Pazar Günü Haberleri

0
anonim
Siz de bir pazar günü bilgisayarınızın başına geçip FM'yi açtıysanız ve tam da "Ben yokken neler olmuş acaba dünyada " diye düşünüyorsanız, buyurun haber turumuza katılın...
FZ nin blogunda yazdığı bu giridinin sol üstündeki resmi takip ederek ulaştığınız sitede bir süre boyunca güzide medyamızı da meşgul eden "Mars'da insan yüzü bulundu " haberlerinin kaynağına bilimsel bir açıdan bakabilirsiniz.

Şu sıralarda web üzerinde sıkça görülen bir cümle var "Samy is my hero". Bu hikayenin arkaplanını olayın kahramanının gözünden seyretmek isterseniz sizi Samy'nin sitesine alalım.

Depolanmış işlemler (stored procedures) veritabanları ile uğraşanların çoğu zaman işini kolaylaştıran bir yapı. Ancak yinede dikkatli olmakta fayda varmış. Konuya ait yorumlar da oldukça güzel.

Dünyada pek çok yazılım projesi vardır ki, çok büyük umutlarla başlanır ama programcılarının bütün hevesi ve iyi niyetine rağmen sonunda çöpe atılır. Bu konun sebepleri hakkında oldukça detaylı bir makaleyi burada okuyabilirsiniz.

Optimizasyonlar hakkındaki bu küçük nota göz atarken, Guy Steele'in Scheme'i dizayn etmesinin yanı sıra Java spesifikasyonlarının da yazarlarından biri olduğu gözüme çarptı. Merak ediyorum da; Acaba yalnız para için mi yapmıştır bu işi ;-)

Aslında bunu ayrı bir haber olarak yazsam belki daha iyi olurdu. Sonuçta benim uzun süredir takip ettiğim programlama sitesi Artima'nın yeni duyurduğu Ruby dergisi Ruby Code & Style'ın kimsenin gözünden kaçmasını istemem.
Dergi birbirinden ilginç üç makale ile yayın hayatına başlamış.
Birincisi Ruby ile 10 dakikada nasıl Linux cluster yapılacağını anlatan Linux Clustering with Ruby Queue: Small is Beautiful makalesi.
İkincisi Ruby ile pdf dokümanı oluşturmayı (sadece yazılar değil tablolar, resimler ve aklınıza her ne geliyorsa) anlatan Creating Printable Documents with Ruby makalesi.
Üçüncü ve son makale ise modüler programlama tekniklerinin Ruby ile ne kadar rahat ve kolay uygulandığını uygulamalı olarak anlatan, Modular Architectures with Ruby makalesi.

Microsoft'un bundan sonra sık sık duyacağımızı tahmin ettiğim öğrencilere yönelik yeni ve çok orjinal bir sloganı varmış, Microsoft wants you. Ben bunu bir yerlerden hatırlıyorum ama ;-)

Cnet'in bu haberine göre Linux'u mobil cihazlarda bundan sonra çok daha fazla göreceğimiz anlaşılıyor. Büyük çocuklar oyuna katılmaya karar vermiş gibi gözüküyor.

Bu arada günlük beyin jimlastiği için ilginç bir soru "Oracle neden Innobase firmasını Satın aldı ?"

Yalnız teröristlere değil bilgisayar korsanları da eylem hazırlığındayken yakalanıyor artık. Haberin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

FM haber merkezi herkese iyi tatiller diler...

Görüşler

0
FZ
Steele'nin Java ile ilgili ne dediği epey meşhur:

"And you're right: we were not out to win over the Lisp programmers; we were after the C++ programmers. We managed to drag a lot of them about halfway to Lisp. Aren't you happy?"


Bkz. http://www.paulgraham.com/quotes.html.

Burada da güzel bir tartışma var: http://lambda-the-ultimate.org/node/view/934.
0
FZ
Konu Ruby ile belge dizmekten açılmışken ben de birkaç link vereyim:

http://bc.tech.coop/blog/051008.html

cl-pdf

cl-typesetting

0
ttk
Elinize sağlık.
0
conan
Samy is my hero guzelmis :) Eline saglik haber turu icin :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

fazlamesai.net'e soralım: Bilimsel ve Grafik Hesap Makinesi Tercihleriniz Nedir?

FZ

Üniversitede doktorasını yapmakta olan bir dostum bilimsel/grafik hesap makinesi satın almak istediğini ama kararsız kaldığını söyledi. Ben kendisine ayak üstü bir şeyler söyledim, yıllar önce aldığım bir HP 48G'den falan bahsettim ancak benim de aklıma takıldı ve dolayısı ile FM camiasına sorayım dedim.

Siz hangi bilimsel hesap makinelerini kullanıyorsunuz? Hangilerini, hangi sebeplerden ötürü tavsiye edersiniz? CASIO? HP? TI? Fiyat/performans olarak nasıl değerlendirirsiniz? Daha da önemlisi Türkiye sınırları içinde satın alınabilecek makul ve mantıklı cihazlar hangileridir sizce? Hangi şirketleri önerirsiniz?

Gelecek Linux; İnceledik Yorumladık

sundance

Yaklaşık üç-dört yıldır Linux'la ilgilenen, iki yıldır da bizzat kullanan birisi olarak denediğim Linux dağıtımlarının sayısını unuttum diyebilirim.
RedHat 7.2'i ve FreeBSD 4.3'ü beklediğimiz bu günlerde sessiz sedasız Gelecek Linux geçti elime, bakalım bir deneyelim dedim.
İyiki de demişim, bütün Gelecek tayfasının eline sağlık, çok güzel bir çalışma çıkartmışlar ortaya

Fazlamesai.net Globus´da

butch

Aylık ekonomi ve finans dergisi Globus'un bu ayki sayısında bizlerle yapılan bir röportaj yayınlandı. İlgilenenler için Sayfa 88 (125 KB), Sayfa 89 (146KB). Küçük bir hatırlatma; dergi ABD, Almanya, Avusturya, Fransa, Hollanda ve KKTC'de de satılıyormuş.

fazlamesai.net'e soralım: 'Linuxçu' diye bir insan türü var mı?

FZ

"Linuxçu" diye nitelendirilebilecek bir "insan türü" var mıdır? İnsanlara gerçekten itici gelebilir mi? Güzel bir şeyi sunmak ne denli önemlidir? Gerçekten düzgün çalışan ve iyi işleyen sistemler bazı sunum şekillerinden ötürü "dışarıdan birilerine" itici gelebilir mi? Teknoloji, sosyoloji ve psikoloji arakesitinde ne denebilir? Bütün mesele gerçekten özgürlük müdür? Yoksa kişisel bazı problemler midir?

fazlamesai.net'e soralım: Teknoparklar İşe Yarayacak Mı?

FZ

Önce bir alıntı:

Devletlerin bu konudaki en cüretkâr adımı teknopark diye adlandırdığımız özel teknoloji geliştirme bölgeleri. Teknoloji alanında yazılım, donanım ya da hizmet üretimi yapacak firmalar bu özel bölgelerde çeşitli vergi avantajları sayesinde rekabetçi bir yapıya bürünüyor. Bunun bizdeki yansıması ise genellikle sadece vergi avantajından faydalanmak için ortada teknopark mantığı içinde ürettiği hiçbir şey olmayan firmaların tüm operasyonunu bu alanlara kaydırması oluyor. Teknopark arazilerinin sahibi olarak metrekare başına aldıkları fahiş kira bedelleriyle üniversitelerin de keyfi yerinde... Sonucun ne olduğu sektörü takip edenlerin malumu. İnşallah 10 yıl sonra 'Teknopark modeli işe yaramıyor, uyguladık, olmadı' gibisinden şeyler duymayız.


Sonra bir soru: Sizce yazılım ve donanım alanında Türkiye kökenli şirketlerin dünya devleri ile rekabet edebilmeleri için Teknopark yapılanması anlamlı ve uzun vadede işe yarayacak bir oluşum mudur?