Özgür Ansiklopedi Vikipedi

0
dfisek
Vikipedi açık kaynaklı olan ve dünyanın her yerinden gönüllü olarak katılımcıların yazdıkları ile oluşturdukları Wikipedia ansiklopedisi projesinin Türkçe kolunun geliştirilmesi için gönüllü katılımcılara ihtiyaç duyuluyor.

Türkçe kolu yöneticilerinden Ahmet Özgür Erdemli'nin açık mektubu aşağıda :
Merhabalar,

Ben Wikipedia isimli dünyada şu an çok popüler olan ansiklopedi projesinin Türkçe kolu olan Vikipedinin yöneticilerinden ve aktif kullanıcılarındanım. Wikipedia herkesin gönüllü katılımı ile büyüyen bir ansiklopedi. 3-4 yıllık genç bir proje olmasına rağmen toplam makale sayısı 2 milyona yakın olan dinamik bir ansiklopedi.

Fakat ne yazık ki Türkçe'sinin ilerlemesi içler acısı. Şu anda Türkçe makale sayısı 3700 gibi komik bir durumda. Diğer bazı dillere (atlayarak) baktımızda bu sayı:

(1) İngilizce 600.000
(2) Almanca 250.000
(10) İtalya 50.000
(19) Bulgaristan 17.000
(22) Romanya 12.000
(42) Türkiye 3.700

Bu çok üzücü tablo karşısında düşündük ve sesimizi herkese duyurmak istedik. Bu sayede bu çok önemli projeyi canlı ve ayakta tutmaya yardımcı olacak arkadaşların bize katılacağını umuyoruz. Vikipedi'yi daha ileriye götürmek için size çok ihtiyacımız olduğunu bilmenizi istiyoruz.

Göz atmak isterseniz http://tr.wikipedia.org

Şimdiden teşekkürler.

Ahmet Özgür Erdemli
dbl2010 at gmail nokta com

Görüşler

0
mdakin
ben de bir kaç gün önce eşime wikipedia pek boş, ilgilendiğin konularda bir şeyler yazsana demiştim, boş durmamış:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Tenis_d%C3%BCnyas%C4%B1n%C4%B1n_unutulmaz_anlar%C4%B1
herkes sevdiği ve ilgilendiği konularda bilgilerini yazarsa

gerçekten güzel bir kaynak olacak.
0
arikan
Vikipedya'da fazlamesai okuyuclarinin ilgisini cekebilecek ilk goze carpan alanlar:

Bilgisayar Bilimleri [tr.wikipedia.org]

Programlama Dilleri [tr.wikipedia.org]

Yazilim Muhendisligi [tr.wikipedia.org]

Bilgisayar ağları
[tr.wikipedia.org]

Veri tabanlari [tr.wikipedia.org]

Yapay zeka [tr.wikipedia.org]

Kriptografi [tr.wikipedia.org]

İşletim Sistemleri [tr.wikipedia.org]
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ticari istihbaratta hangi rengi seçtiniz?

FZ

Rakip firma hakkında bilgi toplamak, her zaman 'yasa dışı' bir iş değil. Tüm mesele, sınırların doğru çizilmesinde. Yani nereye kadar uzanacaksınız? Rekabet ve istihbarat uzmanları bu işi çözmüşler. İstihbarat çalışmalarını üçe ayırmışlar. Beyaz, gri ve siyah bölgeler...

... İstihbaratın hiçbir zaman modası geçmedi. Sadece biçimi, yöntemi değişti. İşin içine elektronik girdi. Casuslar da işsiz kalmadı. Üstelik devletlerin yanına bir de dev şirketler eklendi. Öyle ki artan rekabetle birlikte 'istihbarat' şirketlerin önemli yatırım konuları arasına girdi. Geçtiğimiz günlerde bu konu İstanbul'da bir konferansa da konu oldu. Yeditepe Üniversitesi ve SESAR'ın (Siyasi Ekonomik Sosyal Araştırmalar ve Strateji) düzenlediği konferansta 'endüstriyel espiyonaj' masaya yatırıldı. Yazının girişinde kullandığım iki örnekte bu konferansta 'model' olarak ele alındı.

Şaziye Karıklı'nın yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Generalin Sözleri: Yazılımların Kaynak Kodlarına Giremiyoruz

FZ

"Aldığımız birçok silah sistemlerindeki yazılımların kaynak kodlarına giremediğimiz için, bu silahları arzu ettiğimiz hedeflere kullanmıyoruz."

"... dünyanın ek mükemmel elektronik harp sistemini alsanız bile; eğer ulusal yazılım kabiliyetine sahip değilseniz, bu sistem hiçbir şey ifade etmemektedir."

"Bu nedenle başta kritik sistemler olmak üzere, ulusal yazılım ve donanım konusunda hassas olmamız gerektiğine inanıyorum."

Gazeteci Murat Yetkin'in aktardığı sözler Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral Faruk Cömert tarafından 10-11 Mart tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen 'Gelişen Bilgi Teknolojisi ile Güvenlik Politikası ve Stratejileri Arasında Etkileşim ve Yönlendirme' sempozyumunun kapanışında yapılmış konuşmadan alınma. Haberin aslına ve devamına buradan erişebilirsiniz.

Bir XP macerası

parsifal

Az evvel gerçekleşmiş bir telefon görüşmesini olabildiğince aklımdayken sizlerle paylaşmak istedim.
Hattın bir ucunda az çok windows'dan çakan ben, diğer ucunda ise pc'yi yazı yazmak, internet ve oyun haricinde kullanmayan bir arkadaşım vardır.

Türkiye'de Açık Kaynaklı Biyoteknoloji

arikan

DNA koddur. Bilgisyar kodu birler ve sifirlardan olusurken, hayat bicimlerini tanimlayan DNA seker, fosfat ve A (Adenine), C (Cytosine), G (Guanine), ve T (Thymine) harfleriyle tanimlanan azotlu baz dizilerden olusmaktadir. DNA ile bilgisayar kodu arasindaki iliski su sekilde saglanmaktadir:

A = 00
C = 10
G = 01
T = 11

Bugun birler ve sifirlar ile yaratilmis yazilimlar acik olarak dagitilabiliyorsa ayni durum DNA kodlari ile yaratilmis biyoteknolojik urunler icin de gecerli olmalidir. Turkiye'de bu durum nasil anlasiliyor?

Vapurlarımızı Vermiyoruz!

FZ

İstanbul, sürekli inşaat halinde olan, sürekli bir yerleri yıkılıp yeniden yapılan şehir. Forever Under Construction. Bir türlü tarihine, geleneksel değerlerine sahip çıkamayan, hazine değerindeki kalıntılarını süsleyip, koruyup dünyaya tanıtmak dururken onların üzerine beton döküp otopark kuran, butik açan açgözlü insanların şehri...

Şimdi de sıra vapurlara gelmiş görünüyor. İstanbul dediğimizde akla gelen silüetin, manzaranın temel öğelerinden, güzelliklerinden biri iptal edilmeye çalışılıyor. Tabii bunu kabullenemeyen İstanbullular da buna direniyor ve Vapurumu Vermiyorum diyor. Siteyi ziyaret edip söz konusu protestoya imzanızla ve mesajınızla katılmanız mümkün.