Pazar Günü Haberleri

0
anonim
Siz de bir pazar günü bilgisayarınızın başına geçip FM'yi açtıysanız ve tam da "Ben yokken neler olmuş acaba dünyada " diye düşünüyorsanız, buyurun haber turumuza katılın...
FZ nin blogunda yazdığı bu giridinin sol üstündeki resmi takip ederek ulaştığınız sitede bir süre boyunca güzide medyamızı da meşgul eden "Mars'da insan yüzü bulundu " haberlerinin kaynağına bilimsel bir açıdan bakabilirsiniz.

Şu sıralarda web üzerinde sıkça görülen bir cümle var "Samy is my hero". Bu hikayenin arkaplanını olayın kahramanının gözünden seyretmek isterseniz sizi Samy'nin sitesine alalım.

Depolanmış işlemler (stored procedures) veritabanları ile uğraşanların çoğu zaman işini kolaylaştıran bir yapı. Ancak yinede dikkatli olmakta fayda varmış. Konuya ait yorumlar da oldukça güzel.

Dünyada pek çok yazılım projesi vardır ki, çok büyük umutlarla başlanır ama programcılarının bütün hevesi ve iyi niyetine rağmen sonunda çöpe atılır. Bu konun sebepleri hakkında oldukça detaylı bir makaleyi burada okuyabilirsiniz.

Optimizasyonlar hakkındaki bu küçük nota göz atarken, Guy Steele'in Scheme'i dizayn etmesinin yanı sıra Java spesifikasyonlarının da yazarlarından biri olduğu gözüme çarptı. Merak ediyorum da; Acaba yalnız para için mi yapmıştır bu işi ;-)

Aslında bunu ayrı bir haber olarak yazsam belki daha iyi olurdu. Sonuçta benim uzun süredir takip ettiğim programlama sitesi Artima'nın yeni duyurduğu Ruby dergisi Ruby Code & Style'ın kimsenin gözünden kaçmasını istemem.
Dergi birbirinden ilginç üç makale ile yayın hayatına başlamış.
Birincisi Ruby ile 10 dakikada nasıl Linux cluster yapılacağını anlatan Linux Clustering with Ruby Queue: Small is Beautiful makalesi.
İkincisi Ruby ile pdf dokümanı oluşturmayı (sadece yazılar değil tablolar, resimler ve aklınıza her ne geliyorsa) anlatan Creating Printable Documents with Ruby makalesi.
Üçüncü ve son makale ise modüler programlama tekniklerinin Ruby ile ne kadar rahat ve kolay uygulandığını uygulamalı olarak anlatan, Modular Architectures with Ruby makalesi.

Microsoft'un bundan sonra sık sık duyacağımızı tahmin ettiğim öğrencilere yönelik yeni ve çok orjinal bir sloganı varmış, Microsoft wants you. Ben bunu bir yerlerden hatırlıyorum ama ;-)

Cnet'in bu haberine göre Linux'u mobil cihazlarda bundan sonra çok daha fazla göreceğimiz anlaşılıyor. Büyük çocuklar oyuna katılmaya karar vermiş gibi gözüküyor.

Bu arada günlük beyin jimlastiği için ilginç bir soru "Oracle neden Innobase firmasını Satın aldı ?"

Yalnız teröristlere değil bilgisayar korsanları da eylem hazırlığındayken yakalanıyor artık. Haberin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

FM haber merkezi herkese iyi tatiller diler...

Görüşler

0
FZ
Steele'nin Java ile ilgili ne dediği epey meşhur:

"And you're right: we were not out to win over the Lisp programmers; we were after the C++ programmers. We managed to drag a lot of them about halfway to Lisp. Aren't you happy?"


Bkz. http://www.paulgraham.com/quotes.html.

Burada da güzel bir tartışma var: http://lambda-the-ultimate.org/node/view/934.
0
FZ
Konu Ruby ile belge dizmekten açılmışken ben de birkaç link vereyim:

http://bc.tech.coop/blog/051008.html

cl-pdf

cl-typesetting

0
ttk
Elinize sağlık.
0
conan
Samy is my hero guzelmis :) Eline saglik haber turu icin :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fazlamesai.net bugün saat 17:00`de 92.3`te

sundance

Fazlamesai.net, nedir nasıldırıyla, en kirli çamaşırları ve en temiz çarşaflarıyla 92nokta3 Radyo`da saat 17:00`de Net Güncesi programında.

92nokta3 FM 92.3 frekansından yayın yapan, teknoloji ve özellkle bilişim konularında geleceğimizi ilgilendiren mevzulardan bahseden bir radyo. Eğer bulunduğunuz yerden 92.3`ü alamıyorsanız çok üzülmeyin 92nokta3.com`dan Internet üzerinden de yayın yapıyorlar.

Ne de olsa bütün radyolar bizim; FM :)
Yayını kaçıranlar için ses kayıtı... Dikkat 13 mb.

Birileri bir şeyleri yanlış anlıyor...

sundance

Bu sabah bir mail aldım. Kısaca ´Hesabımı nasıl kapatacağımı öğrenemedim, bana yardımcı olursanız sevinirim´ şeklinde bir içeriği vardı.

Bu Fazlamesai´yi kurduğumuzdan bu yana geçen üç yıl içindeki ikinci üyelik iptal istemi. Açıkcası ilk seferde de anlamakta zorlanmıştık, şu anda da çok anladığımız söylenemez. Hiçbir bağlayıcılığı, üyelik aidatı vs. olmayan arada sırada yazdığı bir yerden niye üyeliğini iptal eder biri ?

Bu konu üzerine biraz kafa yorunca aklıma başka başka şeyler geldi ve aşağıdaki yazı oluştu. Bir cemiyet olarak fazlamesai konusunda...

fazlamesai.net'e soralım: J2EE mi yoksa .NET mi?

FZ

MIT hocalarından Philip Greenspun tercihini .NET'ten yana kullanmış. Greenspun'ın 11 Nisan 2002 tarihli yorumlarından sonra en son 8 Mart 2005'te bir yorum gelmiş. Son 3 sene içinde gelen yorumlar ağırlıklı olarak .NET taraftarı yorumlar. Genel hava şu: Eğer bir sürü programcı çalıştırmak istiyorsanız, çok büyük şirketseniz, bol bol paranız varsa, vs. buyrun J2EE ile sistem geliştirin. Daha sıkı koşullar altında çalışıyorsanız şu anda .NET çok daha hızlı ve etkin sistem geliştirmeye ve programlamaya izin veriyor. Tabii buna itirazlar da var: EJB'den yola çıkarak J2EE'yi kötüleme hatasına düşmeyin! gibi. Bir başka yazılımcı ise "yahu bir satır kod değiştiriyoruz, application server'ı başlatmak 3 dakika sürüyor, el insaf" şeklinde şikayet ediyor.

IT sektörünün acar FM üyeleri bu konuda ne der? Acı dolu yazılım deneyimlerini bizimle paylaşmak isteyenler, hodri meydan, yanınızda rakamlarla gelin ve hangi platformu neden tercih ettiğinizi güçlü bir şekilde açıklayın.

fazlamesai.net'e soralım: Peki, açık kaynağa nasıl ulaşırız?

Nano

Fazlamesai üzerinde bir çok kurumsal uygulamanın (vede oldukça büyük olanların) açık kaynak yazılımlar ile de gerçekleştirilebileceği (hemde fazlasıya) ilgili bir çok tartışma oldu. Ya peki küçük uygulamaların ve küçük şirketlerin açık kaynağa ulaşımı nasıl olacak?

Mesela bir KOBİ WriteBoard: http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=3504 gibi bir araca ihtiyaç duysa buna nasıl ulaşabilir, nasıl "freelance" yazılımcı bulup bu tür araçları kendisine yazdırabilir.

Balık İçin Teşekkürler... (ya da Google ve Deniz Ürünleri Üstüne...)

FZ

Günlük "siyasi" (!) gazetelerimizin vazgeçilmez öğelerinden biri de arka sayfalarında ya da sağlık köşelerinde mütemadiyen "günde 1 elma yiyin 10 yıl daha çok yaşayın, ayda 1 kadeh şarap için malı götürün, başka işi gücü olmayan bilimadamları allem edip kallem edip fon aldılar sonra da gittiler 3 haftada bir salkım üzüm yemenin ve sabah kalktığınızda 2 dk. nefesinizi tutmanın sağlığa olan süper etkilerini araştırdılar" şeklinde haberlerin çıkmasıdır.

"Cognitive" ve "cognitive science" konuları ile ilgili abone olduğum Google News Alert servisi e-posta kutumu son 1-2 haftadır "balık" üstüne e-postalara boğunca dayanamadım, paylaşmak istedim. Uyanın ey ahali, haftada 1 öğün yenen balık sizin aptallaşmanızı engelliyor, olmadı geciktiriyor. İnanmayan Google'a sorsun! ;-)