Pazar Günü Haberleri

0
anonim
Siz de bir pazar günü bilgisayarınızın başına geçip FM'yi açtıysanız ve tam da "Ben yokken neler olmuş acaba dünyada " diye düşünüyorsanız, buyurun haber turumuza katılın...
FZ nin blogunda yazdığı bu giridinin sol üstündeki resmi takip ederek ulaştığınız sitede bir süre boyunca güzide medyamızı da meşgul eden "Mars'da insan yüzü bulundu " haberlerinin kaynağına bilimsel bir açıdan bakabilirsiniz.

Şu sıralarda web üzerinde sıkça görülen bir cümle var "Samy is my hero". Bu hikayenin arkaplanını olayın kahramanının gözünden seyretmek isterseniz sizi Samy'nin sitesine alalım.

Depolanmış işlemler (stored procedures) veritabanları ile uğraşanların çoğu zaman işini kolaylaştıran bir yapı. Ancak yinede dikkatli olmakta fayda varmış. Konuya ait yorumlar da oldukça güzel.

Dünyada pek çok yazılım projesi vardır ki, çok büyük umutlarla başlanır ama programcılarının bütün hevesi ve iyi niyetine rağmen sonunda çöpe atılır. Bu konun sebepleri hakkında oldukça detaylı bir makaleyi burada okuyabilirsiniz.

Optimizasyonlar hakkındaki bu küçük nota göz atarken, Guy Steele'in Scheme'i dizayn etmesinin yanı sıra Java spesifikasyonlarının da yazarlarından biri olduğu gözüme çarptı. Merak ediyorum da; Acaba yalnız para için mi yapmıştır bu işi ;-)

Aslında bunu ayrı bir haber olarak yazsam belki daha iyi olurdu. Sonuçta benim uzun süredir takip ettiğim programlama sitesi Artima'nın yeni duyurduğu Ruby dergisi Ruby Code & Style'ın kimsenin gözünden kaçmasını istemem.
Dergi birbirinden ilginç üç makale ile yayın hayatına başlamış.
Birincisi Ruby ile 10 dakikada nasıl Linux cluster yapılacağını anlatan Linux Clustering with Ruby Queue: Small is Beautiful makalesi.
İkincisi Ruby ile pdf dokümanı oluşturmayı (sadece yazılar değil tablolar, resimler ve aklınıza her ne geliyorsa) anlatan Creating Printable Documents with Ruby makalesi.
Üçüncü ve son makale ise modüler programlama tekniklerinin Ruby ile ne kadar rahat ve kolay uygulandığını uygulamalı olarak anlatan, Modular Architectures with Ruby makalesi.

Microsoft'un bundan sonra sık sık duyacağımızı tahmin ettiğim öğrencilere yönelik yeni ve çok orjinal bir sloganı varmış, Microsoft wants you. Ben bunu bir yerlerden hatırlıyorum ama ;-)

Cnet'in bu haberine göre Linux'u mobil cihazlarda bundan sonra çok daha fazla göreceğimiz anlaşılıyor. Büyük çocuklar oyuna katılmaya karar vermiş gibi gözüküyor.

Bu arada günlük beyin jimlastiği için ilginç bir soru "Oracle neden Innobase firmasını Satın aldı ?"

Yalnız teröristlere değil bilgisayar korsanları da eylem hazırlığındayken yakalanıyor artık. Haberin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

FM haber merkezi herkese iyi tatiller diler...

Görüşler

0
FZ
Steele'nin Java ile ilgili ne dediği epey meşhur:

"And you're right: we were not out to win over the Lisp programmers; we were after the C++ programmers. We managed to drag a lot of them about halfway to Lisp. Aren't you happy?"


Bkz. http://www.paulgraham.com/quotes.html.

Burada da güzel bir tartışma var: http://lambda-the-ultimate.org/node/view/934.
0
FZ
Konu Ruby ile belge dizmekten açılmışken ben de birkaç link vereyim:

http://bc.tech.coop/blog/051008.html

cl-pdf

cl-typesetting

0
ttk
Elinize sağlık.
0
conan
Samy is my hero guzelmis :) Eline saglik haber turu icin :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Neden Ordu Parası ile Araştırma Yapılmaz?

FZ

Benjamin Kuipers, MIT'de, Tufts'ta ve University of Texas'ta çalışmış, AAAI ve IEEE üyesi bir bilgisayar bilimleri profesörü. Uzmanlık alanları arasında yapay zekâ, bilişsel haritalar, kalitatif simülasyon gibi konular mevcut.

Kuipers, Why don't I take military funding? (Neden askeri fonlardan faydalanmıyorum?) başlıklı yazısında araştırma ödenekleri söz konusu olduğunda neden kesinlikle askeri araştırmalardan yahut ordu tarafından desteklenen kurumların araştırmalarından ve paralarından uzak durduğunu anlatıyor.

fazlamesai.net TRT2´de...

acemi_

Pazar günleri saat 11:10'da TRT2'de yayınlanan Internet TV programında, bu hafta fazlamesai.net tanıtıldı. Canlı olarak sunulan programın Site Önerileri bölümünde, siteden görüntüler verildi ve sitede yer alan bölümler kısaca tanıtıldı.

Programın web sitesi olan internettv.gen.tr adresinden, program hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. Geçtiğimiz hafta yayınlanan bölümle ilgili bilgilere, bir süre sonra arşiv bölümünden ulaşabilirsiniz.

Belki de Wikipedia'yı Türkçeleştirmemek daha iyi bir fikir

Geryon

Türkçe wikipedia'yada gezerken Big-Oh* makalesini okudum "Algoritmaların performanslarını karşılaştırmak için kullanılan gösterim." yazan zihniyeti görünce ve aklıma şu soru geldi. Wikipedia'yı Türkçeleştirmemek daha iyi bir fikir olabilir mi ? "Bugün Wikipedia için ne yaptın?" kapanyaları başlatıyoruz fakat önemli olan nicelik mi yoksa nitelik mi ?

*Maddenin İngilizce Wikipedia açıklaması:
Big O notation
Landau notation

Başarılı bir açık kod programcısının maddi durumu

FZ

"I didn't have the money to buy a new laptop"
Yukarıdaki cümle genç bir çocuğa ait değil. Yukarıdaki cümle genç bir üniversite öğrencisine de ait değil. Yukarıdaki cümle sıradan bir programcıya ait değil. Yukarıdaki cümle başarısız ya da meşhur olmayan bir programcıya da ait değil.

Cümle, yaklaşık 15 yıl önce Perl programlama dilini yaratan karizmatik programcı ve dilbilimci Larry Wall´a ait. Bu programcının geliştirdiği Perl programlama dili sözlük hazırlama esnasında yine bu programlama dilinden faydalanan Oxford resmi İngilizce sözlüğe girdi. Onbinlerce sistem yönetim yazılımında kullanıldı. Yüzbinlerce web sitesi Perl kullanarak iş güç yaptı ve yapmaya devam ediyor. Perl son zamanlarda moleküler biyoloji alanında veri işleme için de kullanılıyor. Söz konusu adam işte bu dili geliştirmiş ve Linus Torvalds henüz lisede okurken insanlık kültürüne armağan etmiş olan adam. Bu adam şimdi yeni bir efsaneye, Perl 6´ya imza atmaya çalışıyor. Geliştirdiği Perl açık kodlu, karşılığında 5 kuruş istenmiyor ve aklınıza gelen hemen her işletim sisteminde çalışıyor. Böyle bir adamdan bahsediyoruz yani.

Bu adam, yeni bir dizüstü bilgisayar alacak kadar parası olmadığını söylüyor.

Şaşırdım mı? Evet. Şaşırdım mı? Hayır.

Larry Wall, efsanevi State of The Onion sunularının sonuncusunda, 4. sayfada bu yazının açılış cümlesini sarf ediyor.

Ne dersiniz? Sizce bu adam zor durumda mı? ;-)

Hani gündemdeki popüler konulardandır, "ya hoca biz şimdi bu kodları açarsak aç kalmaz mıyız yaa?" falan denir. Bunu diyenler muhtemelen Larry Wall kadar çok ve kaliteli kod üretmemişlerdir. Acaba diyorum şimdi Larry Wall gerçekten de acınası durumda mı? Başka bir perspektif: Daha çok kazanmak varken neden daha az kazanalım? Sahi, Larry Wall, bir dönem NASA için çalışmak dururken acaba daha bol paralı bir işe mi girseydi? Aklıma Once Upon A Time In China filmindeki bir sahne geliyor. Yağmurlu bir ortamda canını dişine takarak gösteri yapan ve sonra yere atılan paraları toplayan bir kung-fu, demir gömlek ustası. Bir süre sonra aynı usta çetin bir kavgada kılıçlı bir adamı silah kullanmadan yendikten sonra bir genç yanına gelip "usta bana da öğret, zor durumdayım, bana saldırıyorlar, artık para bile kazanamıyorum," der. Usta önce biraz ilerideki lokantadaki lezzetli yemeklere yutkunarak bakar, acı acı gülümseyip cevap verir: "Kung-fu ustası olsan ne olur ki, ben de pek para kazanamıyorum".

Sanırım en temel kavramların yeniden düşünülmeye ve irdelenmeye ihtiyacı var; sanırım felsefeye keyfi yerinde, sadece entelektüel olarak huzursuz olan insanların değil asıl ciddi anlamda zor durumda olan insanların ve belki de en çok gençlerin ihtiyacı var. Sanırım büyük adamlar küçük adamların bazı temel kavramları yeniden düşünmelerini istemiyor. Sanırım bu isteklerini gerçekleştirmeleri sahip oldukları muhteşem güce rağmen yine de kolay olmayacak. Ne dersiniz? Şimdi biz bu kodları kapayıp da mı saklasak yoksa açıp da mı saklasak? ;-)

Java Gelmiştir

butch