fazlamesai.net'e soralım: İçerik Yönetim Sistemleri, Deneyimler, İzlenimler

0
FZ
CMS (Content Management System) sistemlerini inceleyen siteleri gezmek, eleştirileri okumak, bizzat gidip bazı sistemleri çekip kurup denemek mümkün ama ben yine de FM camiasına bir sorayım dedim:

Bir arkadaşım, hukuk ile ilgili basit bir site açmak istiyor. Yazı yayınlamak ve/veya diğerlerinin yazılarını onaylayıp, düzenleyip yayınlamak. Belki bir miktar kategorizasyon, arama tarama, vs. Uzun lafın kısası en basit bir CMS'ten beklenen en temel özellikler. Kendisi yazılımcı değil, etrafındaki bilgisayarcılar ona yardım edecek ama yine de olabildiğince kurulumu ve bakımı basit bir sistem olmasında, minimum müdahale ve özelleştirme gerektirmesinde fayda var.

FM camiası bu konuda neleri tavsiye eder? Tavsiye ederken lütfen dil kriterini de göz önünde bulundurun. Söz gelimi drupal yakışıklı bir sistem gibi duruyor ancak download kısmına gidip baktığımda Türkçe çevirisinin (en azından resmi olarak) olmadığını görüyorum (debian-tr.org sitesinin Türkçe olarak drupal kullandığını hatırlıyorum ama bildiğim kadarı ile hazır bir çeviri ile değil kendi yaptıkları bir çeviri ile çalışıyorlar).

Görüşler

0
bio
Teknik olmayan kullanicilar acisindan Mambo [www.mamboserver.com] daha anlasilir bir CMS gibi gorunuyor. Ama ben nedense bir turlu isinamadim, Xoops [www.xoops.org]'u tercih ediyorum. Cok modul var, ornek alinacak cok tema var. Yeni forum modulu newbb2 de cok basarili. Belki de tamamen duygusal.
0
nurlanbek
Ben başta PHPNUKE kullandım daha sonra Mambo'ya geçtim ikisinin de artı ve eksi olan tarafları var. Ancak herhangi bir CMS den iyi bir derecede verim alabilmek için o sistemi iyce kurcalamak öğrenmek gerekiyor diye düşünüyorum. Çünkü birisinde karşılaştığınız problem ötekisinde çok farklı anlama gelebiliyor.

Ve teknik bilginiz de bir oktaya kadar mutlaka önem arz edecek. Çünkü bazen HTML bilginiz olmazsa önünüze gelen problemi çözmek çok çok zorlaşıyor. Ben CMS lerin webmasterlerin işini kolaylaştırdığını düşünüyorum.
0
everestk
plone[http://plone.org/] olabilir mesela
sloganları "Plone: A user-friendly and powerful open source Content Management System" gayet iddalı
türkçe desteği var sanırım. yani %97si bitmiş
H.Turgut Uyar(itüde hoca) çeviri işini yapıyormuş.
Ben denemek amaçlı kullanmıştım gayet basitdi. Ama türkçe olarak kullanmamıştım.
0
eoy
plone'u şahsen çok beğenmiştim fakat şöyle bir şey var :

"(...) mümkünse adanmış bir sunucuda çalıştırılması tercih edilmelidir."

"(...)Biraz trafik artmaya başladığında, kullanıcılarınızın acı çekmesini istemiyorsanız, en azından 512 MB belleğe ve 1 GHZ işlemciye sahip olmalısınız.(...)"

http://plone.org/documentation/faq/server-recommentations/view?searchterm=performance

Kullanımı kolay gelmişti bana ve aslında elimdeki bir proje için plone kullanasım var ama sunucuyu çok da rahatsız etmek istemiyorum. Güzel bir seçim aslında..
0
yuxel
tavsiyelerden hiçbirisi kadar olgun olmasa da, henüz bir arama modülü olmasa da beedon [www.beedon.org] iş görebilir.
0
tongucyumruk
Birkaç yerde Mambo kullanıyorum. Teknik yönü zayıf kullanıcılar içim oldukça basit olsa da çok sevdiğimi söyleyemeyeceğim. Özellikle de Mambo kullanıcılarından oluşan topluluğun "özgür yazılım" felsefesiyle çok ta barışık olmadığını gördüm. Sanıyorum biraz da bu yüzden Mambo soğuk geliyor.

Bunun dışında Drupal yeni kullanıcılar için biraz fazla teknik kaçabilir. Bana kalırsa Xoops güzel bir çözüm.

Bunların yanında eğer CMS'lerin o bir ton gerekliliği tartışılır özelliğine ihtiyaç yoksa pyBlosxom tarzı bir yazılımla ile daha çok Weblog ayarında birşeyler kullanmak bence daha faydalı olacaktır.
0
FZ
Söz konusu çözümün herhangi bir web hosting ortamında çalıştırmak isteyeceğimizi var sayarsak, yani hosting ortamında Plone için Zope ya da pyBlosxom için Python olması şart mı? Bu tür kaygılar geliyor aklıma...

XOOPS fena değil gibi ama onun da Türkçe çevirisini göremedim.

Evet, CMS'lerde belki gerekliliği gerçekten çok tartışılabilir özellikler var ama bu konudaki tavrım şöyle: Kıyafet biraz bol olsun, gerekirse kolayca kısaltayım (modülleri aktive etmemek) ama uzatmak, genişletmek zor olmasın (deaktive olanları hemen etkinleştir) şeklinde...
0
tongucyumruk
pyBlosxom tabiiki python olduğu için biraz taraflı olarak verdiğim bir örnekti. Fakat CGI olarak çalıştığından içinde Python bulunan herhangi bir osting sisteminde çalışabilir. Eğer çok gerekirse ücretsiz veya ücretli Python hostingi sağlayan yerler de mevcut. PyBlosxom olmazsa Blosxom (Perl) ya da Wordpress (PHP) olmaması için bir sebep yok tabiiki.

Genelde daha geniş ve isteğe göre kapatılabilecek bir modül listesine sahip bir uygulama demek daha karmaşık = daha güvensiz bir uygulama demek oluyor.

Kendi adıma sadece makale vs... gibi kişisel şeyleri yayınlamak açısından weblog tarzı sistemleri daha uygun görüyorum. Sonuçta bu tarz bir sitede ihtiyaç duyulacak belki en ileri seviye özellik bir yorum sistemi olacaktır. Örneğin Mambo tarzı bir CMS bu işler için kelimenin tam anlamıyla "OVERKILL" kaçar diye düşünüyorum.

Xoops'un bildiğim kadarıyla türkçe çevirisi yok. Eğer kullansaydım ben yapacaktım ama kullanmayınca kaldı...
0
ebola
Xoops'un turkce cevirisi var. Hatta bu isle ugrasan bir topluluk bile var.
http://www.turkxoops.com
0
T-u-N-i-X
Arkadaşınız avukat falan mı ? Babam avukat ve bana daha önce avukatların web sitesinin olmasının baro tarafından yasaklandığını ve baya bir ceza yazıldığını söylemişlerdi. Baro'nun nezdinde yürütülüyormuş bu tarz işlemler sanırım net hatırlayamıyorum.
0
FZ
Hayır, avukat değil. İnsan hakları hukuku konusunda yüksek lisans yapan bir felsefeci. Temel kaygısı ise öğrendiği çarpıcı ve kolay kolay büyük medyada yer almayan şeyleri, bilgileri, gelişmeleri Internet üzerinden insanlarla paylaşabilmek.
0
ersin2k
Kesinlikle Subdreamer. Çok kullanışlı bir image library e sahip ve yönetim paneli çok esnek. Ayrıca drupal de güzel.
0
ebola
Bu konu benimde kafamı kurcalayan bir konu. O kadar çok alternatif varki insan hangisini seçeceğini bilemiyor.

Hepsini tek tek denemek ise çok büyük emek o yüzden daha önce denemiş arkadaşlara sormak daha pratik geliyor.

Yiende işimizi kolaylaştırabilecek bir araç var.
http://www.opensourcecms.com/
Bu sitede çoğu CMS aracı kurulu durumda sizin test etmenizi bekliyor.
0
eoy
Bir de http://www.cmsmatrix.org var. İYS'leri özellikleri ile karşılaştırabiliyor veya istediğniz özellikleri işaretleyerek arama yaptırabiliyorsunuz..
0
vbo
Bir ara ben de hem kendim için (zaman bulup LAMPla kendim birşeryler yapana kadar) hem de teknik olmayan başka arkadaşlar için bir şiir sitesi oluşturabilecek (sade) bir CMS aramıştım. Her ne kadar günlerce arama yapmamış olsam da, yaptığım araştırmada tatmine edici bir uygulamaya rastlamamıştım. Aslında böyle bir uygulamayı hala kullanabilir, kullandırabilirim.
0
larweda
Bir açıdan bakınca phpnuke, postnuke, drupal, zope, vs. vs. ortalıkta binlerce cms var, ama birşeyler hazırlayıp teknik olmayan bir kullanıcıya vermek istediğimde bunların hepsini fazla karmaşık ve gereksiz/hiçbir zaman kullanmayacağım fonksiyonlarla dolu buluyorum ben hep. Bu sebeple ne zaman bu tipte birşeye ihtiyacım olsa, özellikle tek admini olacak, user altyapısı olmayacak sadece içerik güncelleme ihtiyacı olan durumlarda oturup baştan ufak tefek bişiyleri yeniden yazmayı tercih ediyorum. Bu thread'in sonunda hakikaten işime yarayacak bişiyler bulursam çok da mutlu olacağım ayrıca.
0
tongucyumruk
Her ne kadar pek kurup kullanmışlığım olmasa da aslında sözkonusu amaçlara yönelik bir site için bir Wiki altyapısı da uygun olabilir. Mesela Wikipedia'nın kullandığı mediawiki gibi birşey?
0
eselioglu
Bence CMS ler arasında en kolay kurulan ve yönetilen sistem XOOPS ve www.turkxoops.com adresinde de XOOPS hakkında ( kurulum kullanım yonetim ) türkçe döküman da yeralıyor.
Mambo da güzel ama yönetimi çok karmaşık.
XOOPS denem değer. Ve deneyince anlarsınız :)
0
mascix
Mambo kullanmayin. benim basima gelen administrator sayfasina giremem problemi bi cok kisinin basina gelmis ve simdiye kadar temiz tertipli bi cozum bulamamislar.
0
tongucyumruk
Administrator'a girememe mi? Nasıl bir problem o? Halihazırda Mambo'yu birkaç yerde kullanıyorum. Zaten pek sevmem kendisini, eğer ciddi sorunları varsa bir migration planı hazırlamaya başlasam iyi olur...
0
mascix
mamboyu kurdum kullanmaya basladim icine site ici mesajlasma aleti ekledim chat kabiliyeti ekledim statistic aleti ekledim bole bikac ozellik ekledim sonra bi gun mambo/administrator dan login olmaya calisdim loop a girdi beni tekrar disari cikardi sf.net de oldu bu olay dedim session problemidir belkide onun path ini degistirdim .htaccess ile olmadi sifirdan yukledim olmadi. sanki bi lanet gibi admin olamadim 2-3 hafta boyunca arastirdim baskalarininda basina gelmis ve kendiliginden gecmis genelde. ama benimki gecmedi. simdi drupal kurmayi dusunuyorum.

bu arada epey ugrasdim admin sifresini degistirdim yanlis girdim falan ama yok bi türlü login olmadi.

belkide fazla zorlamamak lazim gelen default ozellikleri ile kullanmaliyiz. ama o zamanda ne anlami kaldi modules ve components bolumlerinin :)
0
eof
Belki biraz konu disi olacak ama; Turkiye icinde Ruby ve Rails destegi veren yada vermeye hevesli olabilecek hosting firmasi bilen var mi? Rails mukemmel bir framework fakat hazirlanan uygulamanin yurtici bir sunucuda calistiralamayacak olmasi hevesimi kursagimda birakiyor :( Son care -maliyetine ragmen- adanmis bir sunucuya sahip olmak.
0
vegas
herkezin phpnuke.. xoops.. drupal..E107 den bahsettigi mesajlarda
siz Ruby ve Rails den bahsettiginiz icin sizi ictenlikle kutlarim.
phpnuke dolmu$una binmi$ Turk insanimizin
birazcikta olsa gozunu acmi$ oldunuz.
tabii Ruby ve Rails hakkinda google da ara$tirma
yapacaklar icin bu sozum.
yoksa Ruby ve Rails nedir diye ara$tirma yapmayanlar phpnuke kullanmaya devam edecekler !!!!!!

ben mambo kullaniyorum. cokta memnunum ..
4 ay sonra mambo 4.6 ciktiginda inaniyorumki mambo diger CMS lerden farkli bir konuma gelecek .

bu topic te bir arkada$ web tasarim olarak bir firmaya yaptigi CMS nin firma sahipleri tarafindan
yonetiminin anla$ilamadigini yazmi$
her cms de sitenin icerigini degi$tirmek icin
admin bolumune girip yapmak istedigini taraf taraf
araman gerekli.
mambo bu yonden farkli.
mambo ya girilen haber iceriginde edit yapman gerektiginde hic admin bolumune gitmeden
anasayfadan istedigin icerigi istedigin gibi editliyebilirsin.
nasilmi??
mambo anasayfa log in kisminda kullanici adi ve $ifre olarak admin bilgilerini girdiginde her haber ba$liginin yaninda kucucuk turuncu bir kalem resmi belirir.
buna tikladiginda o haber metni html editor olarak acilarak sana icerigi istedigin gibi editleme imkani verir.
bu ozellik web sitesi yapip siteyi mu$teriye devretmek isteyen web tasarimcilari icin bulunmaz hint kuma$idir. boylece site sahibine admin bolumunu ogretmek zorunda kalmayacagin icin uzerinden buyuk bir yuk kalkar.

futbol takimi tutar gibi CMS tutmayacagimiz
gunlere ula$mak dilegi ile hepinize www.mamboturk.us
ten sevgiler


0
jai
url: www.php-fusion.co.uk

Oldukça hafif bir CMS. Sisteminize fazla yüklenmez.

Mambo için ekibin sağlam elemanlarının ayrıldığı ve yeterince kararlı sürüm çıkaramadıkları söyleniyor.

php-nuke'ün (kullanım oranı ve kod fazlalığı nedeniyle) güvenlik konusundaki problemleri de aşikar.

plone (arkadaşımın söylediğine göre) kaynakları hovardaca kullanıyor.

e107 bende aniden göçüverdi.

Tüm bu seçenekleri denedikten, düşündükten sonra birkaç yerde php-fusion kullanmaya başladım. Şimdiye kadar hiçbir problem yaşatmadı. Hafif bir CMS olduğundan php-nuke'teki kadar fazla seçenek bulamasanız da, bir ziyaretçinin isteyebileceği herşeye sahip.

Kurulumu çok çok kolay. tek yapmanız gereken kimi dizinlere 777 hakkını vermeniz. Kurulumu tamamladıktan sonra INSTALL dizinini silmeyi ve config dosyasını salt okunur yapmayı unutmayın. Unutursanız güvenliğiniz nedeniyle CMS'niz çalışmaz.
0
collaboration
Eger bu konularda belli bir alt yapiya sahipseniz

EZPublish gercekten cok profesyonel bir sistem hem bedava ama konfigurasyon kismi ugrastiracaktir ( ozelliklede shared hostinglerde )

http://www.ez.no/

Yeni baslayanlar icin kesinlile Mambo'u oneriyorum

http://www.mamposerver.com

Turkce destek icin

http://www.mambo.gen.tr
0
BaRzO
Selam Arkadaşlar Php-Fusion için Türkçe dil dosyalarını www.phpfusion-tr.com web sayfasında bulabilirsiniz yeni temalar we fusion ile ilgili tüm güncellemeler aktif olarak takip edilmektedir.

Not:Konuyla ilgili olduğu için yazdım admin gerek görürse değiştirebilir.
saygılar,
BaRzO
0
ealt
Her ne kadar türkçe desteği olmasa da ve arkasındaki topluluk çok büyük olmasa da kurulumu kullanımı çok kolay olan, dikkate alınmaya değer PHP-MySQL kullanan hafif CMS'lerden birisi de http://www.exponentcms.org. Özellikle Yeni sayfaları kendinizin oluşturduğu ve her sayfanın neresine hangi modülleri (resim, downoad, contact form vb...) kendinizin koyduğu ya da başka bir deyişle web üzerinde sitenizin tasarımını değiştirebileceğiniz bir cms. Ayrıca editörü de WYSIWYG tarzında ve çok kullanışlı. Hazır Türkçe'ye çevirilmişini aramayan ve ufak-basit site tasarımına ihtiyaç duyanlar için uygun çözüm olabilir. Daha kapsamlı, topluluk siteleri için ise php-nuke'dan uzak durmanızı ve sürekli geliştirilmekte olan türkçe destekli bol ve alternatif modüllü (wiki'den foruma, galeri'den makale modüllerine, kitap listelerinden, dosya arşivlerine) sağlam bir çekirdeği olan www.xoops.com'u dikkate almanızı öneririm. Xoops'un en güzel tarafı da modülleri kurup kaldırabilmeniz ve deaktive edebilmeniz ayrıca kaldırdığınızda veritabanınızında tamamen temizlenmesi. Mambo'yu (şimdi joomla oldu) da birkaç yerde kullandım ve beğendiğimi söyleyebilirim. Ama yine de tercih sizin. Her zaman için kendiniz deneyip kendi ihtiyaçlarınıza en uygun olanı kendinizin seçmesi daha uygun olacaktır.
0
SySt3Mc1x
en iyisi drupal , php-fusion ve eZ publish ücünü tek geçerim... bence en iyileri... fazla söze gerek yok...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MyLink: Cracker oyunu!

sundance

Bundan yaklaşık iki yıl kadar önce Uplink isminde bir oyun gönüllerimizi fethetmişti

Bir Cracker RPG olarak tanımlayabileceğimiz oyun, bağımsız bir oyun firması tarafından yapılmış olması, pırıl pırıl kutulardaki beş para etmez oyunlar yerine, (oyunun mantığı ile örtüşen) saman kağıttan sarı bir zarfta posta ile elinize ulaşması, oyun cdsinin bile oyunun bir parçası olan bir bulmacayı barındırması ve oyunun aynı anda hem windows hem de linuxda çıkması ile oldukça dikkat çekmişti.

Geçen hafta içinde Uplink hayranlarından biri, bu kadar güzel bir oyunun kapalı kodlu olmasına dayanamamış ve MyLink adında bir versionunu çıkartmış. Daha bir haftalık olmasına rağmen birçok özelliğe sahip olan Mylink, Uplinkde olmayan network modunu da içermekte. Perl ve TK ile yazıldığından da hemen her platformda da oynanabiliyor.

Fazlamesai Winamp Skin

butch

Arkadaşlarımızdan Redogre Fazlamesai için bir WinAmp Skin'i hazırlamış. Biz çok beğendik. Size de denemenizi tavsiye ederiz. Bu vesileyle ona da teşekkür ederiz.

GNU/Linux'dan MS Windows'a Geçen Bilge

gumush

Bu yazılım incelemesine bir itiraf ile başlamalıyım. Son üç yıldır kötülerin tarafındaydım. Bir anlık gaflet ile, bir yabancıdan bir CD kabul ettim, evime götürdüm ve bilgisayarıma kurdum. CD'de şu kötü ünlü, bulaşıcı ve Amerikan karşıtı işletim sistemi, Linux vardı! İşte böylece benim "özgür yazılım"ın karanlık dünyasına giden kaygan yokuştan aşağı uzun inişim başladı.

Copyright © 2003 Robert Storey - Çeviri: Tanju Taşçılar

Fazlamesai'ye Soralım: log raporlama yazılımları

cbc

Gerek web, gerek ftp, gerekse e-posta sunucuları işledikleri her e-postanın, gösterdikleri her dosyanın kaydını tutarlar.

O ya da bu sebeple bir sorun olmadıkça bu dosyalar eskidikçe kaybolurlar ya da arşiv kasetleri arasında yerlerini alırlar.

Bu dosyalardan oldukça yararlı istatistik verileri çıkaran yazılımlar mevcut. awstats, lire, webalizer, analog bu yazılımlardan bazıları. Siz fazlamesai takipçileri ne kullanıyorsunuz ve neden?

Epiktetos Serbest Yazılımı Anlatıyor...

sundance

Inet-tr 2002 ve 1.Açık Kaynak Yazılım Atölyesi'ne katılanlar, kendine özgü tarzı ve (değinmediği) deştiği konuları ile Eran Sezgin'i hatırlayacaklardır.

Sunumun en can alıcı kısmı olan, Epiktetos'un Yazılı Kanyondaki ikibin yıllık yazıtı sanırım hepimizin aklına kazınmıştır (kazındığı yerden dinamitlenerek sökülmüş olsa da). İşte aynı Epiktetos, yıllar sonra yattığı yerden doğrulmuş, bakalım alemin kralı, Serbest Yazılımlar konusunda ne diyor...
Not: Çayın, demlik poşetine girmişi bile caiz değildir ;)

- Hocam nedir bu serbest, özgür, acik kaynak yazilim, Linuks, GNU, ticari yazilim dedikleri? Kafam karisti yahu ! Ben yazmisim ikibin yil önce, Yazili Kanyon dediginiz yerde granit duvara yazimi ... hala bu konulari mi konusuyorsunuz ?