Biz web tabanlı projelerimizde son 2 yıldır Ruby on Rails kullanıyoruz. Yeni Rails özellikleriyle ilgili püf noktaları ve yorumları Düğümküme'de zaman zaman yazıyoruz.
http://www.dugumkume.org/rails-20-cikti
Ruby on Rails kullanıyorsanız yorumlara yazın email atın bir şekil tanışalım.
Rails 2.0 iskeleti eski bazı özelikleri daha yalın olmak adına kaldırıyor, eğer Rails ile programlama yapıyorsanız bu yeni özellikler sil baştan öğrenmek anlamına gelmiyor. Tabii mevcut bir uygulamaniz çakılabilir, orda testler ve tekrar bakım yapmalısınız.
Bu indirimler bir yanda ADSL kullanicisini arttirirken bir yanda daha fazla insanin kontrol altina girmesini sagliyor. Son youtube sansuru buna cok iyi bir ornek.
Turkce Wiki Biyoteknoloji alaninda (http://tr.wikipedia.org/wiki/Biyoteknoloji ) zaman zaman bilgileri toparlamaya calisiyorum, ben bu konuda uzman veya etkin olacak bilgiye sahip degilim. Son iki yildir Cambridge'de yasiyorum ve MIT'de okuyorum, dort bir yanim biyotech firmalar ve labratuvarlar ile dolu oldugundan bu yasadigim cevrelerde gozlemlediklerimi yuzeysel olarak da olsa aktarmaya calisiyorum.
Eger biyoteknoloji konusuda egitim goruyorsaniz veya bu alanla ilgili iseniz http://tr.wikipedia.org/wiki/Biyoteknoloji adresi bilgileri toparlamak icin bir baslangic. Bu bilgiler wikilere sigmadigi gun daha duzenli odaklanmis bir yeni site/sistem acilabilir.
1) Turkiye'de Amerika ve Avrupa sirketlerinin yerel arastirmacilara ve sirketlere gore cok daha fazla patent yapmasi yerel marketi kontrol altina almalari anlamina gelmektedir. Bu son yuz yildir bir cok endustride zaten olan biten bir durum genelde yeni somurgecilik diye adlandirilir kulturel okumalarda. Cok dogal olarak yerel bilgi uretimi bu global sirketlerin kapasitesine yetisemiyorsa, strateji degistirilmelidir. Biyoteknoloji yeni gelisen bir alan oldugu icin henuz kurallar ve gelenekler kafalara kazinmadan oyunun kurallari degistirilebilir. Biyoteknoloji alaninda uygulanacak bir acik kaynak politikasi tabiiki devlesmis uc bes global sirketi korkutacaktir, ama ayni zamanda binlerce baska kucuk sirketin ilgisini cekecektir. Turkiye'de yeni gelisen bu alanda "en yeni" teknolojiye ihtiyac yoktur. Onemli olan gelistirilmeye musait (core) "yalin teknolojisi bilgisi"dir. Bu yavasca ancak surekli geliserek arastirmalari sulamaya yetecek kadar bilgidir. Bu da acik lisanslar sebebiyle ilgisini Turkiye'ye cevirecek binlerce teknoloji sirketinde yaygin olarak bulunmaktadir.
2) Turkiye'de biyoteknoloji alaninda Creative Commons / Science Commons ayari "toplumun kullanimina acik ve icat edenlerin icatci haklari korunan" lisanslar gelistirilip kullanilabilir. Burada haklari korumak bilgiyi saklayip para karsiligi vermek degil, tam tersi her zaman icat edene referans vermek ile mumkun olacaktir. Bu sayede icat eden hak ettigi ilgiyi ve alakayi gorecek ve toplumda destelenecektir. Bu indirect para kapisi demektir. Bu cok basitce toplumda bireylerin birbirine saygili olmasi anlamina gelir. Tabii ki bu acik kaynakli yazilim hareketiyle enine boyuna tartisilan bir konu, Fazlamesai'de de cok sik bahsedildigi gibi dunyada bir cok kurum bunun degerini anlayip dikkatini buna ceviriyor. Bugun acik kaynakla calisan sistemler "ilginc" veya "potansiyele sahip" degil, bugun aklimizin erdigi her baglamda acik kaynakli sistemler icat etmek zorundayiz.
Processing veya DBN (Design By Numbers) ile bunu cok kolay yapabilirsin. Ornegin su adreste bahsettigine benzer bir is var:
http://plw.media.mit.edu/people/arikan/2003/dynamic_compositions/R/R03/applet/index.html
bunun kodunu alip processing icinde calistirabilirsin. paremetrelerle oynayip, degisikj seyler cizebilirsin ekrana. mesela renkleri degistirip, cizgileri lklainlastirabilirsin.
Bu yazinin dikkat cektigi noktalar bu ekrana bakan herkesin hayatinin icinde. Bugun farkinda olup hareket edildiginde yarin is kurarken, yeni donemde okulda ders alirken, birazdan telefonda konusurken, ya da yarin yolda yururken salim bir kafada olunabilir. BSAnin bir cok reklamda pek cok defa etkin olmus iletisim mesaji yontemlerini kullanarak yarattigi etkiler bu yazida cok iyi anlatilmis. Bu kurumun faalieyetleri icin para kaynagi yurt disindan geliyor olsa da, benzer boyutta yazilim ureten sirketler turkiye'de var olsaydi benzer faaliyetlerle karsilasiyor olabilirdik. Bu durum dunyadaki BSA gibi masa kurumlarin ve de yazida bahsedilen masanin masasi kurumlarin yasadigimiz doneme uyumsuzlugu ile ilgili. Cok acik ki teknolojik gelismeyle ulkelerin kuresel ve yerel dengleri arasinda olusan cok dalli donguler yasadigimiz zamanin kanuni ve kulturel degisimini saglayacaktir. Boyle bir donemde herhalde ancak acik ve umutlu olmak ayakta kalmayi saglar diye dusunuyorum.
Bugun patlayan habere gore Flickr Yahoo tarafindan satin alinmis. Pek yakinda calismaya basliyacak "internet entertainment" paketi Yahoo 360 [360.yahoo.com]'in bir parcasi olacakmis.
Yakin gelecekte ortaya cikan her servisin bir platformu ve dolayisiyla da bir APIsi olmasini bekleyebiliriz. Flickr API da Flickr database'ini kullanarak yazilim gelistirme [www.flickr.com]yi mumkun kiliyor.
Yardım
Editör markdown formatını desteklemektedir. Detaylı bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
@kullanici ile birisinden bahsedebilir veya :emoji: ile emoji kullanabilirsiniz.
Rails 2.0 ve hatta 2.0.2 çıktı ( 5)
Biz web tabanlı projelerimizde son 2 yıldır Ruby on Rails kullanıyoruz. Yeni Rails özellikleriyle ilgili püf noktaları ve yorumları Düğümküme'de zaman zaman yazıyoruz. http://www.dugumkume.org/rails-20-cikti
Ruby on Rails kullanıyorsanız yorumlara yazın email atın bir şekil tanışalım. Rails 2.0 iskeleti eski bazı özelikleri daha yalın olmak adına kaldırıyor, eğer Rails ile programlama yapıyorsanız bu yeni özellikler sil baştan öğrenmek anlamına gelmiyor. Tabii mevcut bir uygulamaniz çakılabilir, orda testler ve tekrar bakım yapmalısınız.