Enigma´dan sanal klavyeye(!)

0
bmg
Bu sabah ATV haber programında hacker'lara karşı geliştirilen yeni bir güvenlik önlemi duyuruldu. İlk önce 2. Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren, ünlü Enigma şifreleme tekniği ve etkileri bir kaç dakika boyunca anlatıldı. Sonra teknolojinin gelişmesine paralel olarak özellikle bankacılıkta ortaya çıkan risklerden ve key-logger programlarının tehlikesinden bahsedildi. Key-logger'lara önlem olarak da bankalar Enigma sisteminden esinlenerek- yanlış hatırlamıyorsam- sanal klavye diye birşey bir şey geliştirmişler. HTML butonlarına tıklayarak, javascript yardımıyla, form alanlarını doldurabiliyorsunuz. Böylece klavyeye dokunmadığınız için key-logger'lardan korunmuş oluyorsunuz. Konu bunun ne kadar güvenli olduğu değil. Ne Enigma'sı ya?!?!

Görüşler

0
anonim
YAklasik on dakika kadar cesitli Hollywood goruntuleri esliginde ikinci dunya savasi tarihi serettikten sonra (bir alman denizaltisindan ele gecirilen enigma makinesi ,matematikcilerden olusturulan sifre kirici grup vsvs) birden sanal banka subesine gecis cok garip oldu. Bir de Enigma ile bir harfin bir katrilyon degisik sekilde kodlanabilecegini soylediler. Enigmanin ciktsi da harfler olduguna gore sadece alfabe deki harf sayisi kadar degisik kodlama yapilabilmesi gerekmez mi?
Programcilarin key-logging problemini cozmek icin Enigmadan nasil esinlendikleri ise ayri bi soru?
AAAA TEEE VEEEE seyrediceksinizz!
0
FZ
Harfleri harflerle birebir eşleştiriyorsan elbette bir harf alfabendeki harf sayısı kadar farklı şekilde kodlanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken mesele şu: Misal düz metinde yer alan ALMALIYIZ sözcüğünü ENIGMA'ya girdiğinizde ürettiği çıktıda, birinci ve ikinci A harflerine karşılık gelen şifrelenmiş harfler AYNI OLMAK DURUMUNDA DEĞİLDİR. Dolayısı ile akıp giden metinde aynı harf sürekli başka başka harflere tekabül eder, bunu ENIGMA makinasındaki elektromekanik çarklı sistem sağlar ve bu da şifreçözücülerin işini zorlaştırmıştır. Hatırladığım kadarı ile önce 3 çark ile kullanılan orjinal ENIGMA makinası, Almanların müttefiklerden şüphelenmeleri üzerine 4 çarklı hale getirilmiş (donanma versiyonu?) ve deşifre etme işlemi, anahtarı bilmeyen biri için iyice güçleştirilmiştir.

Programcıların klavyenin dinlenmesi problemini bundan esinlenerek çözmelerine gelince, valla söz konusu ESİN olunca pek de mantık aramam :) Ama tabi i bir de o programcılara sormak lazım, hakikaten de esin kaynakları Enigma makinesi miymiş? ;-)
0
anonim
bir karakteri birden fazla karakter temsil ediyor olabilir...
0
FZ
Hatırladığım kadarı ile durum bu değildi.
0
bmg
pardon ya yanlış yoruma cevap yazmışım...
0
FZ
Kast edilen bu olsa gerek. Benzer şeyi bir süredir Garanti Bankası da kullanıyor. O kadar da yeni bir durum değil yani.
0
anonim
Zaten hatirladigim kadariyla FM'de de yer almisti sanal klavye
0
FZ
En nihayetinde ATV seyrediyorsun yani bir belgesel kanalı falan değil :) Ben olsam o kadar şaşırmazdım.
0
bmg
evet ama koskoca ulusal TV kanalı. halen acaba ben mi aradaki ilişkiyi kavrayamadım? diye düşünüyorum!
0
FZ
Koskoca derken kast ettiğin harcanan paralar ise evet, haklısın. Ama büyüklük ile kast ettiğin, kalite ile kast ettiğin içerik, dürüstlük, habercilik vs. ise o zaman biraz durup düşünmen gerekir bence.
0
urxalit
Buradan ATV´de de fare tutmayı bilmeyen, klavyeyi sdece iki işaret parmağıyla birden kullanan ve daha vahimi word´te yazdığı yazı yazıcıda bastıktan sonra istediği yerlerin altını kalemle çizen insanların çalıştığı sonucuna varabiliriz.. :)
0
anonim
annem fircayi basti bu haberi izleyince bana:)
bak kac senedir bilgisayarla ugrasiyorsun bak neler yapmislar sen hic bisi demezmi:)
gelde aciklama yap :p
uleyn atv duduk kanal
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İstanbul'da Sahte iPod (ama ne sahte!)

FZ

The Inquirer okuyucularından David Jenkins, bir İstanbul ziyareti sırasında sahte bir "iPod" görmüş.

Üzerindeki takoz gibi Tahoma fontu ile bir sahtecilik şaheseri karşısında susuyor ve derin bir tefekküre dalıyoruz.

Kaynak: The Inquirer

Genelkurmay Hack Harekat Daire Başkanlığı

acemi_

Habertürk adlı haber sitesinde yayınlanan habere göre Genelkurmay İstihbaratı Karşı Koyma Dairesi bünyesinde bir sanal savaş masası kurulmuş. Habere göre bu masanın görevi, bölücü ve yıkıcı faaliyetlerde bulunan siteleri tesbit edip "hack" etmekmiş.

Bu haberde asıl dikkatimi çeken ise IRC kanallarında yaşamlarını sürdüren lamer camiasının jargonunun, bu haber sitesi tarafından da benimsenmiş olması. "Site çökertmek", "hacklamak" kelimelerin bolca kullanıldığı bu haberle Habertürk, bir haber sitesi olarak halkımızı bilinçlendirmekte, kendine düşen görevi başarı ile yerine getirmiş.

Şirketlere Web Sitesi Zorunluluğu Geliyor

o_ozardic

turk.internet.com'da yer alan bir habere göre şu anda taslak halindeki yasa tasarısı ile şirketlere elektronik ortamlarda birtakım yeni olanak ve zorunluluklar geliyor.

Telekom Zamları Yargı Yolunda

FZ

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Fatih Dinler, milyonlarca kullanıcı adına Telekom'u dava ediyor. Türk Telekom'un Internet erişim ücretlerine yapmış olduğu zam ile ilgili olarak dava açtıklarını belirten Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Fatih Dinler; “internet erişim ücretlerine yapılan zamlar “sosyal devlet” ve “hukuk devleti” ilkelerine aykırı olduğu gibi haberleşme özgürlüğüne de vurulan bir darbedir. " dedi.

Internet Tarayıcınız hangisi?

parsifal

Güzide bir üniversitemizin web sayfasında bir anket var: "Internet Tarayıcınız hangisi?"
Sorun bunun zaten anket hazırlamadan da öğrenilebileceği filan değil. Sorun seçenekler...
Nerde diğerleri???
"İşletim Sisteminiz hangisi?" diye anket hazırlasalar seçeneklerin ne olacağını tahmin edebiliyorum...
(Windows parantezinde) xp, 2000, mee, 98, 95, 3.x...