Özgür Ansiklopedi Vikipedi

0
dfisek
Vikipedi açık kaynaklı olan ve dünyanın her yerinden gönüllü olarak katılımcıların yazdıkları ile oluşturdukları Wikipedia ansiklopedisi projesinin Türkçe kolunun geliştirilmesi için gönüllü katılımcılara ihtiyaç duyuluyor.

Türkçe kolu yöneticilerinden Ahmet Özgür Erdemli'nin açık mektubu aşağıda :
Merhabalar,

Ben Wikipedia isimli dünyada şu an çok popüler olan ansiklopedi projesinin Türkçe kolu olan Vikipedinin yöneticilerinden ve aktif kullanıcılarındanım. Wikipedia herkesin gönüllü katılımı ile büyüyen bir ansiklopedi. 3-4 yıllık genç bir proje olmasına rağmen toplam makale sayısı 2 milyona yakın olan dinamik bir ansiklopedi.

Fakat ne yazık ki Türkçe'sinin ilerlemesi içler acısı. Şu anda Türkçe makale sayısı 3700 gibi komik bir durumda. Diğer bazı dillere (atlayarak) baktımızda bu sayı:

(1) İngilizce 600.000
(2) Almanca 250.000
(10) İtalya 50.000
(19) Bulgaristan 17.000
(22) Romanya 12.000
(42) Türkiye 3.700

Bu çok üzücü tablo karşısında düşündük ve sesimizi herkese duyurmak istedik. Bu sayede bu çok önemli projeyi canlı ve ayakta tutmaya yardımcı olacak arkadaşların bize katılacağını umuyoruz. Vikipedi'yi daha ileriye götürmek için size çok ihtiyacımız olduğunu bilmenizi istiyoruz.

Göz atmak isterseniz http://tr.wikipedia.org

Şimdiden teşekkürler.

Ahmet Özgür Erdemli
dbl2010 at gmail nokta com

Görüşler

0
mdakin
ben de bir kaç gün önce eşime wikipedia pek boş, ilgilendiğin konularda bir şeyler yazsana demiştim, boş durmamış:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Tenis_d%C3%BCnyas%C4%B1n%C4%B1n_unutulmaz_anlar%C4%B1
herkes sevdiği ve ilgilendiği konularda bilgilerini yazarsa

gerçekten güzel bir kaynak olacak.
0
arikan
Vikipedya'da fazlamesai okuyuclarinin ilgisini cekebilecek ilk goze carpan alanlar:

Bilgisayar Bilimleri [tr.wikipedia.org]

Programlama Dilleri [tr.wikipedia.org]

Yazilim Muhendisligi [tr.wikipedia.org]

Bilgisayar ağları
[tr.wikipedia.org]

Veri tabanlari [tr.wikipedia.org]

Yapay zeka [tr.wikipedia.org]

Kriptografi [tr.wikipedia.org]

İşletim Sistemleri [tr.wikipedia.org]
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

AB Gerçekten de Yazılım Patentlerini Reddeti Mi?

FZ

AB reddetti demiştik ama son yazılanlara bakılacak olursa durum o kadar net ve belirgin değil:

Yazılımlar gerçekten de patentlenemez mi? Patent kanununda her ne kadar aksi yönde hüküm bulunuyormuş gibi görünse de Türkiye’nin imza attığı Avrupa Patent Sözleşmesi kapsamında alınan Avrupa patentleri incelendiğinde fiili durumun hiç te yazılıp çizildiği gibi olmadığını rahatlıkla görebilirsiniz.

Eczaneler Microsoft'a Emanet

ErdemDemir

Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde bütün sigorta kurumları "Genel Sağlık Sigortası" altında birleşecek. Ve bu yolda yeni bir adım olarak yeni yılın başından itibaren SSK, bugünden itibaren de Bağkur provizyon sistemleri kapatıldı ve artık bu kurumlardan gelen reçetelerin provizyonları da Emekli Sandığı sistemi üzerinden alınmaya başlandı.

Özel Sektör Bunu Yaparsa!

anonim

Bir haber sitesi köşe yazarı yarışması açmış. Yüksek katılımlı yarışmada yaşananlar, Türkçe içerikli yayın yapan ve bu alanda özel sektörün önemli bir parçası kabul edilen sitelerin teknik birikimleri konusunda acı bir gerçeği sergiliyor.

Generalin Sözleri: Yazılımların Kaynak Kodlarına Giremiyoruz

FZ

"Aldığımız birçok silah sistemlerindeki yazılımların kaynak kodlarına giremediğimiz için, bu silahları arzu ettiğimiz hedeflere kullanmıyoruz."

"... dünyanın ek mükemmel elektronik harp sistemini alsanız bile; eğer ulusal yazılım kabiliyetine sahip değilseniz, bu sistem hiçbir şey ifade etmemektedir."

"Bu nedenle başta kritik sistemler olmak üzere, ulusal yazılım ve donanım konusunda hassas olmamız gerektiğine inanıyorum."

Gazeteci Murat Yetkin'in aktardığı sözler Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral Faruk Cömert tarafından 10-11 Mart tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen 'Gelişen Bilgi Teknolojisi ile Güvenlik Politikası ve Stratejileri Arasında Etkileşim ve Yönlendirme' sempozyumunun kapanışında yapılmış konuşmadan alınma. Haberin aslına ve devamına buradan erişebilirsiniz.

CD-Rom 48x Media Yalanı

sundance

Uzun süredir merak ediyordum, bu CD-Writerların yazma hızı nereye gidecek diye. En son 40x çıkınca, fiyatı da makul olunca hemen aldım. Tabi ki ilk iş son hızla cd yazmak. Fakat hayretle gördüm ki 40x cdwriter, 24x cdwriterdan pek de hızlı yazmıyordu. Windows altında Nero ile denedim, Linux altında Xcdroast ile sonuç aynı.

Ne demiş atalarımız, en doğrusu her zaman komut satırıdır bu yüzden en son Linux altında Cd-record ile cd yazmaya kalktım ve hayretle gördüm ki, üstünde 48x yazan cd max 24 hızlı, genelde de 16 hızlı yazıyor. Sanırım yeni nesil CDR mediasının özelliği, siz 40 hızlı yaz deseniz de, media buna izin vermezse, cd yanmıyor, sadece yazma hızını düşürüyor. Ve anladığım kadarıyla piyasada 40`ı boşverin 24 üstü yazılabilen CDR yok.