Doğduğumdan beri bir şeyi ciddi şekilde yapmak ya da öğrenmek istediğimde ihtiyacımı karşılayacak kısmını değil herşeyini öğrenmeye meyilli olmuşumdur. Hatta değil meyilli olmak tutkulu olmuşumdur. Bu gün ben bilgisayarla uğraşmaktan, problemleri çözmekten, programlamaktan anlamadığım bir şekilde haz duyan, sürekli kendini geliştirmek isteyen bir insan olarak bir işletim sisteminin, bir derleyicinin bile nasıl çalıştığına kaynak kodunu açıp bakabiliyorum. Buradan da anlıyorum ki bu duyguları hisseden sadece ben değilim, hatta dünyada benim gibiler arasında bir birlik var. İnsanlığı sahip olduğu bilgi açısından ileri götürecek olan şey böyle bir dayanışmadır.
Ancak bu konuda daha çok yeniyim ve bilmediğim, anlamadığım çok şey var. Şu anda bazı imkansızlıklar yüzünden fazla döküman okuyamıyorum, yani RTFM olayına girmeyelim. Bu hareket sadece bizim gibilerin kendini ve dünyayı geliştirmesi için ortaya çıkmış değil anladığım kadarıyla. Daha küçük fakat güçlü firmalar tarafından tekellerin gücünü kırmak için mi kullanılıyor?
Makaledeki insanın yaşamak için fazla paraya ihtiyacı yoktur, yazılımlarımızı serbest dağıtalım tarzı düşünce konuyu biraz aşıyor. Çoğu nokta, gerçekçi bir açıdan baktığımızda gerçelten desteksiz görünüyor. Çok doğru olduğuna inandığım ve çok üzüldüğüm bir şey ise yine makalede bahsedildiği gibi imkanların ve bilginin karı arttırmak pahasına kısıtlanması...
Konuyla ilgili olmasa da bir yanlışı düzeltmek isterim. Bu yazıda bahsedilen şahıslara hacker değil cracker deniyor. Hacker ise bu sitedeki herkesin ulaşmaya çalıştığı mertebe olsa gerek. Yani bir işi (burada bilgisayarlar) ayrıntısına kadar bilmek ve ileri seviye çalışmalar yapabilmek. Bir nevi virtüoz...
çok doğru söylemişsin. üniversite son sınıfta biri olarak gelecek kaygım max. düzeyde ve bu yüzden (ülkemizde bahsettiğin koşulları gözönüne alarak) her şeyle haşır neşir olmaya çalışıyorum. Henüz PHP, ASP ucundan Javascript, MySql falan biliyorum ve bilgisayarla ilgili bir işte çalışmak istediğim için hertürlü şeyi öğrenmek için bazen hiç uyumadan çalışıyorum. Sırada Java, C, C++, VB, ... Hepsini bilmek zorunda hissediyorum kendimi. Erken yaşta nalları dikersem şaşırmam.
Anladığım kadarıyla mail atan arkadaş gerçekten böyle bir saha var mı? derken bu tip konular örneğin programcılığın bir yardımcı kolumu yoksa başlı başına uzmanlaşma gerektiren ve maddi getirisi olabilecek bir dal mı sorusunu (da) kastediyor??
Ankara`da hava tahmini mevzusuna katılıyorum.
Sundance,
Lisede aklıma şöyle birşey geldi: Bir bilardo masası düşünün. Bu masa üzerinde bir topun kenarlara çarpıp durduğunu düşünün. Topun hangi kenara, ne kadar hızla ve ne açıyla çarptığını, masaya ve havaya sürtünmesi ve hatta havadaki toz parçacıklarına çarpığında oluşan etki gibi onlarca, yüzlerce veriyi bildiğinizi düşünürseniz topun herhangi bir zamanda nerede olacağı, nereye gideceği, hızı, nerede duracağı gibi bilgileri TAM olarak hesaplayabileceğimizi düşünmek pek zor değil.(ne cümle oldu be)
Bu örneği genişletirsek(!) farz-ı misal büyük patlama(Big Bang)dan sonra saçılan parçacıkların akibetinin ne olacağı da tam olarak tahmin edilebilir(bence). Tabiki evrendeki tüm kurallar ve etkenler bilindiği takdirde. Son cümlede bahsettiğim bilgi miktarı, bırakın fizik kurallarını sırf saçılan parçaların etkileneceği olaylar(diğer parçalar, çekim güçleri, toz falan gibi) düşünüldüğünde belki de daha önce hiç düşünmediğiniz miktarda olacaktır. her neyse...
Fakat işin içine canlılar girince aynı mantığı onlar üzerine kuramadığımı gördüm. Yani Ankaradaki havayı tahmin edebilirsin, bırak tahmin etmeyi kesin olarak bilirsin ama canlılar, özellikle de akıl sahibi olanlar için yani bahsettiğin aşk mevzusu için bir şey söylemek şu anda mümkün değil. Mesela şu an karşımdaki adam burnunu kaşıdı. O adamın kimyasından psikolojisine kadar herşeyini tek hücre olduğu andan itibaren bilsek bile yukarıdaki mantığı uygulayarak ilerideki bir anda ne düşüneceğini veya yapacağını bilebilmek bana inandırıcı gelmiyor. Bu iki şeyi karıştırmayalım bence.
Yukarıdaki teorim evrende matematik(en genel anlamda)e aykırı bir şey OLAMAYACAĞI görüşüme dayanıyor. Bana mantıklı gelmesi dışında bir dayanağı olmadığını belitrmek isterim.
Yardım
Editör markdown formatını desteklemektedir. Detaylı bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
@kullanici ile birisinden bahsedebilir veya :emoji: ile emoji kullanabilirsiniz.
Bilişimci İmamın Vaazı ( 51)