çevir.com

0
wizzyfx
Fikir şu, aradığınız kelimeyi tarayıcınızın adres satırına yazıyorsunuz, sonuna çevir.com ekleyip enter'a basıyorsunuz ve hemen kelimenin anlamını ekrana getiriyor.
Örneğin http://uğur.çevir.com yada http://dictionary.çevir.com gibi.
Site şu anda çok basit, proof-of-concept durumunda diyebilirim. Yaklaşık 30.000 tükçe ve 60.000 ingilizce kelimeyi çevirebiliyor. Site amerikada olduğu ve DNS sunucusu ile paralel çalıştığı için biraz bekletebiliyor.

çevir.com türkçe karakter içeren bir alan adı olduğu için Explorer 6.0 da çalışmıyor. Explorer 7 yada Firefox/Opera gibi bir tarayıcı ile çalışıyor.

Görüşler

0
tongucyumruk
Ufak bir not, Firefox kullanıcılarının siteyi açabilmek için about:config sayfasına girip network.enableIDN ayarını true yapmaları gerekebilir. Aklınızda bulunsun.
0
Tarık
"true" değilse gerekebilir değil gerekli. saygılar...
0
tejas
İşin esprisini anlayamadım. Neredeyse her tarayıcıda bulunan arama çubukları ve anahtar kelimeli yer imi gibi şeyler varken ne gerek var böyle bir şeye?
0
tejas
anahtar kelimeli yer imi:hızlı arama
gece gece böyle oluyor işte ;)
0
Ono
Fazlamesai'ye haber olmali miydi?
10 larca sozluk sitesi var. Pek yeni bisey getirdigini de dusunmuyorum, ustelik klavyemde 'ç' karakteri de yok.
0
ozancaglayan
Oldukça enteresan ve başarılı bir fikir. İngilizin biri yapsaydı eminim çok ilgisini çekerdi herkesin.
0
sleytr
Enteresanlığı tamam da başarısı ve yenilikçiliği nerede?

http://apple.sozzluk.com şeklinde aramanın http://sozzluk.com/apple şeklinde aramaktan daha işlevsel bir yanını göremiyorum. Üstelik subdomain kullanmak, siteyi Türkçe karakter içeren aramalar için hala en popüler tarayıcı olan ie6 ile kullanılamaz hale getiriyor. Php.net gibi birçok sitede kullanılan http://site-adresi.com/arama_kelimeleri şeklindeki kullanım hem daha işlevsel hem de uygulaması daha kolay.

Not: Yukarıda reklamını yaptığım sozzluk.com da benim hazırladığım ingilizce > türkçe sözlük hizmetidir. ie, firefox ve opera için babylon benzeri hızlı arama eklentileri ve yukarıda bahsettiğim gibi adres satırından arama özelliği mevcuttur.

0
anonim
Maksat haber olsun!

Gereksiz. Hem uyumsuz, hem de her seferinde aynı işlemi tekrarlamak gerekiyor. İngilizce - Türkçe kelime ayrımı olmadan kullandığım site; http://www.kelimetre.com/sozluk , bir de bu site için ff arama çubuğu eklentisi yaptım, o da burada; http://www.egitimciyiz.com/ff/yukle.htm . Bir alternatif...
0
wizzyfx
Sadece IE6 ile uyumsuz, zaten FM ziyaretçilerinin %5 inin bile bu browser'ı kullandığını sanmıyorum. Uyumsuzluğunun ise özel bir nedeni yok, sadece IE6 uluslararası alan adlarını desteklemiyor, eklenti gerektiriyor, yüklemesi zahmetli. :)
0
pvc
Ben kullanıyorum! IE uyumlu olmayan bir siteye adım bile atmam. Linux kullanıyorum ama Windows'da kullanıyorum ve Windows'da IE kullanıyorum. Çünkü IE benim için bir alışkanlık. Win ortamında IE kullanmayınca sanki bir şeylerin eksik oldugunu düşünüyorum. Bu tamamen bir takıntıdan kaynaklanıyor. Yoksa Mozilla'ya alışamadıgım için değil. Sadece Win ortamında IE'yi tercih ediyorum ve katılıyorum evet çok lüzumsuz bir site.

www.seslisozluk.com çok daha iyi.
0
yagami
arkadaşlar bir de bu sözlüğü deneyin. Farkı görün. Ajax ile yapılmış ve çok hızlı.

http://www.jetsozluk.com
0
Chaosopher
Jetsözlüğün kullanımı rahat fakat Türkçe'deki
"ı" harfini desteklemiyor: İçinde "ı" geçen "dayı", "ırmak" gibi kelimeler bulunamiyor bunun yerine "dayi", "irmak" yazmak gerekiyor ki bu da bence çok sevimsiz.
Yani bir Türkçe sözlük olmaktan çok uzak.
0
everestk
Merhaba,
Çalışma mantığını anlatabilir misiniz bu subdomain gibi gözüken şeyin sanırım subdomain değil.
Adı nedir, link falan yeterli olur.
0
Mingitau
Kısaca şöyle gelen http_host parse ediliyo (.*)\\.çevir\\.com kalıbı ile ilk kısmı alınıyo ve bu sozlukte sorgulatılıp cevap gonderiliyo.

Peki her söz öbesi için bir üçüncü seviye domain mi var tabii ki yok!

*.çevir.com IN A 1.2.3.4

şeklinde bir tanımlama yapılmış DNS'de herşey o IP ye gidiyo.

Eğer sunucu apache ise httpd.conf da da

ServerAlias *.çevir.com

tanımı yapılmış. Tüm üçüncü seviye domainlere hizmet veriliyor
0
wizzyfx
Aynen öyle.

Bana soylicek bişey kalmadı :)
0
anonim
mod_rewrite kokusu aldım doğru mu acaba? ya da birileri üşenmeden her sorguda subdomain yaratıyor :P
0
realite
Bence gayet güzel ve yeni bir şey, bu şekil bir uygulama duymadım daha önce.Çalışma prensibini de merak etmiyor değilim.

Türkçe alan adı kullanımına da bir örnek aynı zamanda...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Internet: 3. Devrim?

FZ

Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan düşünce dergisi Cogito'nun son sayısındaki dosya konusu Internet ve bununla bağlantılı olarak insani etkileşim, politika, vs.

Dosyadaki çarpıcı konu başlıklarından birkaçı:

- Siberalan ve Kültürün Küreselleştirilmesi, Jon Stratton
- Bilgi Otobanında Nihilizm: Günümüz Çağında Anonimlik Karşısında Bağlılık, Hubert L. Dreyfus
- Kamusal Alan Olarak Internet, Mick Underwood ...

Haber Grupları.... Haberiniz Olsun!!!

jazzy

Haber Gruplarının varlığından kaç kişi haberdar? Simois olmasa ben de olmayacaktım, ama sayesinde son 8 ayda haber grupları ile bayağı içli dışlı olmayı, dahası bunu bir alışkanlık ve yaşam tarzı yapmayı becerdim. (afferin internet sosyali bana, daha da düzensiz bir hayata bir adım daha...)

Resmin Tamamını Görün - ya da yöneticiler, B.B. King ve Metallica üstüne...

FZ

PHP yavaş yavaş dünyayı ele geçirmeye devam edip web programlama camiasında Java'yı iyice ezerken... Yok hayır konu bu değil, yani evet öyle bir yazı var ama yazıdaki bir şey dikkatimi çekti: The Big Picture.

Devam edince karşıma şöyle bir şey çıktı ama asıl vurucu olan kısmı en sonunda görebildim! Asıl vurucu olan ne miydi? Tabii ki işin eğlenceli kısmıydı yani...

Efsane film 2001 Uzay Macerası`na Yeni Bir Bakış

anonim

Kubrick üstadın efsanevi filmi 2001 Uzay Macerası filmini seyretmiş olabilirsiniz. Seyretmekle kalmayıp üzerine bir ton makale, eleştiri okumuş ve kendiniz de fikir üretmiş olabilirsiniz. Bütün bunları yapmış olsanız dahi bu filme bir de şu FLASH animasyonunun sunduğu perspektiften bakmayı bir deneyin diyorum. Bir şey kaybetmezsiniz ama bir şeyler kazanabilirsiniz.

Filmi seyretmeyenler ise sanırım bu animasyonu izledikten sonra filmi bulup izlemek için ellerinden geleni yapacaklardır ;-)

Güzel Siteler - 4: Lost Library

larweda

Son yıllarda ülkemizde de son da olsa popüler olmaya başlayan bilim kurgu ve fantazi edebiyatı, yayınevlerinin de desteğiyle yavaş yavaş hakettiği yerine gelmeye başlıyor. J.R.R. Tolkien`in Lord of the Rings`i (Yüzüklerin Efendisi), Frank Herbert`in Dune`u, Ursula K.Leguin`in Earthsea`si (Yerdeniz üçlemesi), Anne McCaffrey`in Dragonriders of Pern`i (Pern'in Ejderadamları), Terry Pratchett`in Discworld`ü (Diskdünya :-) David Eddings`in Elenium/Tamuli ve Belgariad serileri, Arthur C. Clarke`ın Space Odyssey ve Rama serileri, Dragonlance (Ejderha mızrağı), Philip Dick, Terry Brooks, Wolfgang Hohlbein ve Doris Lessing`in kitapları son 2-3 yılda türkçeye çevrilen fantasy/BK klasiklerinden bazıları.

İşte LostLibrary de bu hikayeler, konular ve kitaplar hakkında kaliteli türkçe içerik sağlayan çok az siteden biri. Siteyi hazırlayan insanların da yaşam tarzlarında BK ve Fantasy edebiyatının büyük yer kapladığı açıkça belli oluyor. Tatmin edici bir içeriğin yanında göz bozmayan bir tasarım da sunan LostLibrary, şiddetle tavsiye olunur.