Türkiye'de 1000 Kişiye 54 Bilgisayar Düşüyor

0
FZ
Dünya Bankası'nın 2008 Küresel Ekonomik Beklentiler Raporuna göre Türkiye'de 1000 kişiye 54 bilgisayar düşüyor. Türkiye bilgisayarlaşma bakımından birçok ülkenin gerisinde kalıyor. Moğolistan'da 1000 kişiye 133 bilgisayar düşerken, ABD'de 1000 kişiye düşen bilgisayar sayısı 762 ye ulaşıyor.

Kaynak: TÜBİDER Bilişim Dünyası

Görüşler

0
erika
EeePc ve CloudBook ile bu rakam değişecektir. Amazon'da gördüğüm kadarı ile şu anda EeePC'nin en düşük modelinin fiyatı 299$'a inmiş durumda. Bu trend devam ederse bu sene sonuna kadar 199$ lık fiyatları rahatlıkla görebiliriz. Bu fiyata bilgisayar olursa artık herkes kolaylıkla satın alabilir. http://www.amazon.com/Asus-2G-PC-Processor-Preloaded/dp/B001150JQ8/ref=pd_bbs_11?ie=UTF8&s=electronics&qid=1200058750&sr=8-11
0
FZ
Toplam 200$'a anahtar teslim EeePC'yi satsınlar Türkiye'de, almayan n'olsun :)
0
erika
Tanıdıklarınız varsa Amerika'dan gelirken hediye olarak getirsinler... :) Avrupa'da da çoğu yerde satılmaya başlanmış. Amazon'un Almanya sitesinde 299 Euro civarı, aynı model Amerika'da 399$.

http://www.amazon.de/Asus-EeePC-4G-Notebook-weiss/dp/B000ZNSC2U/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=ce-de&qid=1200067657&sr=8-1
0
Betelgeuse
Bunu ben de düşündüm ama Türkçe klavye sorun olur, klavye üzerinde çıkartma harfler kötü durur diye biraz daha beklemeyi tercih ettim. Zaten 4G modeli bizde 399$ olacak sanırım, fazla fiyat farkı yok.
0
FZ
Bence 300$ ile 400$ arasında epey fiyat farkı var (FZ azimlidir o alet toplam 300$'a satılmadıkça almayacaktır, o para mal edilip yine de kar edilebileceğine dair inancı fikri sabittir)
0
Betelgeuse
4G modelinin ABD fiyatı yaklaşık 345 dolar. Bizdeki gümrük masrafları (Gümrük vergileri + KDV + bir sürü yanyana dizildiğinde sayfayı sağa doğru upuzun kaydıran vergi kalemi) daha fazla olduğu için orada 345 dolar olan ürünün burada 399 dolara satılması oldukça makul.
Tabi bir ürünün satış fiyatını belirleyen tek şey maliyet olsaydı haklısınız derdim ama piyasa şartları ve arz-talep konusu da var ve Asus da ticari bir firma olarak en başta gelen görevi kar etmek, o da karını yüksek tutmaya çalışıyor işte. O aleti 399 dolara alınca maliyetinin çok üzerinde para ödemiş olacağım ama piyasada onun yerini tutan o fiyata başka ürün yok ve o aleti almaktaki kişisel çıkar beklentim 399 dolar ödemeye değecekse tabi ki 399 dolar ödeyeceğim.

Dün ağır laptop çantamı sırtıma alıp bir iki yere gitmem gerekti. Sırf dün o ağırlığı taşımak yerine fazladan 40-50 YTL vermeye hazırdım. Demek ki hemen dün sabah o aleti elde edebilsem 399 dolar değil 399 dolar + 50 YTL vermek de işime gelirdi. Tabi aynı ürünü hemen yarın 300 dolar fiyata alabilmeyi ben de isterdim ama global serbest piyasa çağında bu zor.
0
erika
ASUS bunu ne zaman Türkiye'de satışa sunuyor? Avrupa'da satılmaya başlanmış.
0
sleytr
Bu rakamlar satılan bilgisayar sayısı üzerindenmi yoksa etkin olarak kullanılan bilgisayar sayısı üzerindenmi hesaplanıyor? Fırın değilki bu, yenisini alınca eskisini bir tanıdığımada yada hurdacıya verebileceğim gibi depomdada saklayabilirim, yedek parçada yapabilirm.

Yazının sonunda araştırmaya göre Türkiye'nin geri kaldığı/kalacağı bazı teknolojilerden bahsedilmiş. Burada da tam anlamadığım şu; Bu teknolojilere hiç yatırım yapmadığımız/yapmayacağımız mı söyleniyor, yoksa halkın çoğu bu teknolojilerden faydalanamadığı için olanda yokmu sayılıyor?
0
admin
Bende şahsen bu rakamın, bu kadar düşük olduğunu sanmıyorum . Acaba bu veriler, neye göre hesaplanmış? Çünkü eğer satılan pc sayısına göre hesaplanmışsa çevremde bende dahil pek çok arkadaşım, kendi topladıkları oem pc'leri kullanıyorlar ve dolayısıyla düşük bir rakam elde etmeleri normal gözüküyor. Eğer kullanılan etkin bilgisayar sayısına göre hesaplanmışsa. Bu kullanılan etkin bilgisayar sayısı nasıl bulunmuş?
0
xelon
Bence OEM PC ler de dahildir.

Kırsalı hesaba kattığımızda bu rakamın çokta düşük olmadığı aşikâr.

Amerika da yolu, suyu olmayan köyler var mıymış. Bence ilk olarak bu soruyu kendimize sormalıyız. Gelişmiş ülkelerin geçen yüzyılda bitirdiği şeylere biz hala başlamadık. Ki teknolojiyi nasıl yakalayalım. (Tabi teknolojiden anladığımız cep telefonu tüketmek değilse)

Önümüzdeki yüzyıl 700'lere çıkar diye düşünüyorum. Umarım...
0
ersin2k
Ben bu oranın 1000 kişiye 54 den çok daha düşük olduğunu düşünüyorum. Bu istatistiği hangi verilere dayanarak yapıyorlar bilmiyorum ancak artık şehirdeki pekçok evde bir den fazla pc var. Hatta biz IT uzmanlarını ve bilgiişlem yoğun çalışan diğer sektör uzmanlarını katarsak (örn. sadece bizim evde 3pc 1 notebook var halihazırda günlük kullanılan bu durumda toplamda 4 makine 1 hanede toplanmış oluyor). Ancak Anadolu'ya kırsala gittiğimizde iş değişiyor. Bu durumun EEEpc ler ile ve fiyatları gittikçe düşen dizüstü / masaüstü pc fiyatlarıyla iyileşeceğine inanıyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GalataPort: İstanbul'da Neler Oluyor?

FZ

Daha önce de burada Türkiye'nin, İstanbul'un kültürel öğelerine dair bazı protestolara yer vermiştik.

Son günlerde İstanbul'luları en çok ilgilendiren konulardan biri ise bir hayli büyük, sadece şehrin silüetini değil tarihini de barındıran Karaköy sahil hattının kaderini belirleyecek olan GalataPort projesi.

FRP intihar ettiriyor mu?

SHiBuMi

Bugünkü (pazar) Milliyette sorumlu gazetecilerimiz FRP konusuna da el atmışlar ve FRPnin genç, saf beyinleri nasıl intihara sürüklediğini belgeleriyle (!) ortaya koymuşlar. Geçenlerde Kanal D ana haber bülteninde Yüzüklerin Efendisi sonunda kağıt oyunu(!) da oldu başlığını duyunca zaten işin çoktan suyunun çıktığını düşünmüştüm ama bu kadarına da pes yani.

Türkiye'nin Bilişim Karnesi: Yine Sınıfta Kaldık

FZ

3 milyar dolarlık bir pazar yaratan Türk bilişim sektörünün ağırlığı donanım satışı üstüne. Yazılımın payı hâlâ çok küçük. Türk firmaların yazılım ihracatıysa 80 milyon doları geçmiyor. Örneğin Hindistan'da bu rakam 15 milyar dolar; 2008 yılı hedefiyse 50 milyar dolar.

Araştırma şirketi Gartner'ın DataQuest raporuna göre Türkiye 1000 kişi başına toplam PC sayısı sıralamasında 44. sırayla en dipteki ülkelerden biri.

Türklerin yüzde 77'si bilgisayar, yüzde 82.5'iyse internet kullanmamamış.

'Andımız' Tartışılamaz mı?

Soulblighter

Bugün Radikal Gazetesi'nde okuduğum, Talip Kurşun tarafından yazılmış, çok beğendiğim bir yorumu FM'cilerle paylaşmak istedim:

"Niyetimiz çağdaş bir devlet olmaksa, her sabah çocuklara 'Andımız'ı okutmak gibi takıntılarımızı ayıklamak gerekmez mi? Bir sabah çocukları 'Andımız'ı söylerken izleyin ve ona göre karar verin.

Telekom Zamları Yargı Yolunda

FZ

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Fatih Dinler, milyonlarca kullanıcı adına Telekom'u dava ediyor. Türk Telekom'un Internet erişim ücretlerine yapmış olduğu zam ile ilgili olarak dava açtıklarını belirten Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Fatih Dinler; “internet erişim ücretlerine yapılan zamlar “sosyal devlet” ve “hukuk devleti” ilkelerine aykırı olduğu gibi haberleşme özgürlüğüne de vurulan bir darbedir. " dedi.