak için ülkemizin zengini olduğu bor mineralini kullanıyor olmalarıda çok güzel bir gelişme.

Katı Yakıt Oksit Pili Enerji Sorununu Çözebilecek Mi? ( 23)

konuyla ilgili turk.internet.com'daki haber biraz daha okunası duruyor...