çevir.com

0
wizzyfx
Fikir şu, aradığınız kelimeyi tarayıcınızın adres satırına yazıyorsunuz, sonuna çevir.com ekleyip enter'a basıyorsunuz ve hemen kelimenin anlamını ekrana getiriyor.
Örneğin http://uğur.çevir.com yada http://dictionary.çevir.com gibi.
Site şu anda çok basit, proof-of-concept durumunda diyebilirim. Yaklaşık 30.000 tükçe ve 60.000 ingilizce kelimeyi çevirebiliyor. Site amerikada olduğu ve DNS sunucusu ile paralel çalıştığı için biraz bekletebiliyor.

çevir.com türkçe karakter içeren bir alan adı olduğu için Explorer 6.0 da çalışmıyor. Explorer 7 yada Firefox/Opera gibi bir tarayıcı ile çalışıyor.

Görüşler

0
tongucyumruk
Ufak bir not, Firefox kullanıcılarının siteyi açabilmek için about:config sayfasına girip network.enableIDN ayarını true yapmaları gerekebilir. Aklınızda bulunsun.
0
Tarık
"true" değilse gerekebilir değil gerekli. saygılar...
0
tejas
İşin esprisini anlayamadım. Neredeyse her tarayıcıda bulunan arama çubukları ve anahtar kelimeli yer imi gibi şeyler varken ne gerek var böyle bir şeye?
0
tejas
anahtar kelimeli yer imi:hızlı arama
gece gece böyle oluyor işte ;)
0
Ono
Fazlamesai'ye haber olmali miydi?
10 larca sozluk sitesi var. Pek yeni bisey getirdigini de dusunmuyorum, ustelik klavyemde 'ç' karakteri de yok.
0
ozancaglayan
Oldukça enteresan ve başarılı bir fikir. İngilizin biri yapsaydı eminim çok ilgisini çekerdi herkesin.
0
sleytr
Enteresanlığı tamam da başarısı ve yenilikçiliği nerede?

http://apple.sozzluk.com şeklinde aramanın http://sozzluk.com/apple şeklinde aramaktan daha işlevsel bir yanını göremiyorum. Üstelik subdomain kullanmak, siteyi Türkçe karakter içeren aramalar için hala en popüler tarayıcı olan ie6 ile kullanılamaz hale getiriyor. Php.net gibi birçok sitede kullanılan http://site-adresi.com/arama_kelimeleri şeklindeki kullanım hem daha işlevsel hem de uygulaması daha kolay.

Not: Yukarıda reklamını yaptığım sozzluk.com da benim hazırladığım ingilizce > türkçe sözlük hizmetidir. ie, firefox ve opera için babylon benzeri hızlı arama eklentileri ve yukarıda bahsettiğim gibi adres satırından arama özelliği mevcuttur.

0
anonim
Maksat haber olsun!

Gereksiz. Hem uyumsuz, hem de her seferinde aynı işlemi tekrarlamak gerekiyor. İngilizce - Türkçe kelime ayrımı olmadan kullandığım site; http://www.kelimetre.com/sozluk , bir de bu site için ff arama çubuğu eklentisi yaptım, o da burada; http://www.egitimciyiz.com/ff/yukle.htm . Bir alternatif...
0
wizzyfx
Sadece IE6 ile uyumsuz, zaten FM ziyaretçilerinin %5 inin bile bu browser'ı kullandığını sanmıyorum. Uyumsuzluğunun ise özel bir nedeni yok, sadece IE6 uluslararası alan adlarını desteklemiyor, eklenti gerektiriyor, yüklemesi zahmetli. :)
0
pvc
Ben kullanıyorum! IE uyumlu olmayan bir siteye adım bile atmam. Linux kullanıyorum ama Windows'da kullanıyorum ve Windows'da IE kullanıyorum. Çünkü IE benim için bir alışkanlık. Win ortamında IE kullanmayınca sanki bir şeylerin eksik oldugunu düşünüyorum. Bu tamamen bir takıntıdan kaynaklanıyor. Yoksa Mozilla'ya alışamadıgım için değil. Sadece Win ortamında IE'yi tercih ediyorum ve katılıyorum evet çok lüzumsuz bir site.

www.seslisozluk.com çok daha iyi.
0
yagami
arkadaşlar bir de bu sözlüğü deneyin. Farkı görün. Ajax ile yapılmış ve çok hızlı.

http://www.jetsozluk.com
0
Chaosopher
Jetsözlüğün kullanımı rahat fakat Türkçe'deki
"ı" harfini desteklemiyor: İçinde "ı" geçen "dayı", "ırmak" gibi kelimeler bulunamiyor bunun yerine "dayi", "irmak" yazmak gerekiyor ki bu da bence çok sevimsiz.
Yani bir Türkçe sözlük olmaktan çok uzak.
0
everestk
Merhaba,
Çalışma mantığını anlatabilir misiniz bu subdomain gibi gözüken şeyin sanırım subdomain değil.
Adı nedir, link falan yeterli olur.
0
Mingitau
Kısaca şöyle gelen http_host parse ediliyo (.*)\\.çevir\\.com kalıbı ile ilk kısmı alınıyo ve bu sozlukte sorgulatılıp cevap gonderiliyo.

Peki her söz öbesi için bir üçüncü seviye domain mi var tabii ki yok!

*.çevir.com IN A 1.2.3.4

şeklinde bir tanımlama yapılmış DNS'de herşey o IP ye gidiyo.

Eğer sunucu apache ise httpd.conf da da

ServerAlias *.çevir.com

tanımı yapılmış. Tüm üçüncü seviye domainlere hizmet veriliyor
0
wizzyfx
Aynen öyle.

Bana soylicek bişey kalmadı :)
0
anonim
mod_rewrite kokusu aldım doğru mu acaba? ya da birileri üşenmeden her sorguda subdomain yaratıyor :P
0
realite
Bence gayet güzel ve yeni bir şey, bu şekil bir uygulama duymadım daha önce.Çalışma prensibini de merak etmiyor değilim.

Türkçe alan adı kullanımına da bir örnek aynı zamanda...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilişim Sohbetleri

butch

itconversations.com BT dünyasından önemli isimlerin, önemli konuşmalarının gerek ses kayıtlarına gerek metinlerine ulaşabileceğiniz bir site.

Lawrence Lessig, Free Culture, Bölüm 1 ile başlayalım mı arşivi oluşturmaya?

ADSL Tarifesi Yenilendi!

resilence

Türk Telekom'un ADSL tarifelerinde yaptığı değişiklik Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylandı. Kullanıma bağlı ADSL uygulamaya konulurken ISS'ler için uygulanan ADSL tarifesi de değişti.

Yeni Fiyat Tarifesi
Tüm bağlantı ücretleri 59.000.000 TL
128/32 -> hizmetten kaldırıldı
256/64 -> 49.000.000 TL
512/128 -> 99.000.000 TL
1024/256 -> 169.000.000 TL
2048/512 -> 269.000.000 TL

Kaynak: turk.internet.com

Microsoft IIS pazar payını %5 arttırdı bu ay!!!

sundance

Evet yanlış duymadınız, yıllardır Internet web sunucuları üzerine aylık araştırmalarını yayınlayan www.netcraft.com bu ayki araştırmasında 31,299,592 web sunucusunu inceledi.
Sonuçlar, Microsoft IIS ile sunulan web sitelerinde bir önceki aya göre %5`lik bir artış olduğu. İşin ilginç yanı bu %5`lik kayıp daha önce Solaris üstünde hizmet veren NameZero`nun Windows 2000`e geçmesi ve Network Solutions`ın Solaris ağırlıklı Digex`den Windows ağırlıklı Interland`e geçmesi sonucu oldu.

Neyse merak edenler için dakika ve skor ;)
Apache %58.73 - Microsoft %27.88

Miranda Icq için ilk skin plugini çıktı

robin

Bir çoğunuzun severek kullandığına emin olduğum küçük ve hızlı, $ahsen "cep herkülü client ;)" diye de tabir ettiğim open source icq clienti Miranda Icq için ilk skin plugini "Lizard" çıktı. Beraberinde örnek bir skinle gelen plugin Miranda'yı daha da güzel gösterecek, hem de malum diğer client gibi kaynaklarınızı yiyip bitirmeden. :)
Plugin $u adresten çekilebilir:
http://sweb.cz/steelspace/files/Lizard.zip

Üniversitelerimiz kurtuluyor mu ?

sundance

Hatırlarım da 1992`de Internet yaygınlaşmaya başladığı günden beri `Üniversiteler Internet üzerinden kayıt yapacak` geyiği sürer gider.

Hatta bu konuda bir çok ensesi kalın şirkete ihaleler yaptırılıp binlerce dolar para sokağa atılmıştır. Sonunda önce ODTÜ sonra Boğaziçi ve İTU derken üniversitelerimiz kör topal da olsa bu sisteme geçmeye başlamıştır. Tabi ki uygulanmamış birsürü projeye dökülen paralar da cabası.

Sonunda bir Sourceforge projesi bu işe de el attı. Universite Öğrenci Bilgiişlem Sistemi böyle bir yapıyı, hem de Türk öğrenciler tarafından hazırlanmış %100 serbest yazılımlarıyla sunuyor.
`Türkiye de yazılmış program istemeyiz, bizim üniversitemiz yurt dışında yazılmış programları hakeder` diyerek söz konusu ihaleleri öğrencilerine bile açmayı düşünemeyen eğitim dünyamızın bütün SAĞLAM ER`lerine selam olsun ;)