FM Camiasından Danışmanlık Talebi

0
FZ
Böyle bir haber yazacağım aklıma gelmezdi ama sanırım FM sitesi ve camiası epey olgunlaştı. Görelim o halde!

Mesele kısaca şu: Ağırlıklı olarak matematik, mühendislik ve bir miktar yazılım eğitimi almış, birkaç ay sonra mezun olacak genç bir dostum bana bugün aşağıdaki gibi bir e-posta yollamış:
Merhaba FZ,
Okulda pek karşılaşmadığımız için sana ancak bu yolla soru sorabiliyorum :)
Şimdi mezun olmaya yakın sana bir şey danışmak istedim. Çalışan ve çalışma ortamını bilen bir kişi olarak işin kod yazma kısmı dışında veritabanı modelleme veya veritabanı madenciliği hakkında ne düşünüyorsun. Böyle bir saha gerçekten var mı? Eğer varsa ne iş yapar gerçek anlamda bu insanlar?
Sorular birbirine karışmış olabilir kusura bakma :)
Görüşmek üzere.
Şimdiden teşekkürler...


Bu soruya ben naçizane bir cevap ilettim kendi deneyimlerime ve bakış açıma dayanarak. Sonra aklıma geldi ve buraya da yazayım dedim, madem FM sitesinin Türkçe konuşan dünyanın güzide bilgi işlem sitelerinden biri olduğu iddiasındayız o halde hem bu konuyu aramızda tartışalım, ele alalım, yorumlayalım, görüşleri çarpıştıralım hem de bir yandan bu genç arkadaşımıza (ve belki de benzer soruları kendine sorup iş dünyasına atılmaya hazırlanan diğer genç arkadaşlara) yol göstermiş olalım.

Yorumlarınızı bekliyorum.

Görüşler

0
pulsar
Bana bir keresinde bir arkadaşım program yazmaktan bahsederken niye hep database diyip duruyosunuz başka bir konu yok mu demişti. Kısaca profesyonel sektörel programların büyük bir kısmı iyi bir veri modellemeye ihtiyaç duyarlar. Veri modelleme, data mining son derece önemli ve zaman kazandıran özelliklerdir. Üstelik de öğrenilmesi kolaydır. :)))
0
bmg
Anladığım kadarıyla mail atan arkadaş gerçekten böyle bir saha var mı? derken bu tip konular örneğin programcılığın bir yardımcı kolumu yoksa başlı başına uzmanlaşma gerektiren ve maddi getirisi olabilecek bir dal mı sorusunu (da) kastediyor??
0
anonim
Yurt dI$Inda kendi alanlarInda uzmanla$mI$ insanlar bir proje kapsamInda toplanabiliyor...
(bir web sayfasI projesi olsun diyelim bunun grafikleri ile code altyapIsI ile ki bu veritabanInI da kapsIyor genelde ayrI ayrI ki$iler ilgileniyor,böylece daha profesyonel i$ler ortaya koyuyorlar...)


tabii ki bir $irketin bünyesinde alanlarInda uzmanla$mI$ insanlarI barIndIrmasI o $irketin ekonomik durumu ile dogrudan ilintili,bu baglamda ülkemize dönünce böyle köklü ekonomik acIdan saglam $irketleri bulma olasIlIgI azalIyor,burda cogunluk ondan bundan azcIk bi$eyler biliyor öylece hayatlarInI idame ettiriyorlar peki bu onlarIn sorumlulugunda mI ? HayIr Öyle olmalarI gerekiyor i$i kapmalarI icin cok biliyor olmalarI ya da en azIndan öle görünmeleri gerekiyor.

final olarak, veritabanI alanInda uzmanla$abilirsin ama bunun yanInda tek ba$Ina bir projenin altIndan maximum kalite ile kalkabilecek derecede yan alanlar ile de ha$Ir ne$ir olmak gerekir diorum ben.
0
bmg
çok doğru söylemişsin. üniversite son sınıfta biri olarak gelecek kaygım max. düzeyde ve bu yüzden (ülkemizde bahsettiğin koşulları gözönüne alarak) her şeyle haşır neşir olmaya çalışıyorum. Henüz PHP, ASP ucundan Javascript, MySql falan biliyorum ve bilgisayarla ilgili bir işte çalışmak istediğim için hertürlü şeyi öğrenmek için bazen hiç uyumadan çalışıyorum. Sırada Java, C, C++, VB, ... Hepsini bilmek zorunda hissediyorum kendimi. Erken yaşta nalları dikersem şaşırmam.
0
FZ
Küçük projelerde ve küçük şirketlerde yukarıda saydıklarının hepsinden biraz bilmek seni bir süreliğine idare eder ancak seni temin ederim ki eğer proje biraz büyür (ya da daha kurumsal bir yerde çalışırsan) yukarıdakilerden en fazla bir ya da iki tanesini uzmanlık seviyesinde bilmeni beklerler çünkü bir sürü şeyden azar azar bilen ve her bir şeye yetişmeye çalışan kişi verimli ve yoğun olamaz.

Temellerin sağlam olursa çok güçlük çekmezsin ve erken yaşta nalları dikmezsin.
0
FZ
Bu da benim cevabım:

Veritabanı modelleme (database modelling) ve veri madenciliği (data mining). Birincisinden başlayalım, veritabanı modelleme kulaga hoş geliyor tabii ama Nietzsche'nin dediği gibi bir şeyi güzel görüyorsan onu zorunlu olarak yanlış görüyorsundur. Demem o ki hemen yarın mezun olsan ve herhangi bir kuruma (büyük/küçük) 'bakın ben matematik müh. okudum, yazılım olayından da 3-5 bir şey anlarım, kafam da cin gibi çalışır'
desen sana yaptıracakları ilk iş veritabanı modelletmek olmaz (son iş de bu olmaz ;-)

Bu ne demek? Bu şu demek: veritabanı modelleme kendi başına bir iş değil. İşin çok önemli bir kısmı ama yani aha bu bizim vm uzmanımız
bu adam veritabanını modeller gerisine karışmaz diye gösterebileceğim bir insanla karşılaşmadım bugüne dek ben. Mutlaka o veritabanını modelleyip
gerekli tabloları oluşturduktan sonra ya bilfiil kod yazma işinin içinde bulursun kendini ya da mutlaka bir ayağın o çalışma ile bağlantılı olur.

Ha bir de şu var, yanlış anlamaya mahal vermeyelim, veritabani modelleme her ne kadar bağımsız bir iş gibi ele alınamasa da sadece dümdüz kod geliştirmiş bir kişinin otomatik olarak veritabanı modellemeyi de çok iyi bildiği
söylenemez çünkü bu konu ile ilgili öğrenilmesi gereken önemli bilgiler, teknik detaylar, teoriler vardir. Sen JAVA'da C'de çok güzel hesaplamalar, animasyonlar, kullanıcı arabirimleri yapmış olabilirsin, dosyalara yazıp çizmiş olabilirsin hatta veritabanına bağlanıp bir şeyler okutmuş olabilirsin ama söz gelimi
bir uzman sana normalizasyon nedir? kaç tip normalizasyon vardir? stored procedure
nedir, avantajları nedir? alternatif yaklaşımlar nelerdir? gibi sorular yönelttiğinde eğer kafanda hicbir şey canlanmıyorsa o zaman veritabani modelleme ile ilgili temel şeylerden birini bilmiyorsun demektir ve öğrenmen gerekir.

İşin vm (veritabani modelleme) kısmı ile ilgili yeterince bilgi verdim sanırım, yani evet vm diye bir alan var, bu alanda çalışan insanlar var, ama bu alan öyle havada duran bir alan değil, doğrudan kod yazma ile iç içe geçmiş bir alan ve sen iş başvurularında bunun böyle olduğunu rahatça görebilirsin. Ha bunun aksi durumu olamaz
mı? Olabilir tabii ki mümkündür yani birileri veritabanını tasarlamıştır, tablolarını, prosedürlerini falan hazırlamıştır, senden sadece o veritabanından faydalanacak JAVA kodu yazmanı istiyorlardır, veritabanında bir değişiklik,
bir tablo ekleme çıkarma gibi konulara seni karıştırmıyorlardır falan bu tip bir durum da olabilir ancak bu çok büyük sistemlerde söz konusu olur. Genellikle veritabanını tasarlayan kişi ile temel kodları yazan kişi uzunca bir süre aynıdır.

Sana tavsiyem : vm ile ilgili kaynaklardan uzak durma, vm çok zor bir iş değildir senin gibi bir insan için ve böyle bir şeyle bağlantılı olman senin avantajın olacaktır.

Sorularin bence gayet güzel, şimdi de gelelim veri madenciliğine yani data mining konusuna. VM (Veri Madenciliği) biraz karmaşık bir konu, kabaca şu demek: bir kurumda bir sürü veritabanı
var, buralara dağılmış, birbiri ile entegre edilmemiş bölük pörçük milyarlarca bilgi, veri var. Ama şirketin genel müdürü şirket ne durumda,
genel manzara, şirketin resmi nedir bir görmek istiyor. İşte veri madenciliği burada devreye girer, zorlu tünelleri kazmaya calışan bir madenci
gibi VM i$inde calışanlar da bir sürü farklı veritabanındaki bir sürü entegre edilmemiş veriyi bir araya getirip bunlardan anlamlı bir bütün,
anlamlı bir bilgi, bir rapor üretmeye çalışırlar ya da bunu yapacak yazılımları geliştirir ve/veya kullanırlar, bunda uzmanlaşırlar.

Elbette VM cok ciddi bir çalışma alanı, özellikle yukarıdaki yapıdaki heterojen ve büyük işletmeler için. Sırf bu iş için geliştirilmiş çok detaylı, karmaşık ve pahalı yazılımlar var ve tabii bunları kurcalayan bilgi işlem uzmanları.

Sana tavsiyem: Şimdilik veritabanı modelleme, bu modeli JAVA ya da başka bir çok amaçlı programlama dili ile kullanma konusunda bilgi sahibi ol ufaktan. Veri madenciliği şu anda senin için fazla spesifik kaçar ve tüm zamanlarin en anlamlı cizgi filmlerinden Ghost In The
Shell'deki kahramanın dediği gibi aşırı uzmanlaşma öldürür! ;-)
0
anonim
Dışarıda veri mühendisliği diye bir mühendislik dalı bile var. Veri madenciliği denen şey de data mining, sektörün yükselen yıldızları arasında. Modası şimdilik geçmez gibi görünüyor. Çünkü Oracle gibi şirketler data mining ürünlerini geliştirmek için tonla para harcıyor.

Bizim bankada veri modelleme işi artık yavaşlamaya girmiş durumda, çünkü çoğu projenin altyapısı oturmuş. Yeni yazılan projeler ya eski projelerin altyapısını kulanıyor, ya da modellemeye önem verilmeden yazılımcının isteğine yönelik tablo tasarımları yapılıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

E-ticaret sitelerinde hatalar

cs

ACM Istanbul Bölümü'nün Salı Günü gerçekleştirilen toplantısında bahsettiğimiz yeni projemiz, Türkiye'deki e-ticaret sistemlerinin genel durumunu açıkça gözler önüne serecek.

Odak noktamız e-ticaret web sistelerindeki bug ve hatalar.

Özellikle web arayüzlerinde karşılaşılan "internal" hata mesajları ve diğer bütün buglar geçerli.

Örneğin; "Error 500: The "xml" attribute illegally evaluated to "null" or "" in "

Geçtiğimiz hafta İGDAŞ, BEDAŞ; TTNet, Türk Telekom, İSKİ, Garanti Bankası, Migros Online, AtlasJet web sitelerinden örnekler bulduk.

fazlamesai.net @ 2005

FZ

Tüm fazlamesai.net camiasının, üyelerinin, sessiz okurlarının, aktif katılımcılarının, kısaca bu siteyi öyle ya da böyle bir şekilde farklı kılan herkesin yeni yılını kutlarız.

Dileriz 2005 hepimize mutluluk, sağlık, huzur, zevk, başarı ve en önemlisi barış getirir.

2005 yılında yeni ve heyecanlandırıcı projelerle, birbirinden ilginç haberlerle ve önemli tartışmalarla yine karşınızda olacağız.

Bizi izlemeye devam edin...

fazlamesai.net ekibi

An Gelir...

butch

Naviga Çıktı Bayilerinizden Israrla İsteyiniz!

sundance

Yelkencilik, denizcilik konuları ile ilgilenenlerin gözü aydın. Naviga adında dört başı mahmur bir yelkencilik dergimiz oldu. Kendilerine yayın hayatlarında başarılar diliyoruz.

Şimdi bunun fazlamesai ile ne ilgisi var diyecek kişiler için açıklama: Yıllardır CD yanında promosyon kabilinde verilen, her sayısı bir kaç günde kotarılmış, teknik makaleleri yüzeysel Word Excel ve Visual Basic kurslarının hiçbir zaman ötesine geçemeyen bilgisayar dergileri ile dolu bir piyasa için elbette ki mutlu bir haber bu. Maksimum birkaç bin kişilik yelkenci tayfası böyle bir dergi çıkartmayı becerebiliyor ama bu kadar Linux kullanıcısı, bilgisayar programcısı bir Dr. Dobbs Journal ya da Linux Format ayarında bir dergi çıkartamıyoruz. Basiretsizliği takdimimizdir
Naviga´yı bayilerden ısrarla isteyiniz....

fazlamesai.net in, slashdot.org out

mos

Bu akşam Kablo TV'de henüz test yayınında olan bir kanalda -adı sanırım Technology Channel- klasik in/out eşleştirmeleri vardı. Daha önce Firefox in , Internet Explorer out yazısı gözüme çarpmıştı, ancak bu sefer

fazlamesai.net in
Slashdot.org Out

yazıyordu yahu! :)